Archief
Musée de l’Homme weer open

Op 17 oktober gaat na een verbouwing van zes jaar het Musée de L’Homme weer open. Het gebouw in het Palais de Chaillot aan de overkant van de Eiffeltoren is van binnen volledig vernieuwd. Het thema, de mens, richt zich op de wetenschappelijke en ethische kwesties van de mensheid vanaf de prehistorie tot in de 21e eeuw. Een museum om te ontdekken. En: de eerste drie dagen heb je gratis toegang.

In het nieuwe museum wordt veel gebruik gemaakt van audiovisuele media en interactieve technieken. Er zijn 80 informatieschermen en 14 kiosken met digitale games. Je kunt bijvoorbeeld jezelf filmen als Neanderthaler, op een snelbus stappen en het door het landschap van Dakar rijden, een Mongoolse yurt bezoeken of een chimpansee de hand schudden. Daarnaast heeft het museum een enorme collectie van honderdduizenden voorwerpen, waaronder schedels, fossielen en mummies. Ook kun je luisteren naar 30 verschillende talen bij een grote kaart van de wereld.

De openingstentoonstelling Chronique d’une Renaissance is te zien tot juni 2016.
www.museedelhomme.fr
2015

Gidsjes met kaart voor Parijs

Wil je hippe Parijse winkeltjes ontdekken? Ga je met kinderen naar Parijs? Wil je gewoon leuke dingen doen? Of ga je in je eentje op stap? Dan heb je vast plezier van de Engelse gidsjes van Herb Lester. Allerlei leuke en hippe adressen van winkels, restaurants, musea en attracties staan in een handig, opvouwbaar gidsje.

Aan de ene kant staat een kaart waarop per onderwerp allerlei leuke zaken zijn aangegeven. Aan de andere kant van de kaart staan uitleg, adres, openingstijden en de dichtstbijzijnde metro.

De volgende gidsjes zijn verkrijgbaar:
- It’s nice to be alone in Paris (Het is leuk om alleen in Parijs te zijn)
- Paris en famille (met je gezin naar Parijs)
- Paris smaller shops (kleine winkels van Parijs)
- Paris for pleasure-seekers (Parijs voor plezierzoekers)

De gidsjes zijn opgevouwen 10x15 cm, uitgevouwen 30x40 cm. Ze kosten £ 4 per stuk, exclusief £ 1,95 verzendkosten. De vier gidsjes samen kosten £ 14 + £ 3,95 verzendkosten. Je kunt ze hier bestellen.
2015

Ontdek het Hôtel de Ville

Het Parijse stadhuis, het Hôtel de Ville, is met het plein ervoor een belangrijke en centrale plek in Parijs. Het prachtige gebouw ligt recht tegenover het Ile de la Cité, het plein ervoor is een verzamelplaats van Parijzenaars bij allerlei evenementen en gebeurtenissen, je kunt er gratis tentoonstellingen bezoeken en sinds kort kun je ook de kleine tuin aan de rechterkant inlopen.

Metrostation
Het metrostation Hôtel de Ville is tot eind april ingericht met een voorproefje van de foto’s van de tentoonstelling Paris Magnum.

Place de l’Hôtel de Ville
Het plein voor het stadhuis is van oudsher al een verzamelplek voor demonstraties, evenementen, concerten en sportuitzendingen op tv op een groot scherm. Ook zie je hier allerlei projecten, zoals een zomertuin, een buitententoonstelling en ’s winters een schaatsbaan.

Hôtel de Ville
Het stadhuis uit 1882 is van buiten al prachtig om te zien. Het is gebouwd in neorenaissancestijl en er is veel te ontdekken aan de gevel. Er zijn 108 beelden te zien van beroemde Parijzenaars uit de geschiedenis van de stad. Het staat op de plaats van het vorige stadhuis, dat in vlammen opging tijdens de Commune van 1871. Je kunt het gebouw van binnen bezoeken (een aanrader), maar alleen op afspraak.

Tentoonstelling
Er worden regelmatig gratis tentoonstellingen gegeven in h et Hôtel de Ville.

Jardin de l’Hôtel de Ville
Sinds 2015 is de kleine tuin aan de rechterkant van het Hôtel de Ville opgeknapt en (op zaterdag, zondag en feestdagen) voor het publiek geopend. Een goede plek om even op een bankje uit te rusten.
2015

Glazen vloer op Eiffeltoren

De Eiffeltoren heeft sinds oktober een nieuwe attractie: de eerste etage heeft nu een vloer met een aantal glazen panelen waar je op kunt lopen terwijl je 57 meter naar beneden kunt kijken. En er is een ontdekkingsroute waar je van alles te weten komt over de Eiffeltoren.

Op de ontdekkings-route die aan de buitenkant van de glazen vloer loopt, vind je beeldschermen, touch screens, panels met uitleg en foto’s over allerlei wetenswaardigheden van de Eiffeltoren. Op drie muren wordt bovendien een show geprojecteerd. Verder is er een buffet waar je iets kunt eten of drinken en een restaurant 58 Tour Eiffel waar je kunt lunchen of dineren.

De verbouwing heeft er ook voor gezorgd dat gehandicapten in een rolstoel of slechtzienden gemakkelijk de 1e etage kunnen bereiken en bekijken. De glazen vloer is antislip, de verlichting is verbeterd en obstakels zijn verwijderd. De uitleg is aangepast aan slechtzienden.

De glazen vloer is nu al een hit. Vooral op de vloer liggen en een selfie maken is enorm populair. Let op: op de glazen vloer kun je last krijgen van hoogtevrees of duizeligheid.
2015

Souvenirs van Parijs

Souvenirs zijn natuurlijk overal in Parijs te krijgen in winkeltjes en kiosken. Maar de stad Parijs heeft nu een eigen souvenirwinkel Paris Rendez-Vous geopend op de begane grond van het Hôtel de Ville aan de rue de Rivoli. Ze noemen het zelf een concept-store, maar de opzet is voorlopig nog eenvoudig. 

Wie een mok, een waterkaraf, een tas, een notitieboekje, een zeilbootje of een paraplu met Parijs-opschrift zoekt, kan hier echter prima terecht. In de winkel vind je allerlei Parijse producten: mokken, iPone-hoesjes, paraplus, posters, maar ook posters en catalogi van tentoonstellingen in de veertien gemeentelijke musea, bekende Franse producten zoals thee van Mariage  Frères en zelfs de beroemde stoelen die je in de Parijse parken vindt. Er is ook een expositieruimte met gratis tentoonstellingen voor Parijzenaars en toeristen.

De winkel is gevestigd aan de rue de Rivoli 29 (aan de zijkant van het Hôtel de Ville) en is geopend van maandag t/m zaterdag van 10-19 uur.
Je kunt ook online bestellen: http://boutique.paris.fr
2014

Koop je kaartjes vooraf

Wie lange rijen wil vermijden bij de ingang van een museum of monument, voor een bustour  of rondvaart over de Seine koopt zijn kaartjes vooraf online. Je hoeft dan bij de kassa's niet meer te wachten. Ook bij het Parijse toeristenbureau kun je vooraf kaartjes bestellen. Als je ze daar afhaalt, kost het niets extra.

Heel veel tickets kun je vooraf kopen via de website van een bezienswaardigheid, busrit of boottocht. Dat kan bijvoorbeeld voor de Eiffeltoren, het Grand Palais of de Opéra. Maar ook op de website van het toeristenbureau kun je online kaartjes kopen: onder meer voor het Louvre, het musée d’Orsay, het Panthéon, de Arc de Triomphe, de Sainte Chapelle en de Conciergerie. Ook tickets voor Disneyland en Versailles kun je er krijgen, inclusief een retour per metro. Je kunt zelf opgeven op welke dag je de kaartjes wilt ophalen.

Je kunt de tickets (met de voucher die je per e-mail hebt gekregen) in Parijs afhalen bij het hoofdkantoor van het Office du Tourisme (25, rue des Pyramides, 1e arr.). Dat kost niets extra. De tickets naar je huisadres laten sturen kan ook, maar dat kost 9,50 euro (aangetekend) en duurt ongeveer 10 dagen.
2014


Door Parijs met een Nederlandstalige gids

Een wandeling door Parijs, een museum of tentoonstelling bezoeken of  een fietstocht langs onbekende plekken kan een belevenis worden met een gids. Hij of zij kan je alle bijzonderheden, verhalen en interessante details vertellen.

Zo’n tour kun je maken met een Nederlandstalige gids. De mogelijkheden zijn haast onbegrensd, variërend van een rondleiding door het Louvre, Versailles of Fontainebleau tot een fietstocht door de stad of een ontdekkingstocht door de passages of de parken en tuinen van Parijs.

In Parijs werken meer dan 20 Nederlandstalige  gidsen die allemaal de Gidsenopleiding voor Parijs hebben gevolgd. Ze verzorgen rondleidingen en excursies, onder meer aan Nederlandse en Belgische bezoekers.

Ga je met je familie, je bedrijf of een groep vrienden/vriendinnen naar Parijs, dan kan een gids van een hele of halve dag stadsbezoek iets bijzonders maken. Een groep bestaat uit 2-30 personen (bij fietstochten maximaal 20 personen). De gidsen kennen de stad door en door en kunnen allerlei excursies voorstellen en in overleg met jou een programma samenstellen, bijvoorbeeld door een paar activiteiten te combineren. En kinderen zijn welkom!

De gidsen hanteren een tarievenlijst (pdf). Een wandeling kan bijvoorbeeld 140 euro per groep kosten, een rondleiding met een groep door Versailles kost rond 210 euro.

Ellès Kattar is een van de gidsen. Zij is gids en kunstenares en legt  je graag uit wat er allemaal mogelijk is. Of neem contact op met een van de andere Nederlandstalige gidsen op deze lijst (pdf). Je kunt ze benaderen via e-mail.
2014

Liever lui dan moe

Heb je ook zo’n hekel aan lopen in het metrostation? Monsieur Lazy heeft daar iets op gevonden. Hij is liever lui dan moe. Hij wil als hij uit de metrotrein stapt zo dicht mogelijk bij de uitgang of zijn overstap uitkomen. Daarom heeft hij een website gemaakt waar je in een oogopslag kunt zien in welke wagon je het best kunt gaan zitten om zo weinig mogelijk te lopen op het station waar je aankomt.

Op de website www.monsieurlazy.com klik  je het nummer van de metrolijn aan. Je zoekt de richting die je metrotrein op gaat en klikt op het station waar je uit wil stappen. Direct zie je welke wagon het dichtst bij je gewenste uitgang is of welke wagon stopt vlakbij de doorgang naar de ‘correspondance’ als je wilt overstappen op een volgende metro.

Als toegift staat er een link naar de Google Map van je station en een link naar alle bijzonderheden over het station op Wikipedia. En ook vind je per station de musea in de buurt, compleet met wandelroute.
2014

Opéra Garnier op Google

Het Google Institute heeft het interieur van de prachtige Opéra Garnier gedigitaliseerd zodat je door het gebouw kunt lopen met Streetview. Het auditorium, de repetitieruimten, het dak, de coulissen en zelfs het ondergrondse meer zijn daarom nu virtueel te bezoeken.

Ook zijn er twee tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van de Opéra: van 1940-1972 en van 1972-2014. Vervolgens kan je rond het auditorium lopen en achter het toneel langs door de aangrenzende gangen. Dan ga je door het museum, de bibliotheek omhoog naar het dak en tot slot zie je het ondergrondse meer onder het gebouw.

Er zijn 144 foto’s van de decors, het schitterende plafond in de foyer, de plafondschildering van Chagall in het auditorium, beelden en beroemde balletdansers, en alles in detail, zoals je het in het echt niet eens kunt zien. Een aanrader!

Begin je wandeling hier
2014

Snelweg werd Seinepromenade

Sinds de zomer van 2013 is de Seinekade voor het Musée d’Orsay omgetoverd van een autosnelweg in een aantrekkelijke promenade. Op de 2,3 km tussen de Pont Royal en de Pont de l’Alma kun je je vanaf nu prima vermaken: wandelen, spelletjes spelen, picknicken, de drijvende tuinen inlopen of zelf muziek maken.

Je kunt wat eten en drinken op een van de terrassen of iets te eten halen en langs de Seine opeten, zittend op de Mikado-banken, die een beetje op Kaplablokken lijken.  Onder de Pont de la Concorde kun je je eigen muziekinstrument via Bluetoooth inpluggen en gaan spelen. Vijf verschillende groene eilandjes met planten en bloemen zijn met elkaar verbonden door houten paden en op elk eiland staat ander meubilair om op te zitten. Bij de Pont Alexandre III is op de kade een nieuw café-restaurant, Flow.  Voor kinderen zijn er spellen op de grond en op tafels uitgezet, er is een megagroot schoolbord waar ze op mogen tekenen en voor 3-10-jarigen zijn er klimrekken bij de Pont des Invalides.

Kijk op de website voor alle informatie.
2013

Biologische markten

Op alle Parijse markten zie je wel een paar kraampjes met biologische producten. Maar de markten van Raspail, Brancusi en Batignolles zijn toch wel de belangrijkste. Hier vind je alleen kramen met producten die het stempel ‘biologisch geteeld of gemaakt’ hebben. Het is een genot om over die markten te lopen: overal kruiden, groenten, kaas, wijn, vis, honing, chocola, zeep  of cosmetica.

Marché de Raspail
De oudste en grootste biologische markt van Parijs. Min of meer beroemde Parijzenaars, maar ook toeristen uit allerlei landen komen hier inkopen doen. De producten zijn niet goedkoop, dat kun je ook wel aan de klanten zien. Maar er is heel veel. Bijzondere groenten, honing, allerlei soorten meel, schelpdieren uit Rennes, parmaham, pasta, vis, schapenyoghurt, om maar iets te noemen. En hier en daar zijn kramen waar je kant-en-klaar eten kunt kopen van de traiteur. Je kunt er ook sieraden en cosmetica vinden.
Boulevard Raspail, tussen de rue du Cherche-Midi en metrostation Sèvres-Babylone (6e arrondissement). Zondags van 9-14 uur.

Marché de Brancusi
Een kleine markt, wat gemoedelijker van karakter en vrij klein, een echte buurtmarkt. Hier is alleen voedsel te koop. Er zijn drie groentekramen, en verder kaas, gevogelte, vlees, vis, paddestoelen, brood en gebak. En een crêperie voor een zoete of hartige snack.
Place Brancusi (14e arrondissement), metro Gaïté. Zaterdags van 9-13 uur.

Marché des Batignolles
Een grote markt op de boulevard des Batignolles. Voedsel, bijvoorbeeld groente en fruit, vis en schelpdieren, kaas, brood, gevogelte, zuivel, noten en olijven, maar ook homeopathische producten, boeken, sieraden en bloemen. Er zijn drie traiteurs waar je kant-en-klaar eten kunt kopen.
Boulevard des Batignolles (op de grens van het 8e en 17e arrondissement), tussen de nr.’s 27- 35 en 34-48, metro Place de Clichy. Zaterdags van 9-15 uur.
2013

Bekijk de Eiffeltoren met Streetview

Google Streetview heeft nu ook de Eiffeltoren bereikt. Met een speciaal wagentje met een camera erop zijn alle hoeken en gaten van de toren gefotografeerd en bovendien zijn spectaculaire opnamen gemaakt van het uitzicht over Parijs. Je kunt alles bekijken op je computer, smartphone of tablet. Maar dat is niet alles. Sinds kort is er ook een speciale website over de geschiedenis van de toren die met behulp van de Google-technologie is gemaakt.

De Streetview-opnamen van de 2e en 3e etage en de top duurden twee dagen. Ze zijn gemaakt tussen 6 en 9 uur ’s morgens en jammer genoeg was het toen bewolkt. Het apparaat woog 60 kilo en moest één keer  een trap worden opgedragen.

Op de speciale website over de geschiedenis zijn documenten over de Eiffeltoren te zien als onderdeel van het Google Cultural Institute. Er zijn drie delen: het plan, de bouw en de eerste bezoekers. Ook de stem van Gustave Eiffel is te horen.

Loop over de Eiffeltoren met Streetview
Kijk hoe het met het camerawagentje ging
Volg de geschiedenis van de Eiffeltoren
2013

Les Docks: mode en design onder een dak

Misschien heb je het vreemde groene bouwsel wel eens gezien aan de Seine tussen de Jardin des Plantes en de Bibliothèque François Mitterrand. Het staat bovenop oude betonnen magazijnen die in 1907 zijn gebouwd. Er is jaren aan het complex gebouwd en verbouwd en de opening werd steeds uitgesteld. Maar ‘Les Docks’, oftewel La Cité de la Mode et du Design, is in april 2013 geopend.

Het is een centrum geworden van mode en design. De architecten Jakob en MacFarlane hebben er een bijzonder gebouw van gemaakt door een groene ‘pui’ van glas en staal voor het gebouw aan te brengen, dat het golvende water van de Seine voorstelt.  Achter die pui loopt het trappenhuis. Er huist in het gebouw een modeopleiding, er zijn boetieks waarvan de inhoud regelmatig wisselt, er zijn tijdelijke tentoonstellingen en een aantal horecagelegenheden.

De horeca is ambitieus opgezet. Je kunt iets eten en drinken in Café Praliné. Bij Wanderlust kun je eten, drinken, dansen, film kijken en muziek luisteren op het immense terras dat uitkijkt op de Seine. En op het dak vind je bar-nachtclub-restaurant Moon Roof en restaurant Nüba, waar je 's zomers op het terras kunt lunchen of dineren..

Les Docks is geopend dinsdag t/m zondag van 10-18 uur, de horeca tot in de nacht..
kaart
2013


Bezoek de Hallen in Rungis

Tussen 1970 en 1980 verhuisde de grote voedselmarkt in de oude Hallen bij de Saint-Sulpice naar Rungis, een plaats 20 km ten zuiden van Parijs. De markt in het centrum van Parijs was uit zijn jasje gegroeid en het marktverkeer verstopte de stad.

In Rungis werd een nieuwe markt gebouwd. Het is nu een internationaal vermaarde voedselmarkt, de grootste ter wereld, waar 18 miljoen Europese bedrijven hun inkopen doen: restaurants, slagerijen, kaasgroothandels, delicatessenzaken. Er wordt vlees, vis, groente, fruit, zuivel, kaas en bloemen verkocht. Je kunt een kijkje nemen in de hallen van dit immense bedrijf tijdens een drie uur durende excursie.

Een bezoek aan Rungis houdt in:
- vervoer per bus van Parijs (place Denfert-Rochereau) naar Rungis en terug
- begeleiding van een gids
- beschermende kleding
- een gidsje over de markt
- verzekering
- om 8 uur een ontbijt van luxe broodjes, charcuterie, kaas en dessert, inclusief water, wijn en koffie

De excursie kost 80 euro p.p. en vindt plaats op de tweede vrijdag van de maand. Vertrek van de bus uit Parijs: 04.45 uur. Neem iets warms mee, want in sommige hallen is het ijskoud. Je bent in Parijs terug om ongeveer 10.30 uur.

Je kunt je aanmelden via de website. Je krijgt bericht als het minimum-aantal deelnemers (25) zich heeft gemeld en de excursie door kan gaan. Meer informatie: www.visiterungis.com. Speciale excursies zijn op aanvraag.
2014


Zoete verleidingen

Parijs is de stad van de zoete verleidingen. Nergens vind je zo veel veel beroemde patisseries met de meest fantasievolle en prachtig uitgevoerde taarten en gebakjes en je struikelt over de boulangeries met overheerlijke zoete en hartige broodjes of knapperige baguettes. Veel patissiers hebben hun eigen collectie gebak en macarons in door henzelf verzonnen smaken en opgemaakt als kunststukjes. Om je te helpen een keus te maken hier een lijst van top-patisseries waar je je ogen uitkijkt en het water je in de mond loopt.

Hoewel alle patissiers hun fantasie de vrije loop laten, zijn het gebak en de macarons in al deze zaken van topkwaliteit. Je betaalt er flink voor, maar dan proef je ook de heerlijkste smaken. Een gebakje kost 4-6 euro, en vier macarons kun je proeven voor ongeveer 7-8 euro. Controleer de openingstijden op de websites, want niet elke winkel is elke dag open.

Dalloyau ontwierp een Gateau Opéra, laagjes biscuitdeeg met koffie, afgewisseld door laagjes chocola uit Venezuela. Andere lekkernijen zijn de Dalloyau met meringue, amandelen en pralinecrème, en de macarons met chocolade-, pistache-, vanille- of frambozensmaak.
www.dalloyau.fr, 8 zaken in Parijs, waarvan 5 met salon de thé.

De Baobab van Patisserie Pain de Sucre is een baba au rhum met vanillesiroop en een pipetje met rum om zelf de hoeveelheid drank te doseren. Maar ook de tarte au citron en de macarons in de smaken caramel au beurre salé, chocolat noir en citron jaune zijn niet te versmaden. www.patisseriepaindesucre.com, 14 rue Rambuteau (3e arrondissement).

La Patisserie des Rêves heeft een futuristisch ingerichte winkel waar de taarten onder een stolp staan. Hier is de Paris-Brest erg in trek: soezendeeg, crème mousseline en praliné, maar ook de Grand Cru, die bestaat uit 5 bereidingen van chocola.
www.lapatisseriedesreves.com, 93 rue du Bac (7e arrondissement) en 111 rue de Longchamp (16e arrondissement), waar ook een salon de thé is.

Ladurée is wereldberoemd door zijn macarons met aparte smaken zoals drop, gember, kokosnoot en kastanje, maar ook de meer gangbare smaken gaan grif over de toonbank. Omdat Ladurée dit jaar 150 jaar bestaat, is er bovendien elke maand een andere patisserie favoriet. In oktober is dat de Charlotte Belle-Hélène, gemaakt van lange vingers, perencrème, vanillemousse en chocola.
www.laduree.fr, 4 zaken in Parijs, enkele met salon de thé.

‘De Picasso van de patisserie’ is Pierre Hermé, maar hij is ook beroemd om zijn macarons. Hij verzon smaken als Ispahan (roos, lychee en framboos), Métissé (sinaasappel, wortel en kaneel) en Fleur de Jasmin (bloem en thee van jasmijn). Voor 2012 maakte hij een serie ‘Jardins’, iedere maand een andere. Maar er is ook gebak, bijvoorbeeld de mooie Carrément chocolat (van bittere chocola) en de Plénitude (chocola met krokante caramel).
www.pierreherme.com, 7 zaken in Parijs.

Bij Hugo & Victor wordt gebak gemaakt in twee versies: traditioneel (Hugo) en modern (Victor), en in drie smaken: chocola, vanille en caramel. Daarnaast zijn er seizoenstaarten met peer, amandel, vijgen of citroen. Ook lekker: guimaves au citron, een soort culinaire spekkies.
www.hugovictor.com, 40 boulevard Raspail (7e arrondissement) en 7 rue Gomboust (1e arrondissement).
Nog niet genoeg van de macaron? Elk jaar is er de Jour du Macaron, in 2013 op 21 maart. Op die dag kun je bij veel macaronwinkels gratis proeven en je vrijwillige bijdrage gaat naar een goed doel.
2012

Koop de Pariscope

Het is in Parijs lastig om erachter te komen wat er allemaal speelt. Welke films draaien er, wat is er te doen in de theaters en concertzalen, de musea, de discotheken? Of je zoekt een restaurant in een bepaald arrondissement, een park, een markt of een draaimolen voor je kind. Al deze informatie vind je in de Pariscope, die elke woensdag uitkomt.

’s, boordevol informatie: alle films, alle theatervoorstellingen, alle concerten en tentoonstellingen van die week staan erin. Maar ook alle rondvaarten, kindervoorstellingen en evenementen. Je kunt de Pariscope halen bij elke kiosk en hij kost maar 70 cent.
2012

Op skates door Parijs

Een tocht op skates is een leuke manier om Parijs te verkennen. Er worden in in het weekend skatetochten georganiseerd op wegen waar tijdens zo'n tocht geen verkeer komt. Veilig dus! Op zondagmiddag en op vrijdagavond zijn er twee gratis tochten met begeleiding. Het parcours is elke week anders.

De zondagmiddag is gereserveerd voor gezinnen en beginners, en wordt georganiseerd door Rollers & Coquillages. Vertrek is op de place de la Bastille (12e arrondissement) om 14.30 uur. De tocht is ongeveer 20 km lang.

Op vrijdagavond is er een tocht voor gevorderden, georganiseerd door Pari Roller (website ook in het Engels). Die groep vertrekt van de Tour Montparnasse (15e arrondissement) om 21.30 uur. De tocht is 30 km lang en duurt tot ongeveer 1 uur ’s nachts. Op de websites kun je de routes vinden.
2012


Wandelen door Arabisch Parijs

Het vijfde arrondissement staat vol gebouwen die te maken hebben met de Arabische wereld. Al vanaf de 16e eeuw was er belangstelling voor het Midden-Oosten en vanaf de 19e eeuw verschenen in Parijs op de linkeroever gebouwen van arabische organisaties, zoals de Mosquée de Paris.

Het Institut du Monde Arabe organiseert tussen 11 mei en 28 september voor individuele personen elke zaterdag om 15.00 uur een rondleiding met gids door het 5e arrondissement. Voor groepen is de rondleiding het h ele jaar door. Reserveren is verplicht: tel. 01 40 51 38 14, kaartjes kosten 15 euro voor een volwassene en 7 euro voor kinderen tot 18 jaar.

De wandeling duurt 2,5 uur en bestaat uit vier delen. Inbegrepen is een bezoek aan de Saint-Julien-le-Pauvre en de Mosquée de Paris. Beginpunt is de rue des Ecoles tegenover het Collège de France, eindpunt is de Mosquée. Hier vind je meer informatie.
2012


 

Laatst bijgewerkt 1-12-2016