Fietsen
Het wordt in Parijs steeds makkelijker en veiliger om te fietsen. De laatste 10 jaar is meer dan 400 km fietspad aangelegd door heel Parijs en dat gaat nog steeds door. Fietsen is dan ook een goede manier om Parijs te bekijken. Je zoeft geen mooie plekken of gebouwen voorbij zoals in auto of bus en je kunt afstappen waar je wilt. Behalve op de fietspaden mag je ook op de meeste bus- en taxibanen fietsen. Het blijft echter oppassen in de Parijse straten: automobilisten moeten nog steeds wennen aan het fietsverkeer.

Fiets mee?

Je kunt je eigen fiets meenemen in de Thalys uit Nederland. Maar ze zijn aan boord van de Thalys alleen toegestaan als het voorwiel is gedemonteerd en de fiets is verpakt in een speciale fietshoes (max. afmeting 120x90 cm). De fiets wordt dan als bagage gezien. Een vouwfiets is toegestaan mits deze is ingeklapt en verpakt.

In de lokale Franse treinen mag de fiets ook mee. Ook in de RER-metrolijnen is hij welkom, maar niet op werkdagen in het spitsuur tussen 6.30 en 9 uur en tussen 16.30 en 19 uur. Je moet instappen in het rijtuig met het fietssymbool en de fiets mag niet op de roltrappen, wel in de lift. In de metro mogen geen fietsen meegenomen worden, behalve in metrolijn 1 op zon- en feestdagen tot 16.30 uur.

Boek met fietsroutes

Parijs per fiets In Parijs per fiets heeft Joke Radius drie routes door Parijs beschreven. Ze zijn 25-30 km lang en musea en andere bezienswaardigheden langs de route zijn aangegeven. Het boekje heeft een spiraalband, staat vol met kleurenfoto's, de routekaartjes zijn in zwart-wit en de route zelf is met een kleur aangegeven. ISBN 978 90 80 44023 4 (4e druk 2010), prijs € 19,90, bestellen: www.fietsenparijs.nl. Er is ook een Franse versie: A Paris à vélo, met de bijbehorende website www.parisavelo.fr.

Fietskaart

Je kunt een fietsroute plannen door bij de Offices de Tourisme een speciale fietskaart Paris à Vélo te halen. Op die kaart zijn de fietspaden in rood aangegeven en de busstroken in paars. Je kunt hem ook online bekijken.

In de winkel van Maison du vélo kun je allerlei praktisch inlichtingen krijgen over fietsen in Parijs, evenals kaarten en folders. Adres: 37 boulevard Bourdon (4e arrondissement), geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10-13 en 14-18 uur.


Velib'

De stad Parijs wil het fietsen bevorderen en daarmee de luchtvervuiling in de stad te beteugelen. Sinds juli 2007 staan daarom overal zogenaamde Vélib's (Vélos Libres) ter beschikking van iedereen. Er zijn duizenden fietsen en elke 300 meter vind je stations waar je een Vélib' kunt huren. Er zijn ook Vélib'-stations in een strook van 1,5 km rond Parijs.

Vélib-fietsEen dagkaart kost 1,70 euro, een weekabonnement 8 euro en voor een heel jaar ben je vanaf 29 euro kwijt. Het eerste halfuur is gratis, daarna betaal je per halfuur. Het tweede halfuur kost 2 euro, het 3e en volgende halfuur 4 euro. Je kunt met een creditcard betalen, tenminste als je een creditcard met een chip en een pincode hebt. Via de creditcard wordt 150 euro borg gereserveerd. Ook kun je online een dagkaart kopen op de site van Vélib'.
Kijk voor meer uitleg op www.fietsenparijs.nl (klik op Fietsenplan Vélib').
Er is een gratis Vélib-app (Engels en Frans) voor iOS, Android en Windows.

Je kunt een Vélib-fiets ook online huren met behulp van je creditcard (met of zonder chip), voor 1 dag of 7 dagen. Ga naar en.velib.paris.fr, klik op 'Buy a 1-day Ticket' of 'Buy a 7-day Ticket'. Vul je e-mail en een pincode in (4 cijfers, zelf verzinnen) en wanneer je de Vélib wilt huren en op welk tijdstip. Betaal met je creditcard en print je kaartje. Bij de Vélib-paal toets je in 'un ticket courte durée', vervolgens het Subscriber Number op je ticket, je zelf verzonnen pincode, dan OK. Ook voor online betalen geldt een een borg van 150,-.

De fiets is een degelijk, stabiel model voor zowel mannen als vrouwen. Hij heeft een mandje voorop, een verstelbaar zadel, een versnelling en halogeenverlichting. Onderhoud is 24 uur per dag mogelijk. Kinderen tot 14 jaar mogen niet op een Véibfiets rijden.
www.velib.paris.fr

Voor kinderen van 2-8 jaar zijn er fietsjes te huur (P'tit Vélib') waarmee ze kunnen fietsen in voetgangersgebieden zoals de Berges de Seine, het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes, vanaf half juli 2014 ook op de Promenade Plantée en op Paris Plages. De fietsjes zijn te huur in vier groottes: een loopfietsje voor 2-4 jaar, en trapfietsjes voor 3-5 jaar, voor 5-7 jaar en voor 7-8 jaar. Alle trapfietsjes hebben een mandje en eventueel zijwieltjes. Kijk op de website op welke dagen de fietsjes beschikbaar zijn, dat verschilt nogal per locatie.


Fiets huren of fietstochten boeken

Neem je je eigen fiets niet mee? Dan zijn er legio mogelijkheden om een fiets te huren. Behalve de Velib' is er een aantal goed bekend staande fietsverhuurders. En je kunt geheel verzorgde fietstochten boeken of zelfs een fietsvakantie in Parijs regelen. Daarbij is de fiets dan inbegrepen. De prijzen voor fietshuur liggen rond de 15 euro per dag en in het weekend tussen 25 en 30 euro. Vaak moet je een borgsom betalen.


Paris by Bike

23 rue Greneta
2e arrondissement
metro Etienne-Marcel
www.parisbybike.eu
Fietstochten met Nederlandse gids op omafietsen.

Baja Bikes Parijs

www.bajabikes.eu
Fietstochten met Nederlandstalige gidsen.

Bike About Tours

4 rue Lobau (in Vinci parkeergarage)
4e arrondissement metro Hôtel de Ville
www.bikeabouttours.com
Fietsen huren en fietstours met gids.

Fat Tire Bike Tours

24 rue Edgar Fauré
15e arrondissement
metro Dupleix
www.fattirebiketours.com
Fietsen huren en fietstours met gids, in het Engels. Reserveren via de site.

Gepetto et Vélos

59 rue Cardinal Lemoine en 46 rue Daubenton
5e arrondissement
metro Cardinal Lemoine / Censier Daubenton
www.gepetto-velos.com
Nederlandse fietsverhuurder met en zonder gids.

Holland Bikes Paris 5

17 rue des Ecoles
5e arrondissement
metro Cardinal Lemoine of Jussieu
www.hollandbikes.com
Verhuur van Nederlandse fietsen.

Holland Bikes Paris 15

77, boulevard Lefebvre
15e arrondissement
metro Porte de Versailles
www.hollandbikes.com
Verhuur van Nederlandse fietsen.

Holland Bikes Paris 17

9, avenue Villiers
17e arrondissement
metro Villiers
www.hollandbikes.com
Verhuur van Nederlandse fietsen.

Holland Bikes Arc de Triomphe

Parking Etoile-Foch, 8 avenue Foch
16e arrondissement
metro Charles de Gaulle - Etoile
www.hollandbikes.com
Verhuur van Nederlandse fietsen met 24/7 ongelimiteerd afhalen en terugbrengen. Ook fietstours met Nederlandse gids.

Paris Bike Tour

13 rue Brantôme
3e arrondissement
metro Rambuteau of Hôtel de Ville
www.parisbiketour.net
Fietsen huren en fietstours met gids, in het Frans of Engels, Nederlands op aanvraag (voor groepen). Reserveren via de site.

Paris Rando Vélo

Gratis fietstochten op vrijdagavond van 21.30-0.30 uur en op de 3e zondag van de maand om 10.30 uur. Je moet eerst wel zelf een fiets huren. Verzamelen op de esplanade van het Hôtel de Ville.
www.parisrandovelo.com

Paris à Vélo c'est Sympa!

22 rue Alphonse Baudin
11e arrondissement
metro Richard Lenoir
Fietsen huren en fietstours met gids, in Frans of Engels, op verzoek ook Nederlands (voor groepen). Je moet van tevoren reserveren.
www.parisvelosympa.com

Vélo Paris

44 rue d'Orsel
18e arrondissement
metro Anvers of Abbesses
Fietstochten met of zonder gids.
www.veloparis.com

Laatst bijgewerkt 2-03-2017