Markten
Slenteren over de markten is een van de leukste bezigheden in Parijs. In elk arrondissement is wel een markt. De markten hebben een dorpse sfeer, er is geen verkeer en buurtbewoners wisselen er de laatste nieuwtjes uit.

Het grootste aanbod bestaat meestal uit etenswaren: fruit en groente, olijven en brood, vlees en vis, kaas en paté, vaak kant-en-klare maaltijden. Maar ook kun je op de markt op zoek gaan naar huishoudelijke artikelen, sjaals, tassen, kleding of cadeaus.
De handelaren komen vaak verschillende keren per week vanuit hun dorp op het platteland naar deze markten om hun waar te verkopen.

groenten op de markt

Soorten
Er zijn ongeveer 80 markten in verschillende soorten. Een overdekte markt huist in een speciaal voor dat doel gebouwde hal en is een groot gedeelte van de week open. Een open markt is buiten, soms de hele week, maar vaker op een of twee vaste dagen. Dan zijn er marktstraten, waar de winkeliers buiten hun winkel een stalletje hebben ingericht waar ze hun producten aanbieden. Tot slot zijn er speciale markten zoals vlooienmarkten, kledingmarkten, kunstmarkten, bloemenmarkten, de postzegelmarkt en de boekenmarkt.

Voedsel
De levensmiddelenmarkten verkopen een overvloed aan voedsel. De producten komen uit heel Frankrijk en ook van daarbuiten. Oesters uit Bretagne, charcuterie uit Auvergne, geitenkaas uit het dal van de Loire, meloenen uit de Provence. Er worden veel meer soorten groente en fruit verkocht dan bij ons en alles wordt zo mooi uitgestald dat je er nauwelijks af kunt blijven.

Op een voedselmarkt kun je trouwens heel goed inkopen doen voor een picknick die je bijvoorbeeld in een nabijgelegen parkje opeet. Maar er is ook veel te koop als souvenir of voor een cadeau, bijvoorbeeld honing, kaas, slakken, olijven of paté.

Vlooienmarkten
Op vlooienmarkten is het leuk om te slenteren langs de kraampjes en winkeltjes. Al koop je niets, met rondkijken alleen kun je je prima vermaken. Deze markten liggen aan de rand van de stad en zijn veel groter dan de gewone markten. Ze bestaan meestal uit een aantal deelmarkten. Wil je iets te kopen, ga dan vroeg. Echte koopjes zijn er niet veel meer en de meeste spullen zijn niet echt antiek maar tweedehands. Toch zijn er nog wel markten waar je echt antiek vindt. De vlooienmarkt van Clignancourt is duurder dan die van Montreuil.

Koopjes
De prijzen van de artikelen op de markten richten zich naar de buurt waarin de markt staat. De marché d’Aligre in het 12e arrondissement is bijvoorbeeld goedkoper dan de marché de Passy in het rijkere 16e. Zoek je koopjes, ga dan naar markten in het 12e, 18 e of 20e arrondissement. Ben je uit op bijzondere of luxe etenswaren, kies dan het 7e of 16e arrondissement.

Openingstijden
De openingstijden van de markten kunnen variëren. Er is een aantal markten open op zondag, maar op maandag zijn ze allemaal dicht. Als het erg stil is, sluiten de kraampjes soms eerder dan de officiële tijd. Op zondag is het in de regel overal druk. Op een doordeweekse ochtend valt de drukte wel mee.

Alle markten
In deze rubriek vind je een keus uit de Parijse markten, gerangschikt op arrondissement. Wil je weten waar meer markten zijn, kijk dan op de volledige lijst van markten in Parijs.


3e arrondissement

Marché des Enfants-Rouges

Deze oudste overdekte markt van Parijs begon al in 1612. Er was in deze buurt een weeshuis voor kinderen, die rode jasjes droegen, vandaar de naam. Er zijn ongeveer 20 stalletjes met groenten, fruit, kaas, vlees en vis. Ook zijn er een paar kraampjes waar je kunt eten, staand aan de toonbank of buiten op gammele stoelen op een geïmproviseerd terras. Je kunt kiezen uit Marokkaans, Libanees, Italiaans of Japans eten.

schaaldieren

39 rue de Bretagne
metro Temple of Filles-du-Calvaire
bus 75, 96
dinsdag t/m zaterdag 8.30-19.30 uur, zondag 8.30-14 uur4e arrondissement

Marché aux Fleurs en Marché des Oiseaux

Bloemenmarkt op het Ile de la Cité langs de Seine die al sinds 1808 bestaat. Door de week kun je hier bloemen en planten kopen en accessoires voor huis en tuin. Op zondag is het een markt met vogels en kleine huisdieren.

place Louis-Lépine en de omliggende kaden
metro Cité
bus 21, 38, 85, 96
maandag t/m zaterdag 8-19.30 uur (bloemen), zondag 8-19 uur (vogels)


5e arrondissement

Marché Monge

Kleine levensmiddelenmarkt op intiem pleintje met oude bomen. Vis, vlees, groente, fruit (ook biologisch), kaas en bloemen.

place Monge
metro Place Monge
bus 47
woensdag en vrijdag 7-14.30 uur, zondag 7-15 uur

Rue Mouffetard

Een van de oudste en meest schilderachtige marktstraten van Parijs. De huizen zijn gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw. Ze zijn vaak mooi gedecoreerd en sommige panden hebben nog de oude uithangborden. Er zijn veel levensmiddelenwinkels met kraampjes ervoor waar de waren hoog liggen opgetast. Je vindt er een enorm aanbod aan levensmiddelen, brood, foie gras, tomaten, asperges, kaas, taarten, vis en nog veel meer.
Het is er bijna altijd druk, maar ’s ochtends vroeg valt het nog mee. Vooral op zondagmorgen ziet het zwart van de mensen. Dan speelt tussen 11 en 2 uur ook een band, de Mouffetard Musette, Franse muziek die meegezongen wordt door de omstanders.

rue Mouffetard
metro Censier-Daubenton of Place Monge
bus 47
dinsdag t/m zaterdag en zondagmorgen


6e arrondissement

Marché couvert Saint-Germain

Vroegere openluchtmarkt, nu omgebouwd tot een vrij luxe overdekte markt met ongeveer 20 voedselwinkels, enkele kledingzaken en wat cafés en restaurants.

worstjes
4-6 rue Lobineau
metro Mabillon
bus 63, 70, 86, 87, 96
dinsdag t/m zaterdag 8-20 uur, zondag 8-13.30 uur

Marché Biologique Raspail

Prijzige biologische markt met 40 marktkramen met biologische producten: groente en fruit, brood, kaas, vis, gevogelte, wijn, olijven. Parijzenaars uit alle arrondissementen komen hier om hun inkopen te doen of eten te halen van de traiteur. En om gezien te worden.

boulevard Raspail tussen rue du Cherche-Midi en rue de Rennes
metro Rennes
bus 68, 83, 94
zondag 9-15 uur


7e arrondissement

Marché Saxe-Breteuil

Grote levensmiddelenmarkt van hoge kwaliteit en prijs, mooi gelegen achter het Unesco-gebouw en de Ecole Militaire en met uitzicht op de Eiffeltoren. Je vindt er o.a. kaas, bloemen, vis, groente en fruit, delicatessen als confit de canard en foie gras, olijven en kookgerei.

avenue de Saxe tussen place de Breteuil en avenue de Ségur
metro Ségur
bus 28
donderdag 7-14.30 uur en zaterdag 7-15 uur

Rue Cler

Populaire en drukke marktstraat in een welvarende buurt. Heel veel levensmiddelenwinkels met wat kraampjes buiten: kaas, gevogelte, chocola, vleeswaar, brood en patisserie, traiteurs, vis, groente en fruit. Ook in de rue de Grenelle die de rue Cler kruist zijn mooie winkels.

rue Cler tussen avenue de la Motte Picquet en rue Saint-Dominique
metro Ecole Militaire
bus 28, 69
dinsdag t/m zaterdag en zondagmorgen


8e arrondissement

Marché aux Fleurs Madeleine

Bloemenmarkt op de place de la Madeleine, aan de zijkant van de kerk.

marché aux fleurs

place de la Madeleine
metro Madeleine
bus 24, 42, 52, 84, 94
maandag t/m zaterdag 8-19.30 uur

Marché aux Timbres

Postzegelmarkt sinds 1860, waar ook munten, oude prentbriefkaarten en oude tijdschriften worden verkocht of geruild.

hoek avenue de Marigny - avenue Gabriel
metro Champs-Elysées-Clémenceau
bus 28, 32, 42, 52, 73, 80, 93
donderdag, zaterdag en zondag 9-19 uur


10e arrondissement

Marché Saint-Quentin

De grootste overdekte markt van Parijs in een oud marktgebouw van ijzer en glas. Je vindt hier bloemen, bakkersproducten, groente, fruit, vis, vlees en cadeaus.

85bis boulevard de Magenta
metro Poissonnière of Gare de l’Est
bus 30, 31, 32, 56
dinsdag t/m zaterdag 8-20 uur, zondag 8.00-13.30 uur


11e arrondissement

Marché Bastille

Grote markt met levensmiddelen (ook biologisch), producten uit het Midden-Oosten, traiteurs, leer en kunstwerken uit India, China en Afrika. Op een lijst aan het begin van de markt staan alle marktkramen vermeld. Op zaterdag van 9-19.30 uur is hier een kunstmarkt waar schilders, beeldhouwers, fotografen en andere kunstenaars hun werk verkopen.

boulevard Richard Lenoir tussen de rue Amelot en de rue Saint-Sabin
metro Bastille
bus 20, 29, 68
donderdag 7-14.30 uur, zondag 7-15 uur
www.artistesparisbastille.fr


12e arrondissement

Marché d’Aligre

Dit is een multiculturele markt met voornamelijk producten uit Afrika zoals Marokkaanse kruiden, couscous en ingemaakte citroenen, maar ook Franse kaas, tweedehands spullen en retrokleding. De klanten bestaan uit een mix van Afrikanen, Algerijnen, Chinezen en Fransen.

tomaten

rue d’Aligre
metro Ledru-Rollin
bus 61, 68
dinsdag t/m zondag 7.30-14.30 uur

Marché Beauvau

Overdekte markt uit de 19e eeuw, bij de open Marché d’Aligre. Hier vind je allerlei gastronomische producten (groente, fruit, brood, kaas, olijfolie, vis), maar het is er duurder dan op de open markt ernaast.

place d’Aligre
metro Ledru-Rollin
bus 61, 86
dinsdag t/m zaterdag 9-13 uur en 16-19.30 uur, zondag 9-13.30 uur


14e arrondissement

Marché de la création Edgar-Quinet

Markt waar schilders, beeldhouwers, fotografen en andere kunstenaars hun werk verkopen. De kwaliteit is wisselend, maar misschien stuit je op iets wat eruit springt.

op de middenberm van de boulevard Edgar-Quinet aan de voet van de Tour Montparnasse
metro Edgar-Quinet
bus 68, 91
zondag 9-19.30 uur


15e arrondissement

Marché du livre ancien et d'occasion Georges Brassens

Overdekte markt m langs het parc Georges Brassens met rond 60 boekenstalletjes met oude en tweedehands boeken.

104 rue Brancion
metro Vanves of Convention
bus 62, 89, 95
zaterdag en zondag 9-18 uur

Marché Saint-Charles

Voedselmarkt in een gezellige winkelstraat met brood, vis, vlees, kaas, fruit en groente.

rue Saint-Charles tussen rue de Javel en rond-point Saint-Charles
metro Javel of André-Citroën
dinsdag en vrijdag 7-14.30 uur


16e arrondissement

Marché de Passy

Overdekte levensmiddelenmarkt met veel delicatessenkramen waar welgestelde klanten inkopen doen.

place de Passy
metro La Muette
bus 22, 32, 52
dinsdag t/m zaterdag 8-13 uur en 16-19 uur, zondag 8-13 uur

Marché Président Wilson

Grote delicatessenmarkt met bijzondere producten zoals ouderwetse groenten. Verder vis, truffels, groente en fruit, vlees, wijn, kaas, Libanese traiteurs, huishoudelijke artikelen, tafellinnen en bloemen.

avenue du Président Wilson tussen rue Debrousse en place d’Iéna
metro Alma-Marceau of Iéna
bus 32, 63
woensdag 7-14.30 uur, zaterdag 7-15 uur


17e arrondissement

Marché couvert des Batignolles

Overdekte markt met levensmiddelen en exotische producten.

96bis rue Lemercier
metro Brochant
bus 31, 54, 66, 74
dinsdag t/m vrijdag 8.30-13 uur en 15.30-20 uur, zaterdag 8.30-20 uur, zondag 8.30-14 uur


18e arrondissement

Marché Barbès

Drukke markt met producten uit Afrika en het Midden-Oosten. Exotische kruiden, kleding, huishoudelijke artikelen, stoffen, patisserie.

wortels

boulevard de la Chapelle tegenover hôpital Lariboisière
metro Barbès-Rochechouart
bus 30, 31, 54, 56, 85
woensdag 8-13 uur, zaterdag 7-15 uur

Marché Dejean

De grootste Afrikaanse marktstraat van Parijs met exotische producten, geurige kruiden, tropisch fruit, exotische vissen en kleurige kleding. Afrikanen uit de verre omtrek komen hier inkopen doen.

rue Dejean
metro Château-Rouge
bus 31, 56
dinsdag- t/m zondagmorgen

Marché de l'Olive/de la Chapelle

Overdekte voedselmarkt met gietijzeren constructie in Baltard-stijl, in 2010 gerenoveerd. Veel producten uit Azië en Noord-Afrika.

10 rue l'Olive
metro Max Dormoy
dinsdag t/m vrijdag 8-19.30 uur, zaterdag 9-13 uur, zondag 8.00-13.30 uur

Marché aux Puces de Clignancourt

Vlooienmarkt die bestaat uit 13 aparte markten in de openlucht of in winkels, elke markt met zijn eigen assortiment. Er zijn 2500 antiquairs en tweedehands zaken. Het gedeelte vlakbij het metrostation is nogal rommelig. Leuker is het gedeelte buiten de Périphérique. Bij het Bureau du Tourisme in Parijs kun je een plattegrond van de hele markt krijgen. Wel handig, want je verdwaalt hier snel.
Wat vind je hier? Te veel om op te noemen: sieraden, serviesgoed, designmeubelen uit de 20e eeuw, antiek, schilderijen, glaswerk, nieuwe en retrokleding, tapijten, poppen, boeken, meubels uit de 18e en 19e eeuw, speelgoed, art-déco en art-nouveau. Iets eten of drinken kun je in een van de vele cafés en restaurants. Ze staan op de plattegrond.
Vanuit het metrostation neem je de uitgang (‘Sortie’) Boulevard Ornano oneven nummers, dan de uitgang rue Belliard/rue Letort. Loop onder de Périphérique door en sla even daarna schuin linksaf de rue des Rosiers in. Van daaruit bereik je de meeste markten.

avenue de la Porte de Clignancourt (buiten de Périphérique)
metro Porte de Clignancourt
bus 85 (halte Marché aux Puces of Paul Bert), 166
zaterdag 9-18 uur, zondag 10-18 uur, maandag 10-17 uur
www.marcheauxpuces-saintouen.com


20e arrondissement

Marché aux puces Porte de Montreuil

Vlooienmarkt met tweedehands en nieuwe spullen. Kleine meubels, boeken, retrokleding, fietsonderdelen, oude schoenen en laarzen, speelgoed. Je komt er door vanuit het metrostation de avenue de la Porte de Montreuil te nemen en de rotonde over te steken tot je over de Périphérique bent. De markt ligt dan links.

tussen de Périphérique en de avenue du Professeur André Lemierre, net buiten Parijs
metro Porte de Montreuil
bus 57
maandag, zaterdag en zondag 7-19.30 uur


Laatst bijgewerkt 2-03-2017