À table!

culinaire Parijs-tips:
De beste patisseries in Parijs


Weerbericht


Meer weer in Parijs


Parijs in beeld:
bekijk spectaculaire foto's en films

In vogelvlucht (film)

Panoramafoto

Een duif verwoest Parijs


Zwartwitfilmpjes van Parijse buurten

Nieuws


Els van der Vos † In Memoriam


Op 3 februari 2017 is Els van der Vos overleden.

De passie van Els was Parijs.
De passie van Els was deze website.

Zij heeft deze website zelf gemaakt en met veel liefde steeds bijgewerkt. Dit heeft geleid tot honderden bezoekers per dag. Ter nagedachtenis aan Els blijft deze website over Parijs online. Alle informatie die zij verzameld heeft, is zo waardevol, dat mag niet verloren gaan.

Wij zullen haar missen.


Prijzen openbaar vervoer omhoog

Sinds 1 augustus zijn de prijzen van het openbaar vervoer in Parijs en omstreken weer omhoog gegaan. Het gaat om het ticket t+ en alle abonnementen en voordeelkaarten. Een carnet kost nu bijvoorbeeld 14,50 euro, een verhoging van veertig cent. De prijsverhoging komt neer op ongeveer 5%.

oud metroticket
Een los ticket t+ kost voortaan 1,90 euro (was 1,80). Een carnet komt nu uit op 14,50 euro (was 14,10). De Navigo Découverte voor een week gaat 22,15 euro kosten, nog steeds een koopje, want je kunt hem gebruiken in alle zones van 1 t/m 5. Een Mobilis dagkaart binnen Parijs gaat 7,30 euro kosten en een Ticket Jeunes Weekend 4 euro.

De Paris Visite-kaart voor 1-3 zones kost nu voor één dag 11,65 euro en voor vijf dagen 37,50. Deze kaart is het duurst: vergelijk vijf dagen Paris Visite (37,50 euro) met een Navigo Découverte voor een hele week (22,15 euro).

Wie zich afvraagt of er geen handiger systeem van vervoerskaartjes bestaat, moet nog vijf jaar geduld hebben. In 2021 zal het oude kaartjessysteem in Parijs en omgeving zijn vervangen door elektronische smartcards, oplaadbare ov-kaarten en contactloos betalen met je betaalpas.
8/2016


Ruim baan voor voetgangers

Sinds een paar jaar krijgen voetgangers (en fietsers) in Parijs steeds meer de ruimte. Onder het motto ‘Paris respire’ (Parijs ademt) waren al diverse buurten op zondag voor het autoverkeer afgesloten. Op de linkeroever van de Seine werd vier jaar geleden een autoweg veranderd in een promenade, de Berges de Seine. Aan de rechteroever ontstaat ook zo’n promenade, die in september open gaat. En de Champ-Elysées is sinds dit jaar op elke eerste zondag van de maand het  domein van de voetgangers. En er zijn nog meer plannen, allemaal om de luchtvervuiling in de stad te beperken.

Paris Respire

Berges de Seine Rive Gauche
De autosnelweg langs de Seine op de linkeroever werd vier jaar geleden herschapen tot een gezellige promenade van 2,3 km. Van de Pont de l’Alma tot aan het Musée d’Orsay kun je nu wandelen, spelletjes spelen, iets drinken, picknicken, de drijvende tuinen inlopen of zelf muziek maken. Voor kinderen zijn er spellen op de grond, een megagroot schoolbord en klimrekken.

Berges de Seine Rive Droite
Ook op de rechteroever loopt nu een snelweg vlak langs de Seine. Maar vanaf september is ook dat een voetgangersgebied geworden. Vanaf de Tuilerieën tot de port de l’Arsenal hebben voetgangers en fietsers dan vrij spel. Ook daar is van alles te beleven, ook voor kinderen.

Paris Respire
Paris respire wordt deze zomer uitgebreid met negen nieuwe buurten. Je kunt daar ‘s zondags van 10-18 uur (soms korter) genieten van je wandeling zonder auto’s. Bijvoorbeeld bij het Canal Saint-Martin, de Marais, de omgeving van de rue des Martyrs, rond de Aligre-markt, bij de rue Mouffetard en op Montmartre. Op deze kaart vind je alle buurten.

Paris sans voiture
Op zondag 25 september is een groot gedeelte van Parijs autovrij. Bijna heel Parijs, behalve de buitenranden. Hier zie je waar deze groene gebieden zijn. Het openbaar vervoer werkt zoals normaal, maar de bus rijdt maar 20 km per uur door deze gebieden. Elk jaar wordt deze autovrije dag herhaald.

Champs-Elysées
Elke eerste zondag van de maand ten slotte kun je eens rustig winkelen zonder auto’s die over de Champs Elysées razen. Sinds dit jaar kan dat. Maar let op: het zou wel eens een tikkeltje druk kunnen zijn…
7/2016


Parijs uit eten (4): La Coupole

Echte Parijse restaurants, en ook nog betaalbaar, waar vind je die? Deel 4 van een serie over leuke, bijzondere restaurants in Parijs met redelijke prijzen.

La Coupole is misschien wel de beroemdste brasserie van Parijs, die volgend jaar 90 jaar bestaat. In 1927 werd de opening gevierd met 3000 beroemde gasten en 1200 flessen champagne. Vele jaren lang werd het populaire restaurant bezocht door schrijvers en kunstenaars als Léger, Picasso, Man Ray, Brassai, Sartre en Hemingway. Als danseres Josephine Baker kwam optreden liep heel Parijs uit.

koepel van La Coupole
La Coupole is gebouwd in art-decostijl en de eetzaal heeft 33 pilaren, die nodig waren om het gebouw een vaste basis te geven op de ondergrond van een oude steengroeve. Artiesten werden uitgenodigd om de pilaren en de muren te beschilderen en veel van die beschilderingen zijn nog steeds te zien. In 1988 werd de koepel door vier kunstenaars beschilderd in prachtige kleuren blauw, rood en wit. Eronder staat sinds 1994 het beeld La Terre van beeldhouwer Louis Derbré. Vroeger was hier een fontein waarin beroemdheden wel eens hun voeten koelden. Bekijk vooral de beschilderde pilaren, de mozaïeken en de muurschilderingen.

La Coupole wordt tegenwoordig niet meer bezocht door kunstenaars en schrijvers. Je ziet voornamelijk families en toeristen. De keuken is klassiek Frans, smakelijk maar beslist geen omweg waard. Het restaurant is bekend om zijn fruits de mer en, gek genoeg, Indiase lamscurry. Maar ook voor uiensoep, entrecôte of Crêpes Suzette kun je er terecht. Heb je er de prijs van een menu (25-39 euro) niet voor over, eet dan iets kleins of ga iets drinken op het overdekte terras en kijk uitgebreid rond.

La Coupole, 102 boulevard du Montparnasse, 14e arrondissement, metro Vavin.
6/2016


Waar laat je je bagage?

Misschien ben je op doorreis en stop je een dagje in Parijs. Of wil je je bagage kwijt voor een aantal dagen. Of moet je vroeg je hotel uit, maar je trein gaat pas ’s avonds. In al die gevallen kun je je koffers en tassen stallen in de bagage-depots van alle Parijse stations, vliegveld Charles de Gaulle of in Disneyland.

De kosten zijn 5,50 euro voor een kleine koffer, 7,50 voor een middelgrote en 9,50 voor een grote koffer. Je kunt je koffer dan 24 uur laten staan. Wil je hem langer stallen, dan betaal je 5 euro per 24 uur.

Waar kun je je koffers in bewaring geven?
Gare du Nord, Niveau -1, aan de kant van de autoverhuur en de taxi’s. Geopend elke dag van 6.15-23.15 uur.
Gare d’Austerlitz, bij de uitgang Boulevard de l’Hôpital in de Cour Muséum. Geopend elke dag van 7-23.30 uur.
Gare de l’Est, Niveau Métro, vlak bij boulangerie Paul. Geopend 7.30-22.30 uur.
Gare de Lyon, Hall 3, Niveau -1, uitang aan de kant van de rue de Bercy. Geopend ekje dag van 6.15-22 uur.
Gare Montparnasse, Niveau +1, vlakbij de Beauty Bubble. Geopend elke dag van 7-23 uur.
Aéroport Charles de Gaulle 2 TGV, 2 niveaus erboven, op niveau 4 op terminal 2F (ook vlakbij het RER-station). Geopend elke dag van 6-21.30 uur.
Parc Disneyland, bij de ingang van het park. Geopend elke dag van 8 uur tot 45 minuten na sluitingstijd.
Gare Marne-la-Vallée-Chessy, Niveau +1. Geopend elke dag van 7-22 uur.
5/2016


Parijs uit eten (3): Le Trumilou

Echte Parijse restaurants, en ook nog betaalbaar, waar vind je die? Deel 3 van een serie over leuke, bijzondere restaurants in Parijs met redelijke prijzen.

Restaurant Le Trumilou ligt aan de Quai de l’Hôtel de Ville, tegenover het Ile Saint-Louis en het Ile de la Cité. Het bestaat al meer dan vijftig jaar en is al die tijd weinig veranderd. Je kunt er traditioneel Frans eten en de bediening met zwarte strikjes en zwarte voorschoten is vriendelijk en snel. Hier komen zowel Parijzenaars als toeristen.

Le Trumilou

De keuken van Le Trumilou leunt op de keuken van de Auvergne: stevige kost in flinke porties. Specialiteiten zijn eend met pruimen en ris de veau grand mère, maar er zijn ook stoofschotels, salades, paté, slakken, steak tartare,  en voor de liefhebbers andouillette of kalfsniertjes. De tafels en stoelen zijn ietwat versleten, de tegelvloer is uit de jaren vijftig en het toilet is niet bepaald modern, maar er is sfeer. Er is plaats aan tafeltjes voor vier, maar vaak is er ook een lange tafel waaraan iedereen kan aanschuiven. Een menu van drie gangen kost 22 euro, voor twee gangen betaal je 18 euro.

Le Trumilou is elke dag open voor lunch en diner. Er is een terras aan de voorkant, maar dat is nogal lawaaierig vanwege het verkeer dat langsraast.

Le Trumilou, 84 Quai de l’Hôtel de Ville (4e arrondissement), metro Hôtel de Ville of Pont Marie.
5/2016


will.i.am in het Louvre

De Amerikaanse zanger will.i.am, bekend van de band Black Eyed Peas, heeft samen met het Louvre een grappige clip gemaakt waarin zijn hoofd is gemonteerd in een aantal schilderijen die in het museum te zien zijn. De clip is een opnieuw bewerkte versie van de song Mona Lisa Smile van zijn album Willpower.  

In de video Mona Lisa Smile is het hoofd van will.i.am te zien in beroemde kunstwerken terwijl hij de song zingt. Zo zie je hem in De astronoom van Vermeer, een zelfportret van Rembrandt en La liberté guidant le peuple van Delacroix. Ook zangeres Nicole Scherzinger is te zien en te horen, als Mona Lisa.Behalve de clip maakte will.i.am ook een documentaire van 12 minuten, waarin hij wordt gevolgd als hij door de vernieuwde afdeling Decoratieve kunst van het Louvre loopt.
4/2016


Parijs uit eten (2): Julien

Echte Parijse restaurants, en ook nog betaalbaar, waar vind je die? Deel 2 van een serie over leuke, bijzondere restaurants in Parijs met redelijke prijzen.

Julien is een rijk versierde brasserie in Art Nouveau stijl. Het gebouw was al voor de Franse Revolutie in gebruik als café en werd later een beroemd café-chantant.

Brasserie Julien

In 1901 veranderde de eigenaar, Edouard Fournier, het café in een ‘bouillon’ volgens de traditie van die tijd. Hij vroeg kunstenaars en dichters om het restaurant te decoreren met bloemen, pauwen en nimfen, die nu nog steeds weerspiegeld worden in de grote spiegels aan de wanden. Julien heeft verder een prachtig glas-in-lood plafond, een mozaïekvloer en mooie mahoniehouten bar. Het hele gebouw is sinds 1997 een monument.

Bij Julien eet je klassiek Frans brasserie-eten, vaak met een moderne draai: traditionele uiensoep, foie gras met vijgenchutney, slakken gemarineerd in Chablis, tartare de boeuf, crèpes Suzette en profiteroles. Er is ook een kindermenu voor kinderen die eens echt Frans eten willen proeven.

Een driegangenmenu kost 32-39 euro, tijdens de lunch is er een tweegangenmenu voor 25 euro. Het kindermenu kost 14,50 euro. Reserveren is aan te raden, dat kan via de website.

Julien, 16 rue du Faubourg Saint-Denis (10e arrondissement), metro Château d’Eau.
4/2016


Nieuw: la Canopée

Parijs heeft er een bezienswaardigheid bij: de Canopée. Op 5 april is deze enorme luifel van het gerenoveerde metrokruispunt Châtelet-Les Halles, het vernieuwde winkelcentrum Forum des Halles en een aantal culturele instellingen geopend. De Canopée is een golvend dak op 14 meter hoogte met een oppervlak zo groot als de Place des Vosges. Het bestaat uit 18.000 stukken glas, bij elkaar gehouden door een ijzeren raamwerk, waardoor daglicht naar binnen schijnt. Ga het zien!

Canopée

Na het verdwijnen van de Hallen werden in de jaren zeventig op die plaats ondergronds een winkelcentrum en een metrokruispunt gebouwd. Dat hele gebied is de laatste vijf jaar helemaal op de schop gegaan. Het winkelcentrum Forum des Halles wordt uitgebreid van 115 naar 150 winkels, wordt volledig gemoderniseerd en zal eind 2016 klaar zijn. Ook komen er twee nieuwe gastronomische restaurants.

Het park heeft een heel andere indeling gekregen en heet nu Jardin Nelson Mandela. Het drukke metrokruispunt van drie RER-lijnen en vijf metrolijnen (dagelijks lopen hier 750.000 mensen) wordt gerenoveerd en aangepast aan de veiligheidseisen van nu. Het is volgend jaar klaar. Onder de luifel zijn het Mozart-conservatorium, een bibliotheek en een hip-hop centrum, dat voor iedereen toegankelijk is.

De architecten van de Canopée (het woord betekent bladerdak) zijn Patrick Berger en Jacques Anziutti, architect David Mangin ontwierp het metrokruispunt en het winkelcentrum. Het hele project kost bijna 1 miljard euro.

Bekijk een video van de Canopée.
Meer informatie
4/2016


Top-10 voor kinderen

Met de kinderen naar Parijs in de meivakantie of de zomervakantie? Bekijk dan eens de top-10 van kindervermaak. Nu eens geen Notre Dame, geen Louvre, geen Champs-Elysées, maar favoriete activiteiten van  kinderen in Parijs. Bijvoorbeeld een klimwand, een spiegeltuin, opgezette leeuwen en olifanten, een kapel op kinderformaat, een echte luchtballon, een futuristische speeltuin en een picknick.

klimwand Berges de Seine

Acht van de genoemde activiteiten zijn gratis voor kinderen, voor de boottocht en de luchtballon moet je tickets kopen.

Download de pdf Top-10 voor kinderen in Parijs
3/2016


Parijs uit eten (1): Bouillon Chartier

Echte Parijse restaurants, en ook nog betaalbaar, waar vind je die? Deel 1 van een serie over leuke, bijzondere restaurants in Parijs met redelijke prijzen.

Een van de echte Parijse restaurants is Bouillon Chartier. Het restaurant bestaat al 120 jaar en is hoort bij de geschiedenis van de stad. Hoewel het eten er niet echt culinair is, blijft het een belevenis om hier te lunchen of te dineren. En het is er goedkoop.

menu Chartier

Chartier werd in 1896 opgericht door de broers Frédéric en Camille Chartier als restaurant waar arbeiders uit de buurt goed en goedkoop konden eten. Het was een van de ‘bouillons’, restaurants die een gerecht van vlees in bouillon serveerden, waarvan er rond 1900 bijna tweehonderdvijftig bestonden.

Het huidige Chartier aan de Rue Montmartre is een enorme zaal met een Art-Nouveau-inrichting met spiegels, beschilderd glas en houtsnijwerk. De obers dragen traditionele zwarte vesten en lange witte schorten. Je zit (vaak met andere gasten) aan grote houten tafels en je eet Franse gerechten die al honderd jaar op de kaart lijken te staan, zoals oeuf mayonnaise, escargots, poulet fermier (gebraden kip), tête de veau (kalfskop), choucroute (zuurkool) of pêche Melba. Een maaltijd van drie gangen heb je al voor rond 15 euro en de rekening schrijft de ober op het papieren tafellaken.

Verwacht bij Chartier geen uitmuntende service, geen rustige sfeer, geen hoogstaande culinaire prestaties, maar wel een maaltijd in een restaurant dat je lang zal bijblijven. Chartier is elke dag open van 11.30 tot 24 uur. Wil je niet in de rij staan, kom dan vroeg. Reserveren kan niet. Het restaurant ligt aan het eind van een binnenplaats.

Bouillon Chartier, 7, rue Montmartre (9e arrondissement), metro Grands Boulevards.
3/2016


Wegwijs in het Louvre

Het grootste museum ter wereld, de grootste collectie kunstwerken, een enorm gebouw waar je makkelijk in verdwaalt. Het Louvre is wereldberoemd en is absoluut een bezoek waard.

Maar zijn er hulpmiddelen om uit te zoeken wat je wel en niet wilt zien? En kun je ook rondleidingen boeken? Het Louvre heeft er gelukkig veel  aan gedaan om het de bezoekers wat gemakkelijker te maken.

Louvrre Audioguide

Dit zijn de mogelijkheden:

Rondleidingen door museumgidsen
De introductierondleiding duurt 1,5 uur. Je ziet een overzicht van de beroemdste kunstwerken en krijgt er uitleg bij (Engels of Frans). Bijvoorbeeld de Venus van Milo, de Mona Lisa, het Vlot van de Medusa, de Bruiloft in Kanaan.
Wanneer: elke dag (behalve dinsdag) om 11.30 en 14 uur. Je koopt zelf een kaartje op de dag van je bezoek. Verzamelen onder de Pyramide bij ‘Acceuil des groupes’. Kosten 12 euro + entree voor het museum.

Thematische routes
Er zijn meer dan 20 thematische routes over een bepaald onderwerp. Elke route bestaat uit een keuze van kunstwerken uit een bepaalde periode, rond een kunststroming, of een thema. Bijvoorbeeld Wonen in het Louvre, de Da Vinci-code, Italiaanse renaissancekunst. Sommige zijn ook geschikt voor kinderen. Je kunt de routes gratis downloaden op de website en printen (Engels of Frans). Je loopt de route zelf.

Audiogids in 3D
Met de audiogids kun je zelf het Louvre verkennen en luisteren naar informatie over het gebouw en de kunstwerken. Er is een nieuwe Audio Guide op Nintendo 3DS XL. Er is bijvoorbeeld een Meesterwerken-tour, maar je kunt ook ook zelf het museum verkennen en luisteren naar informatie over 700 kunstwerken. Je kunt niet verdwalen: een gps-systeem houdt bij waar je bent en waar je heen moet.
Je huurt de gids (5 euro) bij de kaartjesbalie en ticketmachines, onder de Pyramide en bij de Denon-, Sully- en Richelieu-ingangen.

Audio Guide App
Deze app bevat 3 uur audiocommentaar. Je kunt een Meesterwerken-tour volgen maar ook zelf op pad gaan en een keus maken uit 40 kunstwerken die op een kaart zijn aangegeven. Van elk kunstwerk is informatie te horen. Verder houdt de interactive kaart bij waar je bent en staat ook alle informatie over het Louvre op de app. Beschikbaar voor iPhone (1,99 euro) en Android (1,79 euro), onder andere in Engels, Frans en Duits.
2/2016

Cimetière des chiens

Een van de oudste dierenbegraafplaatsen ligt op een eilandje in Asnières-sur-Seine, iets ten noordwesten van Parijs. Voor dierenliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van romantische wandelingen is dit een prachtige, sfeervolle plek om te bezoeken. Tussen de bomen en struiken liggen hier Belle, Zézette, Pompom, Zaza en Bijou samen met zo’n 40.000 andere dieren begraven.

Cimetière des chiensDe dierenbegraafplaats met zijn art-nouveau poort werd aangelegd in 1899 en is sinds 1987 een monument. Niet alleen de bemoste grafstenen en beelden van talloze honden en katten kun je hier zien, maar ook van vogels, konijnen, hamsters, apen, vossen en zelfs een paar paarden. De graven zijn bedekt met bloemen, foto’s en speeltjes. Hier is de laatste rustplaats van beroemde dieren als filmhond Rin Tin Tin, sintbernardshond Barry (hij redde 40 mensen maar vond de dood bij het redden van de 41e) en Moustache, een held uit het leger van Napoleon.

Je komt bij de dierenbegraafplaats met metro 13. Bij het eindpunt Gabriel Péri loop je zuidelijk de rue des Bas in tot aan de boulevard Voltaire. Volg die tot aan de Seine (totaal ongeveer 800 meter). Het adres is 4, Pont de Clichy. Is het grote hek gesloten, dan kun je naar binnen via een ingang aan de rechterkant.

Bekijk het filmpje

12/2015

De leukste boekhandel van ParijsShakespeare and Company

De leukste boekhandel van Parijs is ongetwijfeld Shakespeare and Company, al sinds 1951 gevestigd langs de Seine tegenover de Notre Dame. De winkel staat propvol Engelstalige nieuwe en tweedehands boeken, verdeeld over een aantal etages van het oude pand. Regelmatig logeren er (toekomstige) schrijvers en de huiskat heet al tientallen jaren Kitty.

Shakespeare & Co is opgericht door de Amerikaan Walt Whitman in 1951 en wordt sinds 2006 gerund door zijn dochter Sylvia Whitman. Al die jaren was het een toevluchtsoord voor schrijvers. Zij konden een tijdje blijven logeren als ze een boek per dag lazen, meehielpen in de winkel en een korte levensbeschrijving achterlieten. In de boekhandel worden vaak lezingen gehouden en literaire festivals.

Je kunt grasduinen door het hele gebouw van vier verdiepingen, zonder lift en met nauwe trappen. Hier en daar vind je zitjes waar je rustig kunt lezen. Het boek dat je koopt kun je gratis laten stempelen met het Shakespeare & Co-logo of een stempel van Kitty. Een vel papier met een gedicht erop kost 50 eurocent en binnenkort kun je zelfs een vleugje parfum op je boek laten spuiten.
Het nieuwe café serveert van 9-21 uur afternoon tea, vers sap, sandwiches, salades, bagels en scones.

Je vindt Shakespeare and Company op 37 rue de la Bûcherie, 5e arrondissement, metro Saint-Michel.
Bekijk ook de prachtige website: shakespeareandcompany.com
11/2015

Top-10 markten in Parijs

Er zijn bijna 80 grotere en kleinere markten door heel Parijs met een mooie verzameling verse producten zoals brood, vlees, vis, kaas, groente, fruit en delicatessen, maar ook kunst en boeken. Ideaal om je inkopen te doen als je in een appartement logeert, maar ook geweldig om zomaar langs te lopen en te genieten van alles wat je er tegenkomt. Dit is onze top-10 van sfeervolle openluchtmarkten.1. Marché Monge
Kleine voedselmarkt op een aardig pleintje onderaan de rue Mouffetard. Veel mensen uit de buurt doen hier hun inkopen en er zijn verschillende cafés en restaurants in de buurt.
Place Monge (5e arrondissement), metro Place Monge, open woensdag, vrijdag en zondag van 7-15 uur
2. Marché Biologique Raspail
Prijzige biologische markt met 40 marktkramen met groente en fruit, brood, gebak, kaas, vis, gevogelte, wijn, olijven. Parijzenaars uit alle arrondissementen komen hier om hun inkopen te doen of eten te halen van de traiteur. En om gezien te worden.
Boulevard Raspail tussen rue du Cherche-Midi en rue de Rennes (6e arrondissement), metro Rennes, open zondag van 9-15 uur
3. Marché Saxe-Breteuil
Grote levensmiddelenmarkt van hoge kwaliteit en prijs Je vindt er o.a. kaas, bloemen, vis, groente en fruit, maaltijden om mee te nemen, delicatessen als confit de canard en foie gras, olijven en kookgerei.
Avenue de Saxe tussen place de Breteuil en avenue de Ségur (7e arrondissement), metro Ségur, open donderdag 7-14.30 uur en zaterdag 7-15 uur
4. Marché Bastille
Voedselmarkt met verse kaas, vis, vlees, eieren, fruit en groenten.
Boulevard Richard Lenoir (11e arrondissement), metro Bastille, open donderdag en zondag van 7-14.30 uur
5. Marché d’Aligre
Voedsel- en bloemenmarkt, maar ook vlooienmarkt met vintage spullen op een groot plein met cafés en restaurants in de buurt.
Place d’Aligre (12e arrondissement), metro Ledru Rollin, open dinsdag t/m zondag van 7-14 uur
6. Marché de la création Edgar-Quinet
Markt waar schilders, beeldhouwers, fotografen en andere kunstenaars hun werk verkopen. De kwaliteit is wisselend, maar misschien stuit je op iets wat eruit springt.
Op de middenberm van de boulevard Edgar-Quinet (14e arrondissement), metro Edgar-Quinet, open zondag 9-19.30 uur
7. Marché du livre ancien et d'occasion Georges Brassens
Heerlijk snuffelen op deze markt langs het parc Georges Brassens. Ruim 60 boekenstalletjes met oude en tweedehands boeken.
104 Rue Brancion (15e arrondissement), metro Vanves of Convention, open zaterdag en zondag 9-18 uur
8. Marché Président Wilson
Grote delicatessenmarkt met bijzondere producten zoals ouderwetse groenten. Verder vis, truffels, groente en fruit, vlees, wijn, kaas, Libanese traiteurs, huishoudelijke artikelen, tafellinnen en bloemen.
Avenue du Président Wilson tussen rue Debrousse en place d’Iéna (16e arrondissement), metro Alma-Marceau of Iéna, open woensdag 7-14.30 uur, zaterdag 7-15 uur
9. Marché biologique des Batignolles
Biologische producten van kaas tot paté en van tomaten tot wijn.
34 Boulevard des Batignolles (17e arrondissement), metro Place de Clichy, open zaterdag van 7-15 uur
10. Marché Barbès
Drukke markt met producten uit Afrika en het Midden-Oosten. Exotische kruiden, kleding, huishoudelijke artikelen, stoffen, patisserie.
Boulevard de la Chapelle tegenover hôpital Lariboisière (18e arrondissement), metro Barbès-Rochechouart, open woensdag 7-14.30 uur, zaterdag 7-15 uur
10/2015

Ontdek het Palais Royal

Het Palais Royal is een verborgen juweel vlakbij het Louvre. Het gebouw zelf is niet toegankelijk (behalve op de Monumentendagen 19 en 20 september), maar je vindt er wel twee openluchtkunstwerken, mooie arcaden met leuke winkeltjes en een prachtig en rustig park. Ideaal om even bij te komen na het shoppen op de rue de Rivoli of een bezoek aan het Louvre.

Het U-vormige Palais Royal stamt uit de 17e eeuw en werd gebouwd voor kardinaal Richelieu. Ook Lodewijk XIV heeft er tijdje gewoond. De Duc d’Orléans liet in de 18e eeuw de arcaden bouwen om met de opbrengst van winkels zijn schulden te betalen. Die winkeltjes bestaan nog steeds. Ze verkopen nu specialiteiten als sieraden van amber, ouderwets speelgoed, antieke medailles, handschoenen, bijzondere parfums en retro-mode van bekende ontwerpers.

SphéradesAls je vanaf het Louvre via de Cour d’Honneur de binnenplaats in komt, zie je direct het kunstwerk van Daniel Buren, Les Deux Plateaux. Het bestaat uit 252 gestreepte kolommen van zwart marmer en wit graniet van verschillende hoogte waarvan een deel onder straatniveau in het water staat. Kinderen klimmen graag op de kolommen. Daarnaast, in de Galerie d’Orléans, staat een fontein met daarin een schaal met veertien grote, zilverkleurige ballen, gemaakt door Pol Bury. Mooi om te fotograferen!

De Jardin du Palais Royal is een vredige, klassiek aangelegde tuin met een ronde vijver met fontein, kleurige bloemenborders, rozenstruiken en een zandbak voor kinderen. Pak een stoeltje en geniet van de omgeving. Er zijn enkele terrassen en meer restaurants en cafés in de buurt, maar je kunt hier ook heel goed picknicken.
8/2015

Plan je reis voordelig

Ga je een paar dagen naar Parijs? Probeer dan dan je reis en verblijf handig te plannen. Het kan namelijk voor het openbaar vervoer voordeliger zijn om je verblijf op bepaalde dagen van de week te plannen of vroeg in de dag aan te komen. Ook je onderkomen buiten Parijs kun je het beste goed uitzoeken. Zo vermijd je overbodig heen-en-weer gereis. Vier tips om rekening mee te houden.1. Als je ’s morgens zo vroeg mogelijk in Parijs bent, heb je meer profijt van je Paris Visite, Mobilis of Navigo Découverte. Als je bijvoorbeeld pas om 4 uur ’s middags aankomt, kun je je pas op de eerste dag maar kort gebruiken. De passen gelden allemaal vanaf de eerste dag 00.00 tot de laatste dag 24 uur. Je kunt dus geen pas kopen die om 4 uur ingaat en drie dagen later om 4 uur afloopt.
Let op: dit geldt niet voor losse kaartjes binnen of buiten Parijs. Die zijn bestemd voor één rit, eventueel met overstap. Er staat ook geen datum op. Je gebruikt ze wanneer je wilt.
2. Reis je met kinderen onder 25 jaar? Zij reizen voordelig in het weekend met een Ticket Jeunes: binnen zones 1-3 op zaterdag of zondag: 3,85 per persoon per dag, buiten Parijs (1-5 zones) op zaterdag of zondag 8,35 euro per persoon per dag.
3. Heb je een hotel of camping buiten Parijs? Probeer dan je bezoeken aan Parijs op aaneengesloten dagen te plannen. Bijvoorbeeld: drie dagen op en neer naar Parijs, 2 dagen in Disney. Zo heb je meer keus in je pas. Een pas geldt altijd voor aaneengesloten dagen.
Let op: ook dit geldt niet voor losse kaartjes (billet Origine-Destionation) van en naar Parijs.
4. Als je buiten Parijs wilt logeren, kies dan een onderkomen dat niet ver van een RER-metrostation ligt. Anders wordt de trip naar Parijs wel heel ingewikkeld en ook duurder. Je wel kunt reizen met bus en RER, of met trein en bus, maar dat is niet zo eenvoudig als alleen de RER. Ook sluiten de verschillende vervoersmogelijkheden dan vaak niet goed aan.
7/2015

Een multifunctioneel paleis

Wil je eens even uit de drukte? Zoek je een terras in de zon? Iets voor de kids? En ook nog wat cultuur? Ga dan eens naar het Palais de la Porte Dorée, in het uiterste oosten van Parijs bij het Bois de Vincennes. Een prachtig gebouw met daarin een museum voor immigratie en ook nog een tropisch aquarium. En een mooi terras.

Het Palais de la Porte Dorée is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1931 en is helemaal Palais de la Porte Doréeart déco. Het heeft een mooie gebeeldhouwde gevel, een hal met mozaiekvloer en wandschilderingen en een bijzonder trappenhuis. De tuin is onlangs opnieuw aangelegd. Er zijn regelmatig rond-leidingen door het gebouw (ongeveer 2x per maand in het Frans, op 2 juli en 6 augustus ook in het Engels).

Het Musée de l’Immigration vertelt de geschiedenis van de immigranten die in de loop van de eeuwen naar Frankrijk kwamen, in foto’s, kunstwerken, documenten en audio- en videomateriaal. Tot 28 juni is de tentoonstelling  ‘Fashion Mix’ te zien, met modeontwerpen van nu beroemde designers als Azzedine Alaïa, Elsa Schiaparelli, Issey Miyake en Paco Rabanne.

Onder in het gebouw is het Aquarium Tropical, niet heel groot, maar wel met honderden tropische vissen en andere zeedieren, piranhas, krokodillen en twee zeldzame albino-kaaimannen.

Het terras van café-restaurant Le Mosaïque Café is groot en zonnig en kijkt uit op het Bois de Vincennes. Je kunt er iets drinken en eten, voor kinderen is er een kindermenu.
5/2015


Romantisch Parijs

Parijs en romantiek gaan hand in hand. De stad van de liefde biedt talloze mogelijkheden voor een prachtig weekend met je geliefde.

Maar waar liggen al die romantische plekken? En hoe zet je een programma in elkaar? Lees wat je allemaal kunt doen in een weekend Parijs.

Romantisch wandelen
Is het weer goed, ga dan wandelen. Kies een wandeling uit de lijst of slenter door romantische wijken:
Montmartre
Quartier Latin
Langs de Seine
De rue des Martyrs
Begraafplaats Père Lachaise
Ile Saint-Louis

Tip: 3 dagen door romantisch Parijs (pdf), drie dagen Parijs om nooit te vergeten...

Romantische plekken
Mur des Je t’aime
Square du Vert Galant
Eiffeltoren ’s avonds
De Passages
Jardin du Luxembourg, Fontaine Medicis
Pont Alexandre III
Luchtballon in het Parc André Citroën
Rondvaart ‘s avonds

Wil je wat meer geld neertellen, dan heb je misschien iets aan deze (prijzige) activiteiten. Een diner op een boot, in een rijtuig door Parijs, een rit in een Deux-Chevaux of zelfs samen de lucht in voor een helikoptervlucht van Parijs naar Versailles.

Romantisch eten
Voor een ‘diner à deux’ kun je op deze, deze of deze website naar een restaurant zoeken. Of kies juist dat leuke restaurantje waar je net langs loopt. Kijk buiten bij de ingang of het eten en de prijzen je aanstaan en stap naar binnen of reserveer voor later op de dag.
2/2015


Een dagje Parijs vanuit Disneyland

Een paar dagen Disneyland, maar ook tussendoor een dagje naar Parijs. Hoe kun je dat het beste doen? Met de auto of het openbaar vervoer? Welke tickets zijn nodig voor de RER en voor de metro in Parijs? En wat kun je allemaal doen op een dag? Kijk hier voor tips en een programma langs vier top-attracties. Welke metro je moet nemen staat erbij.

Eiffeltoren

Auto
Je kunt met de auto naar Parijs rijden en daar je auto in een parkeergarage in het zuiden van Parijs stallen voor ongeveer 25-30 euro. Van tevoren reserveren is aan te raden. Hier kun je een parkeergarage zoeken.
Daarnaast moet je nog kaartjes voor de metro kopen om in Parijs te reizen. Een los kaartje kost 1,70 p.p., 10 kaartjes tegelijk (een carnet) kost 13,70. Kijk voor meer info over tickets voor het openbaar vervoer in de rubriek Tickets openbaar vervoer.

RER-A
Je stapt bij Disneyland in de RER-A en stapt 45 minuten later in het centrum van Parijs weer uit. Voor een volwassene kost een enkele reis Disneyland – Parijs 7,50 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar gaan voor half geld, kinderen van 0-3 jaar reizen gratis mee. Voor heen en terug heb je twee dezelfde kaartjes nodig.
Binnen Parijs moet je dan ook nog tickets kopen voor de metro. Voor een volwassene kun je een Mobilis-dagkaart kopen (6,80 p.p.), dat is gemakkelijk en je kunt er heel Parijs mee door. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar kun je een ParisVisite-kaart voor één dag kopen: 5,40 euro. Kinderen van 0-3 jaar reizen gratis.

Programma
1. Als je vanuit de RER-A in Parijs uitstapt op metrostation Nation, kun je gelijk metro 2 naar station Anvers of station Pigalle nemen. Je bent dan vlak bij Montmartre. Vanaf Pigalle kun je met de Montmartrobus de heuvel van Montmartre op rijden, uitstappen en alles bekijken. Terug naar beneden kan je dan lopen naar station Anvers.
2. Met dezelfde metrolijn 2 ga je van station Anvers naar station Charles de Gaulle-Etoile, waar de Arc de Triomphe staat.
3. Vanaf metrostation Charles de Gaulle-Etoile neem je metro 6 naar station Trocadéro. Als je bovengronds komt, loop je naar het Palais de Chaillot. Daar is een groot plein waar je prachtig uitzicht hebt op de (verlichte) Eiffeltoren. Ga je de Eiffeltoren bezoeken, dan steek je de Seine over.
4. Bij de Eiffeltoren neem je de RER-C naar station Saint-Michel-Notre Dame. Je ziet de Notre Dame dan vanzelf.
5. Om weer naar Disneyland te gaan, steek je de Seine over naar station Châtelet-Les Halles. Daar neem je de RER-A terug naar Disney.
2014

Leuke winkelstraten 3 – Haut Marais

In de serie Leuke winkelstraten komt een aantal bijzondere straten aan de orde. De derde winkelstraat in deze serie is de rue Charlot en de straten daaromheen in de rue Charlotnoordoostelijke Marais. Dat deel van de Marais, de Haut Marais, is in opkomst. Je vindt er steeds meer leuke winkels en restaurants. Ze liggen voornamelijk in de rue Charlot, de rue de Saintonge, de rue de Poitou, de rue Debelleyme, de rue de Bretagne en de rue Vieille du Temple.

Dit gedeelte van de Marais werd onder meer populair door het renoveren van de overdekte Marché des Enfants Rouges op de rue de Bretagne, nu een trendy markt.. En na een grondige verbouwing werd onlangs Le Carreau du Temple geopend als veelzijdig cultureel centrum van de Marais. In veel straten die twintig jaar geleden nog verpauperd waren, wonen nu filmsterren en modeontwerpers. Dit is dan ook een buurt vol boetieks: kleding, accessoires, sieraden, schoenen en tassen. Daartussen vind je kunstgaleries, cafés en restaurants.

Download de pdf: Leuke winkelstraten (3): Haut Marais
2014

Met de metro naar de top-4 van Parijs

EiffeltorenOp één dag naar de Notre Dame, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de Sacré-Coeur? Dat kan met het dagprogramma voor de Parijse top-4 bezienswaardigheden. Je reist met het programma in de hand of op je smartphone of tablet snel en efficiënt met de metro naar alle vier de attracties.

Je hoeft zelf niet uit te zoeken hoe je bij de beroemde bezienswaardigheden komt. De reis met de metro is duidelijk aangegeven, de reisduur en het aantal haltes staan erbij en kaartjes verduidelijken waar je bent. Ook de openingstijden en de websites van de top-4-attracties staan erop. Gebruik het als onderdeel van een paar dagen Parijs of voor een eendaags tripje naar Parijs. Het programma begint en eindigt bij Gare du Nord.

Download het programma Top-4 met de metro
2014


De Eiffeltoren en de (social) media

eiffeltorenDe Eiffeltoren slaat zijn vleugels uit naar de (social) media. Jaarlijks komen er bijna 7 miljoen bezoekers en de toren is daarmee het meest bezochte monument ter wereld. Wie nog niet geweest is (of wie nog eens terug wil kijken) vindt via de website van de ‘ijzeren dame’ volop informatie in apps, filmpjes, foto’s en documentaires.

In de app La Tour Eiffel vind je alle info in het Engels en Frans. Op Youtube heeft de Eiffeltoren een eigen kanaal, panoramafoto’s kun je downloaden vanaf de website, op Facebook heeft de Eiffeltoren 1,5 miljoen volgers en via het Google-project beklim je de trappen en geniet je van het uitzicht.

De app La Tour Eiffel / The Eiffel Tower kun je gratis downloaden op iTunes en Google Play.
Het kanaal van de Eiffeltoren op YouTube.
De panoramafoto’s zijn te zien op de website.
De Facebookpagina.
Bekijk het Google-project.
En op de website van de Eiffeltoren vind je nog veel meer informatie.
2014


Leuke winkelstraten (2): rue Montorgueil en omgeving

In de serie Leuke winkelstraten komt een aantal bijzondere straten aan de orde. De tweede winkelstraat in deze serie is de rue Montorgueil en de straten daaromheen.

rue MontorgeuilDe rue Montorgueil is een voetgangersstraat in het 1e en 2e arrondissement. Hij begint achter de Saint-Eustache-kerk bij Les Halles en eindigt bij de rue Léopold-Bellan, waar hij verder gaat onder de naam rue des Petits Carreaux.

De rue Montorgueil bestaat voornamelijk uit restaurants, cafés, patisseries en delicatessenwinkels. In de straten eromheen, zoals de rue Bachaumont, de rue Mandar en de rue Montmartre zijn meer kledingwinkels, kookwinkels en boetieks. Het is een leuke buurt om te winkelen, iets te eten of drinken en te shoppen. Er zijn veel terrassen waar je je kunt vermaken met het bekijken van de voorbijgangers: niet alleen toeristen maar ook Fransen die hier hun inkopen doen of heen en weer lopen om gezien te worden. De winkels zijn ook open op zondagmorgen tot 1 uur.

bonbonsDe naam Montorgueil verwijst naar de heuvel Mont Orgueilleux, waar de straat in de 19e eeuw naartoe leidde, een heuvel die lag op de plek waar nu de rue Beauregard ligt. Ten zuiden van het begin van de straat lagen vroeger de Hallen van Parijs.

Download de pdf: Leuke winkelstraten (2): rue Montorgueil en omgeving
2014

Leuke winkelstraten (1): rue des Martyrs

rue des Martyrszonder winkels en er zijn veel gezellige winkelstraten met interessante boetieks, restaurants en cafés waar je wel een paar uur kunt doorbrengen. Maar waar vind je ze? In deze serie Leuke winkelstraten komt een aantal bijzondere straten aan de orde. De eerste is de rue des Martyrs.

De rue des Martyrs ligt in het 9e en 18e arrondissement. De straat dankt zijn naam aan Saint-Denis, de eerste bisschop van Parijs. Het verhaal gaat dat hij rond het jaar 250 onthoofd werd, zijn hoofd in zijn handen nam en door de huidige rue des Martyrs 10 km omhoog liep naar de basiliek Saint-Denis, net buiten Parijs.
Antoine et Lili
Deze route kun je in twee richtingen lopen. De straat loopt vanaf de Notre Dame de Lorette naar boven tot aan Montmartre. Wil je het makkelijk hebben, dan begin je bij metro Abbesses. Hou je wel van een een beetje klimmen, dan begin je bij de Notre Dame de Lorette. De straat is 900 m lang, dus je bent wel even bezig. De meeste winkels zijn op maandag dicht. Op zondag zijn ze open Popelinien van 10-13 uur is de straat autovrij.

Vanaf metro Abbesses volg je de rue des Abbesses en je slaat aan het eind rechtsaf de rue des Martyrs in. Of je begint bij metrostation Notre-Dame-de-Lorette en loopt achter de kerk de rue des Martyrs in.

Download de pdf: Leuke winkelstraten 1: rue des Martyrs
2014

Wat is er te doen in Parijs?

In Parijs zijn elke week enorm veel concerten, evenementen, toneelvoorstellingen,  festivals, tentoonstellingen en sportwedstrijden. Als je uit wilt gaan, is het moeilijk kiezen uit alle mogelijkheden. Of misschien weet je niet waar je informatie kunt vinden. Er zijn een paar websites en twee apps die vol staan met alles wat er in Parijs gebeurt.

Websites
Que faire à Paris (Wat te doen in Parijs) geeft data en bijzonderheden van allerlei activiteiten. Alleen in het Frans.
Paris Nightlife vind je alle evenementen, maar ook bars, nachtclubs, jazzclubs en restaurants. In Frans en Engels.
Cabaret Chez ma CousineOp Out in Paris van journalist Frank Renout vind je onder het motto ‘alles wat je altijd al wilde zien in Parijs, maar niet durlfde te bezoeken’  tips voor eten, winkelen, uitgaan en  nachtleven. In het Nederlands.
Sortir à Paris (uitgaan in Parijs) geeft een overzicht van alles wat er speelt. Je kunt kiezen uit vandaag, morgen, dit weekend of deze week.In het Frans.
Elk concert in Parijs vind je op infoconcert.com.

Apps
De app Urban Pulse (gratis) geeft adressen voor restaurants en  uitgaan, maar zoekt ook voor je uit hoe je er komt. In Frans, Engels en Spaans.
De app GoGo Paris  (3,99 euro) helpt je aan alles wat je maar wil in Parijs: eten, drinken, uitgaan, bezienswaardigheden, winkelen, en je kunt zoeken op wijk of categorie. In het Engels.

Gidsen
En dan zijn er nog de wekelijke gidsjes, die je voor 40 eurocent kunt kopen bij elke kiosk: de Pariscope, of L' Officiel des Spectacles. Ze komen meestal op woensdag uit.
2014

Parijs op zondag

Het is onmogelijk je op zondag in Parijs te vervelen. Je kunt winkelen in veel wijken van de stad, een museum bezoeken, een wandeling maken, naar muziek luisteren in de openlucht of een van de markten bezoeken. Of misschien wil je skaten, fietsen of wandelen zonder een auto tegen te komen? Of een busrit maken? Het kan allemaal. Bekijk de mogelijkheden.

Winkelen
Winkels zijn op zondag in principe dicht. Maar in een aantal wijken  mogen ze elke zondag open, omdat ze in een toeristengebied liggen. Die wijken zijn: de Champs-Elysées, de Butte Montmartre, de rue d’Arcole (bij de Notre Dame), de rue des Francs-Bourgeois in de Marais, de Viaduc des Arts, Bercy Village,  een gedeelte van de rue de Rivoli en een gedeelte van de boulevard Saint-Germain.
Op zondagmorgen (tot 12 of 13 uur) kun je bovendien in heel Parijs terecht bij bakkers, kaaswinkels, groentewinkels en slagers.
Meer info

Musea en monumenten
Alle musea en monumenten zijn op zondag geopend. De gemeentelijke musea zijn altijd gratis (behalve bij tentoonstellingen). De eerste zondag van de maand kun je bovendien gratis naar de nationale musea en monumenten.
Meer info


Wandelen, skaten, fietsen
Kies een van de 20 wandelingen  door heel Parijs. Op zondag is het ideaal wandelen, vooral in de rustige wijken. Maar je kunt ook wandelen, fietsen of skaten in de straten die op zondag voor het autoverkeer worden afgesloten. Hier vind je welke straten dat zijn.

Muziek
muziekkioskIn de Eglise de la Madeleine zijn twee keer per maand op zondag gratis concerten. En van mei tot oktober worden in de muziektenten van de parken allerlei concerten georganiseerd. Informatie vind je bij de ingang of hier.

Markten
Een aantal markten is op zondag open, sommige zelfs alleen op zondag. Bijvoorbeeld de marché de Bastille, de Marché d’Aligre en de Marché Monge. Ook veel overdekte markten zijn open, bijvoorbeeld de Marché des Enfants Rouges. Of ga eens kijken op de postzegelmarkt bij de Champs-Elysées of op een van de vlooienmarkten.
Meer info

Busrit
Met de Balabus reis je in een uur langs veel bezienswaardigheden van Parijs. Tussen april en eind september rijden van 12.30 – 20 uur bussen op zondag tussen de Gare de Lyon en de Grande Arche de la Défense.
Meer info

2014

Pak een dagje Parijs

Geen tijd of geen geld voor een paar dagen Parijs? Waarom ga je niet op één dag heen en weer? Maak van tevoren een programma, boek een vroege heenreis met de Thalys en pak ’s avonds de laatste trein terug. Zo kun je minstens 10 uur lang van Parijs genieten. Kun je niet kiezen wat je wilt doen? Bekijk dan de suggesties voor een dagje Parijs. La Maison RoseWil je een goedkope treinreis boeken, dan moet je vanaf 3 maanden voor je gewenste reisdatum je tickets kopen. Dat kan bij NS International.

Vanuit Amsterdam kost de goedkoopste enkele reis 35 euro, bij acties soms 29 of 30 euro. De eerste trein vertrekt om 6.16 uur, de laatste vanuit Parijs om 19.25 uur. De reis duurt 3 uur en 15 minuten.

Vanuit Brussel kost het goedkoopste enkeltje 30 euro, de eerste trein vertrekt om 7.13 uur, de laatste om 22.01 uur. Na 1 uur en 20 minuten sta je op Gare du Nord. Bekijk de suggesties voor een dagje Parijs
2014

Laatst bijgewerkt 2-03-2017