Met welke tickets reis je het beste en goedkoopste in het openbaar vervoer?

Bestel de brochure Openbaar vervoer in en rond Parijs met daarin informatie over alle tickets en een prijsvergelijking voor het aantal dagen en zones.

Bestel hier en je krijgt na betaling van € 2,50 de brochure direct per 
e-mail als pdf.


Weerbericht


Meer weer in Parijs


Parijs in beeld:
spectaculaire foto's en films

in vogelvlucht (film)
panoramafoto

Parijs leeg, geen mens te zien


Rond de feestdagen

Parijs tussen half november 2016 en half januari 2017


Klik op een onderwerp

Feestelijk Parijs
Etalages
Verlichte straten
Kerstmarkten
Kerstwandeling
Kerststallen en kerst-missen
Concerten in kerstsfeer
Kinderpret
Kerstschilderijen in het Louvre
Tentoonstellingen
Reuzenrad
Kermismuseum
Open of dicht met de feestdagen?
Parijs in de kerstboom
Rondrit met een bus
Op de schaats
Uit eten
Kerstgebak
Een mondje Kerstfrans
Kerst in Disneyland
Winterdorp
Au revoir, 2016
Oud & Nieuw
Gratis metro met Oud&Nieuw


Feestelijk Parijs
kerstboom Tussen half november en half januari is Parijs in kerstsfeer. De straten zijn prachtig verlicht, voor de etalages van de warenhuizen staan drommen kinderen en volwassenen de kerstversiering te bewonderen en vanaf eind november worden de kerstmarkten en de crèches de Noël (kerststalletjes) weer ingericht.

Een goede reden om in die periode Parijs te bezoeken en vooral ’s avonds door de stad te slenteren en de sfeer te beleven. Wie wil schaatsen in de openlucht kan kiezen uit vijf schaatsbanen. Maar er zijn ook kerst-exposities, verlichte straten, een reuzenrad en een winterdorp. Ook voor kinderen is er veel te beleven. En op 31 december kun je het nieuwe jaar inluiden op de Champs-Elysées.

Blader door de hele rubriek of klik op een van de trefwoorden bovenaan. Kijk regelmatig in deze rubriek. Er komt steeds nieuwe informatie en meer activiteiten.


Etalages
De kerstetalages van de grote warenhuizen trekken altijd veel bezoekers. Voor de etalages zijn verhogingen aangebracht voor kleine kinderen, zodat ze alles goed kunnen bekijken.
Kijk hier naar een filmpje over de kerstetalages.

In Galeries Lafayette (8 november-2 januari) staan de etalages in het teken van de wereld van ijsberen in de poolstreken. Binnen onder de koepel staat een gigantische kerstboom van wit papier, ontworpen door papierkunstenaar Lorenzo Papace.

In Printemps is het thema 'Rêve de Noël' waarin twee kinderen in hun droom de koepel van het warenhuis bezoeken. Te zien van 3 november tot 3 januari. Bekijk hier een filmpje.

De etalages van Le Bon Marché (14 november-3 januari) hebben als thema 'Il neige Rive Gauche'.

Bij BHV Marais (16 november-1 januari) is het thema van de etalages 'Noël en montagne', skiën en sleeën in wintersportplaats Val d'Isère.


Verlichte straten
Veel grote boulevards en pleinen zijn uitbundig en sfeervol verlicht. De bekendste is de Champs-Elysées (21 november-8 januari). Deze verlichting is aan van 6 uur 's middags tot 2 uur 's nachts, op kerstavond en oudejaarsavond de hele nacht. Zie hier een voorproefje.

Andere verlichte straten of buurten zijn de place Vendôme, de rue du Faubourg Saint-Honoré, de rue de la Paix, de rue Castiglione en de avenue Montaigne, de rue Montorgueil, Bercy Village, de place de la Nation, Belleville, het Forum des Halles en de rue Lepic/rue des Abbesses in Montmartre.

Maar in meer straten en pleinen in andere wijken is kerstverlichting aangebracht, die afwijkt van de traditionele kerstverlichting. Ze zijn ontworpen door een team van lichtkunstenaars (te zien grofweg van half november tot half januari). Ook buiten het centrum is het dus de moeite waard om de versieringen te gaan bekijken.


Kerstmarkten

marché de Noël Champs-Elysées

De kerstmarkten zijn doorgaans geopend tussen 10 en 20 uur. Je vindt er onder andere kerstversieringen, streekproducten en een echte kerstsfeer, maar ook spullen die niets met kerst te maken hebben. Let op: veel kerstmarkten zijn gesloten op 1e kerstdag!

Tip: de gezelligste markten zijn Saint-Germain-des-Prés, place René-Viviani en place des Abbesses. De grootste en drukste vind je op de Champs-Elysées en in La Défense.

Een voorproefje: een filmpje van de kerstmarkt op de Champs-Elysées

De kerstmarkten vind je op de volgende plaatsen:
plaats tijd arr. metro
place René-Viviani, quai de Montebelleo

16-25 december

10-20 uur

5e Sint-Michel
place Saint Germain-des-Prés 2 december-3 januari 6e Saint-Germain-des-Prés
Mail Branly, ten noorden van de Eiffeltoren op de quai Branly, voor het museum 15 december-3 januari 7e Champ de Mars-Tour Eiffel of Trocadéro
Champs-Elysées, tussen het Rondpoint en de place de la Concorde

11 november-8 januari

zo t/m do 12-24 uur, vr en za tot 01 uur

8e Champs-Elysées-Clemenceau
Gare Saint-Lazare 7 november-25 december 8e Saint-Lazare
Gare de l'Est 1-16 december 10e Gare de l'Est
place d'Italie 28 november-31 januari 13e Place d'Italie
plein voor het Gare Montparnasse, place Raoul Dutry

10-24 december

10.30-19.30 uur

15e Montparnasse-Bienvenüe
Trocadéro on Ice
in de Jardins du Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren
15 december-3 januari 16e Trocadéro
Auteuil, 40 rue Jean de la Fontaine 3-11 december 16e Jasmin
place des Abbesses 27 november-3 januari 18e Abbesses
La Défense, plein bij de Arche de la Défense 17 november-27 december

11-20 uur, vr en za tot 22 uur; gesloten op 24 december vanaf 18 uur en op 25 december de hele dag

  Esplanade de la Défense


Kerstwandeling
Maak een kerstwandeling door feestelijk Parijs langs verlichte straten, kerstmarkten, versierde etalages, draaimolens, het reuzenrad en nog veel meer. De wandeling is voor alle leeftijden, maar voor kinderen is het helemaal een speciale belevenis!

Download de beschrijving


Kerstwandeling weergeven op een grotere kaart


Kerststallen en kerst-missen
In de Notre Dame, de Sacré-Coeur en de Église de la Madeleine staat elk jaar een grote kerststal (crèche) en ook zijn er (net als in andere kerken) kerstdiensten op 24 en 25 december.

Notre Dame
kerststal Notre Dame De Poolse kerststal kun je elke dag bekijken vanaf 27 november tot 2 februari.
De kerstmissen zijn op 24 december om 16.30, 18, 20 en 24 uur. Om 23 uur worden kerstliederen gezongen door twee koren. De Emmanuel-klok luidt om 23.55 uur.
Op 25 december zijn er o.a. missen om 10 uur (Gregoriaans), 11.30 uur en 18.30 uur. Ook deze dag luidt de Emmanuel-klok verschillende keren. Wil je een mis bijwonen, kom dan een half uur tot een uur voor aanvang. Kijk voor details op www.notredamedeparis.fr.
.
Sacré-Coeur
Van 1 december tot 30 januari kun je hier de kerststal bewonderen. De kerstmissen zijn op 24 december om 24 uur, en op 25 december o.a. om 11 uur, 18 uur en 22 uur. Kijk voor details op www.sacre-coeur-montmartre.com.

Madeleine
Ook hier kun je vanaf 10 december de kerststal Avenement bekijken, gemaakt door kunstenaarSamuel Yal. Vanaf half december wordt de kerk vanaf zonsondergang ook feestelijk verlicht in prachtige kleuren die steeds wisselen. De kerstmissen zijn op 24 december om 22 uur en op 25 december om 11 en 18 uur. Details kun je vinden op www.eglise-lamadeleine.com.


Concerten in kerstsfeer
Klassieke muziek in kerstsfeer vind je In de maanden november en december in verschillende kerken en zalen. Keus genoeg: De vier jaargetijden van Vivaldi in de Madeleine, het kerstconcert van Corelli in de Sainte Chapelle, Monteverdi in de Notre Dame, Chopin in de Saint-Ephrem, en nog veel meer.

Kijk op de website van Classictic, waar je ook kaartjes kunt bestellen.


Kinderpret
Kinderen kunnen volop genieten van de kerstsfeer in Parijs. De etalages, de verlichting in de straten, de kerstmarkten, de schaatsbanen, het kermismuseum, het reuzenrad en het winterdorp.

draaimolenVan 17 december tot 1 januari staan overal in Parijs ook nog draaimolens met kerstversieringen voor kinderen. Zij kunnen elke dag tussen 10-19 uur gratis een ritje maken. In bijna elk arrondissement is er wel een te vinden, maar de belangrijkste plekken zijn het plein voor het Hôtel de Ville, square du Temple (3e arr.), place Saint-Sulpice (6e), place Joffre (7e arr.), place de la Madeleine (8e arr.) en place du Trocadéro (16e arr.). Draaien maar!
lijst en kaart met alle locaties


Kerstschilderijen in het Louvre
kerstroute In het Louvre kun je deze maanden een speciale kerstroute volgen: Noël en scène of in het Engels: Christmas Show. Je komt langs beroemde schilderijen van verschillende (soms anonieme) kunstenaars die een tafereel rond geboorte van Jezus hebben geschilderd. De route duurt een uur. Ook heel geschikt voor kinderen!
Let op: het Louvre is gesloten op 25 december en 1 januari.

Bekijk de route


Tentoonstellingen
Rond de feestdagen zijn er volop tentoonstellingen in de Parijse musea. Moderne en oudere kunst, fotografie, film, beelden, architectuur, design, je vindt het allemaal. Aanraders? Hier is een top-tien:

1. Picasso-Giacometti, tot 5 februari, Musée Picasso. Schilderijen, beelden, grafisch werk en archiefstukken van beide kunstenaars, die ook vrienden waren.
2. The Color Line, tot 15 januari, Musée du Quai Branly. De rol van de kunst in de vrijheidsstrijd van de zwarte bevolking van Amerika.
3. Le grand orchestre des animaux, tot 8 januari, Fondation Cartier. Tentoonstelling die zowel te horen is als te zien: werk van kunstenaars die geïnspireerd zijn door het werk van musicus Bernie Kraus.
4. Rembrandt intime, tot 23 januari, Musée Jacquemart-André. Drie schilderijen van Rembrandt uit de collectie, aangevuld met zeventien schilderijen, etsen en tekeningen uit andere musea.
5. Oscar Wilde, l'impertinent absolu, tot 15 januari, Petit Palais. Leven en werk van de Ierse schrijver (1854-1900) die veel en graag in Fankrijk verbleef.
6. René Magritte, La trahison des images, tot 9 januari, Centre Pompidou. Ruim 100 schilderijen en tekeningen van Magritte, verdeeld in vijf thema's: vuur, schaduwen, gordijnen, woorden en fragmenten van lichamen.
7. Holdler Monet Munch, Peindre l'impossible, tot 22 januari, Musée Marmottan-Monet. Schilderijen van drie kunstenaars uit drie kunststromingen: impressionisme, post-impressionisme en symbolisme.
8. L'Esprit du Bauhaus, tot 26 februari, Musée des Arts décoratifs. Alles over de beroemde kunstschool van Walter Gropius in voormalig Oost-Duitsland.
9. Mexique, tot 23 januari, Grand Palais. Mexicaanse kunst uit begin 20e eeuw van o.a. Diego Rivera en Frida Kahlo.
10. Spectaculaire Seconde Empire, tot 16 januari, Musée d'Orsay. Schilderijen, beelden en foto's uit het Tweede Franse Keizerrijk (1852-1870) die de geest van die tijd weerspiegelen.

Kijk hier voor alle tentoonstellingen en de openingstijden. Let op: sommige musea zijn gesloten op 25 december en 1 januari.


Bekijk Parijs vanuit het reuzenrad
Grande RoueOp de place de la Concorde staat van 18 november tot april het verlichte reuzenrad, 'la Grande Roue'. Pak je kans en bekijk Parijs vanuit de cabine van het reuzenrad, 65 meter hoog. Overdag al een spektakel, maar 's avonds nog mooier als alle verlichting aan is.

Je kunt er in tussen 11 en 24 uur, vrijdag en zaterdag tot 1 uur 's nachts, maar op kerstavond en oudejaarsavond sluit hij vroeger. Toegang: volwassenen 10 euro, kinderen t/m 10 jaar 5 euro. Voor mensen in een rolstoel is één cabine gereserveerd.
Een voorproefje.


Kermismuseum bij uitzondering open
Van 26 december t/m 2 januari kun je een kijkje gaan nemen in het musée des Arts Forains, het Kermismuseum. Normaal kun je hier alleen als groep naar binnen, nu kan iedereen tijdens het Festival du Merveilleux het museum bekijken tussen 10 en 18 uur. Er is ieder half uur een voorstelling, er zijn antieke draaimolens, spellen voor het hele gezin, een kermis van 100 jaar geleden en oude draaiorgels. Alles is sprookjesachtig verlicht. Er is ook een fototentoonstelling van kermisfoto's van Robert Doisneau.

Musée des Arts Forains, Pavillon de Bercy, 53 avenue des Terroirs de France (12e arr., metro Cour Saint-Emilion). Toegang volwassenen 14 euro, kinderen 2 t/m 11 jaar 6 euro, gratis voor kinderen onder 2 jaar. Open elke dag van 10-18 uur.
Meer informatie


Open of dicht met de feestdagen?
Op vier zondagen voor kerst (27 november, 4, 11 en 18 december) zijn de warenhuizen, winkelcentra, grote winkels en een aantal kleine open (ongeveer tussen 10 en 20 uur).

Op kerstavond, 25 december en 1 januari zijn winkels, restaurants, musea en monumenten doorgaans gesloten. Klik hier voor een lijst van musea en monumenten die op 25 december gesloten zijn. In Frankrijk bestaat geen 2e kerstdag.

Het Louvre is gesloten op 25 december en 1 januari, en ook de Arc de Triomphe is dan dicht. Maar het Centre Pompidou, het musee du Luxembourg en het musée Grévin zijn bijvoorbeeld wel open op die dagen, evenals het musée de Montmartre, het musée Jacquemart André, de Eiffeltoren en de Tour Montparnasse.kerstverlichting Sacré-Coeur Op 1 januari zijn het musée du Luxembourg, het musée d'Orsay en het musée du Quai Branly geopend.

Een handige gids is de Pariscope, die je voor 40 cent bij elke kiosk kunt kopen. Hierin staat welke bezienswaardigheden en restaurants open zijn met de feestdagen.

Hoewel er dus veel dicht is, kun je je op die feestdagen toch prima vermaken. Bij mooi weer kun je langs de Seine lopen of een andere wandeling maken, een rondje schaatsen, een busrit maken, een van de parken bezoeken of een begraafplaats. Bij slecht weer is het leuk slenteren door de Passages of je gaat naar de bioscoop (raadpleeg de Pariscope voor alle films die draaien). In de Marais zijn veel winkels open.


Parijs in de kerstboom
Zoek je nog een Eiffeltoren voor in de kerstboom? Of een kerstbal met Joyeux Noël? Een Franse kerststal? Ga dan eens langs bij kerstwinkel Christmas à Paris, vlakbij de kerk Saint-Germain-des-Prés. De kerstwinkel hangt vol kerstballen, hangers, kaarsen, kaarten, kerststallen en kerstslingers. Voor kerstdecoraties kun je overigens ook terecht bij de grote warenhuizen en op de kerstmarkten. En natuurlijk bij de Hema, 120 rue Rambuteau (1e arr.)!

Christmas à Paris, 6 rue de Condé, 6e arrondissement, metro Odéon.
www.christmas-a-paris.com


Rondrit door Parijs in kerstsfeer
Een rondrit per bus door verlicht Parijs in kerstsfeer. Dat kan bijvoorbeeld met de Open Tour-bussen. Je maakt vanaf 18.30 uur een rit langs de Opéra, de place Vendôme, place de la Concorde, de Champs-Elysées, de Eiffeltoren, het Louvre en de grote warenhuizen, alles in kerstsfeer en begeleid door kerstmuziek. Je krijgt een plaid tegen de kou en een warm drankje.

Je kunt de rit maken van 2 december tot 1 januari (elke dag behalve op 24 en 31 december). De rit kost 27 euro voor volwassenen en 17 euro voor kinderen van 4-11 jaar en duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt hier reserveren.


Op de schaats
Van half november tot begin maart kun je schaatsen op een van de openlucht-schaatsbanen in Parijs. Je vindt ze op de Champs-Elysées, op en bij de Eiffeltoren, bij Trocadéro, in het Grand Palais, in de dierentuin en het Stade Charléty. Hieronder staat een overzicht met de gegevens van de ijsbanen. Let op: overal zijn handschoenen verplicht.
Bekijk alvast dit filmpje voor een voorproefje.

schaatsbaan arrondissement en metro openingstijden bijzonderheden
Eiffeltoren, 1e etage 7e, metro Champ de Mars Tour Eiffel 15 december - 19 februari

elke dag 10.30-22.30 uur
schaatsen gratis (toegang alleen met ticket voor Eiffeltoren)

Eiffel on Ice
(aan de voet van de Eiffeltoren)

7e, metro Ecole Militaire 15 december - 3 januari
Champs-Elysées, bij place de la Concorde 8e, metro Concorde of Franklin Roosevelt 13 november - 8 januari
11-24 uur, vr en za tot 01 uur
toegang 10 euro voor volwassenen, kinderen 2 t/m 11 jaar 7 euro, huurschaatsen inbegrepen
Grand Palais des Glaces, onder de glazen koepel 8e, metro Champs-Elysées Clemenceau 14 december - 2 januari elke dag 10-02 uur, 24 en 31 december tot 18 uur
Parc Zoologique de Paris (Bois de Vincennes) 12e, metro Porte Dorée 2 december - 4 januari elke dag 10-17 uur, vanaf 17 december 10-20 uur
Jardins du Trocadéro
(tussen Palais de Chaillot en avenue de New York)
16e, metro Trocadéro 15 december - 3 januari gratis met eigen schaatsen, schaatsen huren mogelijk
Stade Charléty, 99 boulevard Kellermann 13e, metro Cité Universitaire

17-29 december, elke dag 11-18 uur

onderdeel van het sneeuwdorp, gratis voor kinderen t/m 16 jaar


Uit eten
Wil je met de Kerst of Oud&Nieuw uit eten in Parijs, dan moet je vroeg reserveren. Veel restaurants zijn op die dagen gesloten, maar er zijn er nog genoeg over waar je wel feestelijk uit eten kan. De Fransen zelf eten hun kerstdiner op kerstavond of hun kerstlunch op 25 december.

Hoe kom je aan een goed restaurant dat open is? Kijk op de website Paris by Mouth die jaarlijks vanaf begin december een lijst publiceert van restaurants die rond de feestdagen open zijn. Deze restaurants zijn hun aanraders voor kerstavond en eerste kerstdag. Of probeer de lijst van l'Officiel du Spectacle, of La Fourchette, of Le Fooding, of kijk in deze lijst en zoek hun website op internet.


Kerstgebak van de beste patissiers
De Parijse meesterbanketbakkers zoals Ladurée, Lenôtre en Hévin brengen elk jaar met kerst een speciale kersttaart uit, een 'bûche de Noël', vaak ontworpen door een beroemde ontwerper of kunstenaar.
De ene bûche (= boomstam) is nog fantastischer dan de andere. De Parijse bûche de Noël Fauchon 2016chefs hebben zich ook dit jaar weer uitgesloofd om de meest originele bûche te maken.

Deze bûche is van Fauchon en is ontworpen door chef-patissier Patrick Pailler.
Hij kost 13 euro voor één persoon of 100 euro voor 8 personen.Hij is gemaakt van verschillende Japanse ingrediënten waaronder sudachi en yuzu. Je kunt hem vanaf 2 december bestellen bij Fauchon.


Een mondje Kerstfrans
Wat betekenen al die Franse woorden op de kerstmarkt? Wat zijn de Franse kerstwensen? Wat is een kerstcadeau in het Frans? Doe je voordeel met deze woordenlijst Kerstfrans.

Kerstmis Noël
kerstavond veille de Noël/Réveillon
kerstkaart carte de Noël
kerstliedje chant de Noël
kerstcadeau cadeau de Noël
kerstboom sapin de Noël/arbre de Noël
prettige feestdagen! meilleurs voeux!
vrolijk kerstfeest! joyeux Noël!
witte kerst Noël sous la neige
Oudejaarsavond Saint-Sylvestre
Nieuwjaarsdag Jour de l'An


Sprookjeskerst in Disneyland
DisneylandDisneyland is van 7 november t/m 7 januari helemaal in kerstsfeer. Er is een kerstparade, Santa Claus met zijn arreslee, er is overal mooie kerstverlichting, het sneeuwt in Main Street en daar staat ook een enorme kerstboom met 1000 decoraties. Er is een speciale kerstparade met de Kerstman in zijn arreslee, Mickey, Minnie, Pluto, Goofy en Kwik, Kwak en Kwek. Van 14 november tot en met 25 december kunnen jong en oud liedjes meezingen met Anna en Elsa uit Frozen en zij rijden ook 3x per dag in een speciale koets door Main Street.

Op oudjaarsdag sluit het park pas om 01.00 uur en om 24.00 uur is er een groots vuurwerk. Kinderen t/m 6 jaar slapen gratis in een hotel en ze hoeven ook geen ticket voor Disneyland te kopen.

Kijk voor meer informatie op de site van Disneyland of op een Nederlandse site over Disneyland.


Winterdorp in het stadion
Het Charléty-stadion in het zuiden van Parijs verandert van 17-29 december in een wintersportdorp 'Charléty-sur-Neige' met wintersportvertier voor jong en oud.

Er zijn ski- en sleebanen, kerstsparren, een klimwand, trampolines, een snowboardpiste, een kabelbaan, een schaatsbaan op kunstijs en een sneeuwtuin voor kinderen van 4-6 jaar. Toegang is gratis voor kinderen van 3-16 jaar.

Adres: 99 boulevard Kellerman (13e). Metro/tram: RER B - Cité Universitaire, Tramway T3 - Stade Charléty, bus 21 of 67. Open elke dag 11-18 uur.


Au revoir, 2016!
champagne Op Oudjaarsavond is de Champs-Elysées dé plaats om Oud en Nieuw te vieren. Duizenden mensen komen elkaar daar klokslag 12 nieuwjaar wensen met veel champagne (maar geen vuurwerk!). Je champagne moet je dan wel meenemen in plastic flessen, want glazen flessen zijn hier verboden, evenals op het Trocadéro en het Champ de Mars!

Ook bij de Eiffeltoren (op het Champ de Mars en het Trocadéro) komen ieder jaar veel mensen. Een belevenis. Maar hou je niet van mensenmassa's? Zoek dan een rustiger plek voor de jaarwisseling.

Er is in Parijs geen vuurwerk met Oud & Nieuw. Vuurwerk afsteken is ook verboden. Er is één keer vuurwerk geweest bij de Eiffeltoren, in 2000, daarna niet meer. Wil je in Parijs vuurwerk zien, dan moet je gaan op 14 juli, de nationale feestdag.
Oud&Nieuw op de Champs-Elysées
Om de overgang van 2016 naar 2017 te vieren kun je twee evenementen op de Champs-Elysées meemaken. Op oudejaarsavond is er een groots klank- en lichtspel aan de voet van de Arc de Triomphe.  De volgende middag om 2 uur, op Nieuwjaarsdag, is er een grote parade op de Champs-Elysées.

2017De Champs-Elysées is op 31 december vanaf 23 uur en de volgende dag van 13-18 uur een voetgangersgebied. Om 23.30 uur begint een klank- en lichtspel, geprojecteerd op de Arc de Triomphe, waarna het aftellen naar 24 uur gaat beginnen. Langs de Champs-Elysées staan vier grote schermen. Kijk hier naar de video van het spektakel van vorig jaar. Let op: glazen flessen (wijn, champagne) zijn tussen 20 uur en 5 uur verboden!

De grote parade op nieuwjaarsdag is van 14-16 uur tussen de place de la Concorde en de avenue Georges V. Te zien zijn 15 fanfareorkesten uit tien landen, een groot aantal praalwagens en vijf circusattracties. De parade start bij de place de la Concorde en eindigt bij de Arc de Triomphe.


Gratis metro met Oud & Nieuw
Van 31 december 17 uur tot 1 januari 12.00 uur kun je gratis met metro, bus en tram door Parijs.

Het openbaar vervoer eindigt op de normale tijd (ongeveer 02.15 uur op 1 januari), behalve 6 metrolijnen die de hele nacht blijven rijden (lijn 1, 2, 4, 6, 9 en 14) en 4 RER-lijnen (A, B, C en D). Metrostation Charles de Gaulle-Etoile sluit al om 20 uur en FD Roosevelt en Klébert vana 22 uur. Hier meer informatie. Hou er rekening mee dat het vooral in de metro afgeladen druk kan zijn tot een uur of 1 's nachts. Op 25 december rijdt het openbaar vervoer als op een feestdag.

Laatst bijgewerkt 30-12-2016