Tickets openbaar vervoer
Tickets


Zie voor een snel overzicht deze pdf.
De genoemde prijzen gelden vanaf 1 september 2015.

Binnen Parijs
Je kunt met hetzelfde kaartje 'ticket t+' in metro, tram en bus. Overstappen kun je van ticket t+metrolijn naar metrolijn, als je tenminste onder de grond blijft. Verder kun je er alleen mee overstappen van bus naar bus of van bus naar tram en binnen anderhalf uur, dus niet in combinatie met de metro. Die anderhalf uur geldt tussen de eerste en laatste afstempeling. Als je overstapt in bus of tram moet je je kaartje opnieuw afstempelen in de stempelautomaat.

TicketmachineTickets zijn te koop op metrostations en treinstations bij een groene ticketautomaat 'Vente' of een loket. Bij beide kun je betalen met munten, Nederlandse betaalpas of creditcard met chip, bij sommige automaten ook met bankbiljetten. Verder kun je ze krijgen bij toeristenbureaus en bij een ‘Tabac’ (een café dat ook sigaretten en kranten verkoopt) of kiosk. Je kunt hier een verkooppunt in de buurt van je hotel zoeken. Van tevoren kaartjes kopen kan ook, want er staat geen datum op.

Je kunt een los kaartje kopen (1,90 euro, maar in de bus gekocht 2 euro) of een ‘carnet’ van 10 tickets (14,50 euro, een korting van ongeveer 25%). Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen gratis, kinderen van 4 t/m 9 jaar voor half geld (alleen als je een carnet koopt, niet op een los ticket). Als je met de Thalys reist, kun je in het barrijtuig alvast (beperkt) kaartjes voor de metro kopen. Oude maar ongebruikte metrokaartjes blijven geldig.

Buiten Parijs
billet Origine-DestinationWil je met de forensentrein RER vanuit Parijs naar Disneyland, Versailles, Fontainebleau of het vliegveld, of wil je vanuit die plekken Parijs bezoeken, dan gaat dat niet met een ticket t+. Je hebt dan een 'billet Origine-Destination' nodig, waarvan de prijs is gebaseerd op de afstand tussen je begin- en je eindstation..
Zie voor meer informatie Vervoer rondom Parijs


Abonnementen/vervoerspassen

Blijf je slechts één dag in Parijs, dan kun je een Mobilis-pas kopen. Als je langer blijft en van plan bent veel per metro, bus of tram te reizen, dan kun je overwegen een weekabonnement (Navigo semaine) aan te schaffen of een Paris Visite-kaart. Voor jongeren t/m 25 jaar is er een Ticket Jeunes. Alle passen moeten als je overstapt weer gescreend worden.


Mobilis
Mobilis-pasDe Mobilis-pas is handig als je denkt meer dan 4-5 ritten te maken. Hij is geldig op één dag tussen 5.30 uur 's morgens en circa 01.00 uur 's nachts. De kaart kost voor 1-2 zones 7,30 en voor 1-3 zones 9,70 euro. Je moet je naam en de datum erop schrijven. Er is geen Mobilis-pas voor kinderen.

Ticket Jeunes Weekend
ticket Jeunes WeekendKaart voor jongeren t/m 25 jaar. De kaart is één dag geldig naar keuze op zaterdag, zondag of een feestdag. De prijs voor 1-3 zones is 4,00 euro, voor 1-5 zones 8,70 euro. Een goedkoop alternatief voor een Paris Visite-kaart voor 1 dag, maar alleen in het weekend.

Navigo semaine
De Navigo semaine is een weekabonnement dat je laadt op de passe Navigo Découverte. Dat is het voordeligst als je 5-7 dagen in Parijs bent. Het is dan goedkoper dan een Paris Visite-kaart. Het weekabonnement is altijd geldig van maandag t/m zondag, je hebt dus geen keus in de dagen. Wil je voordelig uit zijn, plan dan je verblijf in Parijs tussen maandag en zondag.Sinds 1 september 2015 is de Navigo semaine geldig in alle vijf de zones.

Eerst koop je de pas aan het loket in een metrostation of bij een Tabac (met munten of een creditcard met chip). Hij kost 5 euro, is 10 jaar geldig en gaat vergezeld van een kaartje waar je zelf je naam op moet invullen en een pasfoto (2,5 x 3 cm) op plakken. Je krijgt de pas en het kaartje mee in een plastic hoesje.

Navigo DécouverteJe laadt de Navigo Découverte op in de ticketautomaat of bij hetzelfde loket: pas invoeren, abonnement kiezen (bijvoorbeeld 'semaine') en betalen. Na je bezoek aan Parijs neem je hem mee naar huis. Kom je weer in Parijs, dan laad je hem weer op. Je kunt het weekabonnement laden vanaf vrijdag in de week ervoor t/m donderdag in de week van gebruik. Er bestaat ook een maandabonnement, de Navigo mensuelle. Dat gaat in op de 1e van de maand. Je kunt hem laden vanaf de 20e van de maand ervoor.

Een Navigo semaine voor 1 t/m 5 zones en 7 dagen (minder dagen kan niet) kost 22,15 euro. Je kunt dan heel Parijs bereizen, maar ook naar Versailles, Disneyland of Fontainebleau. Jammer genoeg krijg je met de kaart geen kinderkorting.

Je houdt de Carte Navigo Découverte in het metrostation voor het paarse elektronische oog bij het toegangspoortje. Als alles klopt hoor je een piep en kun je door het hek lopen. Ook in bus en tram zijn deze apparaten bij de ingang gemonteerd.

Paris Visite
Paris VisiteDe Paris Visite-kaart voor 1-3 zones is verkrijgbaar voor 1 dag (11,65 euro), 2 dagen (18,95), 3 dagen (25,85) of 5 dagen (37,25). Wil je meer zones bereizen, bijvoorbeeld naar Disneyland of Versailles, dan kun je de Paris Visite-kaart voor 1-5 zones aanschaffen: 1 dag (24,50), 2 dagen (37,25), 3 dagen (52,20) of 5 dagen (63,90). Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar zijn er aparte kaarten voor de helft van de prijs. Op vertoon van de kaart krijg je korting bij verschillende bezienswaardigheden.

De Paris Visite is in de meeste gevallen duurder dan andere abonnementen zoals Mobilis of Navigo Découverte. Wel krijg je met die kaart korting op enkele bezienswaardigheden.

De Paris Visite is een magneetkaartje (zoals het ticket t+) waar je zelf achterop je naam en de begin- en einddatum schrijft. Je kunt de kaart aanschaffen in metrostations, treinstations, luchthavens, bij de Offices du Tourisme, in sommige hotels en bij Nederlandse reisbureaus (als je daar een reis naar Parijs boekt).
Online boeken kan op de website van het Office du Tourisme (minstens 4 dagen van tevoren). Je kunt de kaart(en) dan in Parijs ophalen bij de hoofdvestiging.


Laatst bijgewerkt 2-03-2017