Varen
Op het water

Wie Parijs eens op een andere manier wil bekijken dan te voet, kan gaan varen. Vanaf het water is het uitzicht op de prachtige historische gebouwen en de bruggen spectaculair en heel anders dan vanaf de kant. Het lijkt soms of je langs een filmdecor vaart. Je kunt varen op de Seine of het Canal Saint-Martin. Een boottocht is zeker een aanrader en is bovendien heel geschikt om je voeten even rust te geven. Wat zijn de mogelijkheden?

Rondvaartboot
rondvaartbootOp de rondvaart-boten op de Seine (de bateaux-mouches) wordt commentaar gegeven door een hostess (twee- of drietalig) of je kunt luisteren naar uitleg via een audioguide (in meer talen). Je legt het traject in ongeveer een uur af en blijft op de boot van begin tot eind. ‘s Avonds worden de bezienswaardigheden aan de oevers verlicht door enorme schijnwerpers. Een aantal maatschappijen biedt ook rondvaarten met lunch of diner. Kijk voor informatie daarover op de websites (zie Varen op de Seine).
Een rondvaart kost rond de 10 euro, voor kinderen ongeveer 4 euro, reserveren is meestal niet nodig. Tussen 1 april en 31 oktober gaan de boten op de Seine elk half uur, in de winter elk uur. Je kunt de tickets kopen bij de kiosk aan de kade waar de boten vertrekken. Soms kun je via de website boeken.

In drukke periodes kun je overwegen alvast online je tickets te boeken.

De rondvaarten op het Canal Saint-Martin duren langer, ongeveer 2-3 uur. Gidsen geven daar toelichting in Frans en Engels. Voor deze tochten moet je reserveren. Een tocht op het Canal Saint-Martin kost ongeveer 17 euro, voor kinderen ongeveer 8 euro. De boten vertrekken twee keer per dag. (NB: voor kleine kinderen is de tocht erg lang).

Batobus
Met deze pendelboot kun je een stuk op de Seine varen en in- en uitstappen waar je wilt bij Batobuseen van de acht stopplaatsen. Daarbij wordt geen commentaar gegeven. De Batobus vaart elke dag, ongeveer van 10 tot 19 uur, van juni t/m september tot 21 uur. Kijk voor de juiste tijden op de site. In januari vaart de Batobus niet.
Elke 15-30 minuten vertrekt er een boot. Je kunt geen los kaartje kopen, maar een pas voor 1, 2 of 5 opeenvolgende dagen (resp. 14, 18 en 21 euro). Houders van een Passe Navigo en kinderen t/m 15 jaar betalen minder. Je kunt een pas bij elke stopplaats kopen of bij de Offices de Tourisme.

Zelf varen
Een boot huren kan bij Marin d'Eau Douce, die een standplaats heeft in het Bassin de la Villette (19e arr.). Je kunt op het Canal Saint-Martin, het Canal de l'Ourcq of het Bassin de la Villette varen, maar niet op de Seine. Er zijn (elektrische) boten voor 5, 7 of 11 passagiers en de kosten variëren van 40 euro per uur tot 280 euro voor een hele dag. Je kunt zelf je route uitzetten of een van de routes op de website varen.

Wie met een eigen of gehuurde boot gaat varen op de kanalen in en rondom Parijs vindt hier een overzichtskaart en hier informatie over de kanalen, beide in het Frans.


Varen op de Seine


Batobus
Pendeldienst met acht stopplaatsen waar je kunt in- of uitstappen. De boot vaart heen langs de linkeroever en terug langs de rechteroever.
Halte Tour Eiffel: Port de la Bourdonnais (linkeroever, 7e arr.), metro Bir-Hakeim
Halte Musée d’Orsay: quai de Solférino (linkeroever), metro Solférino
Halte Saint-Germain-des-Prés: quai Malaquais (linkeroever), metro Saint-Germain-des-Prés
Halte Notre-Dame: quai de Montelbello, metro Cité
Halte Jardin des Plantes: bij de Pont d’Austerlitz (linkeroever), metro Jussieu of Cardinal Lemoine
Halte Hôtel de Ville: bij de Pont de l’Arcole (rechteroever), metro Hôtel de Ville
Halte Louvre: tussen de Pont Royal en de Pont du Carrousel (rechteroever), metro Palais Royal-Musée du Louvre
Halte Champs-Elysées: bij de Pont Alexandre III (rechteroever), metro Champs-Elysées-Clemenceau
www.batobus.com

Bateaux Parisiens
inschepen: bij de Notre-Dame (1e arr.) of iets ten oosten van de Eiffeltoren, op de linkeroever, Port de la Bourdonnais (7e arr.)
metro Cité resp. Trocadéro of Bir-Hakeim
bus 42, 72, 82
www.bateauxparisiens.com
Rondvaarten met commentaar in 5 talen.
Traject 1: vanaf de Notre Dame naar het Ile Saint-Louis, via de rechteroever naar de Eiffeltoren, via de linkeroever terug naar beginpunt. Van maart tot november. Kleinere boten met open bovendek.
Traject 2: Vanaf de Eiffeltoren, verder hetzelfde traject als vanaf de Notre Dame. Commentaar in 13 talen via een audioguide.

Vedettes de Paris
inschepen: iets ten westen van de Eiffeltoren, op de linkeroever, Port de Suffren (7e arr.)
metro Bir-Hakeim
bus 22, 30, 32, 44, 63, 69, 72, 82, 87
www.vedettesdeparis.com
Rondvaart ‘Paris Découverte’ met commentaar in twee talen, folder in 7 talen, gedurende het hele jaar. Traject: via de linkeroever naar het Ile Saint-Louis, terug via de rechteroever.
Rondvaart 'Paris Port en Seine' tussen Eiffeltoren en Port d’Ivry, elke 2e zondag. Traject: heen via de linkeroever, terug via de rechteroever.

Les Vedettes du Pont-Neuf
inschepen: square du Vert-Galant, aan de westkant van het Ile de la Cité (1e arr.)
metro Pont-Neuf
bus 24, 27, 58, 67, 70, 72, 74, 75
www.vedettesdupontneuf.com
Rondvaarten met commentaar, het hele jaar door. Je kunt boeken via de website (dat is ook goedkoper).
Traject: vanaf het Ile de la Cité naar het Ile Saint-Louis, via de rechteroever naar de Eiffeltoren, via de linkeroever terug naar het beginpunt.

Batostar
inschepen: Pont Marie, de verbinding tussen het Ile Saint-Louis en de rechteroever (4e arr.)
metro Pont-Marie
www.batostar.com
Met Batostar kun je een trip maken van ongeveer 40 minuten. De boot is elektrisch, dus geluidloos (in het hoogseizoen kan een niet-elektrische boot gebruikt worden). Er zijn 30 plaatsen en de boot vaart om het Ile de la Cité en het Ile Saint-Louis heen. Tijdens de vaart kun je kijken naar een scherm waarop een film in 3D van Parijs in de Middeleeuwen wordt vertoond, zodat je verleden en heden kunt vergelijken. Op de achtergrond klinkt klassieke muziek. Bij het instappunt is een bar met terras.


Varen op het Canal Saint-Martin


Canauxrama
Canal Saint-Martin inschepen: 13, quai de la Loire, Bassin de la Villette (19e arr.) of Port de l’Arsenal (12e arr.) tegenover boulevard de la Bastille 50
metro Laumière (quai de la Loire) en Bastille (boulevard de la Bastille)
bus 26, 48, 60 (quai de la Loire), 20, 29, 65, 86, 87, 91 (boulevard de la Bastille)
www.canauxrama.com
Rondvaart van 2,5 uur met commentaar op het Canal Saint-Martin, alleen na reserveren (via de website).
Traject: Vanaf Port de l’Arsenal onderdoor de boulevard Richard Lenoir naar het Bassin de la Villette of andersom.

Paris Canal
inschepen: quai Anatole France, tussen het Musée d’Orsay en de Pont de la Concorde (7e arr.) of 19-21 quai de la Loire (19e arr.), Parc de la Villette
metro Solférino (quai Anatole France), Laumière (quai de la Loire)
bus 24, 68, 69, 73 (quai Anatole France), 26, 48, 60 (quai de la Loire)
www.pariscanal.com
Rondvaart met commentaar in Frans en Engels op het Canal Saint-Martin, ’s morgens vanaf het Musée d’Orsay, ’s middags vanaf het Parc de la Villette, van half maart tot half september. Reserveren is verplicht.


Laatst bijgewerkt 3-04-2017