Vervoer naar Parijs
Trein

Parijs heeft een rechtstreekse verbinding met Nederland en België: de Thalys. Deze hogesnelheidstrein doet er vanaf Amsterdam ongeveer 3 en 20 minuten over, vanuit Antwerpen-Centraal 2 uur en vanuit Brussel-Zuid 5 kwartier voor hij aankomt op Gare du Nord. Ook vanuit Luik (2 uur en 15 minuten) en Oostende (2 uur en 50 minuten) rijdt de Thalys naar Parijs.

Je kunt de Thalys online boeken in Nederland of België (NS International of Thalys) of bij een reisbureau. De goedkoopste kaartjes (vanaf 35 euro voor een enkele reis 2e klas vanaf Amsterdam, soms bij aanbiedingen 30 euro) boek je vanaf 3 maanden van tevoren.

Gare du NordJe kunt kiezen uit 1e en 2e klas (Comfort 1 of Comfort 2). De trein begint in Nederland in Amsterdam-Centraal en stopt in Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen-Berchem en Brussel-Zuid. Vanuit Luik en Oostende rijdt de Thalys via Brussel-Zuid. Losse kaartjes voor de Parijse metro zijn in het barrijtuig van de Thalys (beperkt) verkrijgbaar. Wifi is gratis zowel in Comfort 1 als in Comfort 2, je moet alleen een account aanmaken.

Een uitgebreide routehandleiding voor wie op Gare du Nord aankomt en in Parijs moet overstappen vind je op de site van NS International. Of gebruik de (gratis) app Gares360 (iOS en Android), die je de weg wijst op de belangrijkste stations in Frankrijk, waaronder de Parijse stations.

Bagagekluis
Wil je je bagage kwijt in een kluis? Loop dan vanaf de trein het perron af, sla rechtsaf en loop rechtdoor tot je bij roltrappen komt met een blauw bord Consignes automatiques. Ga de roltrap af. Rechts is de ingang naar de bagagekluizen. Al je bagage wordt eerst gescreend. Zoek daarna een lege kluis en zet je bagage erin. Doe de deur dicht en draai de hendel dicht. Gooi geld (munstukken, er is een wisselautomaat) in de gleuf naast het kluisje, het tarief staat op het display. Je krijgt na betaling een vodje papier waarop het nummer van je kluis staat en het nummer waarmee je je bagagekluis bij terugkomst weer kunt openen. Kom je terug, toets dan het nummer in ('POUR LE RETRAIT COMPOSER:' en dan een nummer van 5 cijfers) en de kluis springt open.

bagagekluis

Tickets voor openbaar vervoer
Tickets kun je kopen in de hal van het metrostation (1 trap naar beneden). Rechts naast de trap zijn drie loketten, rechts daarvan twee ticketmachines. Voor een nieuwe Navigo-pas moet je bij het loket zijn, je kunt daar dan gelijk een weekkaart op laden. Voor andere tickets (t+, Mobilis, Paris Visite) kun je ook aan het loket terecht, maar de machine is sneller. Je draait aan de rol (rouleau) tot het ticket van je keus op het scherm staat. Elke volgende keus bevestig je door op de knop 'Valider' te drukken. Je kunt betalen met je pinpas of met contant geld.

Let op: Soms staan er mensen die aan toeristen een 'goedkoop' ticket willen verkopen, vooral als er lange rijen staan. Ga daar niet op in. Je bent in overtreding en riskeert 70 euro boete.

Reizigers naar Disneyland Resort Paris kunnen op Gare du Nord de RER-D of RER-B nemen naar Châtelet-Les Halles. Daar kun je overstappen op de RER-A en uitstappen in Marne-la-Vallée-Chassy, vlakbij het park. Het is ook mogelijk vanuit Nederland de TGV of de Intercity Brussel naar Brussel-Zuid te nemen en daar over te stappen op de TGV naar Marne-la Vallée. Dat kost vanaf 48 euro per persoon.
Kijk voor uitgebreide informatie over hoe je in Disneyland komt op Vervoer rondom Parijs.


Auto

Met de auto ben je vanuit Nederland in 4-5 uur in Parijs, vanuit België in 2-4 uur. Je rijdt naar de Belgisch-Franse grens en via de A1 naar Parijs. Afhankelijk van waar je moet zijn neem je bij de boulevard Périphérique een afslag bij een van de 'Portes'. Let op: auto's die de Périphérique op rijden hebben voorrang. Neem voor Parijs een goede kaart of een goede navigatie mee, want er zijn veel straten met eenrichtingverkeer. De tol op de Franse snelweg tussen Lille en Parijs is ongeveer 16 euro. Bekijk de actuele files en opstoppingen op de Périphérique en binnen Parijs.

Parkeren op straat kun je in Parijs meestal wel vergeten. Zoek daarom van tevoren een parking. Kijk op de lijst met alle parkings, de Paris France Parkings of de Indigo-parkings. Je kunt ook een parking reserveren.

Bij deze parkeergarages in het 19e en 20e arrondissement (aan de rand van Parijs) kun je een parkeerplaats reserveren.

Bij parkeermeters op straat moet je betalen van 9-20 uur, maandag t/m zaterdag, en je mag er hoogstens twee uur blijven staan. Je betaalt in zone 1 (1e t/m 11e arrondissement) 4 euro per uur, in zone 2 (12e t/m 20e arrondissement) 2,40 euro per uur. Op zon- en feestdagen is parkeren overal gratis.

Een alternatief is een hotel bespreken aan de rand van de stad. Daar kun je vaak gratis parkeren. Je moet dan wel steeds een flink stuk met metro of RER naar het centrum en weer terug.

In de maand augustus kon je in Parijs gratis parkeren. Maar dat is per 1 januari 2015 afgeschaft.

Bus

Met de Eurolines-bussen kun je vanuit Nederland en België verschillende keren per dag naar Parijs. De reis duurt vanuit Nederland 6-8 uur, vanuit België 4-5 uur, afhankelijk van de opstapplaats.

Ook met OU-Bus kun je van Amsterdam of Brussel een paar keer per dag naar Parijs. De rit duurt 3,5 tot 5 uur vanuit Brussel en 6,5 uur vanuit Amsterdam.

Bij GoEuro kun je alle busverbindingen met elkaar vergelijken en ook een reis boeken.

Vliegtuig

Luchtvaartmaatschappij KLM/Air France vliegt van Amsterdam naar Roissy-Charles de Gaulle, evenals Brussels Airlines vanuit Brussel. Vanuit Nederland en België gaan geen rechtstreekse vluchten naar Orly. Voor wie van elders komt is informatie over Orly toch opgenomen.

Vliegen vanaf Schiphol
Parkeren bij Schiphol
Kaartje van openbaar vervoer tussen Parijs en de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle

Tickets en voordeelkaarten

Voor het openbaar vervoer van en naar de vliegvelden zijn zijn de volgende kaartjes en voordeelkaarten geldig:
- billet Ile-de-France/billet Origine-Destination
- Paris Visite-kaart
- Navigo Découverte semaine (maar niet geldig in de Orlyval)
De Mobiliskaart en het Ticket Jeunes Weekend zijn niet geldig in de RER van en naar de vliegvelden, de Roissybus, de Orlybus en de Orlyval shuttletrein.

Charles de Gaulle (Roissy)


Vliegveld Charles de Gaulle (ook genoemd Roissy) ligt 25 km ten noorden van Parijs. Als je daar aankomt, kun je per taxi, bus of RER-trein naar Parijs. In trein en bus heb je een kaartje nodig dat geldig is voor 5 zones, te koop bij het RER-station of busstation. Heb je een Paris Visitekaart voor 1-5 zones of een Passe Navigo Découverte, dan hoef je verder geen kaartje te kopen.

Plattegrond Charles de Gaulle
Easy CDG (informatie voor reizigers)
App Paris Aéroport

van vliegveld Charles de Gaulle naar Parijs (prijzen per 1-1-2016)
vervoer van - naar kosten reistijd
taxi van Charles de Gaulle naar bestemming in Parijs

55 euro

35-50 min.
Roissybus

van elke terminal van Charles de Gaulle naar rue Scribe (Opéra)
tussen 6-23 uur

11,50 euro 75 min.
RER-B van Charles de Gaulle naar Parijs (shuttletrein van alle terminals naar RER-station)
tussen 5 uur 's morgens en 1 uur 's nachts
10 euro 40-50 min.

van Parijs naar vliegveld Charles de Gaulle (prijzen per 1-1-2016)
vervoer van - naar kosten reistijd
taxi van Parijs naar Charles de Gaulle

55 euro

35-50 min.
Roissybus van rue Scribe (Opéra) naar Charles de Gaulle (stopt bij alle terminals)
tussen 6-23 uur
11,50 euro 75 min.
RER-B van Parijs naar Charles de Gaulle (met shuttletrein naar terminals)
tussen 5-24 uur
10 euro 40-50 min.

Orly


Vliegveld Orly ligt 14 km ten zuiden van Parijs. Als je daar aankomt, kun je per taxi, bus of RER-trein+Orlyval naar Parijs. In trein of bus heb je een kaartje of abonnement nodig dat geldig is voor 4 zones, te koop bij het RER-station of busstation. Heb je een Paris Visitekaart voor 1-5 zones of een Navigo Découverte, dan hoef je verder geen kaartje te kopen.

Plattegrond Orly

Van vliegveld Orly naar Parijs (prijzen per 1-1-2016)
vervoer van - naar kosten reistijd
taxi van Orly naar bestemming in Parijs

35 euro

25-45 min.
Orlybus van Orly naar place Denfert-Rocherreau in Parijs
tussen 6.00-23.50 uur
7,80 euro 30 min.
Orlyval + RER-B van Orly per Orlyval-trein naar RER-station Antony, daarna RER-B naar Parijs
tussen 6-23 uur
12,05 euro
(Orlyval + RER)
45 min.
shuttlebus + RER-C shuttlebus (OrlyRail) van Orly naar RER-station Pont de Rungis, daarna RER-C naar Parijs
tussen 6-23 uur
6,25 (bus + RER) 40 min.
Noctilien 131 van Orly naar Gare de Lyon in Parijs
tussen 01 en 05 uur
5,40 euro 22 min.

van Parijs naar vliegveld Orly (prijzen per 1-1-2016)
vervoer van - naar kosten reistijd
taxi van bestemming in Parijs naar Orly

35 euro

25-45 min.
Orlybus van place Denfert-Rochereau in Parijs naar Orly
tussen 5.35-23.20 uur
7,80 euro 30 min.
RER-B + Orlyval van Parijs met RER-B naar Antony, daarna per Orlyval-trein naar Orly
tussen 6-23 uur
12,05 euro
(RER + Orlyval)
45 min.
RER-C + shuttle RER-C naar Pont de Rungis, daarna shuttlebus (OrlyRail) naar Orly
tussen 6-23 uur
6,25 (bus + RER) 40 min.
Noctilien 131 Gare de Lyon naar Orly
tussen 01 en 05 uur
5,40 euro 22 min.


Laatst bijgewerkt 2-03-2017