Vervoer rondom Parijs
Charles de Gaulle naar Disneyland
Orly naar Disneyland
Parijs naar Disneyland
Parijs naar Versailles
Parijs naar Fontainebleau
Parijs naar Rambouillet


Informatie over vervoer tussen de vliegvelden en Parijs: Vervoer naar Parijs
Informatie over vervoer in Parijs: Vervoer in Parijs

Bezienswaardigheden

De regio Ile-de-France bestaat uit de stad Parijs en daaromheen zeven departementen. Voor een aantal toeristische bestemmingen in Ile-de-France is de RER het aangewezen vervoermiddel. De RER (Réseau Express Régional) heeft 5 lijnen (A, B, C, D en E) die de voorsteden in de regio Ile-de-France met Parijs verbinden. Ook de Transilien-treinen hebben een snelle verbinding tussen Parijse stations en de omgeving van Parijs. Met deze lijnen kun je gemakkelijk trekpleisters als Disneyland, Versailles, Fontainebleau of Rambouillet bereiken, of mooie historische plaatsen als Meaux, Melun en Provins.

Ile-de-France
Omdat alle lijnen ook door Parijs lopen, kun je in Parijs in- en uitstappen. Ligt je hotel of camping buiten Parijs, bijvoorbeeld in Maisons Laffitte, bij Disneyland of in Evry, dan kun je met de RER gemakkelijk en snel een dagje naar Parijs en weer terug. De RER-lijnen hebben minder stopplaatsen maar zijn dan ook een stuk sneller dan de gewone metro. Ze rijden van ’s morgens rond 06.00 uur tot 's nachts rond 01.00 uur.

Andere vervoermiddelen rondom Parijs zijn de Transilien-treinen, de regionale bussen en enkele particuliere vervoermaatschappijen, zoals de VEA-bus.

reisroutes op de RATP-app
interactieve lijnen- en zonekaart
overzicht RER-lijnen
Transilien-lijnen


Reizen met RER en Transilien

Bij de ingang steek je je kaartje in een gleuf in het toegangspoortje. Het komt er aan de andere kant weer RERuit. Pak het kaartje en ga door de klapdeuren of het draaihek. Heb je een pas Navigo Découverte, dan hou je die voor het paarse oog.

Op het perron vind je een verlicht bord waarop de stations van de lijn staan. Een verlicht lampje voor een station betekent dat de RER daar stopt. Kijk goed naar de richting die trein gaat: er kunnen meerdere eindpunten zijn.

TransilienOm de deuren te openen moet je op een knop onder het handvat van de deur drukken. Binnen in de trein kun je zien bij welke stations gestopt wordt. Ga je een RER-station uit, dan moet je je ticket nog eens door de gleuf van het toegangspoortje halen. Bewaar dus je kaartje! Ook je Navigo Découverte semaine moet je weer voor het oog houden.


Kaartjes

Het soort kaartje dat je nodig hebt hangt af van het vervoermiddel. Je kunt reizen met een billet Origine-Destination (prijs naar afstand), een voordeelkaart (prijs naar zones) of een apart kaartje (voor de TGV en de VEA-bus). Het billet Origine-Destination heet ook wel 'billet Ile-de-France'. Welk kaartje je kunt gebruiken staat bij de bestemmingen vermeld. De genoemde prijzen zijn gebaseerd op reizen met een billet Origine-Destination of een particuliere vervoermaatschappij. Wie een voordeelkaart heeft voor de genoemde zones, betaalt verder niets.

Billet Origine-Destination
Met je ticket t+ kun je buiten Parijs niet met de RER reizen. Daarvoor heb je een ander kaartje nodig, dat 'billet Origine-Destination' heet. Het ziet er ongeveer uit als een ticket t+.

billet Origine-Destination De prijs van het kaartje wordt bepaald door de afstand tussen je vertrek- en je aankomststation. Hoe verder, hoe duurder. De zone-indeling geldt hierbij dus niet. Je kunt het kopen bij het loket of de ticketmachine van elk metro-, RER- en treinstation in en buiten Parijs.

Een retourticket bestaat niet. Voor een retour koop je 2 dezelfde kaartjes, een voor heen en een voor terug (‘aller et retour’). Deze kaartjes kun je ook als carnet (10 kaartjes tegelijk) kopen, dat is per kaartje 20% goedkoper. Kinderen (4 t/m 9 jaar) krijgen op losse kaartjes of een carnet 50% korting. Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis.

Reis je met de RER naar het centrum van Parijs, dan kun je daar met een billet Origine-Destination nog overstappen op een andere metrolijn (niet op bus of tram), zolang je ondergronds blijft. Kom je eenmaal boven de grond, dan heb je een ticket t+ nodig voor een volgende rit.

Het billet Origine-Destination is geldig in treinen en bussen in de regio Ile-de-France. Dat geldt ook voor de voordeelkaarten, maar er zijn enkele uitzonderingen. Die staan vermeld bij de verschillende kaarten.

Voordeelkaart of abonnement
Wil je een voordeelkaart of abonnement kopen zoals Mobilis, Ticket Jeunes Weekend, Navigo semaine of Paris Visite, dan wordt de prijs van het abonnement berekend naar het aantal zones waarin je reist:
Parijs naar vliegveld Orly of andersom: 4 zones
Parijs naar vliegveld Charles de Gaulle of andersom: 5 zones
Parijs naar Disneyland of andersom: 5 zones
Parijs naar Versailles of andersom: 4 zones
Parijs naar Rambouillet of andersom: 5 zones
Parijs naar Fontainebleau of andersom: 5 zones

Ook de voordeelkaarten kun je kopen op elk metro-, RER- of treinstation in en buiten Parijs.
Meer informatie over aanschaf en gebruik vind je hier.

Paris Visite
(kinderen van 4 t/m 11 jaar: half geld)
1-3 zones:
1 dag 11,65 euro
2 dagen 18,95
3 dagen 25,85
5 dagen 37,25


1-5 zones:
1 dag 24,50
2 dagen 37,25
3 dagen 52,20
5 dagen 63,90

Mobilis
(geen kinderkorting)
1-3 zones 9,70
1-4 zones 12,00
1-5 zones 17,30
De Mobilis-kaart is niet geldig in de RER-B van en naar de vliegvelden Charles de Gaulle en Orly, en ook niet in de Orlyval, de TGV en de VEA-bus.

Ticket Jeunes Weekend
(t/m 25 jaar, alleen in het weekend)
1-3 zones 4,00
1-5 zones 8,70
Het Ticket Jeunes Weekend is niet geldig in de RER-B van en naar de vliegvelden Charles de Gaulle en Orly, en ook niet in de Orlyval, de TGV en de VEA-bus.

Navigo Découverte semaine
(maandag t/m zondag)
1-5 zones 22,15
De Navigo Découverte semaine is niet geldig in de Orlyval, de TGV en de VEA-bus.


Bestemmingen

(alle genoemde prijzen zijn enkele reis)

van: vliegveld Charles de Gaulle
naar: Disneylandwww.disneylandparijs.nl

plattegrond Disneyland Paris
plattegrond vliegveld Charles de Gaulle
TGV
traject RER-A
traject RER-B

TGV
Er gaat 4 TGV-treinen per uur zonder tussenstop van het vliegveld naar Disneyland (Marne-la-Vallée). Je vertrekt vanaf het station van Terminal 2 (Aéroport Charles de Gaulle 2 – TGV). Kom je aan op Terminal 1 of 3, dan moet je eerst de gratis shuttletrein CDGVal naar Terminal 2 nemen. Let op: Vanaf Terminal 1 komt Terminal 2 ná Terminal 3.

In de aankomsthal staan borden naar het station: Gare SNCF / Railway Station. Het station ligt tussen de subterminals 2D en 2F. Koop daar kaartjes bij het loket Grandes Lignes SNCF voor het traject Airport CDG 2 TGV naar Marne-la-Vallée-Chessy en weer terug. Een etage lager is het perron waarvan de TGV vertrekt. Let op: neem niet de RER-trein, die ook van hier naar Parijs vertrekt.

TGV: Charles de Gaulle - Disneyland
Duur
Vervoerbewijs
Kosten

Tip
12 minuten
TGV-ticket
vanaf 17 euro, kinderen 4-11 jaar half geld, kinderen 0-3 jaar gratis
reserveer van tevoren op www.tgv-europe.com.

Disneyland

RER B en RER-A

Met twee RER-lijnen ga je naar Disneyland (RER-B van het vliegveld naar Parijs, RER-A van Parijs naar Disneyland). De RER-B vertrekt van hetzelfde station als de TGV (Aéroport Charles de Gaulle 2 – TGV). Kom je aan op Terminal 1 of 3, dan moet je eerst de gratis shuttletrein CDGVal naar Terminal 2 nemen. Let op: Vanaf Terminal 1 komt Terminal 2 ná Terminal 3.

Koop op het station bij het loket Billets Ile-de-France of de ticketmachines met opschrift Billetterie Ile-de-France kaartjes voor heen en terug voor het traject Aéroport Charles de Gaulle naar Marne-la-Vallée-Chessy. Een etage lager  is het perron waarvan de RER-B  vertrekt. Je neemt de trein richting Saint-Rémy-les-Chevreuse of Robinson. In Parijs stap je uit bij station Châtelet-Les Halles. Daar volg je de borden naar de RER-A, richting Marne-la-Vallée-Chessy. Dat is het eindpunt van de RER-A en tevens de halte voor Disneyland.

RER B en RER-A: Charles de Gaulle - Disneyland
Duur
Vervoerbewijs

Kosten

1 uur 30 minuten
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte
17,05 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen 0-3 jaar gratis

Magical Shuttle
Magical Shuttle Tussen 9.20 en 17.30 uur vertrekt zeven keer per dag een Magic Shuttlebus van Terminal 2F rechtstreeks naar alle hotels in Disneyland en naar station Marne-la-Vallée-Chessy. Volg de borden Magical Shuttle om bij de opstapplaats te komen. Je kunt van tevoren reserveren op de website en je kunt het ticket direct thuis printen. Ook kun je de kaartjes in de bus kopen of op het vliegveld.

Magical Shuttle: Charles de Gaulle - Disneyland

Duur
Vervoerbewijs
Kosten

1 uur
Magical Shuttle-ticket
vanaf 12 jaar 20 euro, 3 t/m 11 jaar 16 euro, 0-2 jaar gratis

van: Disneyland
naar: vliegveld Charles de Gaulle


TGV
Neem de TGV op station Marne-la-Vallée-Chessy naar Aéroport Charles de Gaulle 2 TGV. Neem op het vliegveld eventueel de shuttletrein CDGVal naar je vertrekterminal.

TGV: Disneyland - Charles de Gaulle
Duur
Vervoerbewijs
Kosten

12 minuten
TGV-ticket
vanaf 17 euro, kinderen 4-11 jaar half geld, kinderen 0-3 jaar gratis

RER A en RER-B
Neem op het station Marne-la-Vallée-Chessy de RER-A, richting Saint-Germain-en-Laye, Cergy-le-Haut of Poissy naar station Châtelet-les Halles in Parijs. Stap hier uit en volg de borden naar de RER-B, richting Aéroport Charles de Gaulle 2 TGV. Neem op het vliegveld de shuttletrein CDGVal naar je vertrekterminal 1 of 3.

RER A en RER-B: Disneyland - Charles de Gaulle
Duur
Vervoerbewijs

Kosten

1 uur 30 minuten
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte
17,05 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen 0-3 jaar gratis

Magical Shuttle
Zeven keer per dag vertrekt de Magical Shuttlebus van Disneyland rechtstreeks naar vliegveld Charles de Gaulle. Volg op het vliegveld de borden Départs/Departures. Neem eventueel de shuttletrein CDGVal naar je vertrektterminal.

Magical Shuttle: Disneyland - Charles de Gaulle
Duur
Vervoerbewijs
Kosten
1 uur
Magical Shuttle-ticket
vanaf 12 jaar 20 euro, 3 t/m 11 jaar 16 euro, 0-2 jaar gratis


van: vliegveld Orly
naar: Disneyland


plattegrond vliegveld Orly
traject RER-A
traject RER-B
Orlyval

Orlyval,  RER-B en RER-A
Koop op het vliegveld twee kaartjes (voor heen en terug), inclusief de Orlyval shuttletrein, voor de reis van Orly naar Marne-la-Vallée (Disneyland). Neem de shuttletrein Orlyval naar RER-station Antony.  De Orlyval vertrekt van Terminals Sud en Ouest. Op station Antony neem je de RER-B (richting Aéroport Charles de Gaulle) naar Parijs, waar je op station Châtelet-Les Halles uitstapt. Volg de borden RER-A, richting Marne-la-Vallée-Chessy. Stap in deze trein en rij tot het station Marne-la-Vallée-Chessy, het eindpunt van de trein en tevens de halte voor Disneyland.

Orlyval

Orlyval,  RER-B en RER-A: Orly - Disneyland

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

1 uur 30 minuten
4
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte (behalve Orlyval: apart betalen)
18,70 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen, 0-3 jaar gratis

Magical Shuttle
Zeven keer per dag vertrekt er een Magical Shuttlebus van Terminal Sud en Ouest rechtstreeks naar Disneyland. Volg de bordenom bij de opstapplaats te komen. Je kunt van tevoren reserveren op de website en je kunt het ticket direct thuis printen. Maar je kunt ook kaartjes in de bus kopen of op het vliegveld.

Magical Shuttle: Orly - Disneyland
Duur
Vervoerbewijs
Kosten
1 uur
Magical Shuttle-ticket
vanaf 12 jaar 20 euro, 3 t/m 11 jaar 16 euro, 0-2 jaar gratis

van: Disneyland
naar: vliegveld Orly


RER-A, RER-B en Orlyval
RERStap op station Marne-la-Vallée-Chessy in de RER-A, richting Saint-Germain-en-Laye, Cergy-le-Haut of Poissy. Stap uit op station Châtelet-Les Halles in Parijs. Volg de borden RER-B, richting Saint Rémy-les-Chevreuse. Neem deze trein en stap uit bij station Antony. Neem daar de Orlyval shuttletrein naar Terminal Sud of Terminal Ouest.

RER-A, RER-B en Orlyval: Disneyland - Orly

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

1 uur 30 minuten
3
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte (behalve Orlyval: apart betalen)t
18,70 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen, 0-3 jaar gratis

Magical Shuttle
Zeven keer per dag vertrekt er een Magical Shuttlebus van Disneyland rechtstreeks naar vliegveld Orly. Volg de borden om bij de opstapplaats te komen. Je kunt van tevoren reserveren op de website en je kunt het ticket direct thuis printen. Ook kun je kaartjes in de bus kopen of op het vliegveld.

Magical Shuttle: Orly - Disneyland
Duur
Vervoerbewijs
Kosten
1 uur
Magical Shuttle-ticket
vanaf 12 jaar 20 euro, 3 t/m 11 jaar 16 euro, 0-2 jaar gratis


van: Parijs
naar: Disneyland


traject RER-A

Marne-la-Vallée
RER-A
Neem in Parijs op een van de stations Charles de Gaulle-Etoile, Auber, Châtelet-les-Halles, Gare de Lyon, Nation of Vincennes de RER-A, richting Marne-la-Vallée-Chessy. Dat is het eindpunt van de lijn en tevens de halte voor Disneyland.

Kom je met de Thalys aan op Gare du Nord, koop dan direct op dat station een kaartje van Gare du Nord naar Marne-la-Vallée. Neem op Gare du Nord de RER-B naar Châtelet-les-Halles en stap daar over op de RER-A naar Marne-la-Vallée.

RER-A: Parijs - Disneyland

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

45 minuten
5
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
7,60 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen, 0-3 jaar gratis

van: Disneyland
naar: Parijs


RER-A
Neem de RER-A op station Marne-la-Vallée-Chessy, richting Saint-Germain-en-Laye, Cergy-le-Haut of Poissy. Je kunt in Parijs uitstappen op de stations Vincennes, Nation, Gare de Lyon, Châtelet-les-Halles, Auber of Charles de Gaulle-Étoile.

Wil je naar Gare du Nord om met de Thalys terug naar Nederland te reizen, stap dan uit op station Châtelet-les-Halles. Daar neem je de RER-B naar Gare du Nord.

RER-A: Disneyland - Parijs

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

45 minuten
5
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
7,60 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen, 0-3 jaar gratis


van: Parijs
naar: Versailles


plattegrond van Versailles
Château de Versailles
traject RER-C

Versailles Rive Gauche

RER-C
Koop op een metrostation twee kaartjes, een voor de heenweg, een voor terug. Neem in Parijs de RER-C op een van de stations Bibliothèque François Mitterrand, Gare d’Austerlitz, Saint-Michel-Notre Dame, Musée d’Orsay, Invalides, Pont de l’Alma, Champ de Mars-Tour Eiffel, Javel of Boulevard Victor. Neem een trein die de richting Versailles Rive Gauche op gaat. Dat is belangrijk, want de RER-C heeft een aantal verschillende eindstations. Stap uit bij het eindstation aan de avenue du Général de Gaulle. Het Château de Versailles is dan nog 5 minuten lopen. Er staan borden die naar het kasteel leiden.

RER-C: Parijs - Versailles

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

25-40 minuten
4
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
3,45 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen, 0-3 jaar gratis

Bus 171
Neem eerst metrolijn 9 naar het eindpunt Pont de Sèvres. Loop naar het busstation door de borden te volgen in het metrostation. Stap in bus 171 die het Château van Versailles als eindpunt heeft en stap uit bij de halte Mairie in Versailles. Volg de borden naar het kasteel (5 minuten lopen).

Bus 171: Parijs - Versailles

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

50-60 minuten
4
ticket t+, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
3,40 euro voor 2 tickets t+, een voor de metro, een voor de bus


van: Versailles
naar: Parijs


RER-C
Loop vanaf het Château de Versailles naar station Versailles Rive Gauche aan de avenue du Général De Gaulle. Neem de RER-C richting Saint-Martin-d’Etampes of Dourdan-la-Forêt. Stap in Parijs uit op een van de stations Boulevard Victor, Javel, Champ de Mars-Tour Eiffel, Pont de l’Alma, Invalides, Musée d’Orsay, Saint-Michel-Notre Dame, Gare d’Austerlitz of Bibliothèque François Mitterrand.

RER-C: Versailles - Parijs

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

25-40 minuten
4
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
3,45 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, kinderen, 0-3 jaar gratis

RER-C

Bus 171
Neem bus 171 op de Avenue de Paris, die stopt aan de overkant van de halte waar je op de heenreis uitgestapt bent. Stap uit bij het eindpunt Pont de Sèvres. Stap daar over op metro 9 die je naar Parijs brengt.

Bus 171: Versailles - Parijs

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

50-60 minuten
4
ticket t+, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
3,40 euro voor 2 tickets t+, een voor de metro, een voor de bus


van: Parijs
naar: Fontainebleau


traject Transilien R
plattegrond Fontainebleau
Château de Fontainebleau

FontainebleauTransilien R + bus 1
Koop op station Gare de Lyon in Parijs twee kaartjes voor de afstand Gare de Lyon naar Fontainebleau Avon, een voor heen en een voor terug. Stap in de Transilien-trein R, richting Gare de Montargis. Je stapt uit op station Gare de Fontainebleau Avon. Daar neem je bus 1, richting Les Lilas tot aan de halte Château.

Transilien R + bus 1: Parijs - Fontainebleau

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

55 minuten
5
ticket t+, billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
8,85 euro + 1,80 voor bus 1, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, 0-3 jaar gratis


van: Fontainebleau
naar: Parijs


Transilien R + bus 1
Neem bus 1 terug naar station Gare de Fontainebleau Avon, richting Les Bouleaux. Daar neem je trein R terug naar Gare de Lyon in Parijs.

Transilien R + bus 1: Parijs - Fontainebleau

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

55 minuten
5
ticket t+, billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
8,85 euro + 1,80 voor bus 1, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, 0-3 jaar gratis


van: Parijs
naar: Rambouillet


traject Transilien N
Château de Rambouillet

Transilien N
Koop op station Montparnasse twee kaartjes, een voor heen, een voor terug. Stap in de Transilien-trein N met als eindpunt Rambouillet. Stap uit in Rambouillet. Loop linksaf de rue Sadi-Carnot op. Sla rechtsaf de rue Chasles in en loop rechtdoor over de rue Général de Gaulle tot aan het kasteel. De ingang is aan de linkerkant.

Transilien N: Parijs - Rambouillet

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

35 minuten
5
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
7,80 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, 0-3 jaar gratis

Rambouillet

van: Rambouillet
naar: Parijs


Transilien N
Loop van het kasteel de rue Général de Gaulle uit en de rue de Chasles. Sla linksaf de rue Sadi-Carnot in tot aan station Rambouillet. Neem de Transilien-trein N terug naar Gare Montparnasse.


Transilien N: Parijs - Rambouillet

Duur
Zones
Vervoerbewijs

Kosten

35 minuten
5
billet Origine-Destination, Paris Visite, Navigo Découverte, Mobilis, Ticket Jeunes Weekend
7,80 euro, kinderen 4 t/m 9 jaar half geld, 0-3 jaar gratis


Laatst bijgewerkt 2-03-2017