Wandelingen - 2e arrondissement
- wandeling Passages (Bourse)
- wandeling Passages (Sentier)


Wandeling Passages (Bourse)


Deze wandeling loopt door het 2e en 9e arrondissement

begin: metro Bourse
eind: metro Palais Royal-Musée du Louvre
duur : 2 uur

Download de wandeling als PDF


Wandeling Passages (Bourse) weergeven op een grotere kaart

Neem vanaf de metro de rue Vivienne en ga de 3e straat rechts in, de rue Saint-Marc. De tweede ingang links is de passage des Panoramas, een van de oudste Parijse passages uit 1799. 

Passage des PanoramasDe Amerikaan James William Thayer liet in 1799 twee torens bouwen waarin hij zijn panorama’s vertoonde die op de muren geschilderd waren. Hij liet er een passage aanbouwen om de bezoekers uit de modder en de regen te houden. In 1834 werden de galeries Saint-Marc, des Variétés, de Feydeau en de Montmartre eraan toegevoegd. Nu zijn die torens er niet meer. In de passages vind je winkels met munten, postzegels en oude prentbriefkaarten. In de galerie des Variétés is de artiesteningang naar het théâtre des Variétés. Er is op nr. 57 een salon de thé l’Arbre à Canelle met bijbehorende patisserie, die een mooie belle-époque-gevel heeft.

Loop de passage des Panoramas uit en steek de boulevard Montmartre over. Je komt nu in de passage Jouffroy uit 1836.

Dit was de eerste passage die helemaal uit glas en ijzer is gebouwd en de eerste met vloerverwarming. Het wassenbeeldenmuseum Grévin is hier sinds 1882 gevestigd met 300 wassen beelden. De passage loopt in een L-vorm en gaat na de rue de la Grange Batelière over in de passage Verdeau. Er zijn antiquariaten en een winkel voor wandelstokken, een voor poppenhuizen, een sieradenwinkel en een filmboekhandel.

passage VerdeauLoop de passage Jouffroy uit, steek de rue de la Grange Batelière over. Je komt nu in de passage Verdeau.

Een lichte en luchtige passage, genoemd naar een lid van de Société du Passage Jouffroy. De passage is gebouwd door dezelfde architect als de passage Jouffroy en heeft zijn uiterlijk sinds de bouw bijna helemaal behouden. Er is een mooi hoog glazen dak en neoklassieke versieringen. Bij beide uitgangen hangt een klok. De passage heeft altijd geprofiteerd van de nabijheid van veilinghuis Maison Drouot dat hier vlakbij sinds 1849 is gevestigd. Veel verzamelaars lopen na een veiling de passage Verdeau in om te zoeken naar oude boeken, camera’s en meubels. Bij de ingang naar de rue de la Grange-Batelière is restaurant-traiteur I Golosi. Op nr. 7 vind je restaurant Le Bistrot.

Loop de passage Verdeau uit, sla rechtsaf de rue du Faubourg Montmartre in en weer rechts de rue de la Grange Batelière in. Ga even voorbij de ingang van de passage Jouffroy linksaf de rue Rossini in. Volg de bocht naar rechts en sla bij de rue de Drouot linksaf. Steek de boulevard Montmartre over naa de rue de Richelieu. De eerste rechts is de passage des Princes.

passage des princesBankier Mirès kocht in 1859 het Grand Hôtel des Princes et de l’Europe in de rue de Richelieu en liet er de passage Mirès bouwen. Toen de passage geopend werd was de bankier echter failliet. In de loop van de tijd werd de passage verschillende keren gerestaureerd. In 1985 werd hij gesloopt door bouwwerkzaamheden, maar werd weer opnieuw opgebouwd. Er zijn nu voornamelijk speelgoedwinkels.

Sla aan het eind van de passage des Princes linksaf de boulevard des Italiens op en neem de derde straat links, de rue de Gramont. Vervolg die straat tot aan de rue Saint-Augustin, die je rechts inslaat. Daarna sla je direct linksaf naar de passage de Choiseuil.

Gebouwd op de plaats van vier herenhuizen, waarvan alleen nog een poort overgebleven is die nu de noordelijke ingang vormt. De passage was aanvankelijk heel populair doordat er een theater was (le théâtre des Bouffes-Parisiennes, nu een bank) en er veel schrijvers kwamen. De schrijver Céline heeft er in zijn jeugd een aantal jaren gewoond. Nu is het een nogal gewone passage met onder meer kleding-, schoenen- en boekwinkels.

Loop de passage de Choiseuil uit tot je de op de rue des Petits Champs komt. Sla na de Bibliothèque nationale de tweede links in, de galerie Colbert.

galerie ColbertGebouwd om de galerie Vivienne naar de kroon te steken, op de plaats van een herenhuis dat aan Jean-Baptiste Colbert had toebehoord en daarna aan regent Philippe d’Orléans. Het is een van de mooiste van de stad. De passage heeft een rotonde van 15 meter doorsnee met een glazen koepel. Daaronder stond een lamp, bestaande uit een bronzen kandelaar met een kroon van zeven kristallen bollen die op gas brandde. Nu staat er een standbeeld van Euridice uit 1822. In 1975 werd de galerie gesloten. De Bibliothèque nationale kocht hem in 1986, liet hem renoveren volgens de originele tekeningen, en organiseert nu voordrachten en concerten in het auditorium onder de rotonde. Er zijn geen winkels in deze galerie, wel een prijzig restaurant, Le Grand Colbert.
In de galerie Colbert sla je rechtsaf de galerie Vivienne in.

galerie VivienneOpdrachtgever voor deze passage was notaris Marchoux, die de mooiste passage van Parijs wilde bouwen. En inderdaad is dit een van de mooiste en elegantste in de stad. Hij is rijk gedecoreerd in neoklassieke stijl met in de rotonde beelden van nimfen en godinnen met de handel als thema. De mozaïekvloer werd ontworpen door de Italiaan Giandomenico Faccina. De monumentale trap bij nr. 13 leidt naar het appartement van avonturier Vidocq die daar tot zijn dood in 1857 woonde. Nu zijn er veel modeboutiques, een wijnwinkel van Legrand, een boekwinkel, een winkel met zijden bloemen en ook couturier Jean-Paul Gaultier heeft er een winkel. In de salon de thé ‘A priori thé’ kun je heerlijk lunchen en er is een restaurant, bistrot Vivienne.

Steek aan het eind van de galerie Vivienne de rue des Petits Champs over en loop via de rue des Pavillons naar de tuinen en de galeries van het Palais Royal.

Loop over de binnenplaats met het kunstwerk van Daniel Buren naar de rue Saint-Honoré en het metrostation Palais Royal-Musée du Louvre.


Wandeling Passages (Sentier)


Deze wandeling loopt door het 2e en 10e arrondissement

begin: metro Etienne-Marcel
eind: metro Château d’Eau
duur: 2 uur

Download de wandeling als PDF


Wandeling passages (Sentier) weergeven op een grotere kaart

Ga vanaf het metrostation de rue de Turbigo in en sla net voor de kruising met de boulevard Sébastopol linksaf de rue de Palestro in. Even verderop in die straat is links de ingang naar de passage du Bourg l’Abbé.

Oorspronkelijk was deze passage een verbinding tussen de passage du Grand Cerf en de passage de l’Ancre, maar hij werd verkort door de aanleg van de boulevard Sébastopol.  Aan beide zijden van de ingang aan de rue de Palestro maakte architect Henri Blondel twee kariatiden, die de handel en de industrie voorstellen. De passage is nogal verloederd en veel winkels zijn gesloten.

Steek aan het eind van de passage de rue Saint-Denis over. Schuin rechts aan de overkant is de ingang van de passage du Grand Cerf.

Gebouwd op de plaats waar eerst een herberg stond op het eindpunt van een postkoetsknooppunt. De lichte passage heeft een hoog glazen dak (bijna 12 m) en bestaat uit drie etages, waarvan de bovenste verbonden zijn met bruggetjes. Er zijn veel houten puien van de winkels en mooi smeedwerk aan de gevels. In de passage zijn onder andere design-, kunst- en interieurwinkels.

passage du CaireSteek aan het eind van de passage de rue Dussoubs over en loop door de rue Marie Stuart naar de rue Montorgeuil. Sla die rechts in. Loop de straat uit tot net over kruising met de de rue de Réaumur. Sla dan rechts de rue du Nil in, linksaf de rue de Damiette (later rue des Forges) in, en met de bocht mee rechtsom de rue du Caire in. Even daarna is links de ingang naar de Passage du Caire.

Deze passage is gebouwd op de plaats van het klooster des Filles-Dieu. Hij bestond oorspronkelijk uit drie galeries: Saint-Denis, Sainte-Foy en du Caire. De naam is een eerbetoon aan Napoléon Bonaparte die in 1798 Egypte binnentrok. Bij de entree op de place du Caire zijn afbeeldingen van de Egyptische godin Hathor verwerkt. Van oudsher was dit een drukkerscentrum, later werden er veel etalagepoppen gemaakt. Nu zijn er mode- en stoffenwinkels en naaiateliers. Ook deze passage is verwaarloosd en aan een opknapbeurt toe.

Steek aan het eind van de passage de rue Saint-Denis over en ga schuin links de passage du Ponceau in.

Van deze passage zijn niet veel oorspronkelijke decoraties bewaard gebleven. Hij werd gebouwd om de passage du Caire te verlengen maar werd ingekort door de aanleg van de boulevard de Sébastopol. In de jaren zeventig van de vorige eeuw verdwenen het glazen dak, de mozaïekvloer en de oude puien. Nu is de passage verwaarloosd, maar er zijn plannen voor een opknapbeurt. Er zijn textielbedrijfjes en goedkope restaurants.

Sla aan het eind van de passage linksaf de boulevard Sébastopol op, daarna de eerste straat links, de rue de Tracy, daarna rechtsaf de rue Saint-Denis in tot aan de Porte Saint-Denis. Sla daar rechtsaf de boulevard Saint-Denis in en ga aan de overkant links de passage du Prado in.

Oorspronkelijk gebouwd als niet-overdekte passage du Bois de Boulogne, naar een dansgelegenheid die daar stond. De passage was toen niet overdekt maar had wel een rotonde. In 1925 werd het glazen dak aangebracht en in 1930 kreeg de passage de naam du Prado, naar het gelijknamige museum in Madrid. Nu zijn alleen de luchtbogen in art-décostijl nog over en is de passage meestal verlaten.

Volg de passage du Prado met de bocht mee tot aan de rue du Faubourg Saint-Denis en sla die rechts in. Na de kruising met de rue de Metz is even verderop rechts de ingang naar de passage Brady.

De passage werd gebouwd door twee ondernemers, Briavoinne en Brady, met 113 winkels en daarboven woningen. In 1854 werd de passage in tweeën gedeeld door de aanleg van de boulevard de Strasbourg. Tot rond 1975 was deze passage een centrum van textielhandel. Daarna werd het een opeenhoping van meer dan 20 Indiase en Pakistaanse restaurants en winkels. Het is daardoor een levendige passage, maar het lopen wordt bemoeilijkt door alle tafeltjes en stoelen van de restaurants. Alleen het westelijke gedeelte is overkapt. De passage ziet er vervallen uit en er zijn plannen voor restauratie.

Sla aan het eind van de passage linksaf de boulevard Sébastopol in tot aan het metrostation Château d’Eau.
Laatst bijgewerkt 2-03-2017