Wandelingen - 7e arrondissement
Wandeling langs de Seine:
van Pont de la Concorde tot Pont Neuf


Deze wandeling loopt door het 1e, 6e en 7e arrondissement

begin: metro Concorde
eind: metro Pont Neuf
afstand: 4 km
duur: 1,5-2 uur

Download de wandeling als PDF


Wandeling langs de Seine: van Pont de la Concorde tot Pont Neuf weergeven op een grotere kaart

De achthoekige place de la Concorde is een immens plein vol verkeer. Het is haast onmogelijk over te steken, maar je kunt er ook omheen lopen. Het plein is een prachtig punt met indrukwekkende gebouwen eromheen. De Champs-Elysées komt erop uit aan de westkant, aan de andere kant ligt de Jardin des Tuileries met het Jeu de Paume en de Orangerie. Aan de noordkant staan twee prachtige gebouwen, het peperdure Hôtel Crillon en het ministerie van Marine, beide gebouwd door architect Gabriel. Ten zuiden van het plein stroomt de Seine met de Pont de la Concorde.

Het plein werd aangelegd in 1775 als place Louis-XV, maar in 1792 werd het standbeeld van die koning neergehaald en werd het plein herdoopt in place de la Révolution. Een jaar later werd er een guillotine opgesteld en binnen korte tijd werden hier ruim 1300 mensen een kopje kleiner gemaakt.

Na de Revolutie werd het plein place de la Concorde (plein van de Eendracht) genoemd. In het midden verrees een obelisk uit Luxor, een geschenk van Egypte. In de acht hoeken van het plein staan beelden van de Franse steden Brest, Rouen, Lille, Straatsburg, Lyon, Marseille, Bordeaux en Nantes.

Steek de Seine over via de Pont de la Concorde, voor een deel gebouwd met stenen van de verwoeste Bastille.

Aan de overkant staat het palais Bourbon waarin de Assemblée nationale (ongeveer de Franse Tweede Kamer) is gevestigd. Dit gebouw werd in 1726 gebouwd voor een dochter van Lodewijk XIV en madame de Montespan. De tuinen liepen in terrassen tot aan de Seine. Later werd het vergroot en samengevoegd met het naastgelegen hôtel de Lassay, waar nu de voorzitter van de Assemblée woont. In 1806 liet Napoléon er een nieuwe voorgevel in zetten, die moest lijken op de Eglise de la Madeleine die er recht tegenover lag op de rechteroever. Het interieur is schitterend, maar niet vaak te bekijken.

Loop naar beneden naar de kade van de Seine in oostelijke richting.

Hier is in 2013 de autoweg op de Seinekade tussen de Pont Royal en de Pont de l’Alma afgesloten en veranderd in een wandelpromenade met allerlei vermaak: wandelen, spelletjes spelen, picknicken, de drijvende tuinen inlopen of zelf muziek maken. Je kunt wat eten en drinken op een van de terrassen of iets te eten halen en langs de Seine opeten, zittend op de houten Mikado-banken, die een beetje op Kaplablokken lijken. Onder de Pont de la Concorde kun je je eigen muziekinstrument via Bluetooth inpluggen en gaan spelen. Vijf verschillende groene drijvende eilandjes met planten en bloemen zijn met elkaar verbonden door houten paden en op elk eiland staat ander meubilair om op te zitten.

Ga via de voetgangersbrug Passerelle Senghor naar de rechteroever en volg de quai des Tuileries.

De brug is genoemd naar de eerste president van Senegal. Vanaf de bankjes op de brug heb je mooi uitzicht op de Jardin des Tuileries. Het is het oudste en grootste park van Parijs, aangelegd in 1564 op initiatief van Catherine de Medicis als besloten tuin bij haar Tuileries-paleis. Tot dan toe stonden er dakpannenbakkerijen (tuileries). Honderd jaar later maakte Le Nôtre er een open tuin van en tussen 1991 en 1996 is de tuin helemaal gerenoveerd. Het is een echte slentertuin, veel bomen, bloemperken en gazons met daartussen terrassen, beelden, vijvers en bankjes. Je kunt op verschillende plekken iets eten of drinken.

Steek via de volgende brug, de Pont Royal uit 1689, de Seine over en sla linkssaf de quai Voltaire in.

Aan je rechterhand staat het musée d’Orsay, het voormalige Gare d’Orsay. Het station werd in 1900 geopend voor de Wereldtentoonstelling. Het heeft slechts kort dienst gedaan als station, want vanaf 1939 bleken de perrons al te kort voor de nieuwe lange treinen. Sinds 1986 is het een museum voor kunst uit de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

De quai Voltaire heeft veel mooie herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Op nr. 27 heeft schrijver en filosoof Voltaire in 1778 de laatste maanden van zijn leven gewoond in het huis van zijn vriend de Marquis de la Villette. Deze markies zorgde er later voor dat de kade quai Voltaire is gaan heten. Toen de overblijfselen van Voltaire in 1791 naar het Panthéon vervoerd werden, waren 500.000 rouwende Parijzenaars op de been.

Loop de quai Voltaire verder af en steek de Seine over via de Pont du Carrousel.

De brug is versierd met vier beelden op de hoeken die de welvaart, de industrie, de Seine en de stad Parijs voorstellen. Ook staan er straatlantaarns die vroeger tot 22 m hoog konden worden uitgeschoven. Je loopt aan tegen de Arc de Triomphe du Carrousel, gebouwd in opdracht van Napoléon I in 1805 om zijn overwinningen te vieren. De beeldengroep met de godin van de Vrede staat er sinds 1828 op.

Rechts staat het Louvre, ooit een middeleeuws fort voor de Franse koningen en sinds 1793 een wereldberoemd museum voor kunst vanaf de prehistorie tot de 19e eeuw. Tot in de 19e eeuw stond hier het Palais des Tuileries met uitzicht op de Jardin des Tuileries. Het brandde af in 1870 en werd in 1887 afgebroken.

Vervolg de quai du Louvre en steek de Seine over via de voetgangersbrug, de Pont des Arts.

Vanaf hier kun je mooie foto’s maken van het Ile de la Cité en genieten van het uitzicht over de Seine. Hier wordt door Parijzenaars bij mooi weer druk gepicknickt. Let op de slotjes die verliefde stelletjes hier aan de brug vastmaakten.

Als je teruggaat loop je tegen het Institut de France aan. Het werd in 1795 opgericht en omvat vijf académies, waaronder de beroemde Académie française. Het gebouw werd in 1661 gebouwd op verzoek van kardinaal Mazarin. Het is opgetrokken in barokstijl en heeft een mooie koepel, waaronder het mausoleum van kardinaal Mazarin staat. Hier houden de leden van de Académies hun bijeenkomsten.

Een stukje verderop staat het neoklassieke Hôtel des Monnaies (de Munt) uit de 18e eeuw, een gebouw van 117 meter lengte. Hier worden alleen nog medailles en herinneringsmunten geslagen. In het gebouw huist ook een museum.

Sla linksaf de quai de Conti op. Steek de Seine over via de Pont Neuf, de oudste brug van Parijs, gebouwd in 1603 tijdens de regeerperiode van Henri IV.

De brug loopt over de uiterste westpunt van het Ile de la Cité. Links staat een standbeeld van Henri IV en daarachter ligt een romantisch parkje, de square du Vert-Galant. Vanaf de punt van dit park heb je een geweldig uitzicht over de Seine en de Pont des Arts, de Pont du Carrousel en de Pont Royal. Het park en de kaden zijn geliefde picknickplaatsen.

Loop vanaf het standbeeld rechts via de rue R.H. Robert naar de place Dauphine.

Het plein is genoemd naar kroonprins ('dauphin') Louis XIII in de 17e eeuw en aangelegd naar een idee van Henri IV. Dit is een rustig driehoekig plein met in het midden bankjes. De kastanjebomen die hier stonden zijn in 2009 gekapt omdat ze waren aangetast door de kastanjeziekte. Maar er staan nu 25 nieuwe rode kastanjes. Er zijn nog maar enkele oorspronkelijke gevels (nr. 14 en 26), de rest is van later datum. Op dit plein woonden ooit zanger/acteur Yves Montand en actrice Simone Signoret.

Loop terug naar de Pont Neuf en loop de brug af tot metrostation Pont Neuf.


Laatst bijgewerkt 2-03-2017