Wandelingen - 13e arrondissement
Wandeling door Bercy


Deze wandeling loopt door het 12e en 13e arrondissement

begin en eind: metro Quai de la Gare
duur: 2,5 uur (3,5 km)

Download de wandeling als PDF


Wandeling door Bercy weergeven op een grotere kaart

Loop over de Pont de Bercy naar de andere kant van de Seine.

Rechts zie je het Palais Omnisports de Paris-Bercy voor je. Het is  gebouwd in 1983 in de vorm van een piramide waarvan de glooiende kanten bedekt zijn met gras. Boven het dak hangt een staalconstructie die gesteund wordt door vier enorme pilaren. In dit Palais worden grote zaalsportevenementen gehouden, maar ook popconcerten.

Aan de andere kant van de brug staat het ministerie van Economie, Financiën en Industrie, dat voor een deel in het water van de Seine staat. Hier verhuisde het ministerie (ondanks fel protest van de ambtenaren) in 1989 naartoe toen het uit de Richelieu-vleugel van het Louvre moest vertrekken. Het gebouw is ontworpen door architecten Paul Chemetov en Borja Huidobro. Het bestaat eigenlijk uit vijf gebouwen, waarvan er een met de poten in het water staat. Daar liggen een paar bootjes die de minister zo nu en dan verder Parijs in brengen. Het verkeer gaat er onderdoor.

Kijk je vanaf de Pont de Bercy terug naar de rechteroever, dan zie je iets verder langs de Seine het groene gebouw van Docks en Seine. Het staat bovenop oude betonnen magazijnen die in 1907 zijn gebouwd. Er is jaren aan het complex gebouwd en verbouwd en de opening werd steeds uitgesteld. Maar Les Docks’ is in 2012 geopend. Het is een centrum van mode en design, met bovenop een mooi terras.

Loop rechtsom de rue de Bercy in en ga het Parc de Bercy binnen via de trap tussen het Palais Omnisports en het Novotel.


Het Parc de Bercy is ontstaan tussen 1993 en 1997. Het is gemaakt op het voormalige terrein van wijnopslagplaatsen en wijntransport dat hier van 17e tot in de 20e eeuw was. Uit heel Frankrijk kwamen de wijnen per trein of schip in Bercy aan en ze werden hier opgeslagen en gebotteld. Er zijn nog resten van in het park te zien, o.a. enkele gebouwen, de bestrating en stukken rails. Het park is prachtig aangelegd en heel afwisselend.

In de vijver rechts staat de fontein Canyoneaustrate van Gérard Singer, die het canyonlandschap van Amerika verbeeldt. Achter de vijver is een skatebaan.

Loop verder het park in met achter je het Palais Omnisports.

Dit gedeelte van het Parc heet La Prairie . Het bestaat uit grasvelden en bomen. Hier kun je op het gras zitten, zonnebaden, picknicken of een partijtje voetballen. Voor als het regent zijn er schuilhutjes.

Loop verder tot aan de place Leonard Bernstein aan je linkerkant.

Op dit plein staat het gebouw van de Cinémathèque française. Het onregelmatig gevormde gebouw is bekleed met witte steen en gaat jammer genoeg voor een groot deel schuil achter bomen. Architect Frank O. Gehry ontwierp het aanvankelijk voor het American Center in Paris. Maar het Center ging failliet en moest het gebouw in 1996 verlaten, krap twee jaar na de opening. Nu huist er sinds 2005 het museum van de Franse film. De straten hier in de buurt zijn vernoemd naar Franse filmsterren en regisseurs.

Loop het park weer in en ga het hek door naar het volgende gedeelte.

In dit gedeelte, Les Parterres, is de Jardin de Yitzhak Rabin, aangelegd ter nagedachtenis aan de Israëlische premier en Nobelprijswinnaar voor de vrede, die in 1995 werd vermoord.

Dit deel van het park is verdeeld in negen vierkanten. Hier vind je o.a. een moestuin, een boomgaard en een orangerie. Ook is er een wijngaard, als herinnering aan de wijngaarden die hier vroeger waren. Verder is er in dit gedeelte een labyrint, een rozentuin en een geurentuin. Overal in de buurt van bankjes vind je Wifi-punten.

Het gebouw is het Maison du Jardinage, waar ooit in de tijd van de wijndepots accijns werd betaald. Nu is het een voorlichtingscentrum voor wie van tuinieren houdt. Aan de noordkant van het park staat het Pavillon du vent dat bestaat uit witte kolommen die een kring vormen. Binnen de cirkel is een windmeter. Aan het eind van dit gedeelte is een rechthoekige waterpartij met aan weerskanten een pad met pilaren en een dak van blauwe regen. Even buiten het park, aan de rue Paul Belmondo, staan mooie appartementen.

Loop verder door het park en kruis de rue Joseph-Kessel via een van de twee hoge loopbruggen.

Je komt nu in het gedeelte dat Jardin romantique heet. Als je hier doorheen loopt, kom je bij enkele ronde vijvers. Bij een van die vijvers staat het Maison du Lac, dat vroeger een bewakershuis was. Hier worden ook tentoonstellingen gehouden. In het grasveld zijn kleine heuvels, bloemperken en veel riet. Aan het eind is een vijver met waterlelies en een beeld van Etienne Martin, getiteld La Demeure 10.

Aan het eind van het park kom je op de rue François Truffaut, het begin van Bercy Village. Als je die straat oversteekt kom je na een passage in de Cour Saint-Emilion.

In de Cour Saint-Emilion vind je veel cafés en restaurants met terrassen en daartussen winkels. Ze zijn gevestigd in oude wijnpakhuizen. Bij de bestrating is gebruik gemaakt van oude stenen van het depot en je ziet her en der nog stukken rails, overgebleven van de treintjes waarmee de wijn over het terrein werd vervoerd. In de straten rond de Cour Saint-Emilion zijn ook nog wat winkels en cafés. Aan de rue des Pirogues de Bercy, evenwijdig aan de Cour Saint-Emilion, staat een rij wijnpakhuizen waarin kleine bedrijfjes gevestigd zijn. Op de avenue des Terroirs de France, aan de uiterste oostkant van het centrum, is het musée des Arts Forains gevestigd, het kermismuseum.

Loop terug door het park tot je aan de linkerkant bij de trap naar de Passerelle Simone de Beauvoir komt, de loopbrug over de Seine. Ga de brug over.

De wijde trap heeft in het midden kanalen waardoor water naar beneden stroomt. De trap komt uit op een terras met grappige beelden van allerlei wereldbewoners, getiteld Les enfants du monde en gemaakt door Rachid Kimoune.

De passerelle is de laatstgebouwde brug over de Seine (2006) en is vernoemd naar schrijfster Simone de Beauvoir (1908-1986). Het is een hypermoderne brug in twee lagen die het Parc de Bercy verbindt met de Bibliothèque nationale François Mitterrand. Vanaf deze brug heb je mooi uitzicht op het Parc de Bercy, de Seine en de bibliotheek.

Aan de overkant van de Seine is een van de grootste bouwprojecten van Parijs in ontwikkeling, Paris Rive Gauche, dat zich uitstrekt van Gare d’Austerlitz tot aan de Périphérique. De Bibliothèque nationale François Mitterrand is er een onderdeel van, maar ook zijn hier verschillende Parijse nieuwe universiteitsgebouwen gebouwd. Sommige oude gebouwen zijn bewaard gebleven en kregen een functie in het plan, bijvoorbeeld de Grands Moulins en de Halle aux Farines, nu beide onderdeel van de Université Paris 7-Diderot.

Ga de trappen van de Bibliothèque op en bekijk het gebouw. Het bestaat eigenlijk uit vier gebouwen in de vorm van een opengeslagen boek. Tussen de gebouwen in ligt een verdiepte tuin met 140 dennen. De bibliotheek is een van de Grands Projets van François Mitterrand, ontworpen door architect Perrault en in 1996 in gebruik genomen. Er was veel kritiek op het ontwerp, voornamelijk vanwege de glasgevels voor  een gebouw waar boeken bewaard worden.

Loop langs de Seine in westelijke richting tot je bij de Pont de Bercy komt.

Langs de kade van de Seine liggen boten waar je iets kunt eten of drinken. Net na de Passerelle Simone de Beauvoir ligt sinds een paar jaar zwembad Joséphine Baker, het enige zwembad dat in de Seine ligt. Bij mooi weer gaat het glazen dak open.

Bij de pont de Bercy is het metrostation Quai de la Gare.


Laatst bijgewerkt 2-03-2017