Warenhuizen
Parijse warenhuizen heten Grands Magasins (‘grote winkels’). Ze zijn dan ook groter dan onze Bijenkorf of V&D. Maar hoewel luxe de boventoon voert, zijn er ook warenhuizen voor kleinere beurzen.

De warenhuizen ontstonden in de tweede helft van de 19e eeuw toen er andere verkoopmethoden in zwang kwamen: veel producten verkopen tegen lage prijs, vrije toegang tot de winkel, vaste prijzen en de mogelijkheid artikelen te ruilen. Het concept werkt nog altijd. De gebouwen van Lafayette, Le Printemps en Le Bon Marché zijn bovendien prachtig van architectuur en interieur, dus zelfs als je niet van plan bent iets te kopen is er genoeg te zien.

De grote warenhuizen zijn het rustigst op een doordeweekse ochtend. Er zijn overal in de winkels plattegronden te krijgen om je weg te vinden.


Le BHV Marais

Warenhuis links van het Hôtel de Ville, opgericht in 1856. BHV is bekend om zijn goed gesorteerde afdeling doe-het-zelf- en hobbyartikelen in de kelder. Praktisch alles op het BHV Maraisgebied van klussen kun je hier vinden. Verder is er een afdeling woninginrichting (meubels, gordijnen, behang, decoratie) en een afdeling verlichting met o.a. lampen van bekend design. Ook voor huishoudartikelen (keukenspullen, apparatuur en witgoed) kun je hier uitstekend terecht. Boven op het dakterras heb je prachtig uitzicht over Parijs en de Seine.

Achter het pand aan de rue de Rivoli is een apart gebouw voor herenkleding, BHV Homme, 36 rue de la Verrerie (4e).


52 rue de Rivoli
4e arrondissement
metro Hôtel de Ville
bus 38, 47, 67, 69, 70, 72, 74, 76, 96
maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag 9.30-19.30 uur, zaterdag tot 20 uur, woensdag tot 21 uur
www.bhv.fr


Le Bon Marché

Het eerste warenhuis in Parijs (gebouwd in 1852) en het enige op de linkeroever. Kleiner dan Lafayette en Printemps, maar exclusiever. Oprichter Aristide Boucicaut liet het pand in 1882 vergroten en maakte daarbij gebruik van een ijzerconstructie van Gustave Eiffel. Het trappenhuis is schitterend, erboven zie je een vierkant glazen dak.

Er zijn modecollecties te zien van meer dan 40 topontwerpers, een grote beautyafdeling (Le Théâtre de la Beauté) met zeldzame parfums en kunstexposities. De supermarket La Grande Epicerie is een immense voedselafdeling op de begane grond van nr. 38. Behalve verpakte producten uit de hele wereld kun je hier verse etenswaren, dranken, patisserie, kaas, brood en kant-en-klaarmaaltijden van hoge kwaliteit kopen.

Iets eten of drinken kun je bij Le Balthazar (wijnbar, niveau -1), La Table (in de Grande Epicerie, 1e etage), Primo Piano (2e etage) en de Rose Bakery tearoom (2e etage).

24 en 38 rue de Sèvres
7e arrondissement
metro Sèvrres-Babylone of Vaneau
bus 39, 70, 87
maandag t/m woensdag en zaterdag 10-20 uur, donderdag en vrijdag 10-21 uur
La Grande Epicerie maandag t/m zaterdag 8.30-21 uur
www.lebonmarche.fr


Galeries Lafayette

Lafayette werd opgericht in 1893. Het staat bekend als het warenhuis van de mode. Je vindt er in drie gebouwen dan ook onnoemelijk veel merken van dames-, heren- en kindermode, parfum, cosmetica, accessoires, lingerie, speelgoed en wonen. Ook is er een grote levensmiddelenlafdeling en een enorme wijnkelder. Het warenhuis bestaat uit drie gebouwen, het hoofdgebouw (Coupole), Homme (alles voor mannen) en Maison (alles voor het huis).

Ook als je niets koopt is het de moeite waard het gebouw te bekijken. Het rijke interieur is gebouwd in art-décostijl en bovenop staat een prachtige glazen koepel die op tien ijzeren pilaren rust. Vanaf het terras op de 7e etage heb je een schitterend uitzicht over Parijs. De kerstdecoraties en de kerstetalages zijn beroemd en zijn beslist een omweg waard.

Er zijn tussen Pasen en oktober elke vrijdag om 15 uur gratis modeshows. Dit is je kans om de laatste trends te zien in haute couture en confectie. Je kunt reserveren via welcome@galerieslafayette.com.

Galeries LafayetteHeb je honger of dorst, dan kun je op twaalf plaatsen iets eten of drinken:

hoofdgebouw
Espressamente Illy (souterrain)
Angelina (1e etage)
Le Premier (1e etage)
Bar & Grill, 1e etage)
Vue sur Coupole (2e etage)
McDonald's (4e etage)
Le Sichuan Panda (6e etage)
Lafayette Café (6e etage)
Paris Tokyo (6e etage)
Opéra (7e etage)

gebouw Homme
La Barouge (1e etage)
Le Pain Quotidien (begane grond)

gebouw Maison
L'Archicafé (begane grond en 1e etage),

40 boulevard Hausmann
9e arrondissement
metro Chaussée d’Antin-Lafayette
bus 22, 42, 58, 66, 68, 81
maandag t/m zaterdag 9.30-21.30 uur
gratis rondleiding van 3 kwartier voor groepen van 10-20 personen, aanmelden: patrimoine@galerieslafayette.com.
Er is een filiaal in de Tour Montparnasse, 22 rue du Départ (14e arrondissement) www.galerieslafayette.com
plattegrond van Lafayette

Monoprix


Monoprix is eigenlijk geen warenhuis, maar heeft naast een enorm assortiment supermarktproducten (waaronder veel verse producten en eten om mee te nemen) ook betaalbare dames-, heren- en kinderkleding, papierwaren, speelgoed en cosmetica.

Sommige Monoprix-zaken zijn open tot middernacht, bijvoorbeeld op de Champs-Elysées, de boulevard Saint-Michel, de boulevard du Montparnasse en de boulevard Sébastopol. Er zijn 15 Monoprix-filialen in Parijs. Kijk op de website waar ze liggen en wanneer ze open zijn.
www.monoprix.fr


Le Printemps

Dit warenhuis uit 1865 bestaat uit drie gebouwen: Mode, Beauté-Maison en Homme. Ook hier vind je luxe artikelen op het gebied van mode, cosmetica, wonen en juwelen. De cosmetica-afdeling is een van de grootste ter wereld en voor damesschoenen is een hele etage uitgetrokken. Ook op dit gebouw staat een mooie glazen koepel uit 1923.

Op zeven plekken kun je iets eten of drinken.

gebouw Mode
Cojean (sousterrain)
Pouchkine (begane grond)
Ladurée (1e etage)
Brasserie Printemps (6e etage)

gebouw Homme
Le World Bar (5e etage)

gebouw Beauté-Maison
Café Be (3e etage)
Deli-Cieux (9e etage met terras en prachtig uitzicht over Parijs)

Behalve de afdelingen op de boulevard Hausmann is er een Printemps in winkelcentrum Carrousel du Louvre, een Printemps Design in het Centre Pompidou (4e arr.) en een Printemps Citadium (voor jongeren) op 50-56 rue Caumartin (9e).

64 boulevard Hausmann
9e arrondissement
metro Havre-Caumartin
bus 22, 42, 58, 66, 68, 81
maandag t/m zondag 9.35-20 uur, donderdag tot 22 uur
www.printemps.com
plattegrond van Le Printemps

Tati

Tati is de populairste bestemming voor toeristen, Parijzenaars en Afrikanen op zoek naar betaalbare spullen: kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, schoenen, parfum, cosmetica en huishoudelijke artikelen. Is je koffer kwijt, wil je snel een goedkope paraplu of een zonnebril? Hier vind je ze. Maar ook kun je hier terecht voor een trouwjurk.

Het filiaal op de boulevard de Rochechouart is een gebouw Tatiuit 1948 van Jules Ouaki, die het de naam van zijn moeder (Tita) wilde geven, maar die naam bestond al, daarom heeft hij die naam omgedraaid: Tati.

De eigenaar was de eerste die op het idee kwam de prijzen aan de buitenkant van het gebouw te laten zien, om mensen met drempelvrees naar binnen te lokken. Ook was hij de bedenker van de zelfbediening voor kleding.

Tati heeft 7 filialen in Parijs. Kijk op de website waar ze liggen en wanneer ze open zijn.

4 boulevard de Rochechouart
18e arrondissement
metro Barbès-Rochechouart
bus 30, 54
maandag t/m vrijdag 10-19 uur, zaterdag 9.30-19 uur
www.tati.fr


Laatst bijgewerkt 2-03-2017