Let op. Vanaf 1 januari 2025 is het ticketsysteem voor het Openbaar Vervoer in Parijs geheel aangepast.
In het kort: De Navigo Easy Pas blijft bestaan, maar wordt wel duurder. Het reizen buiten Parijs wordt makkelijker, omdat er niet meer gewerkt wordt met zones.
De meeste vragen die wij krijgen, gaan over de oude carnets/tickets met 10 ritten voor de metro in Parijs. Dit was namelijk het meest gebruikte systeem voor toeristen om in Parijs te reizen met de metro. In 2021 is dit papieren kaartje (carnet met 10 ritten) echter vervangen door een plastic pasje, de Navigo Easy. In onze ogen veel fijner en makkelijker, maar er kleven ook enkele nadelen aan.
In dit artikel geef ik daarom antwoord op de vragen die wij vaak krijgen over de oude carnets en de nieuwe 10-rittenkaart, de Navigo Easy pass. Ook leggen wij uit waar je deze OV-kaart kunt kopen en hoe je die kunt opwaarderen.
Wat is de Navigo Easy kaart en waar koop je deze pas?
De Navigo Easy pas is een kaartje zo groot als een betaalpas die voornamelijk wordt gebruikt voor het reizen met de metro en RER-trein in het centrum van Parijs. Het vervangt het kleine papieren magneetkaartje waar de 10 ritten op stonden.
Je kunt deze pas kopen bij het bemande loket dat je in de meeste metrostations kunt vinden bij de ticketautomaten. Dat gaat makkelijk, je vraagt om een Navigo Easy Passe bij het loket. Zelfs met weinig communicatie snappen ze al snel wat je bedoelt als je Navigo Easy noemt. Voor een fysiek pasje betaal je 2 euro extra, buiten de tickets.
Je kunt de Navigo Easy Pass ook bestellen op je mobiel via de app van de RATP. Dan betaal je niet de 2 euro voor het pasje.
Het gereduceerde tarief bij 10 ritten komt te vervallen vanaf 1 januari 2025. Eén ticket kost € 2,50. Voor kinderen onder de 4 jaar is de metro gratis. Kinderen van 4 t/m 9 jaar kunnen reizen voor de helft van de prijs: € 1, 25.
Voor een korte rit van enkele minuten betaal je nu dus net zoveel als voor een reis van een uur met de metro/trein in de regio Île-de-France.
Wat zijn de nadelen van de Navigo Easy pas?
Voorheen kon je een 10-rittenkaart / carnet met meerdere personen delen. Dus je kon het papieren kaartje direct doorgeven aan een mede-reiziger en die kon dan ook met het kaartje door het metropoortje. De nieuwe Navigo Easy pas is weliswaar anoniem, maar kun je slechts eenmalig gebruiken binnen een bepaalde tijd. Elke reiziger heeft dus een eigen Navigo Easy pasje nodig om met het OV te reizen, ook kinderen.
Wat zijn de voordelen van de Navigo Easy pas?
De papieren tickets met magneetstrip werkten vaak al snel niet meer goed. Bijvoorbeeld als je het bewaard had bij je telefoon, of door kleine beschadigingen. Je had ook de kans om het eerder kwijt te raken. Een pasje werkt makkelijker om te bewaren en bij gebruik is de kans kleiner dat de poort niet opent. Ik had wel een keer dat het pasje niet goed werkte. Iemand bij het loket controleerde mijn pasje en deed daarna de poort naar de metro alsnog voor mij open. Daar doen ze niet moeilijk over. Bij een ander metrostation kon ik weer zonder problemen de pas gebruiken.
Een ander voordeel van de Navigo Easy pas is dat je de pas een andere keer in Parijs opnieuw kunt gebruiken. Een goede reden om nog een keer Parijs te bezoeken 😉 Een pasje is 10 jaar geldig.
Als je dat niet wilt, dan zou je de pas door kunnen geven aan iemand anders die nog naar Parijs gaat.
App op je telefoon
Je kunt in de appstore op je telefoon de app Bonjour RATP downloaden. In plaats van een fysiek pasje gebruik je dan de telefoon. Je kunt de pas die je al hebt uploaden in de app. Heb je nog geen Navigo Easy, dan kun je dit kopen via de app en hoef je niet de 2 euro voor het pasje te betalen.
Via je smartphone kun je dan je pas gebruiken en opwaarderen of losse extra tickets kopen. Bijvoorbeeld als je verder wilt reizen dan het centrum. In de app kun je ook meteen zien hoe je moet reizen en krijg je actuele informatie en tips. Meer informatie over de app Bonjour RATP.
Kan ik de oude carnets nog gebruiken?
De papieren tickets worden niet meer verkocht. Heb je oude tickets, dan blijven die nog geldig t/m 31 december 2025.
Als ik moet overstappen in de metro, kost me dat een extra rit?
Nee, je kunt anderhalf uur reizen in de metro of met de RER-trein en tussentijds overstappen. Dat valt allemaal binnen die ene rit die wordt afgeschreven en geldt voor de hele regio Île-de-France (voorheen zones 1-5). Je hoeft per januari 2025 niet meer een extra ticket te kopen als je buiten Parijs reist. Denk aan Versailles en Disneyland Parijs. Mits je maar binnen de regio Île-de-France blijft.
Als je naar een van de vliegvelden van Parijs reist met het openbaar vervoer, dan kost dit wel extra, namelijk 13 euro per persoon.
Hoe werkt het opladen van de Navigo Easy pas?
De eerste keer koop je de pas dus aan het loket of via je de app (zie hierboven). Die kun je direct gebruiken.
Je kunt bij de paarse automaten voor de metropoortjes eenvoudig controleren wat je tegoed is (hoeveel ritten heb je nog) en je kunt hier ook de pas opladen. Dat werkt echt makkelijk. Je zou dan zelfs kunnen kiezen om de pas op te laden met maar twee ritten als je bijvoorbeeld bijna weg gaat uit Parijs.
Het systeem van de zones is weg vanaf 2 januari 2025.
Hieronder zie je hoe je de Navigo Easy pas kunt opladen.
1 Als je wilt weten hoeveel ritten je nog als tegoed hebt, of als je je Navigo pasje wilt opladen, zoek je voor de metropoortjes naar deze paarse automaten.
Klik op de taal naar keuze.
2.Leg je vervoerspasje in het paarse rondje:
3 Rechtsboven in zie je nu hoeveel ritten je nog tegoed hebt.
Om de pas op te waarderen klik je op Journey Tickets reduced rate:
4 Kies op het touchscreen het aantal ritten wat je nog nodig denkt te hebben (Single-journey ticket) of laad de kaart weer op met een volledige 10-rittenkaart (Book(s) of 10 Single-journey ticket). Dit laatste is de meest voordelige keuze, maar natuurlijk niet als je bijna weggaat uit Parijs. Dus kies wat voor jou het beste is. Het is handig dat je ook meteen de actuele prijs ziet. Deze foto’s zijn in maart 2022 gemaakt.
5 In dit geval hebben wij hierboven gekozen voor 5 single-journey tickets. Controleer vervolgens wat er op je scherm staat (zie hieronder) en als je akkoord gaat, klik je op de gele button met Validate:
6 Stop je bankpas in de bekende gleuf bij de betaalterminal (rechtsonder). Voer daarna je pincode in (zorg dat er geen vreemden met je meekijken).
7 Hierna krijg je een melding dat je je bankpas uit de gleuf moet halen:
8 Hierna heb je betaald en is het opwaarderen van je pasje al afgerond. Je ziet als het goed is rechts bovenin nu staan met hoeveel ritten je pas is opgeladen.