Père-Lachaise is een van de populairste begraafplaatsen in Parijs. Eigenlijk moet ik zeggen: het is een wereldberoemde begraafplaats. Het kerkhof kent een bijzondere geschiedenis, er staan veel indrukwekkende monumenten en je vindt hier beroemde graven.
Het kerkhof is vernoemd naar Father François de la Chaise, de biechtvader van koning Lodewijk XIV. De begraafplaats werd in 1804 geopend en sindsdien is het uitgegroeid tot een must-see plek in Parijs. Dat klinkt bijzonder voor een kerkhof, maar hier is dat zeker het geval. De meeste graven staan er wat gehavend en troosteloos bij. Maar toch maakt het wel indruk, omdat er veel bijzondere graven zijn. Je raakt bijna vanzelf nieuwsgierig naar de achtergrond van deze overledenen.
Onlangs kwam Père-Lachaise weer extra in de belangstelling door de populaire serie Lupin. In het derde seizoen heeft Assane Diop heeft zijn eigen dood in scene gezet en ook dat speelde zich af op deze beroemde begraafplaats.
Ondanks dat het een toeristische trekpleister is geworden, is het ook echt een begraafplaats. Een hele grote zelfs, met bijna 70.000 graven! Hieronder vertellen we je meer daarover.
Boek Rob Kemps over de begraafplaats Père-Lachaise
Bestel nu ook het boek van Rob Kemps uit: Hemel op Aarde. Dit boek, uitgebracht op 7 november 2023, gaat volledig over deze beroemde begraafplaats Père-Lachaise.
Lees hier onze review over dit boek.
11 tips als je de begraafplaats Père-Lachaise bezoekt in Parijs
Als je een bezoek overweegt aan deze beroemde begraafplaats, zijn hier 11 praktische tips die handig zijn om te weten:
- Ga niet op de bonnefooi heen, maar bedenk vooraf welke graven je wilt bezoeken (zie hieronder).
- Neem een plattegrond mee.
- Tijdens vakantie en het hoogseizoen kan het hier heel druk zijn, vooral bij bekende graven. Ga dan vroeg in de ochtend naar dit kerkhof.
- Toon je respect op dit kerkhof. Dus ga niet al te jolig doen, of (luid/lang) telefoneren.
- Wil je meer weten over de geschiedenis of bijzondere graven? Schakel dan een gids in.
- De meest beroemde graven kun je hier vinden met Google Maps. Zoek op Tombe …. Klik op Route en zo kun je de weg vinden naar het graf.
- Neem er de tijd voor. Het is zo groot, een wandeling naar een bepaald graf kan al een half uur duren!
- Geniet ook van de rust en de stilte die je hier vindt. Kijk hoe de natuur zich hier aanpast.
- Kleed je gepast. Wees jezelf, maar houd met je kledingkeuze wel rekening mee dat je op een kerkhof bent, waar ook nog rouwdiensten zijn en mensen hun dierbaren bezoeken.
- Trek goede wandelschoenen aan. Je loopt hier vrij veel en de straatjes zijn vaak ongelijk. Ook zijn er flinke hoogteverschillen.
- Let op de locatie van het kerkhof met uitzicht over de stad. Als je langs de rand loopt, zie je hoe hoog het kerkhof ligt.
Hieronder gaan lichten we de praktische tips toe en geven we meer informatie over Cimetière Père-Lachaise.
Wat moet je weten als je de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs bezoekt?
Père-Lachaise is de thuisbasis van vele beroemde Franse en internationale figuren. Het bevat het graf van Marie Curie, Edith Piaf, Oscar Wilde, Jim Morrison, Chopin, Moliere, Balzac en vele anderen. In 2006 is hier Karel Appel begraven. Ook wordt het gezamenlijke graf van echtpaar Yves Montand en Simone Signoret vaak bezocht door fans.
Veel mensen gaan op zoek naar een aantal van deze beroemde graven. Je moet eigenlijk wel gericht zoeken, want de begraafplaats is veel te groot om te hopen dat je een beroemd graf spontaan tegenkomt. Vooraf kun je een plattegrondje uitprinten. Maar ook dan is het nog behoorlijk ingewikkeld om bij het juiste graf uit te komen.
Er zijn twee andere goede opties:
- Bezoek met een gids het kerkhof Père-Lachaise. Je kunt heel makkelijk vooraf tickets boeken. Het voordeel van een gids is dat ze jou naar de beroemdste graven brengen, maar ook hoor je bijzondere andere verhalen over dit beroemdste kerkhof. Dat is echt de moeite waard, want anders loop je echt doelloos rond, terwijl het kerkhof talloze vragen zal oproepen.
- Bij een snel en spontaan bezoek aan Père-Lachaise kun je Google Maps gebruiken om de beroemdste graven te vinden. Zoek bijvoorbeeld in Google Maps op Tombe Edith Piaf en klik Route aan (wandelen uiteraard). Volg de route die Google Maps aangeeft. Je zult blij zijn dat je dit doet, want je slaat talloze keren af, nog een trappetje beklimmen, enzovoort.
Komen er nog nieuwe graven bij op Père-Lachaise?
Nagenoeg niet. Er zijn nog wel dagelijks rouwdiensten. Overledenen die hier wel begraven worden, zijn vaak in het bezit van een familiegraf. Er zijn enkele uitzonderingen van mensen die daar toch nog begraven worden. Zoals Michel Delpech in 2016 (zanger van Pour un flirt) en een van de jonge slachtoffers van de aanslag in de Bataclan (2015). Nu zijn er bijna 70.000 graven, maar graven worden ook ontruimd en zo komen er toch weer enkele nieuwe plaatsen vrij.
Er zijn wel veel begrafenisplechtigheden op deze begraafplaats. Wees dus rustig en toon respect.
Als je hier rond loopt, zie je vooral veel vervallen graven. Dat maakt het soms wat surrealistisch.
Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps bij Père-Lachaise
Rob Kemps is een Nederlandse zanger (Snollebollekes) die een grote liefde heeft voor Parijs en Franse chansons. Hij heeft als jonge student rondleidingen gegeven op de begraafplaats Père-Lachaise. In zijn boek “Randverschijnselen” schrijft hij hier ook over.
Samen met Matthijs van Nieuwkerk maakte Kemps in 2021 het televisieprogramma Chansons (hier is ook een boek over gemaakt). In de vierde aflevering is te zien hoe zij samen de begraafplaats Père-Lachaise bezoeken. Ze staan stil bij het graf van Edith Piaf terwijl op de iPhone van Kemps haar bekendste lied Non, je ne regrette rien te horen is.
Net voor het graf van Piaf vind je het graf van de zanger Henri Salvador.
Ook in het tweede seizoen van Chansons in 2022 (eerste uitzending staat gepland op 9 oktober 2022) zal er naar verwachting aandacht worden besteed aan deze beroemde begraafplaats. Zo liet Kemps direct na de opnamedagen in Parijs de volgende graven zien op zijn Instagram-story:
- Guillaume Apollinaire (dichter en schrijver)
- Jane Avril (ster uit de Moulin Rouge)
- Sarah Bernardt (wereldberoemde actrice)
- Marie Trintignant (actrice en vermoord door partner)
Allen zijn ze te vinden op deze begraafplaats. Grote kans dat aandacht aan hen besteed gaat worden tijdens de uitzending, maar ook wij moeten rustig de nieuwe uitzendingen van Chansons afwachten om te zien of dat echt het geval is. We kijken in ieder geval uit naar dit nieuwe seizoen van Chansons!
Openingstijden en beste bezoektijden voor Père-Lachaise
De beste tijd om Père-Lachaise te bezoeken is in het voorjaar of de herfst. De begraafplaats is dan prachtig versierd met bloemen of herfstbladeren, en je kunt dan ook nog vaak genieten van het mooie weer tijdens de wandeling over deze begraafplaats. Je vergeet bijna dat het dan een kerkhof is, het lijkt meer een prachtig park met allerlei monumenten.
Père-Lachaise is een populaire plek om te bezoeken voor toeristen. Het kan op bepaalde plekken best druk zijn. Als je in het hoogseizoen deze begraafplaats bezoekt, probeer dan wat vroeger op de dag te gaan. Dan kun je nog in alle rust hier wandelen en de (bekende) graven bekijken. Overigens, Père-Lachaise is wel zo groot (43 hectare en zeker 15 km aan wandelpaden), dat zelfs tijdens spitstijden je nog steeds straten hebt waar het heel rustig is.
Wat zijn de openingstijden van Père-Lachaise?
De openingstijden zijn wisselend. Afhankelijk van het seizoen.
Je kunt ervan uitgaan dat je tussen 9.00 en 17.00 uur altijd toegang hebt. Kijk voor de actuele tijden op de site van Cimetière du Père-Lachaise.
Let op: bij harde wind of zeer slecht weer, is deze begraafplaats gesloten.
Hoofdingang
Boulevard de Ménilmontant, tegenover de rue de la Roquette (er zijn meerdere ingangen).
Metro: Philippe Auguste of “Père-Lachaise, , bus 61, 69 of 71 (Roquette-Père-Lachaise).