- Wandeling langs de Seine: van Pont de la Concorde tot Pont Neuf
- Wandeling langs de Seine: van Pont Neuf tot Pont d’Austerlitz
- Wandeling over het Ile
Wandeling langs de Seine:
van Pont de la Concorde tot Pont Neuf
Deze wandeling loopt door het 1e, 6e en 7e arrondissement
begin: metro Concorde
eind: metro Pont Neuf
afstand: 4 km
duur: 1,5-2 uur
Wandeling langs de Seine: van Pont de la Concorde tot Pont Neuf weergeven op een grotere kaart.
De achthoekige place de la Concorde is een immens plein vol verkeer. Het is haast onmogelijk over te steken, maar je kunt er ook omheen lopen. Het plein is een prachtig punt met indrukwekkende gebouwen eromheen. De Champs-Elysées komt erop uit aan de westkant, aan de andere kant ligt de Jardin des Tuileries met het Jeu de Paume en de Orangerie. Aan de noordkant staan twee prachtige gebouwen, het peperdure Hôtel Crillon en het ministerie van Marine, beide gebouwd door architect Gabriel. Ten zuiden van het plein stroomt de Seine met de Pont de la Concorde.
Het plein werd aangelegd in 1775 als place Louis-XV, maar in 1792 werd het standbeeld van die koning neergehaald en werd het plein herdoopt in place de la Révolution. Een jaar later werd er een guillotine opgesteld en binnen korte tijd werden hier ruim 1300 mensen een kopje kleiner gemaakt.
Na de Revolutie werd het plein place de la Concorde (plein van de Eendracht) genoemd. In het midden verrees een obelisk uit Luxor, een geschenk van Egypte. In de acht hoeken van het plein staan beelden van de Franse steden Brest, Rouen, Lille, Straatsburg, Lyon, Marseille, Bordeaux en Nantes.
Steek de Seine over via de Pont de la Concorde, voor een deel gebouwd met stenen van de verwoeste Bastille.
Aan de overkant staat het palais Bourbon waarin de Assemblée nationale (ongeveer de Franse Tweede Kamer) is gevestigd. Dit gebouw werd in 1726 gebouwd voor een dochter van Lodewijk XIV en madame de Montespan. De tuinen liepen in terrassen tot aan de Seine. Later werd het vergroot en samengevoegd met het naastgelegen hôtel de Lassay, waar nu de voorzitter van de Assemblée woont. In 1806 liet Napoléon er een nieuwe voorgevel in zetten, die moest lijken op de Eglise de la Madeleine die er recht tegenover lag op de rechteroever. Het interieur is schitterend, maar niet vaak te bekijken.
Loop naar beneden naar de kade van de Seine in oostelijke richting.
Hier is in 2013 de autoweg op de Seinekade tussen de Pont Royal en de Pont de l’Alma afgesloten en veranderd in een wandelpromenade met allerlei vermaak: wandelen, spelletjes spelen, picknicken, de drijvende tuinen inlopen of zelf muziek maken. Je kunt wat eten en drinken op een van de terrassen of iets te eten halen en langs de Seine opeten, zittend op de houten Mikado-banken, die een beetje op Kaplablokken lijken. Onder de Pont de la Concorde kun je je eigen muziekinstrument via Bluetooth inpluggen en gaan spelen. Vijf verschillende groene drijvende eilandjes met planten en bloemen zijn met elkaar verbonden door houten paden en op elk eiland staat ander meubilair om op te zitten.
Ga via de voetgangersbrug Passerelle Senghor naar de rechteroever en volg de quai des Tuileries.
De brug is genoemd naar de eerste president van Senegal. Vanaf de bankjes op de brug heb je mooi uitzicht op de Jardin des Tuileries. Het is het oudste en grootste park van Parijs, aangelegd in 1564 op initiatief van Catherine de Medicis als besloten tuin bij haar Tuileries-paleis. Tot dan toe stonden er dakpannenbakkerijen (tuileries). Honderd jaar later maakte Le Nôtre er een open tuin van en tussen 1991 en 1996 is de tuin helemaal gerenoveerd. Het is een echte slentertuin, veel bomen, bloemperken en gazons met daartussen terrassen, beelden, vijvers en bankjes. Je kunt op verschillende plekken iets eten of drinken.
Steek via de volgende brug, de Pont Royal uit 1689, de Seine over en sla linkssaf de quai Voltaire in.
Aan je rechterhand staat het musée d’Orsay, het voormalige Gare d’Orsay. Het station werd in 1900 geopend voor de Wereldtentoonstelling. Het heeft slechts kort dienst gedaan als station, want vanaf 1939 bleken de perrons al te kort voor de nieuwe lange treinen. Sinds 1986 is het een museum voor kunst uit de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw.
De quai Voltaire heeft veel mooie herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Op nr. 27 heeft schrijver en filosoof Voltaire in 1778 de laatste maanden van zijn leven gewoond in het huis van zijn vriend de Marquis de la Villette. Deze markies zorgde er later voor dat de kade quai Voltaire is gaan heten. Toen de overblijfselen van Voltaire in 1791 naar het Panthéon vervoerd werden, waren 500.000 rouwende Parijzenaars op de been.
Loop de quai Voltaire verder af en steek de Seine over via de Pont du Carrousel
De brug is versierd met vier beelden op de hoeken die de welvaart, de industrie, de Seine en de stad Parijs voorstellen. Ook staan er straatlantaarns die vroeger tot 22 m hoog konden worden uitgeschoven. Je loopt aan tegen de Arc de Triomphe du Carrousel, gebouwd in opdracht van Napoléon I in 1805 om zijn overwinningen te vieren. De beeldengroep met de godin van de Vrede staat er sinds 1828 op.
Rechts staat het Louvre, ooit een middeleeuws fort voor de Franse koningen en sinds 1793 een wereldberoemd museum voor kunst vanaf de prehistorie tot de 19e eeuw. Tot in de 19e eeuw stond hier het Palais des Tuileries met uitzicht op de Jardin des Tuileries. Het brandde af in 1870 en werd in 1887 afgebroken.
Vervolg de quai du Louvre en steek de Seine over via de voetgangersbrug, de Pont des Arts.
Vanaf hier kun je mooie foto’s maken van het Ile de la Cité en genieten van het uitzicht over de Seine. Hier wordt door Parijzenaars bij mooi weer druk gepicknickt. Let op de slotjes die verliefde stelletjes hier aan de brug vastmaakten.
Als je teruggaat loop je tegen het Institut de France aan. Het werd in 1795 opgericht en omvat vijf académies, waaronder de beroemde Académie française. Het gebouw werd in 1661 gebouwd op verzoek van kardinaal Mazarin. Het is opgetrokken in barokstijl en heeft een mooie koepel, waaronder het mausoleum van kardinaal Mazarin staat. Hier houden de leden van de Académies hun bijeenkomsten.
Een stukje verderop staat het neoklassieke Hôtel des Monnaies (de Munt) uit de 18e eeuw, een gebouw van 117 meter lengte. Hier worden alleen nog medailles en herinneringsmunten geslagen. In het gebouw huist ook een museum.
Sla linksaf de quai de Conti op. Steek de Seine over via de Pont Neuf, de oudste brug van Parijs, gebouwd in 1603 tijdens de regeerperiode van Henri IV.
De brug loopt over de uiterste westpunt van het Ile de la Cité. Links staat een standbeeld van Henri IV en daarachter ligt een romantisch parkje, de square du Vert-Galant. Vanaf de punt van dit park heb je een geweldig uitzicht over de Seine en de Pont des Arts, de Pont du Carrousel en de Pont Royal. Het park en de kaden zijn geliefde picknickplaatsen.
Loop vanaf het standbeeld rechts via de rue R.H. Robert naar de place Dauphine.
Het plein is genoemd naar kroonprins (‘dauphin’) Louis XIII in de 17e eeuw en aangelegd naar een idee van Henri IV. Dit is een rustig driehoekig plein met in het midden bankjes. De kastanjebomen die hier stonden zijn in 2009 gekapt omdat ze waren aangetast door de kastanjeziekte. Maar er staan nu 25 nieuwe rode kastanjes. Er zijn nog maar enkele oorspronkelijke gevels (nr. 14 en 26), de rest is van later datum. Op dit plein woonden ooit zanger/acteur Yves Montand en actrice Simone Signoret.
Loop terug naar de Pont Neuf en loop de brug af tot metrostation Pont Neuf.
Wandeling langs de Seine:
van Pont Neuf tot Pont d’Austerlitz
Deze wandeling loopt door het 1e, 4e en 5e arrondissement
begin: metro Pont Neuf
einde: metro Gare d’Austerlitz
duur: 1,5-2 uur
Wandeling langs de Seine: van Pont Neuf naar Pont d’Austerlitz weergeven op een grotere kaart.
Loop van het metrostation over de quai de la Mégisserie naaer de place du Châtelet.
Op de quai de la Mégisserie vind je veel dierenwinkels (honden, katten, ganzen, wezels) en winkels met tuinbenodigdheden. De place du Châtelet is aangelegd op de plaats van het fort du Châtelet dat tot 1802 de entree van Parijs bewaakte. Hausmann richtte deze buurt rond 1860 opnieuw in en daarmee werd een karakteristiek en middeleeuws stukje Parijs weggevaagd. Op het plein staan twee theaters, het Théâtre du Châtelet en het Théâtre de la Ville, beide gebouwd door Davioud. Hier speelde Sarah Bernhardt haar glansrollen. Achter het plein staat de Tour Saint-Jacques, die nu gerenoveerd wordt.
Steek de Pont au Change over naar het Ile de la Cité.
Rechts ligt de quai de l’Horloge met de Conciergerie. Dit was ooit het verblijf van de Franse koningen en vanaf de 14e eeuw tot in de 19e eeuw een gevangenis waar veel roemrijke spelers uit de Franse geschiedenis hebben vastgezeten. Tijdens de Franse Revolutie eind 18e eeuw waren hier 2800 mensen gevangen gezet die allemaal onder de guillotine zouden sterven, onder wie Marie-Antoinette.
Sla linksaf de quai de la Corse op, langs de bloemenmarkt, passeer de Pont Notre-Dame en steek de Seine over via de Pont d’Arcole.
Je loopt tegen het Parijse stadhuis aan, het Hôtel de Ville, met daarvoor de enorme place de l’Hôtel de Ville. Dit plein heette ooit place de Grève, de plaats waar vroeger boten aanlegden om hun handelswaar te laden en te lossen. Naar de naam van dit plein verwijst het Franse woord voor staking: ‘grève’, want hier werden vroeger ook veel protestbijeenkomsten gehouden. Het stadhuis is al verschillende keren opnieuw gebouwd, de laatste keer in 1882 nadat een brand het gebouw verwoest had. De burgemeester heeft zijn werkkamer aan de kant van de Seine.
Sla vanaf het plein linksaf de quai de l’Hotel de Ville op en steek via de Pont Louis Philippe de Seine over naar het Ile Saint-Louis. Sla linksaf de quai de Bourbon op en ga rechtdoor de quai d’Anjou op.
Op het vrij rustige Ile Saint-Louis vind je prachtige herenhuizen uit de 17e eeuw, o.a. op de quai de Bourbon (nr. 19, hôtel de Jassaud, nr. 41-53, gebouwd door architect Le Vau) en de quai d’Anjou (nr. 1, hôtel Lambert, nr. 3, hôtel Le Vau, nr. 17 hôtel de Lauzun).
Steek aan het eind van de quai d’Anjoude Boulevard Henri IV over. Op het uiterste puntje van het eiland ligt de square Barye.
Op de square Barye staat een monument ter herinnering aan Antoine-Louis Barye, een beeldhouwer en schilder uit de 19e eeuw. Zijn standbeeld stond er vroeger nog bovenop, maar dat is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers omgesmolten. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de Seine naar het oosten en op de Bibliothèque nationale François Mitterrand. Als je hier afdaalt naar de Seine, kom je op een prachtige picknickplaats.
Steek de Pont de Sully over naar de linkeroever.
Schuin links zie je het moderne gebouw van het Institut du Monde Arabe, ontworpen door Jean Nouvel in 1987. Het bevat een collectie Arabisch-islamitische kunst. Het gebouw is gemaakt van glas en aluminium met in de zuidgevel 240 geometrische panelen die werken als fotolamellen: ze gaan open als het donker is en verder dicht naarmate het lichter wordt.
Steek vóór het Institut de straat over en neem de trap naar de Seinekade.
Hier ligt de Jardin Tino Rossi, een lang en smal park met beeldhouwwerken van o.a. Brancusi en Zadkine. Hier kun je uitrusten en onderwijl de Seine bekijken. Op zomeravonden wordt er gedanst. Aan de overkant ligt de quai Henri IV. Achter die kade ligt een voormalig eiland, het Ile Louviers, dat in 1843 met de oever werd verbonden.
Loop het park uit naar het oosten. Sla bij de Pont d’Austerlitz rechtsaf de boulevard de l’Hôpital in tot aan het metrostation Gare d’Austerlitz.
Wandeling over het Ile de la Cité
Deze wandeling loopt door het 1e en 4e arrondissement
begin: metro Pont-Neuf
einde: metro Maubert-Mutualité
duur: 1-1,5 uur
Wandeling Ile de la Cité weergeven op een grotere kaart
Loop vanaf het metrostation naar de Seine en loop het eerste gedeelte van de Pont Neuf over.
De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs, gebouwd in 1603. Je bent nu op het Ile de la Cité, waar het volk van de Parisii meer dan 2000 jaar geleden de eerste nederzettingen van Parijs bouwden. Rechts op de square du Vert Galant staat een standbeeld van koning Henri IV (1553-1610). ‘Vert galant’ betekent zoveel als rokkenjager, en die bijnaam kreeg de koning vanwege zijn buitenechtelijke affaires die hem nogal eens in moeilijkheden brachten.
Rechts van het standbeeld is beneden een parkje met treurwilgen en bankjes dat aan twee zijden een prachtig uitzicht biedt over de Seine.
Ga tegenover de square du Vert Galant de rue H. Robert in en loop door tot je op de place Dauphine komt.
Dit is een rustig 17e-eeuws plein in driehoekvorm met in het midden kastanjebomen en bankjes. De kastanjebomen zijn in 2009 gekapt omdat ze waren aangetast door de kastanjeziekte. Maar er staan nu 25 nieuwe rode kastanjes. Het plein werd aangelegd in opdracht van Henri IV. Er zijn nog enkele oorspronkelijke gevels (nr. 14 en 26), de rest is van later datum.
Sla linksaf de rue de Harlay in en ga vervolgens rechtsaf de quai de l’Horloge op.
Hier zie je langs de Seine het middeleeuwse gebouw van de Conciergerie, tot de 14e eeuw onderdeel van het Palais de la Cité waar de Franse koningen woonden. Later werd het een beroemde gevangenis waar tijdens de Franse Revolutie duizenden gevangenen (onder wie Robespierre en Marie-Antoinette) wachtten tot het hun beurt was voor de guillotine. Het gebouw heeft vier torens, de toren op de hoek is de Tour de l’Horloge, in 1370 de eerste klok van Parijs. De ingang naar de Conciergerie is aan de boulevard du Palais.
Ga rechtsaf de boulevard du Palais in.
Hier ligt achter het mooie goudkleurige hek het Palais de Justice, het gebouwencomplex van het Franse gerechtshof. Ook dit gebouw was onderdeel van het Palais de la Cité, maar werd in 1431 overgedragen aan het gerechtshof. De zittingen zijn in principe vrij te bezoeken.
Voorbij het goudkleurige hek van het Palais de Justice kom je bij de Sainte Chapelle. Dit is een prachtige gotische kapel uit 1248 met beroemde glas-in-loodramen. Vanaf de straat steekt het spitse torentje net boven de omringende gebouwen uit, maar vroeger stond de kapel op een ruime binnenplaats.
Loop tegenover het goudkleurige hek de rue de Lutèce in.
Het metrostation Cité aan je linkerhand heeft nog een originele jugendstil-ingang van Hector Guimard. Erarchter is de bloemenmarkt (op zondag vogeltjesmarkt) die doorloopt tot op de quai de la Corse.
Loop de rue de Lutèce door en sla rechtsaf de rue de la Cité in. Loop door tot op het plein.
Je staat nu op de place du Parvis Notre Dame voor de kathedraal. Links staat een ziekenhuis, het Hotel Dieu, dat eerst aan de zuidkant van het plein stond maar in de 19e eeuw is verplaatst naar de noordkant. Daarmee ontstond een prachtig plein met zicht op de Notre Dame de Paris, de beroemdste gotische kerk ter wereld, gebouwd tussen 1163 en 1330. Rechts op het plein staat een standbeeld van Karel de Grote te paard. Midden op het plein ligt het nulpunt voor de afstanden van Parijs naar andere plaatsen in Frankrijk. In de Crypte Archéologique kun je nog Romeinse resten van de stad bekijken.
Loop rechts van de kerk door het parkje.
Van deze kant kun je de mooie zijkant van de kathedraal bekijken met de steunberen die een groot deel van het gewicht van de kerk dragen. Tegelijkertijd kan je een blik werpen op de Seine en de linkeroever.
Loop terug naar de place du Parvis Notre Dame en ga rechtsaf de rue d’Arcole in. Neem de eerste straat rechts, de rue Chanoinesse, vervolgens de eerste links, de rue de la Colombe. Ga rechts de rue des Ursins in en linksaf de rue des Chantres in, vervolgens rechtsaf de quai des Fleurs op.
Dit zijn nog de oorspronkelijke middeleeuwse straatjes van het Ile de la Cité. Vroeger bestond het hele eiland uit zulke straatjes, maar in de 19e eeuw werden veel straten en huizen met de grond gelijk gemaakt om ruimte te scheppen, onder andere voor het steeds drukkere verkeer.
Loop de quai des Fleurs uit die overgaat in de quai de l’Archevêché.
Aan je linkerhand, op de square de l’Ile de France, is het Mémorial de la Déportation, een monument ter herdenking van 200.000 Fransen die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar een concentratiekamp. Het bestaat uit een ondergrondse crypte met urnen van de slachtoffers. Op de wanden zijn 200.000 stukjes kwarts aangebracht.
Loop de Pont de l’Archevêché over en sla rechtsaf de quai de Montebello in.
Je loopt langs de Pont au Double, waarvan een vorige versie gebruikt werd als uitbreiding van het ziekenhuis Hôtel Dieu, dat toen aan deze kant van het Ile de la Cité stond.
Vlak na de Pont au Double is links een parkje op de square René Viviani. Vanaf dit oude park heb je een prachtig uitzicht op de zuidkant van de Notre Dame. De kerk Saint-Julien-le-Pauvre begrenst het park aan de zuidkant. Aan die kant staat ook een afgeleefde acacia uit 1601, een van de oudste bomen van Parijs. Hij wordt gestut door betonnen balken. In het midden van het park staat een driehoekige bronzen fontein uit 1995 van Georges Jeanclos.
Verlaat het park via de rue Lagrange. Vervolg die straat tot aan de place Maubert en metrostation Maubert-Mutualité.