Afdrukinformatie
- Printen: Klik op de knop hieronder om de route uit te printen.
- PDF: Om deze route op te slaan als PDF, druk op de knop “Printen” hieronder. Bij het print venster, kies bij Bestemming voor “Opslaan als pdf”. Klik daarna op de knop “Opslaan” om de pagina op te slaan als pdf.
De volledige wandeling is ook hieronder uitgeschreven.
Wandeling over het Ile de la Cité
Begin: Metro Pont-Neuf
Eind: Metro Maubert-Mutualité
Afstand: 2,8 km
Duur: 1 – 1,5 uur
Laatste update: 1 december 2022
Overzicht
Route-informatie
1. Loop vanaf het metrostation naar de Seine en loop het eerste gedeelte van de Pont Neuf over.
De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs, gebouwd in 1603. Je bent nu op het Ile de la Cité, waar het volk van de Parisii meer dan 2000 jaar geleden de eerste nederzettingen van Parijs bouwden. Rechts op de square du Vert Galant staat een standbeeld van koning Henri IV (1553-1610). ‘Vert galant’ betekent zoveel als rokkenjager, en die bijnaam kreeg de koning vanwege zijn buitenechtelijke affaires die hem nogal eens in moeilijkheden brachten.
Rechts van het standbeeld is beneden een parkje met treurwilgen en bankjes dat aan twee zijden een prachtig uitzicht biedt over de Seine.
2. Ga tegenover de square du Vert Galant de rue H. Robert in en loop door tot je op de place Dauphine komt.
Dit is een rustig 17e-eeuws plein in driehoekvorm met in het midden kastanjebomen en bankjes. De kastanjebomen zijn in 2009 gekapt omdat ze waren aangetast door de kastanjeziekte. Maar er staan nu 25 nieuwe rode kastanjes. Het plein werd aangelegd in opdracht van Henri IV. Er zijn nog enkele oorspronkelijke gevels (nr. 14 en 26), de rest is van later datum.
3. Sla linksaf de rue de Harlay in en ga vervolgens rechtsaf de quai de l’Horloge op.
Hier zie je langs de Seine het middeleeuwse gebouw van de Conciergerie, tot de 14e eeuw onderdeel van het Palais de la Cité waar de Franse koningen woonden. Later werd het een beroemde gevangenis waar tijdens de Franse Revolutie duizenden gevangenen (onder wie Robespierre en Marie-Antoinette) wachtten tot het hun beurt was voor de guillotine. Het gebouw heeft vier torens, de toren op de hoek is de Tour de l’Horloge, in 1370 de eerste klok van Parijs. De ingang naar de Conciergerie is aan de boulevard du Palais.
4. Ga rechtsaf de boulevard du Palais in.
Hier ligt achter het mooie goudkleurige hek het Palais de Justice, het gebouwencomplex van het Franse gerechtshof. Ook dit gebouw was onderdeel van het Palais de la Cité, maar werd in 1431 overgedragen aan het gerechtshof. De zittingen zijn in principe vrij te bezoeken.
Voorbij het goudkleurige hek van het Palais de Justice kom je bij de Sainte Chapelle. Dit is een prachtige gotische kapel uit 1248 met beroemde glas-in-loodramen. Vanaf de straat steekt het spitse torentje net boven de omringende gebouwen uit, maar vroeger stond de kapel op een ruime binnenplaats.
5. Loop tegenover het goudkleurige hek de rue de Lutèce in.
Het metrostation Cité aan je linkerhand heeft nog een originele jugendstil-ingang van Hector Guimard. Erarchter is de bloemenmarkt (op zondag vogeltjesmarkt) die doorloopt tot op de quai de la Corse.
6. Loop de rue de Lutèce door en sla rechtsaf de rue de la Cité in. Loop door tot op het plein.
Je staat nu op de place du Parvis Notre Dame voor de kathedraal. Links staat een ziekenhuis, het Hotel Dieu, dat eerst aan de zuidkant van het plein stond maar in de 19e eeuw is verplaatst naar de noordkant. Daarmee ontstond een prachtig plein met zicht op de Notre Dame de Paris, de beroemdste gotische kerk ter wereld, gebouwd tussen 1163 en 1330. Rechts op het plein staat een standbeeld van Karel de Grote te paard. Midden op het plein ligt het nulpunt voor de afstanden van Parijs naar andere plaatsen in Frankrijk. In de Crypte Archéologique kun je nog Romeinse resten van de stad bekijken.
7. Loop rechts van de kerk door het parkje.
Van deze kant kun je de mooie zijkant van de kathedraal bekijken met de steunberen die een groot deel van het gewicht van de kerk dragen. Tegelijkertijd kan je een blik werpen op de Seine en de linkeroever.
Loop terug naar de place du Parvis Notre Dame en ga rechtsaf de rue d’Arcole in. Neem de eerste straat rechts, de rue Chanoinesse, vervolgens de eerste links, de rue de la Colombe. Ga rechts de rue des Ursins in en linksaf de rue des Chantres in, vervolgens rechtsaf de quai des Fleurs op.
Dit zijn nog de oorspronkelijke middeleeuwse straatjes van het Ile de la Cité. Vroeger bestond het hele eiland uit zulke straatjes, maar in de 19e eeuw werden veel straten en huizen met de grond gelijk gemaakt om ruimte te scheppen, onder andere voor het steeds drukkere verkeer.
8. Loop de quai des Fleurs uit die overgaat in de quai de l’Archevêché.
Aan je linkerhand, op de square de l’Ile de France, is het Mémorial de la Déportation, een monument ter herdenking van 200.000 Fransen die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar een concentratiekamp. Het bestaat uit een ondergrondse crypte met urnen van de slachtoffers. Op de wanden zijn 200.000 stukjes kwarts aangebracht.
9. Loop de Pont de l’Archevêché over en sla rechtsaf de quai de Montebello in.
Je loopt langs de Pont au Double, waarvan een vorige versie gebruikt werd als uitbreiding van het ziekenhuis Hôtel Dieu, dat toen aan deze kant van het Ile de la Cité stond.
Vlak na de Pont au Double is links een parkje op de square René Viviani. Vanaf dit oude park heb je een prachtig uitzicht op de zuidkant van de Notre Dame. De kerk Saint-Julien-le-Pauvre begrenst het park aan de zuidkant. Aan die kant staat ook een afgeleefde acacia uit 1601, een van de oudste bomen van Parijs. Hij wordt gestut door betonnen balken. In het midden van het park staat een driehoekige bronzen fontein uit 1995 van Georges Jeanclos.
10. Verlaat het park via de rue Lagrange. Vervolg die straat tot aan de place Maubert en metrostation Maubert-Mutualité.