Afdrukinformatie
- Printen: Klik op de knop hieronder om de route uit te printen.
- PDF: Om deze route op te slaan als PDF, druk op de knop “Printen” hieronder. Bij het print venster, kies bij Bestemming voor “Opslaan als pdf”. Klik daarna op de knop “Opslaan” om de pagina op te slaan als pdf.
De volledige wandeling is ook hieronder uitgeschreven.
Wandeling Passages (Bourse)
Begin: Metro Bourse
Eind: Metro Palais Royal-Musée du Louvre
Afstand: 3,1 km
Duur: 2 uur
Laatste update: 3 november 2022
Overzicht
Route-informatie
1. Neem vanaf de metro de rue Vivienne en ga de 3e straat rechts in, de rue Saint-Marc. De tweede ingang links is de passage des Panoramas, een van de oudste Parijse passages uit 1799.
De Amerikaan James William Thayer liet in 1799 twee torens bouwen waarin hij zijn panorama’s vertoonde die op de muren geschilderd waren. Hij liet er een passage aanbouwen om de bezoekers uit de modder en de regen te houden. In 1834 werden de galeries Saint-Marc, des Variétés, de Feydeau en de Montmartre eraan toegevoegd. Nu zijn die torens er niet meer. In de passages vind je winkels met munten, postzegels en oude prentbriefkaarten. In de galerie des Variétés is de artiesteningang naar het théâtre des Variétés. Er is op nr. 57 een salon de thé l’Arbre à Canelle met bijbehorende patisserie, die een mooie belle-époque-gevel heeft.
2. Loop de passage des Panoramas uit (okt 2022: wordt verbouwd, maar je kunt er doorheen lopen) en steek de boulevard Montmartre over. Je komt nu in de passage Jouffroy uit 1836.
Dit was de eerste passage die helemaal uit glas en ijzer is gebouwd en de eerste met vloerverwarming. Het wassenbeeldenmuseum Grévin is hier sinds 1882 gevestigd met 300 wassen beelden. De passage loopt in een L-vorm en gaat na de rue de la Grange Batelière over in de passage Verdeau. Er zijn antiquariaten en een winkel voor wandelstokken, een voor poppenhuizen, een sieradenwinkel en een filmboekhandel.
3. Loop de passage Jouffroy uit, steek de rue de la Grange Batelière over. Je komt nu in de passage Verdeau.
Een lichte en luchtige passage, genoemd naar een lid van de Société du Passage Jouffroy. De passage is gebouwd door dezelfde architect als de passage Jouffroy en heeft zijn uiterlijk sinds de bouw bijna helemaal behouden. Er is een mooi hoog glazen dak en neoklassieke versieringen. Bij beide uitgangen hangt een klok. De passage heeft altijd geprofiteerd van de nabijheid van veilinghuis Maison Drouot dat hier vlakbij sinds 1849 is gevestigd. Veel verzamelaars lopen na een veiling de passage Verdeau in om te zoeken naar oude boeken, camera’s en meubels. Bij de ingang naar de rue de la Grange-Batelière is restaurant-traiteur I Golosi. Op nr. 7 vind je restaurant Le Bistrot.
4. Loop de passage Verdeau uit, sla rechtsaf de rue du Faubourg Montmartre in en weer rechts de rue de la Grange Batelière in. Ga even voorbij de ingang van de passage Jouffroy linksaf de rue Rossini in. Volg de bocht naar rechts en sla bij de rue de Drouot linksaf. Steek de boulevard Montmartre over naa de rue de Richelieu. De eerste rechts is de passage des Princes.
Oktober 2022: De passage des Princes is afgesloten. Je kunt er wel inkijken, het lijkt gerestaureerd maar alle winkels zijn leeg.
Om de route te vervolgen ga je rechtsaf de Rue d ‘Amboise in, vervolgens rechtsaf rue Favart om daarna linksaf weer op de Bd des Italiens te komen.
Bankier Mirès kocht in 1859 het Grand Hôtel des Princes et de l’Europe in de rue de Richelieu en liet er de passage Mirès bouwen. Toen de passage geopend werd was de bankier echter failliet. In de loop van de tijd werd de passage verschillende keren gerestaureerd. In 1985 werd hij gesloopt door bouwwerkzaamheden, maar werd weer opnieuw opgebouwd. Er zijn nu voornamelijk speelgoedwinkels.
5. Sla aan het eind van de passage des Princes linksaf de boulevard des Italiens op en neem de derde straat links, de rue de Gramont. Vervolg die straat tot aan de rue Saint-Augustin, die je rechts inslaat. Daarna sla je direct linksaf naar de passage de Choiseuil.
Gebouwd op de plaats van vier herenhuizen, waarvan alleen nog een poort overgebleven is die nu de noordelijke ingang vormt. De passage was aanvankelijk heel populair doordat er een theater was (le théâtre des Bouffes-Parisiennes, nu een bank) en er veel schrijvers kwamen. De schrijver Céline heeft er in zijn jeugd een aantal jaren gewoond. Nu is het een nogal gewone passage met onder meer kleding-, schoenen-en boekwinkels.
6. Loop de passage de Choiseuil uit en sla linksaf de rue des Petits Champs in. Sla na de Bibliothèque nationale de tweede links in, de galerie Colbert.
Gebouwd om de galerie Vivienne naar de kroon te steken, op de plaats van een herenhuis dat aan Jean-Baptiste Colbert had toebehoord en daarna aan regent Philippe d’Orléans. Het is een van de mooiste van de stad. De passage heeft een rotonde van 15 meter doorsnee met een glazen koepel. Daaronder stond een lamp, bestaande uit een bronzen kandelaar met een kroon van zeven kristallen bollen die op gas brandde. Nu staat er een standbeeld van Euridice uit 1822. In 1975 werd de galerie gesloten. De Bibliothèque nationale kocht hem in 1986, liet hem renoveren volgens de originele tekeningen, en organiseert nu voordrachten en concerten in het auditorium onder de rotonde. Er zijn geen winkels in deze galerie, wel een prijzig restaurant, Le Grand Colbert.
In de galerie Colbert sla je rechtsaf de galerie Vivienne in.
Opdrachtgever voor deze passage was notaris Marchoux, die de mooiste passage van Parijs wilde bouwen. En inderdaad is dit een van de mooiste en elegantste in de stad. Hij is rijk gedecoreerd in neoklassieke stijl met in de rotonde beelden van nimfen en godinnen met de handel als thema. De mozaïekvloer werd ontworpen door de Italiaan Giandomenico Faccina. De monumentale trap bij nr. 13 leidt naar het appartement van avonturier Vidocq die daar tot zijn dood in 1857 woonde. Nu zijn er veel modeboutiques, een wijnwinkel van Legrand, een boekwinkel, een winkel met zijden bloemen en ook couturier Jean-Paul Gaultier heeft er een winkel. In de salon de thé ‘A priori thé’ kun je heerlijk lunchen en er is een restaurant, bistrot Vivienne.
7. Steek aan het eind van de galerie Vivienne de rue des Petits Champs over en loop via de rue des Pavillons naar de tuinen en de galeries van het Palais Royal.
Loop over de binnenplaats met het kunstwerk van Daniel Buren naar de rue Saint-Honoré en het metrostation Palais Royal-Musée du Louvre.