Wandeling Charonne in arrondissement 20 Parijs
Duur: 1,5-2 uur
Begin: metro Porte de Bagnolet
Eind: metro Alexandre Dumas
Wandeling Charonne weergeven op een grotere kaart
Ga de metro uit aan de kant van de boulevard Mortier en pak links de de rue Géo-Chavez. Ga even verderop rechts de trap op (rue du Père Prosper Enfantin).
Bovenaan ligt een netwerk van straatjes met rond de negentig kleine eengezinswoningen met kleine groene voortuintjes. Dit buurtje heet ‘La Campagne à Paris’. Hier lagen tot eind 19e eeuw de gipsgroeven van de rue des Montiboeufs. Toen die leeg waren, werden de groeven gebruikt als opslagplaats van uitgegraven grond die bij het bouwen van de metro naar boven kwam. Rond de Eerste Wereldoorlog werden hier de goedkope huizen gebouwd die er nu staan. Elk huis had al stromend water, een toilet en een badkamer. In sommige huizen wonen nog de kleinkinderen van de oorspronkelijke bewoners.
Neem de rue Irénée Blanc en sla op de splitsing linksaf de rue Jules-Siegfried in. Loop aan het eind rechts de trap af van de rue de Mondonville naar de place Octave-Chanute. Sla linksaf de rue du Capitaine Ferber in tot aan de place Edith Piaf.
Op dit plein staat tegenover de Wallace-fontein een bronzen standbeeld van Edith Piaf, die uit deze buurt kwam. Het staat er wat verloren achter de markt en er ontbraken al een paar letters van haar naam. Alle letters van haar naam zijn inmiddels weer geplaatst onder het beeld.
Steek de rue Belgrand over en neem de rue de Pelleport (met de bocht mee) en aan het eind rechtsaf de rue de Bagnolet.
Op de rue de Bagnolet is links de Jardin Debrousse. Deze tuin hoorde in de 18e eeuw bij het oude landgoed Bagnolet, eigendom van de hertogin van Orléans, onwettige dochter van Lodewijk XIV en madame de Montespan. Er stond ook een château, maar dat is begin 19e eeuw gesloopt. In het park staat (vlak voor de rue des Balkans) nog wel een gebouw dat bij het landgoed hoorde, de Ermitage, gebouwd in rococostijl. Binnen zijn muurschilderingen te zien van mediterende kluizenaars. Het is open op vrijdag- en zaterdagmiddag.
Neem na het park links de rue des Balkans.
Achter de hekken kun je met druivenplanten bedekte huisjes zien. Verderop ligt links het Hospice Debrousse, een verzorgingshuis voor ouderen dat oorspronkelijk in 1889 werd gebouwd. Rechts (onder de huizen door) is de place Pierre Vaudrey en daarachter een parkje, de square Antoine Blondin. Voor het parkje links gaat een gang naar de Cité Leclaire.
Loop via de Cité Leclaire rechtdoor tot de rue Riblette, sla die links in en ga verderop rechts de Passage du Village Saint-Blaise in tot aan de place des Grès.
Op nr. 50 van de rue de Vitruve hangt een gedenkplaat voor zangeres Barbara (1930-1997), die hier enkele jaren gewoond heeft, en op de gevel van nr 52bis een muurschildering van de zangeres. Op de place des Grès staan hoge gebouwen maar ook oude lage huisjes en wat restaurants. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Saint-Germain-de-Charonne die op een heuveltje staat.
Loop de Passage uit en sla rechtsaf de rue Saint-Blaise in.
Dit was vroeger de belangrijkste straat van het dorp Charonne. De Saint-Germain-de-Charonne en het plein waren vroeger het middelpunt van het dorp. Het is een sobere kerk, die er hetzelfde uitziet als de Saint-Germain-des-Prés. Achter de kerk is een klein plattelandskerkhof (nu gesloten), het enige in Parijs dat nog bij een kerk hoort. Daar zijn een aantal figuren uit de Parijse geschiedenis begraven. De oorspronkelijke kerk is gebouwd in de 12e eeuw en daarna verschillende keren verbouwd. Alleen de toren is oorspronkelijk. De kerk is sinds 2011 gesloten vanwege een grote renovatie, die in 2015 klaar moet zijn. Links van de kerk gaat de rue Stendhal via een trap naar boven. Rechts daarvan liggen de waterreservoirs van Charonne.
Loop de rue Stendhal weer terug tot de kerk en ga de rue de Bagnolet rechts in.
Op nr. 109 (rechts) staat het hippe hotel Mama Shelter, waar je iets kunt eten en drinken. Aan de overkant, op nr. 102 bis, ligt op een verlaten station van de Petite Ceinture het Café de la Flèche d’Or, met een locomotief op de bar en uitzicht op de oude spoorlijn. Als je verder doorloopt komen rechts nog de villa’s Godin en de Lesseps, die afgesloten zijn met een hek. De rue de la Réunion (rechts) leidt naar het Cimetière du Père Lachaise. Daar is ook de Jardin naturel op nr. 120.
Vervolg de rue de Bagnolet.
Op nr. 35 rechts is de Villa Riberolle. Hier hebben veel kunstenaars gewoond, maar nu ziet het er verwaarloosd uit, evenals Cité Aubry even verderop.
Loop door tot de boulevard de Charonne waar het metrostation Alexandre Dumas ligt.
Tip: Je kunt ook met de minibus een rit maken door Charonne. De bus rijdt vanaf metro Gambetta door een groot gedeelte van Charonne en komt weer bij dat metrostation terug.