Wandeling door een buurt van standing
Deze wandeling gaat door het 8e en 16e arrondissement
begin en eind: metro Alma-Marceau
Duur: 1,5 uur (2,2 km)
Wandeling door een buurt van standing weergeven op een grotere kaart
Loop van de place de l’Alma rechts naar het begin van de avenue de New York.
Hier staat de levensgrote vergulde replica van de vlam die het Vrijheidsbeeld in de voorhaven van New York omhoog houdt. Het was een herdenkingsmonument voor de Frans-Amerikaanse samenwerking ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de New York Herald Tribune. Na de dood van prinses Diana hier vlakbij is het een soort bedevaartsoord geworden voor Diana-fans.
Loop van de vlam terug naar de andere kant van het plein.
Aan de ingang van de cours Albert-Ier staat een beeld van de Poolse dichter en patriot Adam Mickiewicz (1798-1855), gemaakt door beeldhouwer Antoine Bourdelle.
Loop vanaf het plein rechts de avenue Montaigne in.
Aan beide kanten van deze chique straat zijn prestigieuze modezaken en luxe gebouwen gevestigd. Op nr. 15 (links) staat het Théâtre des Champs-Elysées (architecten Henry van de Velde en Auguste Perret, 1913). Het theater zou oorspronkelijk aan de Champs-Elysées gebouwd worden, maar daar kon geen bouwterrein worden gekocht, zodat men naar de avenue Montaigne uitweek. Het gebouw is uitgevoerd in art-nouveaustijl met een gevel van spierwit marmer en een basrelief van Bourdelle. Hier traden beroemdheden op als Noerejev, Josephine Baker, Charles Trenet en Maurice Chevalier. Nu worden er klassieke concerten gegeven en kleinere opera’s opgevoerd.
Op nr. 25 is het Plaza Athenée uit 1911, een peperduur hotel waar staatslieden, vorsten en vips logeren. In de winter heeft het hotel een eigen ijsbaan en er zijn vijf restaurants.
De avenue Montaigne is de ‘avenue de la Mode’. Dure mode wel te verstaan. Winkels van Dior, Louis Vuitton, Armani, de een nog luxer en mooier dan de ander. Er is zelfs een Baby Dior.
Sla rechtsaf de rue François Ier in tot aan de place François Ier. Sla nog een keer rechtsaf de rue Jean Goujon in.
Aan de overkant van de straat op nr. 15 staat de mooie Armeense kerk Saint Jean-Baptiste uit 1902, ingeklemd tussen twee huizen. Op de gevel is Johannes de Doper afgebeeld en er staan teksten op in Armeens schrift. Rechts van de ingang kun je door een deur en een gang een binnenplaats bereiken met een kleine tentoonstelling over deze kerk. Vraag als er iemand aanwezig is of je de kerk van binnen mag zien.
Loop terug naar de place François Ier en ga linksaf de rue François Ier in. Steek de avenue Montaigne over en vervolg je weg over de rue François Ier. Sla de 2e straat links in, de rue Marbeuf.
De rue François Ier is iets minder chic dan de avenue Montaigne, maar er zijn nog steeds modehuizen, o.a. van Balmain, Courrèges en Diana von Furstenberg. Bijna aan het einde van de rue Marbeuf, op nr. 5 op de hoek met de rue du Boccador, staat de Fermette de Marbeuf, een restaurant in een art-nouveau-pand met dito inrichting. Binnen zijn de eetzalen prachtig versierd. Vooral de zaal helemaal achterin is mooi. Als je erom vraagt, laat men hem graag aan je zien.
Sla rechts de rue du Boccador in en ga aan het eind rechts de avenue Georges V in.
Je loopt recht tegen de American Cathedral in Paris aan, een mooi voorbeeld van Engelse 19e-eeuwse architectuur. Op deze avenue vind je weer winkels van grote modeontwerpers en juweliers. Op nr. 31, op de hoek met de avenue Pierre Ier de Serbie, is een winkel van Hédiard vol delicatessen. Iets verderop staan twee legendarische luxehotels uit 1928: het Four Seasons Hotel Georges V en Prince de Galles, beide in handen van Saoedi-Arabische families. Aan de andere kant van de avenue is music-hall Crazy Horse.
Loop verder over de avenue Georges V en ga linksaf de avenue Pierre Ier de Serbie in tot de avenue Marceau.
Aan de overkant op nr. 35 staat de Eglise St-Pierre-de-Chaillot. De kerk heeft een ongewone betonnen gevel met beeldenreliëf en een 65 m hoge klokkentoren. Ook van binnen doet hij somber en zwaar aan. De kerk werd gebouwd in 1937 in neoromaanse stijl.
Loop de avenue Pierre Ier de Serbie helemaal af tot aan de place d’Iena.
Na de 3e straat rechts staat aan de linkerkant het Palais Galliera, het modemuseum van Parijs. Het is gevestigd in het voormalig paleis in Italiaanse Renaissancestijl van de hertogin de Galliera uit 1894. Het stenen gebouw heeft een metalen geraamte, ontworpen door Gustave Eiffel.
Op de place d’Iéna, een groot onoverzichtelijk plein, staat aan de westkant het imposante gebouw van het musée Guimet met Oost-Aziatische kunst. Het werd gebouwd in 1888 in opdracht van industrieel Guimet als museum voor zijn kunstcollectie.
Ga scherp links de avenue du Président Wilson in.
Hier staat het Palais de Tokyo. Het is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1937. In een van beide vleugels is het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris gevestigd. In de andere vleugel huist sinds een paar jaar het Palais de Tokyo – Site de création contemporaine, met hedendaagse kunst. Van binnen is het helemaal verbouwd. Er is een restaurant, een café en een cafetaria. De naam verwijst naar de avenue de New York waar het gebouw aan ligt, die tot 1945 avenue de Tokyo heette.
Loop via de avenue du Président Wilson terug naar metrostation Alma-Marceau.