Echte Parijse restaurants, en ook nog betaalbaar, waar vind je die? Deel 1 van een serie over leuke, bijzondere restaurants in Parijs met redelijke prijzen.
Een van de echte Parijse restaurants is Bouillon Chartier. Het restaurant bestaat al 120 jaar en is hoort bij de geschiedenis van de stad. Hoewel het eten er niet echt culinair is, blijft het een belevenis om hier te lunchen of te dineren. En het is er goedkoop.
Chartier werd in 1896 opgericht door de broers Frédéric en Camille Chartier als restaurant waar arbeiders uit de buurt goed en goedkoop konden eten. Het was een van de ‘bouillons’, restaurants die een gerecht van vlees in bouillon serveerden, waarvan er rond 1900 bijna tweehonderdvijftig bestonden.
Het huidige Chartier aan de Rue Montmartre is een enorme zaal met een Art-Nouveau-inrichting met spiegels, beschilderd glas en houtsnijwerk. De obers dragen traditionele zwarte vesten en lange witte schorten. Je zit (vaak met andere gasten) aan grote houten tafels en je eet Franse gerechten die al honderd jaar op de kaart lijken te staan, zoals oeuf mayonnaise, escargots, poulet fermier (gebraden kip), tête de veau (kalfskop), choucroute (zuurkool) of pêche Melba. Een maaltijd van drie gangen heb je al voor rond 15 euro en de rekening schrijft de ober op het papieren tafellaken.
Verwacht bij Chartier geen uitmuntende service, geen rustige sfeer, geen hoogstaande culinaire prestaties, maar wel een maaltijd in een restaurant dat je lang zal bijblijven. Chartier is elke dag open van 11.30 tot 24 uur. Wil je niet in de rij staan, kom dan vroeg. Reserveren kan niet. Het restaurant ligt aan het eind van een binnenplaats.
Bouillon Chartier, 7, rue Montmartre (9e arrondissement), metro Grands Boulevards.