Groene oases aan rust in Parijs
In Parijs zijn circa 400 parken, tuinen en squares. Hier vind je een keus van bekende en minder bekende groene oases in de stad: klassieke parken, moderne parken, squares ofwel mini-parken en -pleinen, botanische tuinen en museumtuinen.
De Parijse parken staan vol prachtige bomen, bijzondere planten en uitgestrekte gazons en ze hebben vaak een verrassende tuinarchitectuur. Bovendien wordt elk park uitstekend onderhouden, je ziet er altijd wel iemand wieden, planten of sproeien. De bloemenborders worden rond half mei en eind oktober veranderd. In het voorjaar worden de eenjarigen geplant, in de herfst de voorjaarsbollen. Elk seizoen worden ontwerpen gemaakt op kleur, hoogte en bloeitijd. Het effect is altijd verrassend.
Elk park heeft zijn eigen karakter: modern, speels, klassiek, cultureel.
Ze zijn voorzien van waterpartijen, draaimolens, beeldhouwwerken, kinderspeelplaatsen of reuktuinen. In elk park vind je bankjes of stoelen om even uit te rusten. Je kunt je stoel gerust verslepen naar een eigen plek, in de zon, in de schaduw, aan het water of onder een boom. De kleinere tuinen en squares hebben vaak het karakter van hun buurt.
In sommige parken mag je niet op het grasveld komen. Er staat dan een bordje ‘Pelouse interdite’ (grasveld verboden) of ‘Pelouse au repos’ (grasveld in rust). Mag je er wel op, dan staat er een bordje ‘Pelouse ouverte’. Tussen 15 oktober en 15 april mag je nergens het gras op, ook als er geen bordjes staan.
Honden in parken
Honden mogen meestal niet mee in de Parijse parken en tuinen; ze mogen vaak alleen aangelijnd mee op de paden. Per park zijn de regels anders, kijk in deze lijst om te zien of je hond met je mee mag. Ook voor verschillende pleinen zijn regels, die staan ook in de lijst.
Wifi in parken en tuinen in Parijs
Een gratis wifi-aansluiting vind je in de meeste parken en tuinen. Het is bij de gegevens vermeld. In deze lijst vind je de precieze plaats van de aansluitpunten in de grote parken en andere openbare gelegenheden. En hoe je verbinding kunt maken.
Rondleidingen door de parken van Parijs
Het hele jaar worden rondleidingen georganiseerd voor groepen. Hier vind je meer informatie.
Op deze kaart vind je alle parken en parkjes in Parijs.
Parc André-Citroën
2 rue Cauchy
15e arrondissement
metro Balard of Javel-André-Citroën
bus 88
open 8-21.30 uur
wifi-aansluiting
kaart
Dit mooie, moderne park is aangelegd in 1992 op de plaats waar vroeger de Citroën-fabrieken stonden. Beroemd zijn de schitterende fonteinen, de waterpartijen, de tuinen op kleur, de hardhouten kassen en de luchtballon waarin je 150 m boven Parijs uit torent. Tussen 2012 en 2014 is het park opgeknapt en uitgebreid.
De architecten van het park waren Alain Provost en Gilles Clément. Zij maakten een evenwichtig, mooi park dat ook rust uitstraalt. Het bestaat uit drie delen. In het midden ligt een grasveld van 320 x 130 meter dat begint bij twee enorme glazen kassen en uitkomt bij de Seine. Door het gras loopt een diagonaal pad. Links van het grasveld is een waterloop met fonteinen en watervallen, rechts is een loopbrug met uitzicht op lager gelegen tuinen in verschillende kleuren: blauw, groen, oranje, rood, zilver en goud. Maar er is nog veel meer te zien: de Jardin Noir, een schaduwtuin met donkere planten, de Jardin Blanc, een kleine patio met allemaal witte bloemen, bij de serres een schuin aflopende betonvlakte met gaten erin waaruit 120 fonteinen met intervallen spuiten, een mediterrane tuin, een onkruidtuin. Mooi is ook de weerspiegeling van het park in de spiegelramen van de gebouwen aan de linkerkant.
Als je het park vanaf de Seine binnenkomt zie je direct de ruimte die het park uitstraalt. Kom je erin vanaf de Rue Balard, dan kom je eerst in kleinere, intieme tuinen voor je bij het grasveld komt. Er mogen geen honden in het park, dus je hoeft niet uit te kijken waar je loopt. Kom je via de nieuwe ingang aan de rue Leblanc, dan ben je in het nieuwe gedeelte met veel speeltoestellen voor kinderen en tieners.
Op het grote grasveld kun je in een luchtballon stappen die 150 meter de lucht in gaat. Die ballon geeft ook nog de kwaliteit de lucht aan. Kijk hier voor meer informatie.
Verder kun je op verschillende plaatsen zitten en als het mooi weer is kun je picknicken op het gras. Voor kinderen zijn er pingpongtafels, zandbakken, een speelveld, een glijbaan en een kabelbaan. Bij warm weer kunnen ze spelen in de grote fonteinen, een belevenis voor zowel kinderen als toekijkers.
Arènes de Lutèce
4 rue des Arènes
5e arrondissement
metro Place Monge of Jussieu
bus 47, 67, 89
wifi-aansluiting
kaart
Eigenlijk is dit het enige echte klassieke park(je) van Parijs. Je vindt er resten van een Romeinse arena uit de 2e eeuw. In 1869 kwam het monument toevallig weer boven de grond toen de rue Monge aangelegd werd. Er staan prachtige bomen en door de beslotenheid is er meer dan genoeg schaduw. Vaak wordt er jeu-de-boules gespeeld en ook zijn er geregeld theatervoorstellingen.
De planten in de kleuren wit en blauw doen denken aan het water. Langs de kanten staan twee bomenrijen: aan een kant Europese bomen en aan de andere kant dezelfde soort bomen, maar dan afkomstig uit Amerika. Het golvende grondoppervlak en het wuivende helmgras symboliseren de golven van de zee. Er is ook een sportgedeelte met een tennisbaan en een pingpongtafel en een kinderspeelplaats met als thema de oceaan.
De tuin is omgeven door woon- en kantoorgebouwen. Aan het eind van de tuin staat het verzetsmuseum Mémorial du Maréchal Leclerc de Hauteclocque-Musée Jean Moulin.
Je vindt de ingang van de jardin Atlantique door in het station de trap te nemen links van perron 1. Je kunt ook buiten het station de lift nemen aan de boulevard de Vaugirard of de ingang aan de place des Cinq-Martyrs-du-Lycée-Buffon.
Parc de Bagatelle
allée de Longchamp
16e arrondissement
metro: Pont de Neuilly en daarna bus 43 of Porte Maillot en daarna bus 244
kaart
Deze tuin is onderdeel van het Bois de Boulogne, en is in 1775 ontstaan door een weddenschap tussen de graaf van Artois en
Marie-Antoinette, echtgenote van Louis XV, en is in 64 dagen aangelegd. In 1835 werd het een Engels landschapspark met Chinese accenten. Vanaf 1905 is de tuin voor het publiek toegankelijk, toen de stad Parijs het gebied kocht en er een botanische tuin van maakte.
Er is van alles te zien en te doen. Er zijn bruggen, rotspartijen, grotten, bassins, watervallen, oude bomen, pauwen en een Chinese pagode. Verder verschillende tuinen, waaronder een iristuin, een rozentuin, een moestuin en overal borders met vaste planten en eenjarigen. In juni is er een internationaal concours van nieuw gekweekte rozen.
Square Barye
quai d’Anjou/quai de Béthune
4e arrondissement
metro Sully-Morland
kaart
Vanaf het oostelijke puntje van het Ile Saint-Louis biedt de square Barye een prachtig uitzicht op de Seine met aan de horizon de Bibliothèque François Mitterrand. Het is er meestal rustig en er staan elzen, iepen en paulownia’s. Er zijn bankjes en er staat een ceder die de goede verstandhouding tussen Libanon en Frankrijk symboliseert.
Verder vind je er een monument ter herinnering aan Antoine-Louis Barye, een beeldhouwer en schilder uit de 19e eeuw. Zijn standbeeld stond er vroeger op, maar dat is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers omgesmolten.
Vanaf deze square gaat een trap naar beneden naar de Seinekade. Een goede picknickplaats, met ook daar mooi uitzicht op de Seine en het Institut du Monde arabe.
Square des Batignolles
Place Charles Fillion
17e arrondissement
metro Brochant
bus 31, 53, 66
wifi-aansluiting
kaart
Licht heuvelachtig Engels park uit 1862, toen het dorp Batignolles als 17e arrondissement aan Parijs werd toegevoegd. Het park is ontworpen door Jean-Charles Alphand, die ook het Parc Montsouris ontwierp. Er zijn grasvelden, mooie oude bomen, een paar standbeelden, een vijver en een grot. Er staan sequoias, prunussen en vier oude platanen uit de 19e eeuw. Een waterval komt uit in de vijver, waar in het midden een beeldhouwwerk staat van Louis de Monard, getiteld Vautours (gieren). Voor kinderen is er een speeltuin en een draaimolen.
Parc de Belleville
47 rue des Couronnes
20e arrondissement
metro Couronnes, Pyrénées of Belville
bus 26, 96
wifi-aansluiting
kaart
In 1988 geopend park op een 30 m hoge heuvel in de wijk Belleville. Bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Er zijn fonteinen met een waterval van 100 m, een wijngaard met druiven van de pinot meunier en de chardonnay, grasvelden, kinderspeelplaatsen, bomen, bloemen en struiken. Een enorme constructie van hellende houten planken met klimwanden, glijbanen en touwladders is in 2008 neergezet. Prachtig voor kinderen!
Het park werd gebouwd op de plek waar het oude Belleville rond 1975 inmiddels sterk verpauperd en verloederd was. Hier speelde in de jaren 50 de film Le Ballon Rouge van Albert Lamorisse.
In het park staat het Maison de l’Air, met een permanente tentoonstelling over de kwaliteit van de lucht in Parijs.
Parc de Bercy
128 quai de Bercy
12e arrondissement
metro Bercy of Cour Saint-Emilion
bus 24, 87
open 8-21.30 uur
wifi-aansluiting
kaart
Aangelegd op de plaats van het vroegere wijndepot Bercy, waar wijnvaten uit Bourgondië werden uitgeladen, ligt sinds 2001 een modern park aan de Seine tegenover de Bibliothèque nationale François Mitterrand. Een aantal kenmerken van het depot zijn bewaard: het patroon van de straten, oude spoorrails en oude bomen, waaronder kastanjes.
Er is een moestuin die bijgehouden wordt door Parijse schoolkinderen. Verder vind je er een belvedère, een wijngaard, een vijver, een romantische tuin, een terras met uitzicht op de Seine en een rozentuin met 90 soorten rozen.
Jardin Botanique de la faculté de Pharmacie
4 avenue de l’Observatoire
6e arrondissement
metro Port-Royal
maandag t/m vrijdag van 9-19 uur
kaart
Botanische tuin voor de studenten farmacie van de Sorbonne. Met kassen, planten, bomen en bloemen voorzien van naambordjes. Vijvers met waterlelies, standbeelden van voormalige professoren van de faculteit, lanen met bomen en borders. Een vredige plek.
Parc Georges-Brassens
2 place Jacques Marette
15e arrondissement
metro Convention of Porte de Vanves
bus 89, tram T3
open 8-21.30 uur
wifi-aansluiting
kaart
Park genoemd naar chansonnier Georges Brassens, die hier in de buurt woonde op de rue Santos-Dumont 42. Hier stonden eerst slachthuizen, de Abattoirs de Vaugirard, en de wijk eromheen was aan het verpauperen. Nu ligt er sinds 1985 een vredig park en de buurt komt weer tot leven.
Het park is niet spectaculair, maar heeft leuke details: een mooie waterpartij, een reuktuin voor blinden met 80 verschillende planten, een plein met een pergola met blauwe regen en clematis en een uitkijktoren. Bij de ingang staan beelden van runderen die ooit op de Champ de Mars stonden gedurende de wereldtentoonstelling van 1878.
Parc des Buttes-Chaumont
1 rue Botzaris
19e arrondissement
metro Buttes-Chaumont of Botzaris
bus 26, 48, 60, 75
open 7-22 uur
wifi-aansluiting
kaart
Dit park werd in opdracht van Napoleon III ontworpen door Hausmann in 1867. Het lijkt een echt klassiek park, maar alles is nagemaakt: de rotsen, de belvedères, de bruggen, een tempel, de grotten en de watervallen. Op de top van een rots staat een kopie van de Tempel van de Sybillen. Hoewel er vooral in het weekend veel joggers rondrennen, straalt het romantische park een klassieke rust uit. Er zijn drie café-restaurants.
In 2016 en 2017 wordt het park gerestaureerd naar zijn originele staat van 1867.
Square Georges Cain/square Léopold Achille
rue Pavenne/rue du Parc Royal
3e arrondissement
metro Chemin Vert of Saint-Paul
wifi-aansluiting
kaart
Twee rustige parkjes achter het musée Carnavalet, ideaal om even uit te rusten van museumbezoek. Cain was van 1897-1914 curator van het musée Carnavalet. Het parkje wordt gebruikt als verzamelplaats van archeologische vondsten en je kunt er overblijfselen van verdwenen monumenten vinden. Bij de ingang staat een beeld, getiteld Zonsopgang van Laurent Magaier uit de 17e eeuw. Square Léopold Achille heeft een kinderspeelplaats.
Square Cyprian-Norwid
52 rue des Grands Moulins
13e arrondissement
metro Bibliothèque François-Mitterrand
bus 62, 89
wifi-aansluiting
kaart
Moderne tuin ten zuidoosten van de Bibliothèque nationale François-Mitterrand, vernoemd naar de Poolse dichter, beeldhouwer en schilder Cyprian Norwid. De tuin is licht glooiend en bestaat uit drie terrassen van groenstroken met bomen, struiken en bloemen. Er is ook een kleine kinderspeelplaats. De tuin ligt tussen het collège Thomas Mann en de rue du Chevaleret, de zuidelijke grens van het project Paris-Rive Gauche, een immens project voor herinrichting van de strook langs de Seine van het Gare d’Austelitz tot aan de Périphérique. De nieuwe wijk wordt gebouwd op een overkapping van de spoorlijnen. Aan de andere kant van de rue du Chevaleret ligt het ‘oude’ deel van het 13e arrondissement.
Square Félix Desruelles
168 bis boulevard Saint-Germain
6e arrondissement
metro Saint-Germain-des-Prés
wifi-aansluiting
kaart
Klein park aan de voet van de Eglise Saint-Germain-des-Prés, langs de boulevard. Het is vernoemd naar beeldhouwer Félix Desruelles (1856-1943). Er staat een beeld van pottenbakker Bernard Palissy, een expert op het gebied van emaille. Aan de oostkant staat een muur die versierd is met art-nouveau-beelden en geëmailleerd aardewerk, ooit gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van 1900. De fontein aan de andere kant is gemaakt door Félix Desruelles
Cour de l’ancien École Polytechnique
11 rue Descartes
5e arrondissement
metro Cardinal Lemoine
open zaterdag, zondag en feestdagen
kaart
De École Polytechnique werd aan het begin van de 19e eeuw door Napoleon I gesticht als academie voor militaire ingenieurs. Voor die tijd was er op het terrein een complex van hogescholen. Vanaf 1981 is het de zetel van het Ministère de l’Enseignement supérieur et de la Recherce.
Aan de achterkant van het gebouw, omsloten door het Pavillon Joffre, het Pavillon Foch en de Galerie Navarre, is een mooie Franse binnentuin met bomen, paden, beelden en een vijver. Er is een stenen muur met de namen van gesneuvelde ingenieurs in beide wereldoorlogen en daarvoor staat het beeld Statue de la Victoire. Drie bronzen beelden Tre Paesaggi van Giuseppe Penone verbeelden een staande, een knielende en een liggende figuur. Zeven paulownia-bomen werden door Napoleon III geplant; ze bloeien in het voorjaar met zachtpaarse trossen bloemen.
Parc Floral de Paris
12e arrondissement
118 route de la Pyramide
metro Château de Vincennes
bus 112
kaart
Park in het Bois de Vincennes, aangelegd in 1969 voor de bloemententoonstelling Floralies Internationales, op een voormalig militair terrein. Het park is beroemd om zijn collecties irissen, camelia’s, dahlia’s en rododendrons. Aan de rand van het bos is de vier-seizoenentuin, die bestaat uit 1200 soorten vaste planten die het hele jaar door bloeien. In de vijver drijven verschillende soorten waterplanten. Behalve planten, bomen en bloemen zijn er ook veel moderne beeldhouwwerken in het park te zien, ondermeer van Tinguely, Giacometti en Calder.
Het park is ook een aanrader voor kinderen. Er zijn pingpongtafels, klimrekken, schommels en tunnels. Tegen betaling is er o.a. een ballenbak, bootje varen, minigolf en een treintje. Ook is er poppenkast voor kinderen tussen 3 en 8 jaar op zaterdag (gratis) en tussen mei en september op woensdag toneel, muziek, marionetten, goochelen en circus voor kinderen tussen 3 en 10 jaar.
In augustus en september vindt hier het festival Classique au Vert plaats, concerten van klassieke muziek in de openlucht.
Jardin des Halles/Jardin Nelson Mandela
rue Rambuteau
1e arrondissement
metro Les Halles of Châtelet-Les Halles
bus 74, 85
open 8-21 uur
wifi-aansluiting
kaart
De Jardin des Halles ligt op het terrein waar tot 1970 de Hallen stonden, het distributiecentrum voor levensmiddelen in Parijs. Al sinds de 12e eeuw waren hier marktkramen waar Parijzenaars hun inkopen deden. Tussen 1854 en 1936 werden er twaalf markthallen gebouwd door architect Victor Baltard, die er tot 1969 zouden blijven staan. Vlees, groente, vis, fruit, alle levensmiddelen werden naar de Hallen vervoerd en daar verkocht. Vroeg in de ochtend gingen veel Parijzenaars, maar ook toeristen, naar de Hallen om uiensoep, varkenspootjes of slakken te eten in een van de pretentieloze restaurantjes.
Door de groei van Parijs en de daarmee samenhangende verkeersproblemen werden de Hallen in 1969 verplaatst naar Rungis, ten noorden van Parijs. In het gat dat ontstond na afbraak van de markthallen werd in 1977 een nieuw RER-station gebouwd en pas na tien jaar een ondergronds winkelcentrum, het Forum des Halles.
De Jardin des Halles ontstond in 1986. Hij ligt tussen het Forum, de Bourse du Commerce en de mooie Saint-Eustache-kerk. Op het plein voor de Saint-Eustache ligt het beeld ‘l’Ecoute’ van Henri de Miller, dat een hoofd voorstelt met het oor en een hand bij de grond.
Na de grootscheepse renovatie (2012-2015) van de tuin ligt tegenover de Bourse du Commerce het nieuwe RER-station. Daartussen is de tuin helemaal vernieuwd. In het nieuwe ontwerp loopt een breed pad door grote grasvelden met bloemperken, struiken en bomen. Verder komen er kinderspeelplaatsen, bankjes, jeu-de-boulebanen en schaaktafels. Zijpaden leiden naar de straten om de Jardin heen. De westkant van de Jardin is in december 2013 vernoemd naar Nelson Mandela.
Speciaal voor kinderen van 7-11 jaar is er een (vernieuwde) Jardin des Enfants, waar kinderen (zonder hun ouders) kunnen spelen onder leiding van begeleiders. Voor kleinere kinderen is er een aparte speelplaats.
École Horticulture du Breuil
route de la Ferme
12e arrondissement
metro Château de Vincennes, daarna bus 112
RER-A tot Joinville-le-Pont
wifi-aansluiting
arboretum en tuin zijn het hele jaar open
kaart
Tuinbouwschool in het Bois de Vincennes, opgericht door baron Hausmann in 1867 om te zorgen dat er genoeg hoveniers waren voor het nieuwe Parijs met de grote boulevards en de nieuwe parken. Om de school heen liggen bijzondere tuinen en een arboretum waar 2000 bomen staan van 80 verschillende soorten. Er zijn ook 300 verschillende soorten seringen, een rotstuin, een moestuin, een boomgaard, een rozentuin en allerlei struiken en vaste planten. In de kassen staan tropische planten, waaronder orchideeën en cactussen.
Albert Kahn Musée et Jardin
10-14 rue du Port, Boulogne-Billancourt
metro 10 (station Boulogne-Pont de Saint Cloud)
bus 52, 72
dinsdag t/m zondag 11-19 uur (mei-september), 11-18 uur (oktober-april)
albert-kahn.hauts-de-seine.net
kaart
Het museum huist in een prachtig pand met uitgestrekte tuinen, waarin de stijl van verschillende landen en streken te zien is. Hoewel de tuin maar 50 meter van het metrostation ligt, is het een oase van rust. Er is o.a. een Japanse tuin met waterpartij, een tuin uit de Vogezen, een kas met palmen, een Engelse tuin, een Franse tuin, een rozentuin en een fôret bleue van blauwsparren.
Het gebouw van het museum wordt tusen 2015-2017 vervangen door een nieuw gebouw. Ook de tuin wordt in die periode gerenoveerd.
Square Laurent-Prache
rue de l’Abbaye
6e arrondissement
metro Saint-Germain-des-Prés
kaart
Op deze square achter de Saint-Germain-des-Prés staat een beeld van het hoofd van Dora Maar, gemaakt door Picasso als hommage aan zijn vriend Guillaume Appolinaire. In het parkje kun je ook de ruïnes bekijken van de Chapelle de la Vierge uit de 13e eeuw, die geleund staat tegen de klokketoren van de kerk.
Square Louis XVI
29 rue Pasquier
8e arrondissement
metro Sint-Augustin
bus 32, 43, 49, 84, 94
wifi-aansluiting
kaart
Klein, rustig plein ten zuiden van de boulevard Hausmann. Het is een sfeervol parkje met gras, bomen, struiken en bankjes. Het is ontstaan in 1720 en werd jarenlang gebruikt als begraafplaats van de parochie van de Sainte-Madeleine.
In het park staat de Chapelle Expiatoire, een neoklassieke kapel gebouwd ter ere van Louis XVI, die in 1793 aan zijn eind kwam door de guillotine. De lichamen van hem en zijn vrouw Marie-Antoinette werden eerst hier in een put gedumpt, maar in 1815 herbegraven in de kathedraal Saint-Denis. Als teken van boete (‘expiatoire’) voor de misdaden van de Franse Revolutie en als herinnering aan Louis XVI liet Louis XVIII hier in 1816 de kapel bouwen.
De verschillende soorten bomen die in het park geplant werden moesten de verschillende klassen uitbeelden van de mensen die tijdens de Revolutie waren gestorven. Je kunt de Chapelle van binnen bekijken op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag.
Square Louvois
2e arrondissement
metro Bourse
kaart
Dit plein ligt tegenover de oude Bibliothèque de France. He is een rustig parkje met in het midden een mooie fontein van Visconti met beelden die Frankrijks belangrijkste rivieren voorstellen: Seine, Loire, Rhône en Garonne. Vroeger stond hier een operagebouw. Een heel geschikte plek om even uit te rusten op de bankjes rond de fontein.
Jardin du Luxembourg
2 rue Auguste Comte
6e arrondissement
ingangen bij de rue Guynemer, rue de Vaugirard, place Edmond Rostand, place André Honnorat
metro Odéon, Cluny-la-Sorbonne of Luxembourg
bus 21, 27, 38, 58, 82, 84, 89
open 7.30-21.30 uur
www.senat.fr
kaart
Een van de grootste en mooiste parken van Parijs, aantrekkelijk voor jong en oud. Je kunt er wandelen, bij de vijver zitten en naar mensen kijken, de bloemenborders bewonderen, tennissen, pingpongen, jeu-de-boules spelen, schaken, koffie drinken en iets eten, de 80 beelden bekijken of joggen. Kinderen kunnen er ponyrijden, in de draaimolen draaien, in de speeltuintjes spelen (ingericht voor verschillende leeftijden), vanaf de kant van de vijver met een bootje varen en op woensdag, zaterdag en zondag poppenkast kijken.
Het park is in het begin van de 17e eeuw aangelegd voor Maria de’ Medici. Het hoorde bij het Palais du Luxembourg dat ze liet bouwen nadat haar man Hendrik IV was vermoord en ze niet meer in het Louvrepaleis wilde wonen. Park en paleis lijken op haar geboortehuis, het Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen in Florence. Het park was oorspronkelijk groter, maar kreeg zijn huidige omvang na de aanleg van de omliggende straten door Hausmann in de 19e eeuw. Daarvoor moesten een kwekerij en een botanische tuin wijken, wat bij de Parijzenaars destijds tot groot protest leidde. Het park is eigendom van de Senaat (de Franse Eerste Kamer), die zijn zetel heeft in het Palais.
De tuin heeft een vrij strak ontwerp: een centraal gedeelte met een grote vijver, terrassen en rechte lanen met bomen: platanen, kastanjebomen en linden maar ook exotische bomen als paulownia, gingko, zeepboom en sequoia. Ook staan er van voorjaar tot herfst dadelpalmen en sinaasappel- en citroenboompjes in potten. Door het hele park zijn bloemenborders aangelegd die minutieus worden onderhouden. Op twee balustraden staan beelden van Franse koninginnen.
Aan de westkant is een gedeelte dat in Engelse stijl is aangelegd met slingerende paden, grasvelden en beelden. Verder vind je aan de zuidkant een appel- en perenboomgaard met honderden bomen, le Verger du Luxembourg, waarvan het fruit bestemd is voor de senatoren in het Palais, en een gedeelte waar bijenkorven staan. Naar het zuiden kijk je naar het Observatoire. Het onderhoud van de tuin is in handen van ruim 80 tuinmannen die drie keer per jaar de eenjarige planten vervangen.
Een heerlijke plek om te zitten is bij de Fontaine de Medicis aan de noordkant van het park. Het was oorspronkelijk een grot die Maria de’ Medici liet aanleggen, maar die enkele malen werd veranderd en verplaatst. Bij warm weer pak je een stoel om er rustig te lezen, te kletsen, rond te kijken of een dutje te doen. Op de grasvelden mag je in principe niet lopen of zitten, alleen bij het Observatoire.
Aan de westkant van het park stond een van de twee Vrijheidsbeelden van Parijs. De andere staat op de Allée des Cygnesin het 16e arrondissement. Deze kopie werd door Bartholdi geschonken aan de stad Parijs ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1900. Het beeld is in december 2011 verplaatst naar het Musée d’Orsay vanwege schade door vandalisme. Het wordt gerestaureerd op kosten van de American Friends van het Musée d’Orsay.
Ook is er een Bocca della Verità en standbeelden van o.a. Beethoven, Maria de’ Medicis en Delacroix. Aan de buitenkant van het park tegen het hek zijn regelmatig fototentoonstellingen te zien.
De Jardin du Luxembourg wordt door Parijzenaars wel ‘Luco’ genoemd. Die afkorting staat voor Lucotitius, naar een gedeelte van de stad waar nu het Luxembourg ligt maar dat in de gallo-romeinse tijd buiten de stadsgrenzen lag.
Alle 106 standbeelden kun je vinden op deze interactieve kaart.
Square des Missions Etrangères
rue du Bac of rue de Commailles
7e arrondissement
metro Sèvres-Babylone
kaart
In dit kleine park staan twee Japanse prunussen bij de ingang aan de rue du Bac, enkele kastanjebomen, abelen en acacia’s. Er staat een standbeeld van schrijver François René de Chateaubriand, gemaakt door beeldhouwer Gambier (1948). Chateaubriand woonde de laatste jaren voor zijn dood (1948) in de rue du Bac op nr. 120, tegenover het park. Achter de grote overkapping is er voor kinderen een zandbak, een speelveld en een klimrek.
Parc Monceau
35 boulevard de Courcelles
17e arrondissement
metro Monceau
bus 30
open 7-22 uur
wifi-aansluiting
kaart
Het park is aangelegd in 1769. Het terrein was gekocht door de duc d’Orleans, die er een tuin in Engels-Duitse stijl liet bouwen met allerlei klassieke bouwwerken: een ruïne van een kasteel, een tempel, een korinthische zuilenrij, een booggewelf in renaissancestijl, een piramide. Na 1850 werd een groot deel van het park bebouwd met de mooie herenhuizen die er nu omheen staan, en waar schatrijke bankiers als Rothschild en Cernuschi woonden.
Het park ademt een aristocratische sfeer. Er staan standbeelden van bijvoorbeeld Gounod, Chopin en Guy de Maupassant en er zijn prachtige oude bomen te zien, o.a. een esdoorn uit 1853 en een plataan uit 1814.
Parc Montsouris
2 rue Gazan
14e arrondissement
metro Cité-Universitaire
bus 21, 88, tram T3
open 8-21.30 uur
wifi-aansluiting
kaart
Ook het parc Montsouris is gebouwd in de tijd van Hausmann in de 19e eeuw. Het was onderdeel van een plan om in elk van de vier hoeken van Parijs een park aan te leggen waar de bevolking kon flaneren. Het park lijkt veel op het parc des Buttes-Chaumont en is ook een Engels landschapspark. Het terrein ligt op de verlaten steengroeve van Montsouris. Het park werd in 1869 geopend. Op de dag van de opening liep het meer leeg; de verantwoordelijke ingenieur kon deze schande niet aan en pleegde zelfmoord.
Parc Montsouris is een heuvelachtig, trapezevormig park met watervallen, een grote vijver en drie grote grasvelden, verbonden door drie bruggen. Door het park lopen twee spoorlijnen, een van de RER-B lijn (voorheen de Sceaux-lijn) en een van de niet meer in gebruik zijnde spoorlijnen van de Petite Ceinture. Van de treinen merk je niet veel, ze hebben een verdiept parcours dat omgeven is door bomen.
In voorjaar en herfst is het park op zijn mooist, maar zelfs in hartje winter heeft het karakter. Er staan verspreid in het park verschillende beeldhouwwerken en een groot aantal oude, bijzondere bomen, zoals een gingko, een sequoia en een oosterse plataan. Aan de zuidrand is een meteorologisch observatorium gevestigd en er staat een een 5 m hoge pilaar als richtpunt van de meridiaan van Parijs. Net buiten het park, aan de overkant van de boulevard Jourdan, ligt de Cité Universitaire.
Parc Montsouris is een vrij rustig park met veel bankjes. Op de grasvelden kun je lezen, picknicken of slapen. Van mei tot september zijn er muziekvoorstellingen in de muziektent. Voor kinderen is het een aantrekkelijk park: er is een kinderspeeplaats, een draaimolen, een poppenkast en je kunt er ponyrijden. Ook is er een koffiestalletje en een restaurant, het Pavillon Montsouris (ingang aan de rue Gazan).
Jardin du Palais Royal
2 place Colette
1e arrondissement
metro Palais-Royal
bus 21, 27, 69, 76, 81, 95
open 7.30-20.30 uur
kaart
De tuin van het Palais Royal is een besloten vierkante tuin waarvoor kardinaal Richelieu rond 1625 de aanzet gaf. De tuin wordt aan drie zijden begrensd door woongebouwen met eenzelfde gevel, wat de tuin een voorname sfeer geeft. Voor de gebouwen lopen arcaden met bijzondere winkeltjes: o.a. tweedehands haute couture, tinnen soldaatjes en parfum. Aan de noordkant is een bescheiden zandbak.
Een vierdubbele rij lindebomen zorgt voor schaduw en binnen de hagen kun je op een bankje genieten van de fontein in de vijver, de bloemenborders en de bloeiende rozen. Aan de zuidkant sta je opeens voor een kunstwerk van wit en zwart marmer en waterwerken van Daniel Buren. Iets eten of drinken kun je hier en daar onder de arcaden.
Promenade Plantée
avenue Daumesnil
12e arrondissement
metro Bastille
bus 87, 91, 20, 65, 29
open 8-21.30 uur
wifi-aansluiting
kaart
Deze parkpromenade loopt door het hele 12e arrondissement over een verhoogde spoorbaan die tot 1969 in gebruik was voor treinen van de Bastille naar de banlieue. Het wandelpad begint achter de Opéra Bastille en loopt boven de avenue Daumesnil via de jardin de Reuilly naar de Porte Dorée, een wandeling van ongeveer 5 km.
Langs de kanten staan allerlei soorten bomen, struiken en planten, rozen, bamboe, lavendel, klimplanten en eenjarigen. Aan de linkerkant van het pad kijk je naar de huizen, soms kijk je zelfs naar binnen. Aan de rechterkant zie je zes meter beneden je de avenue Daumesnil. Bij de kruising van de avenue Daumesnil met de rue de Rambouillet zie je op de hoek een politiebureau met aan de gevel beelden gebaseerd op het beeld van Michelangelo, Esclave mourant (het origineel is te zien in het Louvre). Onder de bogen van de spoorbaan, het Viaduc des Arts, zijn winkeltjes en werkplaatsen van kunstenaars.
In de jardin de Reuilly ga je over een mooie brug. De route loopt vanaf hier op straatniveau. Via de allée Vivaldi met nieuwbouwflats kom je door een tunnel met neprotsen, daarna gaat het pad langs voormalige spoorwegbermen onder straatniveau. Bij een ijzeren spiltrap kun je omhoog naar straatniveau.
Je vindt de Promenade Plantée door voorbij de Opéra Bastille de avenue Daumesnil op te lopen. Links is een trap die naar het begin van het pad leidt. Verderop zijn meer trappen, en ook een lift.
Jardin des Plantes
2 rue Buffon
5e arrondissement
metro Jussieu of Gare d’Austerlitz
bus 24, 57, 61, 63, 67, 89, 91
open 7.30-19.45 uur, ’s winters van 8-17.30 uur
www.jardindesplantes.net
kaart
De Jardin des Plantes werd in 1626 ingericht als kruidentuin van 7 ha door de lijfarts van Louis XIII. De kruiden werden gebruikt als medicijn, maar de tuin fungeerde ook als lesmateriaal voor medisch studenten en in 1640 werd hij opengesteld voor het publiek. Er stonden toen 1800 verschillende planten in. In de 18e eeuw werd de tuin uitgebreid tot 17 ha en kreeg hij zijn huidige vorm.
In 1793 werd de tuin onderdeel van een natuurhistorisch museum en kwam er een dierentuin. Die kwam tot stand nadat er een verbod uitgevaardigd was om met getemde dieren over straat te gaan: ze moesten ingeleverd worden en kregen een plaats in de dierentuin. Daaraan werden dieren toegevoegd die als geschenk voor de koning het land binnenkwamen, waaronder een giraffe uit Egypte. In de winter van 1870-1871 werd Parijs belegerd door de Pruisen. Door de hongersnood die toen ontstond trok de bevolking de dierentuin in en slachtte alle dieren.
De tuin is een walhalla voor de tuin- en plantenliefhebber. Hij bestaat uit verschillende rechthoekige gedeelten met allerlei soorten bloemen en planten (met hun namen erbij) met in het midden een lange groenstrook met lindebomen. Aan de oostkant ligt het labyrint tegen een helling waar oude bomen staan, o.a. een ceder uit 1734. Daar is ook de kleine dierentuin. De tropische kassen zijn in 2010 mooi gerestaureerd en zijn te bezoeken. De rotstuin ligt tussen de lindenlaan en het labyrint. Hier staan allerlei planten uit Corsica, Marokko, de Alpen en de Himalaya. In het zuidelijke gedeelte ligt een rozentuin (een aanrader van mei tot juli) en in de iristuin bloeien in mei de irissen.
In de Jardin des Plantes staat het het Muséum national d’Histoire naturelle met de beroemde Grande Galerie de l’Evolution (ook voor kinderen interessant). Een mooie draaimolen staat ongeveer in het midden van het park, aan de kant van de rue Buffon.
Aan de kant van de rue Cuvier is restaurant La Baleine, bij de ingangen aan de place Valhubert en de rue Geoffroy-Saint-Hilaire zijn kiosken voor een snelle hap. Ten westen van het park staat de Mosquée de Paris, waar ook een theetuin is.
Square Jehan Rictus
18e arrondissement
metro Abbesses
kaart
Een parkje in Montmartre, achter de Place des Abbesses. Hoewel er mooie oude rozen staan en fruitbomen, is het plein vooral bekend om de Mur des Je t’Aime. Op een oppervlakte van 40 vierkante meter staat ‘Ik hou van jou’ geschreven in 311 talen. Frédéric Baron, componist en muziekschrijver, verzamelde de teksten en kalligrafe Claire Kito schreef ze op.
Square Roger-Stéphane
7 rue Récamier
7e arrondissement
metro Sèvres-Babylone
kaart
Aangelegd op de plaats van het klooster van de Abbaye-aux-Bois waar madame Récamier, een geliefde van schrijver de Chateaubriand, haar laatste levensjaren sleet. Zij was begin 19e eeuw een beroemde schoonheid die een salon hield waar bekende politici, schrijvers, schilders en wetenschappers kwamen. Het parkje heette tot 2008 square Récamier.Roger Stéphane (1919-1994) was een Franse journalist en verzetsman.
Het is een intiem parkje met een mooie fontein, er staan seringenstruiken, magnolia’s, rododendrons en kamperfoelie en in het midden staat een treurbeuk.
Jardin Saint-Gilles – Grand Veneur
Rue des Arquebusiers
3e arrondissement
metro Sébastien-Froissart
open maandag t/m vrijdag 7.30-17.30 uur, zaterdag en zondag vanaf 9 uur, ’s zomers tot 21.30 uur
kaart
In het hart van de Marais ligt dit rustige, Franse rozenparkje. Vanaf de stenen bankjes heb je zicht op het Hôtel du Grand-Veneur uit 1636.
Jardin des Serres d’Auteuil
16e arrondissement
1 place de la Porte d’Auteuil
metro Porte d’Auteuil
bus 32, 52, 123, PC1
kaart
Deze tuin in het Bois de Boulogne bestaat voor een groot deel uit kassen. In die kassen werden vroeger de planten gekweekt die bestemd waren voor de Parijse parken. Door de aanleg van wegen rondom de tuin in 1968 was daar geen ruimte meer voor. Nu worden er alleen kamerplanten gekweekt.
De kassen zijn gebouwd in de 19e eeuw. Binnen vind je een palmarium met 5000 tropische en subtropische planten en een volière met exotische vogels. Buiten de kassen is een moestuin en een Japanse tuin, maar er staan ook 230 bijzondere bomen, zoals een gingko, een ‘caramelboom’ (hartjesboom) die in de herfst naar caramel ruikt, een vleugelnoot (de grootste boom in het park) en grootbloemige magnolia’s.
Jardin Tino-Rossi
8 quai Saint-Bernard
5e arrondissement
metro Gare d’Austerlitz of Jussieu
wifi-aansluiting
kaart
Eigenlijk is dit meer een promenade langs de Seine met een openluchtmuseum voor moderne beeldhouwkunst, omzoomd met bloemen, bomen en struiken. Je ziet werken van o.a. Brancusi, Zadkine, César en Schoffer.
Van mei t/m september wordt er bij mooi weer elke avond gedanst: tango, salsa, rock en traditionele dansen. Toegang is gratis.
Je komt langs het park als je het wandelpad langs de linkeroever van de Seine volgt dat van de Pont d’Austerlitz naar Parc André-Citroën loopt. Of je pakt tegenover het Institut du Monde Arabe de trap naar de Seinekade.
Jardin des Tuileries
113 rue de Rivoli
1e arrondissement
metro Concorde, Palais Royal of Tuileries
bus 21, 24, 27, 39, 42, 48, 68, 69, 72, 73, 81, 84, 94, 95
open 7.30-19 uur
www.louvre.fr
kaart
Het oudste en grootste park van Parijs, aangelegd in 1564 op initiatief van Catherine de’ Medici als besloten tuin bij haar Tuileries-paleis. Tot dan toe stonden er ’tuileries’ (dakpannenbakkerijen). Honderd jaar later maakte tuinarchitect Le Nôtre er een open tuin van en tussen 1991 en 1996 is de tuin helemaal gerenoveerd.
Het is een echte slentertuin, veel bomen, bloemperken en gazons met daartussen terrassen, vijvers en bankjes. Verder kun je een beeldententoonstelling in de openlucht bewonderen met werken van o.a. Rodin, Moore, Dubuffet en Giacometti. Bij de ingang aan de place de la Concorde staan beelden die de oudheid vertegenwoordigen. In de Jardin du Carrousel die aan het Louvre grenst staan tussen taxushagen 18 beelden van Maillol opgesteld.
Het park is beroemd om zijn iepen, die de iepenziekte overleefd hebben. Verder staan er veel kastanjebomen, eiken en linden, waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn. De bomen worden zo gesnoeid dat ze niet hoger worden dan 2.20 m. Op die manier blijft het zicht open op de Grande Arche de la Défense in het westen intact. De perken worden twee keer per jaar beplant met duizenden planten en bollen. Als het weer warmer wordt krijgen ook de 60 potten met sinaasappelboompjes weer een plaats in de tuin.
Ook voor kinderen is er in de Tuilerieën genoeg te doen. Er is een kinderspeelplaats, een trampoline, er zijn ritjes op een pony en je kunt zeilbootjes huren waarmee ze kunnen spelen bij de vijver. Op verschillende plekken in het park zijn kiosken en cafés waar je iets kunt eten of drinken. Bij de noordwestelijke ingang La Concorde vind je boekhandel Monum met boeken over tuinieren en landschapsarchitectuur.
In juli en augustus en rond kerst is er kermis op het Terrasse des Feuillants aan de noordkant van de Jardin. Een reuzenrad en diverse kermisattracties trekken dan veel bezoekers.
Square du Vert Galant
place du Pont Neuf
1e arrondissement
metro Pont Neuf
kaart
Je vindt deze square rechts van de Pont Neuf als je van Châtelet komt. Voor je de trap afgaat naar het kleine groene parkje vind je het standbeeld van de Vert Galant te paard, oftewel koning Henri IV, die nogal bekend stond als een vrouwenjager (‘vert galant’ betekent rokkenjager). Als je via de trap naar beneden loopt, heb je vanaf de bankjes onder de wilgen een schitterend uitzicht over de Seine met de Pont des Arts, de Quais en het Louvre.
Parc de la Villette
30 avenue Corentin-Cariou
19e arrondissement
metro Porte de la Villette, Porte de Pantin
bus 75
www.lavillette.com
kaart
Voor het ontwerp van het Parc de la Villette werd een internationale wedstrijd uitgeschreven. Maar liefst 471 architecten stuurden een ontwerp in (onder wie Rem Koolhaas), maar het ontwerp van Bernard Tschumi werd gekozen.
Het futuristische park meet 35 hectare en ligt op de plek van de vroegere Parijse abattoirs, waarvan de Grande Halle nog een overblijfsel is. Dat was tot 1974 de koeienstal. In het park staan de Cité des Sciences voor wetenschap en techniek en de Cité de la Musique met een muziekmuseum en concertzalen. In januari 2015 is de nieuwe concertzaal Philharmonie geopend.
De 10 verschillende thematuinen liggen verspreid over het park. Er is een misttuin, waar de nevel hangt van verstuivende fonteinen. In een diepe bak ligt een bamboetuin met daar overheen stalen loopbruggen. Verder zijn er onder meer een eilandentuin, een spiegeltuin, een stiltetuin, een tuin van (stenen) duinen en een ’treille’-tuin, waarin het latwerk is vervangen door staal. Ook zijn er drie kinderspeelplaatsen.
Als grappige blikvangers heeft Tschumi her en der knalrode gekke gebouwtjes neergezet (‘folies’). Het aardigste is misschien nog wel de enorme glazen bol, de Géode, met aan de buitenkant tientallen spiegels, waardoor de tuin (en jijzelf) erin weerspiegeld wordt. Al het straatmeubilair in het park is ontworpen door Philippe Starck.
Square René-Viviani
5e arrondissement
metro Saint-Michel-Notre Dame of Maubert-Mutualité
bus 24, 27, 38, 47, 86
wifi-aansluiting
kaart
Dit parkje is aangelegd op een voormalig terrein van de église Saint-Julien-le-Pauvre uit de 12e eeuw. Het is een mooi, oud parkje met bloemperken en banken vanwaar je een van de mooiste uitzichten hebt op de Notre-Dame. Aan de kant van de Saint-Julien-le-Pauvre staat een afgeleefde acacia uit 1601, een van de oudste bomen van Parijs. Hij wordt gestut door een ingenieus stelsel van betonnen balken.
In het midden van het parkje staat een driehoekige bronzen fontein uit 1995 van Georges Jeanclos. Hij is versierd met waterdruppels en figuren die de legende van Saint-Julien-le Pauvre voorstellen. In de zomer zit je tussen de kerk en de fontein heerlijk op een bankje onder de bomen in de schaduw. Daar staan ook een paar blokken bewerkte steen die zijn overgebleven na de renovatie van de Notre Dame in de 19e eeuw. René Viviani was minister van arbeid aan het begin van de 20e eeuw.