De Catacomben van Parijs staat bekend als een van de bekendste toeristische attracties van Parijs. Maar wat houden deze catacomben nou eigenlijk in, wat is de geschiedenis en hoe is het om een bezoek te brengen aan de catacomben?
Wij hebben in oktober 2019 de catacomben bezocht en alle informatie en feiten voor jullie op een rijtje gezet.
Wat zijn de Catacomben van Parijs?
De ‘Catacombes de Paris’ bestaat uit een enorme ondergrondse begraafplaats die loopt door een deel van Parijs. Verspreidt over deze ondergrondse tunnels zijn de botten en schedels van miljoenen Parijzenaren uitgestald. Allemaal te zien in verschillende gangen en kamers. Geen nette graven, maar alles botten liggen opgestapeld, vaak in patronen.
Onder Parijs is een enorm ondergronds netwerk aanwezig, dat bestaat uit bijna 300 km aan ondergrondse tunnels. Maar maak je geen zorgen, je gaat niet verdwalen in dit kilometers lange doolhof. Er is namelijk een 1,7 km lang gedeelte in de Catacomben wat bezocht kan worden. Wij deden hier ongeveer een uur over met een audiotour. Met een gids, ben je ongeveer de dubbele tijd kwijt, maar hoor je uiteraard wel veel meer over de geschiedenis.
Goed om te weten tijdens je bezoek aan de catacomben Parijs
Allereerst dien je een afdaling te maken van ongeveer 130 traptreden, waarin je ongeveer 25 meter daalt. Het is een draaitrap, die op zich goed te doen is. Vervolgens kom je in lange gangen terecht die je leiden naar de catacomben waar de beenderen en schedels gestapeld liggen. “Arrête, c’est ici l’empire de la mort”, is het bord dat je hier als eerste zal tegen komen. Dit betekent: Stop, dit is het rijk van de dood.
Op internet werd veel gewaarschuwd over hoe laag de catacomben zijn, maar maak je daar niet te veel zorgen over. Ik ben 1.90m en heb maar een paar keer een klein beetje moeten bukken. Wel is het handig om rekening te houden met de temperatuur in de catacomben. Dit is 14 graden, dus kleed je vooral niet te koud aan.
De Catacomben bestaat voornamelijk uit lange tunnels, met ruimtes waar je overal schedels en botten ziet. Daarnaast zijn er ook een aantal indrukwekkende beeldhouwwerken.
Is de Catacomben eng?
Het is natuurlijk best een raar idee, zoveel mensen die hier begraven liggen en jij loopt gewoon langs deze mensen. Toch viel het ons mee. Het zijn geen skeletten die je ziet, maar wel de beenderen en de hoofden. Het is zo veel, dat het bijna niet te bevatten is dat het om echte mensen gaat. Dat komt ook door de manier van stapelen. Soms ziet het er bijna bizar uit, zoals de hoofden die een hart vormen in een stapel van beenderen.
Claustrofobisch?
Het viel ons reuze mee. Het is nooit té smal of te laag. Ook fijn is dat mensen gedoseerd toegelaten worden (maximaal 200 in totaal). Hierdoor heb je de ruimte om je eigen tempo aan te houden.
Mag je foto’s maken in de Catacomben van Parijs?
Ja dat mag, maar je mag niet flitsen en geen statief gebruiken. Ook mag je absoluut niet de beenderen aanraken of er tegenaan gaan staan. We zagen mensen die daar nogal nonchalant mee omgingen. Respectloos! Maar met je telefoon kun je prima foto’s maken zonder flits te gebruiken.
Moet je ook weer de trap op aan het eind?
Jazeker! Je gaat weer met een wenteltrap omhoog, 112 treden. Dat is echt wel pittig, dus goed om te weten als je een slechte traploper bent of grote problemen hebt met je conditie (bijvoorbeeld bij hartklachten).
Er is geen lift!
De geschiedenis van de Catacomben van Parijs
De Catacomben waren oorspronkelijk kalksteengroeven van Montrouge. Uit deze groeven werd het steen gehaald waarmee de gebouwen in Parijs zijn gemaakt. Vanaf het einde van de 18e eeuw tot laat in de 19e eeuw werden deze groeven vervolgens gebruikt om botten en schedels onder te brengen. Dit alles had te maken met de slechte volksgezondheid en de overvolle begraafplaatsen.
Op 9 november 1785 werd de bekende begraafplaats van Parijs gesloten na een besluit van het stadsbestuur: het Cimetière des Innocents, waarna de botten naar de steengroeven werden gebracht. Ook andere begraafplaatsen werden daarna geruimd. De sluiting van deze prominente begraafplaats was het gevolg van een behoorlijk te kort aan ruimte in de groeiende stad. Ook waren er veel besmettelijke ziekten, waardoor mensen eerder overleden. Kerkhoven werden zelfs ontruimd om nieuwe besmettingen te voorkomen en de overblijfselen werden in de catacomben ondergebracht. Bovenop deze kamer kwam een bordje waarop stond aangegeven waar de schedels vandaan kwamen. De complete begraafplaatsen legen duurde in totaal maar liefst 2 jaar.
De doden zijn dus verder anoniem. Al zijn ook de botten van enkele bekende Parijzenaren uit de Franse Revolutie hier te vinden, zoals Antoine Lavoisier, Georges Dantan en Camille Desmoulins.
Menselijke resten werden in de kamers gedeporteerd, waarna deze werd afgesloten met een wand van schedels en botten. Deze deportatie werd een ritueel dat bij het vallen van de nacht werd uitgevoerd door karren die waren gewikkeld is zwarte lakens, vergezeld met fakkeldragers en priesters.
De eerste verplaatsingen van het Saints-Innocents duurde 15 maanden met enkele onderbrekingen door het warme weer. Tussen 1792 en 1814 werden nog 16 andere begraafplaatsen leeggeruimd en verplaatst naar de catacomben. Alleen al in deze periode waren meer dan 2 miljoen Parijzenaren verplaatst.
Hoe zit het nu met de Cimetière des Innocents?
Van deze begraafplaats is inmiddels niks meer terug te zien. Wel is er een fontein geplaatst op deze gedenkwaardige plek in het huidige Montmartre.
In de Tweede Wereldoorlog is een deel van de catacomben gebruikt door het verzet en mensen die onderdoken om vervolging of de dood te ontduiken.
Handig tips als je de Catacomben wilt bezoeken in Parijs
De allerbelangrijkste tip is: koop vooraf je kaartje. Kaartjes zijn te koop op basis van een tijdslot, waardoor je exact weet hoe laat je naar binnen kan. Doe je dit niet, dan sta je al snel minstens een uur in de rij. Wij waren ongeveer een kwartier na openingstijd aanwezig en toen was de rij al langer dan een uur. Dit was op een doordeweekse dagen, buiten de vakanties om!
Zorg dat je op het pad van de Catacomben blijft. Breek geen hek open en ga niet de kilometers lange Catacomben van Parijs op eigen houtje verkennen.. Er gaan genoeg verhalen rond van mensen die dit wel hebben geprobeerd, waar uiteindelijk de zaklamp ophield met branden en de weg nooit meer is terug gevonden….
Openingstijden van de Catacomben
Dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 20.00
Maandag: gesloten
Prijzen van de Catacomben van Parijs
Een ticket voor de catacomben van Parijs met audiotour is iets meer dan €30. De audiogids is niet in het Nederlands beschikbaar, dus zorg er wel voor dat je Engels goed genoeg is, mocht je wat willen leren over de geschiedenis van de tunnels. 🙂
Hoe is de Catacomben te bereiken?
De Catacomben van Parijs zijn het makkelijkst te bereiken met het openbaar vervoer.
Metro: ga voor lijn 4 of 6 en stap uit bij de halte: Denfert-Rochereau.
Adres: 1, Avenue Colonel Henri Rol-Tanguy
75014 Parijs