Hieronder vind je alle informatie over lekker eten & drinken in Parijs:
Je kunt ook deze activiteiten doen:
- Gebak- en chocoladeproeverij in Parijs
- Professionele kookworkshop: Leer hoe je echte croissants maakt
- Dineren in Parijs met wijnarrangement
- The Marais walking food tour
- Lunch in het restaurant van de Eiffeltoren
- Dineren in het hardrockcafé Parijs
- Wijnproeverij in Parijs
- Kroegentocht door Parijs
Restaurants in Parijs
In Parijs zijn meer dan 30.000 restaurants. Ondoenlijk dus om er een paar restaurants uit te pikken die aan te raden zijn. Zoek daarom op internet via restaurantsites naar een restaurant naar je zin.
Alle soorten restaurants zijn in Parijs te vinden. Van spotgoedkoop tot razend duur, van hamburgertent tot sterrenrestaurant, van Vietnamees tot Libanees. Waar moet je op letten als je een restaurant uitzoekt?
De bistro (of bistrot) is een eenvoudig restaurant, vaak door een familie gerund, dat traditionele, huiselijke gerechten op de kaart heeft. Je kunt er voor lunch en diner terecht. De sinds kort populaire neo-bistro is moderner: traditioneel eten met een moderne twist. Wat er op een dag te eten is kun je zien op het schoolbord aan de wand, de ardoise.
Een brasserie is een groot restaurant met doorlopende service (soms 24 uur per dag). Er is een uitgebreid menu van salades en sandwiches tot een volledige lunch of diner. Hoewel brasseries meestal groot zijn, heerst er toch een soort ongedwongen sfeer. Vanwege hun Elzasser oorsprong kun je er altijd zuurkool met worst eten (choucroute), maar vaak ook een plateau zeevruchten of uiensoep.
In een restaurant kun je een drie- of meergangenmenu eten (voor de lunch twee gangen) met wijn, kaas en koffie toe. Soms is er alleen een vast menu met een vaste prijs, vaak ook een kaart waaruit je gerechten kunt kiezen. Veel kleinere restaurants gebruiken ook een ardoise als menukaart.
In een wijnbar is de hoofdzaak natuurlijk wijn. De keus in wijn is groot en je kunt er een groot aantal losse glazen wijn bestellen. Sommige wijnbars serveren er iets kleins bij, zoals een bord charcuterie, kaas, paté of kleine hapjes, maar bij andere krijg je er een volledige maaltijd bij.
Een vrij nieuw verschijnsel in de Parijse straten is de food truck, overgewaaid uit Amerika. Deze reizende keukens staan op populaire plekken en bij evenementen en verkopen streetfood. Het eten wordt ter plekke gemaakt (eventueel elders voorbereid) en is gevarieerd. De ingrediënten komen zo veel mogelijk uit Frankrijk. Ze verkopen gourmet-hamburgers en -broodjes, pizza’s, mozzarella, dim sum, tex-mex, ijs, maar ook fish&chips, pastagerechten en zelfs eend. Ze staan elke dag ergens anders, maar je kunt ze opzoeken op Facebook of de app EasyFoodTruck.
Een restaurant in Parijs zoeken
- parisbymouth.com
- lefooding.com
- The Fork Paris
- alexanderlobrano.com
- parisbywine.com
- bestrestaurantsparis.com
- timeout.com
- Culinaire tips van time to momo Parijs
Tien tips voor uiteten gaan in Parijs
Met deze tips sla je geen slecht figuur in een Parijs restaurant.
- Het is beleefd om bij binnenkomst even met de ober te overleggen waar je kunt gaat zitten.
- Noem de ober geen garçon, maar monsieur, en een vrouwelijke ober madame. Vraag zijn of haar aandacht door je hand op te steken en Monsieur (of Madame), s’il-vous-plaît te zeggen.
- De menukaart heet la carte, een Frans menu is een maaltijd met twee, drie, vier of meer gangen voor een bepaalde prijs. Een formule is meestal een vast tweegangenmenu (voorgerecht +hoofdgerecht of hoofdgerecht+dessert), een plat du jour is een dagschotel.
- In elk restaurant kun je vragen om een karaf kraanwater (une carafe d’eau). Wil je flessenwater, vraag dan om eau plate (zonder koolzuur) of eau gazeuse of eau pétillante (met koolzuur).
- Wil je geen (dure) fles wijn kopen, vraag dan om een goedkoper karafje huiswijn (un pichet), of een half karafje wijn (un demi-pichet), of vraag om een glas wijn (un verre de vin). Een pichet is meestal te krijgen in een kwart liter (un quart), een halve liter (un demi) of een hele liter (un grand).
- Hou maat met het stokbrood vóór de maaltijd. Fransen beginnen er pas aan tijdens hun eten.
- De rekening is l’addition of la note. Dus: L’addition, s’il-vous-plaît of La note s’il-vous-plaît.
- Een fooi hoeft niet, want de service is inbegrepen in de prijs. Maar laat wel een klein bedrag op tafel achter als je tevreden bent.
- Als een restaurant niet non-stop open is, kun je doorgaans lunchen tussen 12 en 14.30 uur en dineren vanaf 19 uur. Wil je niet de kans lopen om in een leeg restaurant te zitten, ga dan vanaf 20 uur of zelfs later. Restaurants waar kinderen welkom zijn gaan vaak eerder dan om 19 uur open.
- Spreek je helemaal geen Frans, dan kun je in restaurants heel goed met Engels terecht.
Cafés en Salons de thé
In een café of bar kun je iets drinken en eten. De gerechten zijn vaak eenvoudig en traditioneel: salade, sandwich, soep, croque-monsieur (een soort tosti). De sandwiches bestaan uit een half vers stokbrood besmeerd met roomboter en belegd met ham (jambon beurre of parisien), kaas (fromage), ham en kaas (jambon fromage), met of zonder crudités (sla, tomaat), droge worst (sauscisson sec), camembert of brie, en ander beleg zoals tonijn en kip. Maar sommige cafés serveren ook hele maaltijden, al of niet in de vorm van een menu. Ze zijn de hele dag open. Ook voor het ontbijt is een café een goed alternatief voor de ontbijtkelder in het hotel.
Veel Parijse cafés hebben in de koude maanden een overdekt en verwarmd terras. Denk er wel aan dat een drankje drinken op het terras meer kost dan binnen. Je bent het goedkoopst uit als je je koffie of glas wijn staande aan de bar drinkt (au comptoir). Binnen aan een tafeltje zitten (en salle) is iets duurder, maar altijd nog voordeliger dan buiten (en terrasse). Let op dat je niet gaat koffiedrinken aan tafel die is gedekt voor de lunch of het diner.
In een salon de thé kun je, uiteraard, thee drinken met een gebakje erbij, een soesje of een macaron. Maar ook kun je er lunchen met een salade, quiche of omelet. Theesalons gaan ‘s avonds voor etenstijd dicht.
Picknicken in Parijs
In een park, op de Seinekaden, onder een boom op een plein, op een brug over de Seine, er zijn genoeg plaatsen in Parijs waar je kunt picknicken op een mooie dag in voorjaar, zomer en herfst. Met uitzicht op de Seine of de Eiffeltoren, op beelden, bloemen of vijvers. In sommige parken mag je niet op het gras zitten. Vaak staat er dan een bordje Pelouse au repos (grasveld in rust) of juist een bordje dat je wél op het gras mag zitten. Maar er zijn ook altijd bankjes of stoelen. En Parijzenaars nemen zelfs stoeltjes en tafeltjes mee.
Koop etenswaren bij een supermarkt (Monoprix, bijvoorbeeld) of haal (belegde) broodjes bij een bakker of een broodjeswinkel. Water, sap of wijn erbij en een paar plastic bekertjes. Of doe je inkopen op een van de Parijse markten met Franse kaas, charcuterie, paté, brood en fruit. Als toetje haal je een taartje bij een patisserie. Vergeet geen kurketrekker en iets om op te zitten.
Suggesties voor een mooie picknickplek
Parken en tuinen
- Parc des Buttes-Chaimont
- Parc Georges-Brassens
- Parc de la Villette
- Champ de Mars
- Promenade Plantée
- Parc Montsouris
- Jardin Atlantique
- Jardin du Luxembourg
- Place des Vosges
- Jardin Villemin bij het Canal Saint-Martin
- Parc de Belleville
- Cité Universitaire
- Jardin Atlantique
Aan het water
- Pont des Arts (druk)
- Jardin Tino Rossi
- Berges de Seine (tussen Pont de l’Alma en Pont Royal)
- Square du Vert Galant (druk)
- Seinekade van het Ile Saint-Louis (druk)
- Seinekade bij quai de l’Hôtel de Ville
- Bassin de la Villette (quai de la Loire)
- Canal de l’Ourcq
- Canal Saint-Martin (druk)
Woordenlijst
Nederlands | Frans |
ontbijt | petit déjeuner |
lunch | déjeuner |
diner | dîner |
ober | monsieur, madame |
wij zijn met z’n tweeën/drieën/vieren | nous sommes deux/trois/quatre |
de menukaart, de kaart | la carte |
twee- of meergangenmaaltijd met een vaste samenstelling en prijs | le menu, la formule |
de wijnkaart | la carte des vins |
voorgerecht | entrée |
hoofdgerecht | plat |
nagerecht | dessert |
karafje (half karafje) witte wijn | un pichet (un demi-pichet) de vin blanc |
karafje (half karafje) rode wijn | un pichet (un demi-pichet) de rouge |
de rekening, alstublieft | l’addition, s’il-vous-plaît, of: la note, s’il-vous-plaît |