Veel BN’ers gingen je voor en haalden eindeloos inspiratie uit de lichtstad. Ga jij aan een boek, plaat, schilderij, toneelstuk, blog of vlog werken? Parijs staat bekend als plek waar creatieve geesten vaak de rust opzoeken – de rust van de anonimiteit in een wereldstad. Het is weer eens wat anders dan een hutje op de hei.
Met de auto in Parijs: geen aanrader
Kom niet met de auto naar deze drukke stad, parkeren is duur en door het uitgebreide metronetwerk wordt je trouwe vierwieler een overbodige reisgenoot. Zonde van de kosten. Bovendien: denk één keer aan de drukte van de beruchte rotonde rondom L’Arc de Triomphe in combinatie met een verzekering auto en al het gesteggel in gebrekkig Frans, en je kiest voor het openbaar vervoer. Parijs is eigenlijk geen stad voor de auto. Vanachter het stuur zou je ook te veel van deze prachtige stad missen. Mocht je een dagje de stad uit willen, zijn er tal van andere mogelijkheden. Zoals het huren van een auto, waarbij alles op het gebied van verzekeringen al geregeld is. Kortom: laat je auto lekker in Nederland.
Stad van de inspiratie voor Nederlanders
Verder is alles in Parijs zoals je het je voorstelt, al moet je er langere tijd verblijven om de stad echt te leren kennen. Vandaar dat de stad van de liefde zoveel kunstenaars aantrekt als tijdelijke inwoners – al eeuwen, denk aan Vincent van Gogh. Creatievelingen die de bedrijvigheid van een metropool verkiezen boven het platteland, hebben zo hun redenen. In een stad leer je sneller de taal, de mores en de gebruiken. De smaak van een verse croissant of baguette kan voer zijn voor duizend verhalen, het tafereel bij het Centre Pompidou inspireert menig tekenaar of schilder.
Koffie drinken op je vaste stek op Montmartre
Vorig jaar publiceerde het Algemeen Dagblad nog een peiling over de grote aantrekkingskracht van Parijs op Nederlanders, maar dat zijn veelal toeristen. Wie zich onderdompelt in de stad, zoals Youp van ’t Hek regelmatig deed – hoe vaak heeft hij het tijdens zijn shows niet over liften naar Parijs? – komt in aanraking met andere, meer prikkelende aspecten van de stad dan alleen de Champs-Élysées of de Sacré-Coeur.
Andere BN’ers
Philip Freriks, nu vooral actief als gastheer bij De Slimste Mens, bivakkeerde lange tijd in Parijs, hij schreef er zijn ’tekstmuziekprogramma’ Gare du Nord over. Zanger Kenny B had een grote hit met de single Parijs (“Praat Nederlands met me”) en Remco Campert leefde het mondaine leven en schreef er boeken zoals Een liefde in Parijs. Dat is nog maar een handvol voorbeelden van hoe de stad aan de Seine creatieve breinen op de juiste manier weet te prikkelen.