Kies een onderwerp:
- Openbaar vervoer en rondritten
- Parken
- Musea
- Monumenten
- Aquaria
- Pretparken
- Varen
- Zomer- en winterpret
- Dierentuinen
- Actie!
- Draaimolens- en poppentheaters
- Winkels
- En verder
- Eten en drinken
Openbaar vervoer en rondritten in Parijs met kinderen
Reizen met de metro kan voor kinderen al een belevenis zijn. Veel stations zijn mooi gedecoreerd, in de metro wordt vaak muziek gemaakt evenals in de metrogangen. Door het draaihek gaan, door de ondergrondse tunnels lopen naar het perron, de trein zien aankomen, instappen en door de donkere metrotunnels rijden is een spannende gebeurtenis. De metro’s 2 en 6 rijden grote stukken boven de grond, leuk om naar buiten te kijken.
Een rondrit per toeristische bus (Hop-on-hop-off bus) is een goede introductie tot Parijs. Met zo’n bus rijd je langs alle populaire bezienswaardigheden zoals de Notre Dame, de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren. Bij elke halte kun je uitstappen en later weer instappen.
Meer lezen
Regent het of zijn de kinderen moe? Stap in een bus die een mooie route rijdt, zoals bus 21, 24, 28, 63, 69 of 72.
Meer lezen
Je gaat met kinderen gemakkelijk de heuvel op naar Montmartre met de Montmartrobus (vanaf place Pigalle), de Promotrain (treintje door Montmartre, vanaf place Blanche) of de Funiculaire (de kabeltrein) onderaan de trappen voor de Sacré-Coeur. Kaartjes voor de Montmartrobus en de funiculaire zijn dezelfde als in de metro, voor de Promotrain betaal je meer. Op de place du Tertre kunnen kinderen hun portret laten tekenen.
Metrolijn 1 (La Défense naar Château de Vincennes) en metrolijn 14 (van Saint-Lazare naar Olympiades) zijn volledig automatisch en hebben dus geen bestuurder. Het is leuk om voorin te zitten vanwege het uitzicht en het geeft kinderen het idee dat ze zelf de bestuurder zijn.
Meer informatie over openbaar vervoer in Parijs vind je hier en alles over tickets hier. Let op: De Paris Visite-kaart is als je met kinderen reist een van de voordeligste vervoerkaarten vanwege de 50% korting voor kinderen t/m 11 jaar. Bovendien is hij handig omdat je niet hoeft te letten op de losse kaartjes en geen kaartjes bij hoeft te kopen.
Leuke parken in Parijs met kinderen
De speelplaatsen in de parken zijn over het algemeen gratis. Dat geldt niet voor activiteiten zoals ponyrijden, draaien in de draaimolen, zeilbootjes huren en poppenkast kijken.
Parc de Belleville
20e arrondissement, metro Couronnes
Hypermoderne, maar rustige speeltuin in het noordoosten van Parijs. Er zijn fonteinen, een waterval, grasvelden om te spelen of te picknicken en vanaf de top van het park heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Een enorme constructie van hellende houten planken met klimwanden, glijbanen en touwladders is een aantal jaren geleden gebouwd. Prachtig voor kinderen!
Meer lezen
Bois de Boulogne
16e arrondissement, metro Porte Maillot
Immens park aan de westrand van Parijs met verschillende attracties voor kinderen, waar je rustig een dag kunt doorbrengen. Vanaf metrostation Porte Maillot rijdt een treintje naar de ingang van de Jardin d’Acclimatation (er is ruimte voor wandelwagentjes). Daar is een lachspiegelpaleis, je kunt een boottochtje maken over een rivier of de boerderij bezoeken met drie beren en verschillende boerderijdieren. In de Village des Manèges is een klein amusementspark voor kleintjes.
Verder zijn er twee speeltuinen, een voor kinderen tot 10 jaar en een voor kinderen boven 10 jaar, mini-golf, achtbanen en poppenkastvoorstellingen. Je kunt er een fiets huren, midget-golfen, naar poppenkast kijken, een bootje huren om te roeien op het meer en picknicken. Er zijn ook cafés en restaurants.
Plattegrond van het park
Meer lezen
Champ de Mars
7e arrondissement, metro Champ de Mars (RER) of Ecole Militaire
Langwerpig park dat loopt van de voet van de Eiffeltoren naar de Ecole Militaire. Er zijn drie speeltuinen. In het midden op de avenue Anatole France is een zandbak, een draaimolen en een café, en hier is ook de start voor ponyritjes. In het zuidwesten, allée Pierre Loti: een grotere speeltuin met klimrekken en glijbanen. In het zuidoosten: een kleine speeltuin voor peuters. Goed park om te picknicken (behalve het gras in het midden, daar mag je niet op).
Meer lezen
Jardin Nelson Mandela
1e arrondissement, metro Les Halles
Nieuwe avonturentuin (2012) bij de Hallen, aan de kant van de Bourse du Commerce, vroeger Jardin des Halles geheten. Alleen voor kinderen van 7-11 jaar, ouders mogen niet naar binnen. Begeleiders houden de boel in de gaten, ouders geven hun telefoonnummer door. De kinderen mogen 1 uur spelen in deze avonturentuin. Gratis toegangsmunten zijn verkrijgbaar bij de begeleiders aan de ingang.
Op het terrein zijn innovatieve speeltoestellen gemaakt. De kinderen volgen een ontdekkingsroute door de verschillende gedeelten van de tuin. Er is bijvoorbeeld een geheime gang door een bamboebos, een uitzichtpunt met krater en grot, een glijbaan van 20 m, een trampoline, grote futuristische speeltoestellen, computerspellen. Aan het eind van de route (uitgang bij de rue Berger) halen de ouders de kinderen weer op.
De avonturentuin is ook geschikt voor gehandicapte kinderen. Naast de avonturentuin is een kindertuin voor kleinere kinderen.
Openingstijden van de avonturentuin
Jardin du Luxembourg
6e arrondissement, metro Luxembourg (RER) of Odéon
Hier is alles voor kleine en wat grotere kinderen: Poussin Vert, een grote kinderspeelplaats (kost 2 euro voor de hele dag) met leuke schommels, glijbanen, zandbakken en klimrekken. Verder kunnen kinderen hier skelteren, ponyrijden en een ritje in de draaimolen maken. Poppenkast kijken kan in het Théâtre des Marionnettes. De eerste vier rijen zijn gereserveerd voor kinderen, dus kom vroeg!
’s Zomers kun je elke dag een klein zeilbootje huren om het te laten zeilen op de grote vijver (2 euro voor een half uur). In de winter kan dat op woensdagmiddag en in het weekend. Er zijn twee cafés waar je o.a. pannenkoeken en snacks kunt eten, en een toilet.
Meer info over Jardin du Luxembourg
Jardin des Plantes
5e arrondissement, metro Jussieu of Gare d’Austerlitz
In dit park is een dierentuin met meest kleine dieren, de Ménagerie, geschikt voor wat jongere kinderen (zie Dierentuinen). Aan de kant van de rue Buffon is halverwege het park een prachtige draaimolen. Het grote gebouw in het park is het Muséum national d’Histoire Naturelle (zie bij Musea).
Plattegrond van het park
Meer lezen
Jardin des Tuileries
1e arrondissement, metro Tuileries of Concorde
Groot park tussen de place de la Concorde en het Louvre. Er is een speeltuin en een draaimolen (aan de noordkant van de Allée de Castiglione), er zijn trampolines (bij de achthoekige vijver), je kunt er een klein zeilbootje huren om in de vijver mee te varen en een ritje maken op een pony (niet gratis). Voor oudere kinderen is een toer langs de 200 standbeelden in het park een aanrader.
’s Zomers (ongeveer van eind juni tot eind augustus) is er kermis en staat er een reuzenrad aan de noordkant van het park, langs de rue de Rivoli.
Plattegrond van het park
Meer lezen
Bois de Vincennes
12e arrondissement, metro Château de Vincennes
Enorm groot park aan de oostkant van Parijs, een kruising tussen botanische tuin en amusementspark. Attracties zijn een kinderboerderij (Ferme de Paris), een draaimolen, een poppenkast (bij het Lac de Saint-Mandé) en een vlindertuin. Speelplaatsen op de square de la Croix-Rouge bij het Lac Daumesnil en op square de Saint-Mandé, bij het Lac de Saint-Mandé. In april-mei is de Foire du Trône, de grootste kermis van Frankrijk, bij de ingang van het park. Naast het park staat het Château de Vincennes, ook het bezoeken waard.
Plattegrond van het park
Meer lezen
Parc de la Villette
19e arrondissement, metro Porte de Pantin
Hier zijn verschillende kindertuinen. Jardin du Dragon: een glijbaan van 80 m lang in de vorm van een Chinese draak (voor kinderen vanaf 6 jaar, in de staart is een kleinere glijbaan voor jongere kinderen). Jardin des Voltiges: klimrekken en evenwichtstoestellen. Jardin des Dunes (verschillende zones voor leeftijds-groepen): wind-molens die je zelf kunt bedienen door te trappen, beweeg-lijke buizen en tredmolens. Jardin des Brouillards: nevelbaden om af te koelen bij warm weer.
Er kunnen ritjes op een pony worden gemaakt. Bij de Jardin du Dragon staat de Géode, een spiegelende bol, leuk om jezelf in te bekijken. Binnenin worden films vertoond op een immens scherm van 180 graden. Het is een prima park om te picknicken. Aan de noordkant van het park staat de Cité des Sciences et de l’Industrie (zie ook bij Musea).
Plattegrond van het park
Meer lezen
Meer over parken en tuinen in Parijs
Musea in Parijs met kinderen
Musée Air + Espace
Aéroport de Paris-Le Bourget, RER-B3 van Gare du Nord naar Le Bourget
Museum over de Franse luchtvaartgeschiedenis met 150 vliegtuigen in hangars, zowel militaire als civiele. Er staan twee Concordes en een Boeing 747. Een hal is ingericht met unieke helikopters en een tentoonstelling over ‘verticaal vliegen’ vanaf de helikopter van Leonardo da Vinci tot de modernste toestellen. Op Le Bourget landde in 1927 Charles Lindbergh na zijn eerste transatlantische vlucht.
Meer lezen
Musée des Arts et Métiers
60 rue Réaumur (3e arr.), metro Arts et Métiers
Het museum van de kunsten en ambachten is het oudste weten-schapsmuseum van Europa en het bestaat al sinds 1794. Hier vind je Pascals reken-machines, astrolabiums, barometers, klokken, schaalmodellen van gebouwen en machines, een tv-toestel uit 1938, het prototype Avion 3 uit 1890, oude auto’s en de slinger van Foucault.
Meer lezen
Les Catacombes
1 avenue du Colonel Henri Roi-Tanguy (14e), metro Denfert-Rochereau
Voor oudere kinderen een spannende (en soms griezelige) wandeling van 2 km lang onder de grond. Op 10.000 m2 liggen 6 miljoen botten en schedels, afkomstig van Parijse begraafplaatsen die overvol waren geworden. Via een wenteltrap ga je 25 m onder de grond, waar de beenderen in nette stapels, gerangschikt per kerkhof van herkomst zijn neergelegd, maar soms ook in macabere figuren.
Meer lezen
Crypte Archéologique du parvis de Notre-Dame
1 parvis Notre-Dame/place Jean-Paul II (4e), metro Cité of Saint-Michel
Hier ontstond ongeveer ooit de stad Parijs. Je vindt er nu resten van gebouwen uit de Gallo-Romeinse tijd en de 19e eeuw die onder het plein voor de Notre-Dame gevonden zijn. Er zijn stukken van Romeinse kaden, middeleeuwse kelders en winkels, de fundatie van een kerk, van een 18e-eeuws weeshuis voor vondelingen en van een 19e-eeuws riool.
Meer lezen
Palais de la Découverte
avenue Franklin D. Roosevelt (8e), metro Champs Elysées-Clémenceau
Wetenschapsmuseum met uitleg over wetenschappelijke vraagstukken en proeven waar kinderen aan mee mogen doen. Er zijn permanente tentoonstellingen over astronomie, biologie, scheikunde, natuurkunde en geologie. In de afdeling Planète Terre vind je de laatste ontwikkelingen op meteorologisch gebied.
Meer lezen
Musée des Egouts
tegenover 93 quai d’Orsay (7e), metro Alma-Marceau
Het rioleringsstelsel dat onder Parijs door loopt kun je bezichtigen via een aangelegde wandelroute in een deel van het ondergrondse netwerk. Het hele stelsel is 2100 km lang. Er is ook een tentoonstelling van machines die in het riool gebruikt worden. Het ruikt een beetje muf, maar het stinkt niet en je loopt gewoon over paden en bruggetjes. Wel is het er fris, ongeveer 14 graden.
Meer lezen
Grévin
10 boulevard Montmartre (9e), metro Rue Montmartre of Richelieu-Drouot
Wassenbeeldenmuseum dat werkt met thema’s. In het Théâtre du Tout Paris staan Franse politieke figuren en filmsterren, de Collection Grévin heeft beelden van dode maar ook van nog levende figuren, bij Les Clichés du 20e siècle zijn de belangrijkste gebeurtenissen van de 20e eeuw verbeeld en in het Palais des Images worden voorstellingen gegeven met behulp van spiegels, geluid en licht.
Meer lezen
Muséum National d’Histoire Naturelle
36 rue Geoffroy Saint-Hilaire (5e), metro Austerlitz of Jussieu
Verrassend museum met als topattractie voor kinderen de Grande Galerie de l’Évolution over de evolutie van dieren, waar een parade van levensgrote opgezette olifanten, leeuwen, tijgers, giraffes en nog veel meer beesten staat. Ook de moeite waard is de Galerie de Paléontologie waar skeletten van voorwereldlijke dieren (o.a. dinosaurussen) zijn te bewonderen.
Meer lezen
Louvre
Cour Napoléon (1e), metro Palais Royal-Musée du Louvre
Ook in dit wereldberoemde museum is voor kinderen veel te zien. Maar het is er meestal razend druk en de collectie is oneindig groot. Een goede voorbereiding is daarom aan te raden. Kies van tevoren uit wat je wilt zien en waar dat te vinden is. Je vermijdt daarmee dat het bezoek te lang gaat duren en je alsmaar heen en weer door het gigantische gebouw moet lopen. Boek de tickets van tevoren op internet. Op de site van het Louvre staan een paar hoogtepunten (in het Engels of Frans) die ook voor kinderen interessant zijn (waaronder de Mona Lisa) en ook de Egyptische vleugel is populair bij kinderen.
Als je kijkt op de site van het Louvre kom je vanzelf kunstwerken tegen die je kinderen leuk vinden. In het Louvre zelf kun je brochures krijgen voor een route met hoogtepunten. Verder zijn de fundamenten van het oude kasteel onder het Louvre ook voor kinderen leuk om te bezichtigen.
Meer lezen
Musée de la Magie
11 rue Saint-Paul (4e), metro Saint-Paul of Sully-Morland
Museum over goochelkunst en tovenarij. Er is een verzameling goochel- en toverattributen, waaronder de kist van het doorgezaagde meisje. Verder vind je er magische machines, geheime dozen, optische spelletjes en raadsels die je als bezoeker mag oplossen. Het bezoek is inclusief een goochelvoorstelling.
Meer lezen
Musée de la Marine
17 place du Trocadéro (in het Palais de Chaillot) (16e), metro Trocadéro
Museum over voornamelijk de Franse marine. Scheepsmodellen, o.a. van een 19e eeuwse zeilboot met 120 kanonnen, een vergulde boot van Napoléon, modelboten en boegbeelden.
Meer lezen
Centre Georges Pompidou
place Georges Pompidou (4e), metro Hôtel de Ville, Châtelet of Rambuteau
Museum van moderne kunst in een kleurrijk gebouw van glas en staal uit 1977 met de buizen en pijpen in verschillende felle kleuren aan de buitenkant. De groene buizen zijn voor water, de blauwe voor lucht, de gele voor elektriciteit en de rode voor roltrappen en liften.
Op de begane grond is een afdeling voor kinderen, de Galerie des Enfants, met exposities die speciaal voor kinderen zijn samengesteld. De roltrap is een aanrader voor iets oudere kinderen (tot 13 jaar moeten ze de lift nemen). Buiten aan de zijkant van het museum (place Igor Stravinsky) is een vijver met de kleurrijke waterspuwende figuren van Niki de Saint-Phalle en Jean Tingueley, een leuke plek om even te zitten. Op het plein voor het gebouw (place Georges Pompidou) is het altijd druk en er zijn vaak optredens van straatartiesten. Je kunt ook een kaartje kopen voor alleen de roltrappen naar boven (haal een kaartje rechts achterin de hal van het museum bij de ticketmachine, kosten 3 euro). Tickets met volledige toegang zijn hier verkrijgbaar.
Meer lezen
Musée de la Poupée (voorlopig en mogelijk permanent gesloten!)
impasse Berthaud (bij 22 rue de Beaubourg) (3e), metro Rambuteau
Museum met een collectie van 500 poppen vanaf 1800 tot nu, gemaakt van porselein, papier-maché, stof, rubber, plastic of celluloid. Ze zijn tentoongesteld temidden van meubels en speelgoed en in poppenhuizen uit de bijbehorende tijd. De hele ontwikkeling van poppen als mini-volwassenen in de begintijd tot huilende babypoppen nu kun je hier volgen. Er is een winkel waar je poppen en poppenkleertjes kunt kopen en waar regelmatig een poppendokter komt. De poppen vasthouden mag jammer genoeg niet.
Cité des Sciences et de l’Industrie
30 avenue Corentin-Cariou (19e), metro Porte de la Villette
Groot wetenschapsmuseum dat heel kindvriendelijk is. Haal bij de kassa een overzicht van de tentoonstellingen. Begin bij de Explora en kies daarna voor andere attracties (waarvoor je soms weer een kaartje moet kopen). Er is onder andere een onderzeeër waar je in mag, de Argonaute, een aquarium en de Explora, waar je piloot kunt zijn in een vliegtuig, binnenin een camera kijken of door het menselijk lichaam reizen. In de Cité des Enfants op de begane grond wordt wetenschap interactief uitgelegd voor kinderen (2-7 jaar en 5-12 jaar). Je kunt overal in en je mag van alles proberen, maar je mag maar anderhalf uur blijven.
Let op: De Cité hanteert een ingewikkeld tariefsysteem. Zoek van tevoren uit wat je wilt zien!
Meer lezen
Monumenten in Parijs met kinderen
Arc de Triomphe
place du Général de Gaulle (8e), metro en RER Charles-de-Gaulle-Étoile
Triomfboog die Napoleon liet bouwen om de overwinningen van zijn leger te vieren. Onder de boog brandt de vlam van het graf van de Onbekende Soldaat. Elke dag om 18.30 uur kun je zien hoe de vlam opnieuw wordt aangestoken. In het museum boven is op grote filmdoeken informatie te vinden, er is een kaart van alle 77 triomfbogen in Europa en je kunt je de geschiedenis van de Arc de Triomphe volgen. Bovenop (via trap of lift) heb je een prachtig uitzicht over de stad en de speelgoedautootjes die beneden rond de triomfboog cirkelen. Daar staan ook verrekijkers.
Meer lezen
Eiffeltoren
Champ de Mars (7e), metro Trocadéro
Het bekendste symbool van Parijs en voor kinderen een prachtig bouwwerk. Ga ’s morgens vroeg of aan het eind van de middag. Loop vanuit metrostation Trocadéro achter het Palais de Chaillot om naar de Esplanade en kijk dan naar links voor een verrassend zicht op de Eiffeltoren.
Je kunt met de trap of de lift naar de 1e of 2e etage, naar de 3e etage alleen met de lift. Onderweg is overal informatie over de toren te vinden. Let op of je een jas of vest moet meenemen, want boven kan het flink waaien.
Ook onder de toren staan en naar boven kijken is spectaculair. ’s Avonds is de Eiffeltoren mooi verlicht. Bovendien knipperen na zonsondergang op elk heel uur tot 1.00 uur (juni, juli en augustus tot 2.00 uur) duizenden lichtjes gedurende 5 minuten. Achter de Eiffeltoren kun je uitrusten op het Champ de Mars, waar ook een paar speeltuinen zijn. Draaimolens staan vlak voor de Eiffeltoren en aan de overkant van de Seine.
Meer lezen
Place de la Concorde
Dit is het grootste en beroemdste plein van Parijs. Het werd aangelegd door koning Lodewijk XV. Hij liet er zijn standbeeld op zetten en noemde het plein naar zichzelf Place Louis XV. Zijn opvolger Lodewijk XVI was minder gelukkig. Tijdens de Franse Revolutie werd op het plein een guillotine opgesteld waar honderden Fransen een kopje kleiner werden gemaakt. Ook hij en zijn vrouw Marie-Antoinette moesten er in 1793 aan geloven. Na de Revolutie werd het plein herdoopt in Place de la Concorde.
Nu staat in het midden een 23 m hoge Egyptische obelisk uit 1250 v.Chr. Het duurde drie jaar voor hij goed op zijn plaats stond. Verder staan er twee prachtige weelderige fonteinen en op acht hoeken een standbeeld dat een Franse stad uitbeeldt.
Notre Dame de Paris
place du Parvis de Notre-Dame (4e), metro Saint-Michel (RER) of Cité
De beroemdste kerk ter wereld met een prachtige buitenkant en indrukwekkend interieur. Aan de voorkant boven de ingang zie je het mooie roosvenster met daaronder de Galerij van de Koningen (uit de Bijbel). Binnen zijn drie orgels, waarvan er een de grootste in Frankrijk is met 7800 pijpen.
Als je net als Quasimodo uit Les Misérables de toren beklimt (422 treden), zie je veel van het schitterende bouwwerk, de versieringen en de vreemde waterspuwers en je hebt een prachtig uitzicht over Parijs. De trappen zijn wel geschikt voor kleine kinderen, maar het is er nauw en met een baby of peuter op je arm is het niet gemakkelijk.
Achter de kerk is een klein park met een zandbak en bankjes. Op het plein voor de kathedraal vind je Point-Zéro, het punt vanwaar alle afstanden naar Parijs gemeten worden.
Meer lezen
Tour Jean sans Peur
20 rue Etienne Marcel (2e), metro Etienne Marcel of Les Halles
Deze toren is het laatste overblijfsel van het Hôtel de Bourgogne, dat ook een woonhuis omvatte, en is gebouwd als verdedigingstoren door Jean sans Peur in 1409. De toren heeft een stenen wenteltrap met een gewelf dat versierd is met plantmotieven. Op de bovenste verdieping zijn nog de gaten te zien waardoor projectielen naar de vijand konden worden gegooid. In het gebouw staat een 15e-eeuws privétoilet, toentertijd een van de eerste wc’s van Parijs.
Meer lezen
Sainte-Chapelle
4 boulevard du Palais (1e), metro Cité
Kapel met kinderafmetingen. Door Lodewijk IX gebouwd als onderkomen voor zijn relekwieën. Op de eerste etage zijn prachtige gebrandschilderde ramen in blauw en rood, vooral mooi als de zon erdoorheen schijnt. Het plafond is bezaaid met goudkleurige sterren tegen een hardblauwe hemel. Deze etage was voor de koninklijke familie, de benedenkapel was voor het personeel.
Meer lezen
Château de Vincennes
avenue de Paris (12e), metro Château de Vincennes
Kasteel uit de 14e eeuw dat is gebouwd als verblijfplaats voor koningen, maar later ook dienst deed als gevangenis en wapendepot. Er ligt een slotgracht omheen en een verdedigingsmuur. De donjon (die je kunt beklimmen tijdens een rondleiding) is onlangs prachtig gerestaureerd, evenals de Sainte-Chapelle. De donjon is 50 meter hoog en is de hoogste van Europa. Binnen wordt in de koninklijke raadszaal een film vertoond over de 14e eeuw. Ook resten van gevangeniscellen kun je bekijken.
Meer lezen
Meer over monumenten in Parijs
Aquaria in Parijs, leuk voor kids
Palais de la Porte Dorée
293 avenue Daumesnil (12e), metro Porte Dorée
Een leuk tropisch aquarium in de kelder van het voormalige ministerie van Koloniën. Moeilijk begaanbaar voor wandelwagentjes door de vele trappen.
Meer lezen
CinéAqua
5 avenue Albert De Mun (16e), metro Trocadéro
Gevestigd in het Palais de Chaillot. Een combinatie van (kinder)films en een aquarium met o.a. 500 soorten vissen, waaronder haaien.
Meer lezen
Dierentuinen in Parijs met kinderen
Parc Zoologique de Paris
Bois de Vincennes, op de kruising van de avenue Daumesnil en de route de la Ceinture du Lac Daumesnil, metro Porte Dorée, bus 46, 86 en 325 (halte Parc Zoologique)
De grote dierentuin in het Bois de Vincennes is sinds april 2014 weer open. Het is een totaal vernieuwde, spectaculaire dierentuin met vijf biozones waar dieren in hun natuurlijke omgeving te zien zijn. Hij is elke dag open. Er zijn in het park twee restaurants en diverse eettentjes. Rolstoelen en wandelwagens zijn te huur.
Bezoekers kunnen zelf rondlopen of kiezen uit twee routes, een van 3 en een van 1 kilometer lang. Langs die routes kun je bijvoorbeeld achter de schermen in de keukens kijken waar het eten voor de dieren klaargemaakt wordt. Of je kijkt mee met een dierenarts in de operatiekamer of hoe hij van een dier een röntgenfoto maakt. Er is zelfs een trainingscentrum voor de dieren om ze te leren met zo weinig mogelijk stress mee te werken aan een medisch onderzoek, en daar mag je bij zijn. In het giraffenhuis kunnen bezoekers de giraffen vanaf een hogere galerij bekijken, en ook kan het publiek regelmatig toekijken hoe een leeuw een karkas verscheurt.
Bekijk hier een filmpje van het Parc Zoologique de Paris.
Menagerie
Er is een kleine dierentuin, de Menagerie in de Jardin des Plantes. Er zijn o.a. apen, struisvogels, flamingo’s en een panda. Voor de allerkleinsten zijn er boerderijdieren die ze mogen aaien. In de Micro Zoo staan microscopen waarmee je heel kleine beestjes kunt bekijken.
Bekijk hier een filmpje van de Menagerie.
Pretparken in Parijs met kinderen
Parc Astérix
in Plailly, 35 km ten noorden van Parijs, RER-B naar vliegveld Charles de Gaulle, vandaar met de Astérix-bus
Verschillende achtbanen en waterattracties in een decor van Griekse, Romeinse en Gallische huizen. Geopend van april tot november.
Meer lezen
Aquaboulevard
4-6 rue Louis Armand, net buiten de Périphérique, bij de Porte de Sèvres, metro Balard
Binnen- en buitenbaden met glijbanen, golfbaden, bubbelbaden, geisers en bubbelbaden.
Meer lezen
Disneyland Resort Paris
in Marne-la-Vallée, 15 km ten oosten van Parijs, RER-A
Amusements- en themapark met Disney-figuren, attracties als Space Mountain en Pirates of the Carribean, Walt Disney Studio Park en It’s a Small World.
Uitgebreide informatie vind je op de officiële site van Disneyland.
Hoe je er vanuit Parijs moet komen Lees je hier.
Plattegrond van Disneyland Paris
Playmobil Funpark
22-24 allée des Jachères, Fresnes, 10 km ten zuiden van Parijs, RER-B tot La Croix-de-Berny, vandaar de bus naar het park
Grote bouwsels van Playmobil waar kinderen in mogen, zoals een kasteel, een piratenschip, een romeinse arena, een dierentuin.
Meer lezen
Varen in Parijs
Op de Seine kun je met kinderen diverse boottochtjes maken. Je kunt een rondvaart maken van ongeveer een uur op een van de rondvaartboten. ’s Avonds opstappen bij de Pont Neuf en dan naar de verlichte Eiffeltoren varen is een geweldige ervaring. Of je stapt met de kinderen op de Batobus, die op de Seine heen en weer vaart. Je kunt bij elk van de zes haltes op- of afstappen en later je weg vervolgen. Ook een goed idee als kinderen moe worden.
Meer over varen in Parijs en over de Seine
Zomer- en winterpret met kinderen in Parijs
Paris Plages
In de zomer (juli en augustus) is Paris Plages een populair evenement, ook voor kinderen. Het bestaat uit stranden die speciaal hiervoor zijn aangelegd. De kinderen kunnen aan een ‘strand’ liggen, spelletjes doen, in de zandbak spelen, pootje baden in ondiepe badjes, trampoline springen en in roeiboten varen. Bij warm weer staan op diverse plekken sproeiers die verkoeling brengen. Er zijn op een paar plaatsen cabines waar je je baby kunt verschonen, inclusief flessenwarmers. In het water van de Seine is zwemmen verboden.
Meer lezen
Schaatsen en kerst
In de winter (ongeveer van december t/m februari) zijn op verschillende plekken in Parijs ijsbanen ingericht, die vooral voor kinderen aantrekkelijk zijn. Voor de kleintjes zijn gratis schaatsen met dubbele ijzers aanwezig. Andere schaatsen kun je er huren.
Verder zijn de kerstetalages (half november tot janari) van de grote warenhuizen een feest. Elk jaar ontwerpen de warenhuizen fantastische etalages met veel bewegende dieren en poppen. Voor de ramen staan speciale opstapjes voor kinderen, zodat ze alles goed kunnen bekijken.
Tegen eind november staat op deze site elk jaar meer informatie over schaatsen en kerst in de rubriek feestdagen rondbrengen in Parijs.
Actie! Met de kids in Parijs
Fietsen, skaten, wandelen, klimmen
Willen de kinderen niets (meer) bezoeken, maar actief zijn, dan is er in Parijs veel te doen. Fietsen, skaten en wandelen kan tijdens elk weekend als verschillende autowegen en wijken voor het verkeer zijn afgesloten: langs de Seine, in de Marais en langs het Canal Saint-Martin. Maar ook het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes zijn echte fiets- en wandelparken, ook door de week. Op Paris Respire zie je welke wijken autovrij zijn in het weekend.
Met oudere kinderen kun je een van de wandelingen door Parijs maken.
Fietsen
Fietsen door Parijs is een aparte belevenis. Voor kinderen is het echter niet geschikt, behalve in de verkeersvrije gebieden in het weekend. Er zijn wel fietspaden, maar die werken toch weer anders dan bij ons en de automobilisten zien de fietsers soms letterlijk niet staan. Wel kun je met kleinere kinderen gaan fietsen (eventueel met gids) door een fiets te huren met een kinderzitje. Klik hier voor adressen waar je een fiets kunt huren. Lees meer over de Vélib’ en over hoe het werkt.
Zwemmen
Zwemmen kan behalve in Aquaboulevard in een van de overdekte zwembaden van Parijs, bijvoorbeeld:
- De drijvende Piscine Josephine Baker (13e), die in de Seine ligt voor de Bibliothèque nationale François Mitterrand.
- De Piscine in de Butte aux Cailles (13e) in art-decostijl.
- Het zwembad Pailleron bij de Buttes-Chaumont (19e).
- De Piscine Pontoise in Saint-Germain-des-Prés (5e).
Sommige zwembaden zijn tot ’s avonds laat open. Let op: iedereen moet een badmuts dragen (vaak te huur) en jongens moeten een kort strak zwembroekje aan.
Zoek een zwembad uit de lijst
De bomen in
In het Parc Floral van het Bois de Vincennes kun je met kinderen ‘wandelingen’ maken door de boomtoppen. Je volgt een parcours op 1,5 tot 7 meter via houtbruggen, klimtouwen en gezekerde lijnen van boomtop naar boomtop. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen.
Je krijgt eerst instructie en als je de gordel om hebt kun je in je eigen tempo van boom naar boom gaan via kabels, touwladders en bruggetjes. Het parcours wordt aangepast aan je leeftijd: hoe ouder, hoe hoger je gaat. Voor kinderen vanaf 6 jaar is dat bijvoorbeeld 1,5 meter, voor volwassenen 7 meter. Kinderen onder 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene (die niet mee hoeft te doen).
Zie voor meer informatie de website van Evasion Verte.
Berges de Seine
Ruim 2 km Seinekade is omgetoverd van een autosnelweg in een voetgangersgebied. Voor kinderen zijn veel attracties gemaakt: spelletjes op de grond, een enorm schoolbord waar ze op mogen krijten, een klimwand, drijvende tuinen, ongedwongen cafés. Regelmatig zijn er gratis voorstellingen. Het voetgangersgebied is tussen de Pont de l’Alma en de Pont Royal, metro Pont de l’Alma.
Meer info
Draaimolens en poppentheaters in Parijs
In veel grote parken staan permanent draaimolens voor kinderen. Bijvoorbeeld in de Jardin des Tuileries, Champ de Mars, Jardin du Luxembourg en onderaan de heuvel van de Sacré-Coeur in Montmartre. Voor de meeste draaimolens moet je betalen.
Ook zijn er veel poppentheaters die voorstellingen geven op woensdag- of zaterdagmiddag, in de grote vakantie elke dag. Kijk in de Pariscope wanneer er voorstellingen zijn en hoe laat ze beginnen. De taal is Frans, maar het verhaal is voor kinderen meestal wel te volgen. Er zijn poppentheaters in o.a. het Parc des Buttes Chaumont, in het Théâtre des Guignols bij de rotonde van de Champs-Elysées, in het Parc Floral van het Bois de Vincennes, in het Parc Montsouris en de Jardin du Luxembourg. Zorg dat je er 20 minuten van tevoren bent, dan heb je goede plaatsen.
Lees hier meer over draaimolens in Parijs
En verder…
- Luchtballon in het Parc André Citroën (15e), metro Balard: 150 m omhoog in de mand van de luchtballon van Eutelsat.
- Paris Story: kennismaken met de geschiedenis van Parijs in een 3D-bioscoop, en Paris Miniature, een model van de stad met interactieve knoppen om bezienswaardigheden op te sporen.
- Etoile du Rex, 1 boulevard Poissonnière (2e), metro Bonne Nouvelle: prachtige art-déco bioscoop met rondleiding.
- De esplanade tussen de twee vleugels van het Palais de Chaillot (16e), metro Trocadéro: vooral ’s avonds vol met straatartiesten, skaters en skateboarders. En hiervandaan heb je prachtig uitzicht op de verlichte Eiffeltoren.
- Plein naast het Centre Pompidou (4e), metro Rambuteau: kleurige, bewegende fonteinen in de vijver van Nikki de Saint-Phalle en Jean Tinguely die mensen en dieren verbeelden, verder straatartiesten en optredens op het plein voor het museum.
- Bij de Jardin Nelson Mandela, voor de kerk Saint-Eustache, place René Cassin (1e), metro Les Halles: enorm beeld van een hoofd en een hand op het plaveisel, getiteld L’Ecoute en gemaakt door Henri de Miller.
- Op de binnenplaats van het Palais Royal, tussen de tuin en de rue Saint-Honoré (1e), metro Palais Royal-Musée du Louvre: de Colonnes van David Buren, een modern kunstwerk dat bestaat uit witte en zwarte marmeren kolommen van verschillende grootte. Leuk om van kolom naar kolom te springen of erop te klimmen.
- Vogelmarkt op de place Louis Lépine (4e), metro Cité, op zondag van 8-19 uur: vogels en kleine huisdieren.
- Wandeling langs de Seine, langs het Louvre, over bruggen en langs veel bezienswaardigheden aan weerszijden van de rivier.
- Voor sportliefhebbers: bezoek tennisstadion Roland Garros, het Parc des Princes of het Stade de France.
- Wandel langs het Canal Saint-Martin vanaf de rue des Récollets (10e arr.) tot aan het Bassin de la Villette. Er zijn in het kanaal 9 sluisjes uit de 19e eeuw die opengaan als een schip erdoor wil. Kijk ernaar vanaf de boogbruggen over het kanaal. De Jardin Villemin heeft een speeltuin en je kunt ook de groene binnentuin van het het oude ziekenhuis Saint-Louis binnenlopen.
- De meest romantische brug in Parijs: de Pont des Arts, de voetgangersbrug tussen de quai de Conti en de quai du Louvre. Verliefde stelletjes hebben tot voor kort de brug volgehangen met slotjes met hun namen erop, waarop het sleuteltje in de Seine werd gegooid. Maar dat is sinds 2015 verleden tijd, het mag niet meer.
Winkels in Parijs
Deyrolle
46 rue du Bac (7e), metro Rue-du-Bac
Winkel met opgezette dieren in allerlei maten en soorten: huisdieren, wilde dieren, vogels, vlinders, insecten. Te zien zijn o.a. een buffalo, een havik, een zebra, een hond, een leeuw, een ijsbeer en een baby-olifant.
Meer lezen
Disney Store
44 avenue du Champs-Elysées (8e), metro Franklin D. Roosevelt
Een van de grootste Disney-stores. Grote keus dus van allerlei Disney-producten van Nemo, Tinkerbell, Alladin, Mickey Mouse, Winnie the Pooh, Pinokkio en andere Disney-idolen.
Harry Potter winkel: La Boutique aux 2 Balais (De winkel met 2 bezems)
61 Boulevard des Batignolles, 75008 PARIJS | Website
Een klein winkeltje stampvol Harry Potter spulletjes. Echt voor de liefhebber! Makkelijk te bereiken vanaf metrostation Villiers (metrolijn 2 of 3).
Lees ook onze blog over de link tussen Harry Potter en Parijs. Welke gebouwen gebruikte J.K. Rowling als inspiratiebron?
Village Joué Club
Grote speelgoedwinkels in Frankrijk. In Parijs zijn er meerdere vestigingen. Alles van poppen tot bouwdozen en van goedkoop tot duur is hier te koop.
Meer lezen
Markten
Leuke markten voor (oudere) kinderen zijn de markt op de rue Mouffetard, marché d’Aligre, marché aux Puces en de marché aux oiseaux.
Eten en drinken in Parijs met kids
Er zijn meer dan genoeg cafés en restaurants in Parijs waar je met kinderen kindvriendelijkkunt eten. Een paar voorbeelden.
Ontbijt/lunch
- Le Pain Quotidien (7 vestigingen in Parijs), ongedwongen ontbijt, ook zoet beleg.
- In ieder café kun je ’s morgens wel koffie, thee, chocola en een glas (vers) sinaasappelsap krijgen plus een croissant, een petit pain au chocolat of wat stokbrood met jam. Voor de lunch is er een ‘sandwich jambon’ (stokbrood met ham), ‘sandwich fromage’ (stokbrood met kaas) of ‘croque monsieur’ (tosti).
- Bij diverse bakkers kun je lekkere belegde broodjes (‘sandwiches’ genoemd) kopen en vaak ook opeten. Bijvoorbeeld bij Paul (meerdere filialen) of Eric Kayzer (meerdere filialen).
- Sla eens een keer het standaardontbijt in het hotel over en ontbijt uitgebreid bij deze restaurants of in een café, vaak stukken lekkerder dan in het hotel en bij mooi weer kun je met de kinderen buiten zitten.
Lunch/diner
- Hippopotamus
- McDonald’s
- Buffalo Grill
- Pizza Pino, vier filialen in Parijs.
- Fuxia, 7 filialen in Parijs, pasta en pizza.
- Exki, 6 filialen in Parijs, gezond en snel.
- Chartier, 7 rue du Faubourg-Montmartre (9e) is een belevenis, ook voor kinderen. Een immens restaurant, niet duur, alles gaat snel.
- Le Café Suédois, 11 rue Payenne (3e), familierestaurant met kinderafdeling.
- Bread and Roses, 62 Rue Madame (6e), brood, taart en een hartige hap.
- Polidor, 41 rue Monsieur-le-Prince (6e), bij de Jardin du Luxembourg, eenvoudig Frans eten.
- Le Trumilou, 84 quai de l’Hôtel de Ville (4e), Frans eten aan lange tafels.
- In crêperies kun je lunchen of dineren met dunne pannenkoeken met zoet of hartig beleg. Bijvoorbeeld Breiz Café, 111 rue Vieille du Temple (3e), La Crêperie des Canettes of 10 rue des Canettes (6e).
Kies als je niet bij een ketenrestaurant eet een gelegenheid met een kindermenu (te zien op het menu bij de buitendeur). Op dat menu kun je ook zien wat alles kost.
IJs
Heerlijk ijs in talloze smaken vind je o.a. bij Berthillon op het Ile Saint-Louis (4e), 31 rue Saint-Louis-en-l’Ile, bij Amorino (verschillende vestigingen) of Pozzetto (39 rue Roi de Sicile, 4e arr.). En op de Champs-Elysées nr. 49 is een luxe design-Häagen-Dazs.
Picknicken
Bij mooi weer is picknicken een geliefde bezigheid, ook voor kinderen. Op heel veel plekken in parken en op kaden, pleinen en bruggen kun je prima picknicken. Haal van tevoren brood, beleg en drinken en eet dat op in een mooi park, op de Seinekade of de Pont des Arts. Een goed adres voor inkopen is een van de vele Monoprix-warenhuizen met een voedselafdeling.