Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk is Château de Versailles. Officieel een kasteel genoemd, maar naar onze begrippen is het vooral een groot en prachtig paleis. Fransen maken onderscheid tussen stad en platteland. Een kasteel staat buiten de stad en een paleis staat in de stad. Verwacht in ieder geval geen klassiek kasteel, maar wel een enorm paleis. Een van de grootste ter wereld en je vindt dit paleis net buiten Parijs.
Hieronder vertellen we alles wat je wilt én moet weten over een bezoek aan het Paleis van Versailles. Van vervoer hier naar toe tot praktische adviezen over de locatie zelf. Natuurlijk geven we je ook achtergrondinformatie over het paleis.
Wat zijn goede redenen om het Kasteel / Paleis van Versailles te bezoeken?
- Het Paleis van Versailles is een meesterwerk van Franse barokke architectuur.
- Het Paleis van Versailles was meer dan een eeuw de hoofdverblijfplaats van de Franse koningen, waaronder Lodewijk XIV (de Zonnekoning) en Marie-Antoinette.
- Het Paleis van Versailles is een van de grootste en meest weelderige koninklijke paleizen ter wereld.
- Het Paleis van Versailles herbergt een ongelooflijke grote en mooie kunstcollectie.
- Het Paleis van Versailles heeft een uitgebreide geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.
- Het Paleis van Versailles was de locatie van enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in de Franse geschiedenis, waaronder de ondertekening van het Verdrag van Parijs (Verdrag van Versailles – 1783) en de oprichting van de Franse grondwet (1791).
- Het verdrag van Versailles is ondertekend in de wereldberoemde Spiegelzaal, een van de meest iconische kamers in heel Frankrijk.
- Het Paleis van Versailles is omgeven door prachtige tuinen, waaronder de beroemde Grand Trianon en Petit Trianon.
- Het Paleis van Versailles biedt bezoekers een unieke kans om te zien hoe het Franse koningshuis leefde in de 18e eeuw.
- Een bezoek aan het paleis van Versailles is een onvergetelijke ervaring die je je leven lang zult herinneren.
Bezoek de Royal Serenade!
Naast de Musical Gardens of Fountain Shows vinden op zaterdagavonden van 11 juni tot 17 september 2022 én op 14 juli en 15 augustus de beroemde Royal Serenades plaats.
In de Koninklijke Kapel, de Spiegelzaal, de ‘Grand Apartments’ van de Koning en Koningin en de binnenplaats worden historische gebeurtenissen nagespeeld met o.a. barokke dansers en zwaardgevechten. Deze bijzondere koninklijke serenades zijn heel populair en trekken vele bezoekers. Boek op tijd een extra ticket hiervoor bij het kasteel van Versailles!
Vermijd superlange rijen in Versailles: bestel vooraf je tickets!
Laten we met het belangrijkste beginnen: de rijen voor het Paleis van Versailles kunnen lang zijn, heel lang (zie de foto’s hieronder). Maar als je vooraf online een ticket hebt gekocht voor een bepaalde tijd, dan kun je zo doorlopen of je hebt een korte wachttijd. Ideaal. Wij konden zo doorlopen.
Koop hier online je tickets voor het Paleis van Versailles (Nederlandstalig).
(Let op, koop in het hoogseizoen en tijdens feestdagen enkele dagen eerder je ticket, anders is het mogelijk al uitverkocht!)
Ook als je een kwartiertje te laat bent, mag je nog zo doorlopen, geen probleem. Er is namelijk een aparte ingang voor mensen die vooraf een ticket met tijdslot hebben gekocht. De tijd staat op een bordje en je kunt dan zo naar binnen lopen. Als je te vroeg bent, sta je nog wel even te wachten tot je toegelaten wordt. Maar ook dat gaat heel snel. In ieder geval veel sneller als dat je staat te wachten in een rij waar iedereen nog een ticket moet kopen.
Let op dat je de juiste tickets koopt!
Je kaartje geeft in principe toegang tot het paleis én de tuinen. Behalve op de dagen dat er muziek- en/of fonteinenshows zijn. Daarvoor heb je een extra ticket nodig. Dat geldt in het zomerseizoen (tot eind oktober) sowieso voor de dinsdag, donderdag en vrijdag. In het weekend zijn er de Great Musical Waters. Dus alleen op maandag en woensdag kun je dan zonder bijbetalen met het goedkoopste kaartje het paleis, inclusief tuinen bezoeken.
Op alle andere dagen heb je (in het zomerseizoen dus) een duurder ticket nodig. Ook nodig als je het paleis en de tuinen in de ochtend bezoekt en de shows pas die avond zijn. Bij de tuinen controleren ze daarom nogmaals je ticket en moet je een extra kaartje kopen als je ticket niet geldig is voor de shows. Je kunt wel in de ochtend het paleis bezoeken een rondje door de tuinen maken en later weer terugkomen voor de shows.
Verschillende ticket opties:
- Paleis van Versailles & Tuinen – op dagen zonder shows alleen toegang tot het paleis met dit ticket (let op: er is bijna elke dag een show, behalve woensdag!). Een audiogids is inbegrepen.
- Paleis van Versailles, landgoed & tuinen – op dagen met shows.
- Rondleiding door het Paleis van Versailles – groep tot maximaal 20 personen. Gids in het Engels, Frans of Spaans.
- Paleis van Versailles met vervoer vanuit Parijs & rondleiding – ophalen vanuit Parijs is 8:15 of 13:15
- Toegang Landgoed Marie Antoinette & Trianen Paleizen – let op, met dit ticket heb je dus geen toegang tot het paleis.
Hoe kom je bij het Paleis van Versailles?
De meest gestelde vraag over het Paleis van Versailles gaat over het vervoer hier naar toe. Hoe kom je hier? In de meeste gevallen, geldt dit voor toeristen die vanuit Parijs het Paleis van Versailles willen bezoeken.
Als je met de auto heen gaat is het goed om te weten dat er een groot betaald parkeerterrein is, pal voor het paleis. Kom je voor een uur of elf dan kun je hier nog prima parkeren.
Hoe kom je vanuit Parijs naar het Paleis van Versailles?
Er zijn een aantal mogelijkheden:
1 Met de trein (RER-C)
Reis in Parijs naar een metrostation met een RER-C treinverbinding. Op het treinstation zelf kun je dan bij een automaat heel makkelijk en duidelijk tickets kopen voor de trein naar Versailles. Neem de trein naar: Versailles Château Rive-Gauche.
(dit is het eindstation en duurt ongeveer 40 minuten, afhankelijk van waar je instapt). Bekijk de foto’s hieronder met extra uitleg.
2 Boek een excursie en ga rechtstreeks met een bustransfer en gids
Er zijn georganiseerde reisjes naar Versailles. Bij een bepaald meetingpoint in Parijs stap je op en je wordt per bus(je) naar het Paleis van Versailles gebracht. Alles is inbegrepen, zoals vervoer, tickets, toegang tot de shows in de tuinen en een gids (Engelstalig).
Meer informatie over deze excursie.
3 Boek een taxi of Uber
Een stuk duurder, maar kan in sommige gevallen een makkelijke en goede optie zijn.
Voor degenen die weinig tijd hebben en iets bijzonders willen doen: Boek een helikoptervlucht vanaf Parijs naar Versailles. Niet goedkoop, wel bijzonder. Heel leuk om iemand hiermee te verrassen die iets speciaals heeft verdiend. Goed om te weten: je hebt wel een stop bij het paleis, maar je bezoekt dan niet het paleis van Versailles.
Bekijk hier alle mogelijkheden en prijzen om vooraf tickets te kopen voor het Paleis van Versailles.
Met de trein naar het Paleis van Versailles
(Onder deze uitleg over het met de trein reizen naar het Paleis van Versailles, vind je nog meer belangrijke tips voor je bezoek)
Er zijn meerdere manieren om een treinkaartje voor Versailles te kopen, maar deze manier is makkelijk en goed te doen. Omdat je buiten de ring van Parijs gaat reizen, is het sowieso noodzakelijk om bij te gaan betalen.
Ga lopend of met de metro naar het dichtstbijzijnde station waar een RER-C trein rijdt. Bijvoorbeeld: Champ de Mars – Tour Eiffel, Invalides, Saint-Michel – Notre Dame, Austerlitz of Bibliothèque François Mitterand.
#1 Zoek een ticketautomaat zoals op de foto hieronder bij het treinstation (dus volg de route naar het treinstation, vlak voor de poortjes van de trein vind je deze automaten):
#2 Kies Engels. Kies voor Purchase Tickets:
#3 Kies voor Round-Trip als je een retour wilt kopen (op de terugweg kan je zelf kiezen waar je uitstapt in de binnenring van Parijs):
#4 Bepaal hoeveel tickets je nodig hebt (met hoeveel personen reis je) en reken af met je betaalpas.
Let op: Als je een retourtje koopt, zoals hierboven beschreven, ontvang je in het bakje daaronder per persoon twee tickets. Zorg dat je ze allemaal meeneemt! Het is belangrijk om het juiste kaartje op de heen- of terugreis te gebruiken. Bewaar het eerste kaartje tijdens de heenreis, want je hebt dit kaartje ook nodig om het station in Versailles uit te komen (iets wat niet hoeft bij gebruik van de metro). Dat geldt ook voor de terugreis.
#5 Kijk op de informatieschermen welk station je moet hebben. Je reist met de RER-C richting Versailles Château Rive-Gauche. Op de informatieborden wordt ook wel Versailles Château genoemd, zie hieronder:
Het kan dus zijn dat er eerst nog andere treinen komen op hetzelfde perron. Die moet je dus niet nemen. Op de foto hierboven zie je dat we de 3e trein die arriveert (over 7 minuten) moeten nemen. Gewoon even afwachten tot de goede trein richting Versailles er is. Er wordt duidelijk aangegeven op de beeldschermen welke trein arriveert. Vanaf dan kun je ontspannen, want je hoeft pas bij het allerlaatste station uit te stappen. Lekker genieten dus!
Dit moet je echt weten als je het het Paleis van Versailles bezoekt:
- Trek makkelijke schoenen aan en waar je goed op kunt lopen. Het grote plein daarvoor is nogal ongelijk aangelegd met grote stenen en dat wordt lastig lopen met bijvoorbeeld hakken of slippers. Bovendien wandel je hier heel wat af, dus fijne schoenen om te wandelen zijn eigenlijk wel een must.
- Het is er heel druk. Wil je nog een beetje rustig kunnen wandelen door het paleis, kom dan meteen na openingstijd om negen uur. De tuinen zijn zo groot, daar kun je veel rustiger wandelen.
- Je kunt eventueel een audiotour ophalen als je binnen bent. Er worden geen koptelefoontjes bij geleverd. Je kunt het tegen je oor houden om te luisteren, of neem zelf oortjes mee.
- Fotograferen en filmen mag, maar je mag geen flitser, selfiestick of statief gebruiken. Foto’s en video’s mag je alleen gebruiken voor privé-gebruik.
- Buggy’s/kinderwagen met metalen frame zijn niet toegestaan in het paleis.
- In de tuinen zijn een paar eetgelegenheden, maar wel een beetje verstopt achter de heggen en bomen. Als je richting de kanobaan gaat, kom je onderweg bordjes tegen waar we verwezen wordt naar de restaurantjes.
- Tijdens warme, droge dagen kan het zijn dat de fonteinen overdag niets doen. Wil je zeker zijn dat de fonteinen het doen, kijk dan vooraf wanneer er shows zijn op de website van Versailles.
- Ben je slecht ter been, dan kun je in de tuinen zelf een buggy huren (soort golfkarretje), waardoor je toch nog de tuinen makkelijk kunt bekijken.
- Als je net binnenkomt, word je bagage gescand en ga je zelf door een poortje. Grote tassen kunnen opgeborgen worden in een kluisje. Kleine (rug)tassen mogen gewoon mee. Mensen die met koffers naar binnen wilden (die waren er echt), die werden al bij de poort tegengehouden.
Wat kun je verwachten tijdens de bezichtiging van het Paleis van Versailles?
Na de controle kun je eventueel gratis een plattegrondje ophalen (niet in het Nederlands beschikbaar). Je komt vervolgens op het binnenplein uit (wij zijn via een tijdslot binnengekomen, dus we weten niet precies hoe dat is als je ter plaatse je tickets koopt, wat we overigens niet aanraden). Als je het plein oversteekt (zie de eerste foto in deze blog), kun je beginnen met de bezichtiging van het paleis zelf. Hier kun je een audiotour pakken en ook nog naar het toilet. Je kunt ook een app downloaden en hiermee de audiotour doen.
Vervolgens loop je door een lange hal (zie de tweede foto van deze blog). Maar aan de linkerkant vind je de kleine kamers van de dochter van Lodewijk XV. Daar kunnen nogal wat opstoppingen zijn, dus je kunt ook via de rustige hal gaan (maar dan mis je dus de kamers).
De echte pracht en praal vind je op de eerste verdieping. Aan het eind van de prachtige lange gang kun je de trap op. Vanaf dan word je van de ene naar de andere kamer of zaal geleid. Allemaal in een andere kleur en met prachtige kunstwerken. Vooral de schilderijen vallen op, maar je vindt er allerlei kunstwerken. Je kunt ook je omdraaien en door de prachtige ramen naar de tuin kijken.
Je loopt eigenlijk wel een beetje met de stroom mee. Toch kun je wel degelijk even rustig de kunstwerken in je opnemen als je een paar stappen naar links doet en zo even uit de stroom van mensen stapt. Momenten dat het heel druk is en dat er best wel even veel ruimte is, wisselen elkaar af. Het hangt er ook vanaf of er veel grote groepen met gidsen zijn of bijvoorbeeld schoolklassen.
Wij vonden het prachtig om ons in elke kamer weer te laten verrassen. Het eerste dat opvalt zijn de nieuwe kleuren, maar daarna ontdek je steeds meer. Het wordt ook steeds weelderiger en mooier. Zeker de plafonds gaan dan opvallen. Van kleinere kamers naar de eerste zaaltjes. In veel kamers en zaaltjes is geschiedenis geschreven. Het hoogtepunt is aan het eind, hier vind je de spiegelzaal. Maar liefst 73 meter lang is deze prachtige en indrukwekkende ruimte. Hier is het Verdrag van Versailles ondertekend. Zelfs als het druk is, zie je hier de ongekende schoonheid.
Je hebt vervolgens twee mogelijkheden: je loopt de hele Spiegelzaal door of je gaat al eerder linksaf richting King’s Room. Hier is vaak ook een opstopping. Gidsen mogen hier daarom niet met een groep stil staan. Om heel eerlijk te zijn, de Spiegelzaal vonden wij veel mooier dan King’s Room. Maar natuurlijk is het wel mooi om dit een keer gezien te hebben.
Uiteindelijk loop je door verschillende ruimtes weer de trap af naar beneden en sta je weer buiten. Daarna kun je bordjes volgen met Exit en Jardins om naar de tuinen te gaan.
De tuinen bij Paleis van Versailles
De tuinen zijn heel groot en je kunt hier eindeloos dwalen. Je zult steeds meer ontdekken. Ook steeds meer fonteinen. Het is een van de grootste tuinen ter wereld. Kijk zeker ook naar de mooie beelden in de tuin. Door de hoogteverschillen kun je een deel van de tuinen van bovenaf bekijken. Als er geen shows zijn hoor je klassieke muziek op de achtergrond. Wel vaak hetzelfde bandje.
De tuinen hebben de meeste sfeer alsof je bij een show bent. Aan de andere kant zie je door de shows en de drukte van de mensen minder goed de tuinen zelf. Je zou kunnen overwegen om zowel in de middag als er geen shows zijn daar te wandelen en alles rustig te bekijken en ’s avonds weer terug te komen voor een show. Met een ticket voor de shows in de tuinen, mag je twee keer de tuin betreden. Je kunt bijvoorbeeld ook nog even tussendoor een uitstapje maken naar Le Hameau de la Reine, het kleine dorpje van Marie-Antoinette, achter de tuinen bij Paleis Versailles.
Er zijn enkele eetgelegenheden in de tuinen, maar die zijn goed verstopt achter de bomen. Let op de bordjes bij de paden.
Vaak wordt gevraagd hoe lang een bezoek duurt aan het paleis en de tuinen. Dat is heel persoonlijk. In het paleis ben je zo anderhalf uur zoet als je redelijk snel door de ruimtes gaat. Ga je alle kunstwerken goed bekijken, dan zal dat langer zijn. Ook in de tuinen moet je zo al een poosje wandelen om in ieder geval íets te zien. Trek daarom zeker vier uur uit voor een bezoek. Je kunt hier overigens ook makkelijk een dag doorbrengen en dan heb je nog waarschijnlijk niet alles gezien.
Het verhaal achter het Paleis van Versailles
Dit paleis is ontstaan uit een klein jachtkasteel dat als buitenverblijf werd gebruikt door de vader van Lodewijk de XIV. Op slechts 17 km van Parijs bevond zich dit jachtkasteel. Lodewijk de XIV besloot dat bij dit jachthuis een paleis moest komen voor hem en zijn vrouw, koningin Maria Theresa van Oostenrijk. Het moest vooral groot zijn en veel indruk maken.
In 1682 was het paleis zodanig klaar dat Lodewijk de XIV hier met zijn hofhouding in kon trekken. Vanaf toen tot het begin van de Franse Revolutie in 1789 is het een koninklijk paleis geweest. In 1789 begon de Franse Revolutie en in oktober van dat jaar bestormde een menigte boze boeren het paleis, waardoor Lodewijk XVI, zijn vrouw Marie Antoinette en zijn familie gedwongen werden naar Parijs te vluchten.
De Franse monarchie werd afgeschaft en het paleis werd uitgeroepen tot nationaal monument. In 1837 werd het als museum voor het publiek geopend. Sindsdien is het een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Frankrijk, met nu meer dan drie miljoen bezoekers per jaar. Het paleis is wereldwijd met name bekend geworden door de prachtige Spiegelzaal.
Hieronder vertellen we meer over het paleis en koning Lodewijk de XIV.
Beroemdste inwoners van het Paleis van Versailles:
Koning Lodewijk de XIV
In 1631 beviel de vrouw van koning Lodewijk XIII, koningin Anne van Oostenrijk, van hun zoon, Lodewijk XIV. Toen Lodewijk XIII in 1643 stierf, werd de negenjarige Lodewijk XIV koning en koningin Anne zijn regent. In 1661, op negentienjarige leeftijd, trouwde Lodewijk XIV met Maria Theresia van Spanje en nam de volledige controle over de regering over. Hij begon al snel met de uitbreiding en verbetering van het jachtkasteel en gaf de architect Louis Le Vau de opdracht om er een indrukwekkend paleis van te maken.
Tussen 1661 en 1664 werd het hoofdgedeelte van het paleis gebouwd in de Franse barokstijl. De noordvleugel werd toegevoegd in 1668 en de zuidvleugel in 1678. In 1682 verplaatste Lodewijk XIV zijn hofhouding van Parijs naar Versailles, waardoor deze locatie zijn hoofdverblijfplaats werd. Tussen 1684 en 1688 werd het Paleis van Versailles opnieuw vergroot, dit keer door de toevoeging van twee nieuwe vleugels, ontworpen door Jules Hardouin Mansart.
Tijdens het bewind van Lodewijk XIV (ook wel de Zonnekoning genoemd) werd het paleis van Versailles een van de grootste en meest weelderige koninklijke paleizen ter wereld.
Marie Antoinette
Koningin Marie Antoinette was de laatste koningin van Frankrijk vóór de Franse Revolutie. Ze werd in 1755 in Oostenrijk geboren en trouwde in 1770 met Lodewijk XVI van Frankrijk. Marie Antoinette was beslist niet populair bij de Franse bevolking vanwege haar uitbundige levensstijl en haar vermeende onverschilligheid voor het lot van de armen. In 1789 begon de Franse Revolutie en in oktober van dat jaar bestormde een menigte boze boeren het paleis, waardoor Lodewijk XVI en zijn familie gedwongen werden naar Parijs te vluchten. De monarchie werd afgeschaft en Marie Antoinette werd gearresteerd en gevangengezet. Ze werd berecht voor verraad en geëxecuteerd door de guillotine in 1793.
Het erfgoed van Marie Antoinette wordt vaak geassocieerd met de weelderige en extravagante levensstijl van het Franse koninklijke hof. Haar dood symboliseerde het einde van de monarchie en het begin van een nieuw tijdperk in de Franse geschiedenis.
Kunstcollectie
Het paleis van Versailles herbergt een ongelooflijke kunstcollectie. In dit paleis zijn er zo’n 6000 schilderen en 3000 sculpturen te vinden. In totaal zo’n 60.000 kunstwerken! Liefhebbers kunnen online de kunstcollectie bekijken op deze website van het Paleis zelf (niet de meest geavanceerde website, dus het is even zoeken). Daarnaast geeft Google Arts & Culture een goed beeld van de meesterwerken in Versailles.
Le Brun is verantwoordelijk voor de beroemde schildering op het plafond van de Spiegelzaal. Op dit kunstwerk vind je alle successen van Lodewijk de XIV uitgebeeld. Het schilderij zit vol symboliek en vertegenwoordigt de macht en weelde van de Franse monarchie. De Spiegelzaal is een van de meest iconische kamers van heel Frankrijk.
Kortom, het Paleis van Versailles is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in Franse geschiedenis of kunst. Het paleis staat vol met ongelooflijke schilderijen en sculpturen en biedt een fascinerende kijk in het leven van de Franse koninklijke familie.
Bekijk ook ons overzicht met actuele tentoonstellingen in Parijs.