Wat is mijn lijntje met Rob Kemps?
Daarover zat ik te denken tijdens de theatervoorstelling Hemel op Aarde van Rob Kemps. Kemps legt mooie lijntjes met overledenen op Père-Lachaise, maar ook bijvoorbeeld tussen bekende Nederlanders die in Amsterdam dicht bij elkaar op een begraafplaats liggen.
Lijntjes, verbintenissen of toevalligheden? Is er een lijntje tussen Rob en mij? Hij zal daar vast ontkennend op reageren, want we hebben elkaar nooit ontmoet of gesproken. Maar mijn lijntjes met Rob zijn er zeker wel. Ik leerde hem kennen als artiest bij een festival bijna om de hoek van ons huis. En ja hoor, ik hoste gewoon mee van links naar rechts en weer terug. Heel gezellig, vooral omdat er veel vrienden en familie meededen.
De andere kant van Rob spreekt mij nog meer aan. Vooral zijn liefde voor Parijs natuurlijk, die ik helemaal met hem deel. Over zijn programma Chansons heb ik meerdere keren geschreven op deze website. Mijn praktische tips voor een bezoek aan Père-Lachaise worden vaak gelezen (al ben ik bij lange na niet zo’n kenner als hij), en natuurlijk maakte ik eerder een recensie van zijn boek Hemel op Aarde.
Ik was dan ook helemaal opgetogen en gelukkig toen ik hem op een dag zomaar voorbij zag fietsen in Montmartre. Al was hij al weg voor ik het goed en wel besefte. Ik heb nog wel een foto van zijn rug…
Rob Kemps heeft zijn Franse helden, maar die Kemps die gewoon doet waar hij zin in heeft, is stiekem mijn held. Ik leer veel van hem over Parijs en jeetje, wat heeft hij toch een (jaloersmakend) goed geheugen.
Om heel eerlijk te zijn, ik kon me niet zoveel voorstellen bij een theatervoorstelling van Rob Kemps over een begraafplaats. Is het dan niet meer een lezing? Is zoiets wel interessant genoeg om avond aan avond grote zalen te vullen?
Mijn beste vriendin zat toevallig (lijntje ;)) met haar man bij Eva Jinek in het publiek toen Rob Kemps daar kwam vertellen over zijn voorstelling. Ze zaten zelfs pal achter hem en gingen met hem op de foto. Hierdoor wilden ze ook naar zijn voorstelling en ik haakte meteen aan. Terwijl ik naïef dacht dat je op elk moment nog makkelijk kaartjes kon kopen voor een theatervoorstelling van Rob, werd ik abrupt uit die droom geholpen. Veel voorstellingen zijn al uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten te koop in een aantal theaters, maar wacht niet te lang, want voor je het weet, zitten die ook vol.
Hopelijk komt die dag trouwens dat Kemps het lijntje tussen ons ook ziet en hij mij gewoon zelf uitnodigt 😉
Gelukkig konden wij kaarten kopen voor Hemel op Aarde in het theater in Alkmaar. De zaal in Alkmaar was stijf uitverkocht (694 stoelen). Deze voorstelling was een goede week na de première op 13 februari in Den Bosch. De dag voor de voorstelling in Alkmaar stond Kemps in een uitverkocht Luxor Theater in Rotterdam (ruim 1000 stoelen). Ik word hier helemaal blij van. Parijs leeft enorm en dat doet mij ontzettend goed! Natuurlijk is het zeker ook de verdienste van Rob Kemps. Hij is degene die Parijs zo op de kaart zet als een soort out-of-the-box-influencer. De mensen die dan door hem Parijs willen bezoeken, komen hier op de website voor hun praktische vragen, bijvoorbeeld over het openbaar vervoer. Nog een lijntje met Rob… 🙂
In het begin van de voorstelling zie je beelden van hoe Kemps de reis naar Père-Lachaise maakte. Via de zij-ingang. Daar waar ik ’toevallig’ ook naar binnen ging tijdens mijn eerste bezoek aan de begraafplaats. Samen met mijn zoon. Helaas liep ik zo het graf van Roger Neau voorbij. Ik kende het verhaal van de man die bij zijn eigen graf stond destijds nog niet, maar inmiddels heb ik er al meerdere keren over gehoord en gelezen via Rob Kemps.
Ik kende toen nog veel meer verhalen niet. Door de verhalen van Kemps over deze beroemde begraafplaats ga je met hele andere ogen naar de graven kijken. Het zal veel Nederlanders nieuwsgierig maken naar deze enorm grote begraafplaats, die overweldigend kan zijn door de enorme hoeveelheid graven, die ook nog eens kriskras door elkaar staan.
Père-Lachaise
Kemps neemt tijdens zijn voorstelling het publiek mee over de begraafplaats en vertelt over beroemde en minder beroemde mensen, en vaak ook over de lijntjes tussen hen. Zoals over zangeres Patachou, die van hem een echte Parijzenaar maakte en uiteraard ook over Yves Montand. Kemps zal het niet nalaten om je meteen allerlei leuke weetjes mee te geven over allerlei artiesten.
We krijgen daarnaast een kijkje in de familiegeschiedenis van de familie Kemps. Hij vertelt over zijn overgrootopa, zijn oudtantes en zijn vader. En hoe overledenen door graven weer tot leven komen. Want bij een graf horen verhalen, en die zorgen ervoor dat je een beeld krijgt bij de persoon die er ligt. Dat fascineert Kemps. Hij schakelt moeiteloos tijdens zijn voorstelling tussen zijn eigen afkomst en beroemde zangers uit Parijs. Maar ook Michael Jackson en Mick Jagger komen voorbij. Het verhaal van Willy en Odette (van de Claudine boekenserie) is rauw en bijzonder. Kemps trekt daarna moeiteloos de lijn naar deze tijd en wijst nog even op zijn boekverkoop later die avond in de foyer.
Rob Kemps tijdens de signeersessie na afloop van zijn voorstelling
Zingt Kemps nog iets? Ja. Een soort van en eenmalig. En dat doet hij dan wel geweldig. Hij is duidelijk een entertainer, en dit soort momentjes hadden wat mij betreft vaker in de voorstelling mogen zitten. Hij zingt een stukje van Figaro van Tom Mandjes (Dorus), en dat doet hij leuk en goed! Dan lijkt hij nog meer in zijn element te zijn. Op andere momenten kan Kemps soms nog wat onwennig overkomen en zijn sommige teksten net iets te ingestudeerd.
Het maakt mij niet uit, want het is een leuke voorstelling vol bevlogen verhalen die inspireren en je aan het denken zetten. Hij doet dit nog niet zo lang, hij gaat zich ongetwijfeld steeds meer thuis voelen op het toneel. In Alkmaar werd hij bovendien gehinderd door een kuchje of beginnende verkoudheid die hem steeds meer in de weg zat. Daar liet hij zich niet door afleiden, maar ik kan me voorstellen dat hij er toch echt last van had.
De voorstelling was zeker geen lezing. Het was afwisselend en zijn liefde voor Parijs proef je door alles heen. Ik kan het iedereen aanraden om naar de theatervoorstelling Hemel op Aarde te gaan!
Hier kun je zien waar je nog tickets kunt kopen.
Graf Edith Piaf met daarvoor Henri Salvador, waarover Rob Kemps vertelt in zijn theatervoorstelling.