Ratatouille is misschien wel het bekendste en (als je het aan ons vraagt) één van de lekkerste Franse gerechten uit de Provence. Het is een soort stoofschotel vol met groenten en kan zowel warm als koud gegeten worden. Maar welke ingrediënten horen er nou echt in een traditionele Franse ratatouille? Wij vertellen het je.
Tomaten
Tomaten zijn altijd de basis van ratatouille recepten. Ze geven het gerecht een rijke smaak, maar – leuk feitje – zorgen er ook voor dat de groenten niet extreem doorgekookt raken. Dit komt door een bepaald stofje in de tomaten. Verse tomaten zijn natuurlijk het beste, maar tomaten uit blik kunnen ook gebruikt worden. Meestal worden de tomaten eerst geblancheerd en ontveld voordat ze bij de rest van de groenten gaan. Zo voorkom je van die stukjes vel. Dat vindt niemand lekker.
Aubergine
Aubergine mag ook zeker niet ontbreken in ratatouille. Het voegt namelijk echt textuur toe aan dit gerecht. De aubergine wordt vaak in blokjes gesneden en even gebakken voordat het bij de andere groenten gaat. Zo wordt de aubergine goed gaar (belangrijk!) en verliest het zijn bittere smaak.
Courgette
Courgette – de alleskunner – is een andere belangrijke groente in ratatouille. Het heeft een milde smaak en een stevige textuur. Courgettes worden meestal in dunne plakjes of halve maantjes gesneden en geven het gerecht vooral wat knapperige
Paprika
Paprika’s in alle kleuren zorgen voor een zoete en licht rokerige smaak inde ratatouille en zorgen voor wat extra kleur. Paprika’s zijn namelijk geroosterd of gestoofd veel zachter van smaak dan wanneer je deze rauw eet.
Ui en knoflook
Ui en knoflook zijn natuurlijk een must in ratatouille. Het geeft een pittige, aromatische smaak. Knoflook wordt fijngesneden of geperst in de knooflookpers, en meegebakken met de ui om de smaken vrij te laten komen voordat de gerechten erin gaan
Kruiden
Provençaalse kruiden zoals tijm, rozemarijn, basilicum en oregano maken de ratatouille echt af. En soms worden er ook laurierbladeren gebruikt voor extra smaak.
Olijfolie
Olijfolie is de basis voor veel Mediterrane gerechten. Zo ook voor ratatouille. Het wordt gebruikt om de groenten in te bakken en helpt om de smaken samen te brengen. Gebruik bij voorkeur wél altijd kwalitatieve extra vierge olijfolie voor de beste smaak.