De Olympische Vlam (die iconische luchtballon) brandt momenteel niet meer, maar tijdens de zomerperiode in 2025, 2026 en 2027 gaat de Olympische luchtballon weer omhoog! En precies daar waar de Olympische Vlam ook brandde. Een mooie kans om alsnog de vlam (luchtballon) te zien als je hem gemist hebt! Hieronder vertel ik je graag meer hierover.
Locatie Olympische Vlam in Parijs
Waar kun je de Olympische heteluchtballon bezoeken?
Je kunt de heteluchtballon van 21 juni tot 14 september 2025 zien in Jardin des Tuileries (op dezelfde locatie als tijdens de Olympische Spelen). Jardin des Tuileries is een groot park tussen het Louvre en Place de la Concorde. Jardin des Tuileries loopt parallel aan Rue de Rivoli en aan de andere kant de Seine.
De Olympische Vlam wordt net als de Olympische Vlam ’s avonds ontstoken boven de achthoekige vijver (bassin Octogonal) in Jardin des Tuileries. Dat zal na zonsondergang zijn. Overdag kun je de luchtballon ook zien, maar dan is hij laag.
Het is nog niet bekend of je tickets nodig hebt om dichtbij de heteluchtballon met Olympische vlam te komen. Zodra daar meer over bekend is, laten we dat hier weten.
De aankondiging voor het opnieuw tonen van de Olympische Vlam deed de Franse president Emmanuel Macron op zijn X-account. De officiële website van de Olympische Spelen heeft dit ook bevestigd (zie hier).
De heteluchtballon van de Olympische Vlam bekijken
Iets verder weg en sowieso vrij toegankelijk, heb je eigenlijk misschien nog wel een beter zicht op de heteluchtballon met de Olympische Vlam. Vanaf het middengedeelte in Jardin des Tuileries (meer richting het Louvre) kun je prima kijken naar de vlam. Wij hadden een prima beeld daar. De foto hieronder is vanaf deze locatie gemaakt tijdens de Olympische Spelen.
Overdag is de Olympische vlam dus laag te zien bij de achthoekige vijver. Elke avond gaat de luchtballon na zonsondergang zo’n 60 meter omhoog en heb je vanaf nog veel meer plekken uitzicht op de Olympische vlam. In de nacht, waarschijnlijk weer rond 02:00 uur gaat de vlam weer naar beneden. Bij slecht weer (o.a. te veel wind of onweer), blijft de luchtballon beneden staan.
Eigenlijk was het geen echte Olympische Vlam in deze luchtballon. Al stond hij wel officieel zo bekend. De met helium gevulde ballon zond wolken van mist en milieuvriendelijke LED-lichtstralen, waardoor het effect van de vlam werd nagebootst.
Er is afgesproken dat je ook in de zomers van 2026 en 2027 de Olympisch Vlam kunt zien. En misschien zelfs ook in 2028, tot de Spelen in Los Angeles beginnen. Nieuwe kansen dus om zelf deze bijzondere heteluchtballon te zien!
De locatie en de keuze voor een luchtballon is niet zomaar bedacht. In 1783 vond de allereerste bemande ballonvaart plaats hier in Parijs. Jean-François Pilâtre de Rozier en François Laurent d’Arlandes waren de luchtreizigers tijdens deze vlucht.