Bijna iedereen kent Galeries Lafayette aan de Boulevard Haussmann als een van de beroemdste warenhuizen in Parijs. Dat is geheel terecht, maar een ander iconisch warenhuis in Parijs wordt daarom nog wel eens vergeten: La Samaritaine. (Lees hier meer over de 5 beroemdste warenhuizen in Parijs.)
Dat het warenhuis La Samaritaine nu niet overal genoemd wordt, is overigens niet zo gek. Vanaf 2005 tot 2021 is dit warenhuis gesloten geweest vanwege renovatiewerkzaamheden. Het gebouw moest wel gesloten worden, omdat het niet meer aan de veiligheidsnormen voldeed. Door de sluiting van 16 jaar, werd dit warenhuis eigenlijk een beetje vergeten. Zeker door toeristen.
Je vindt dit luxe warenhuis La Samaritaine in hartje Parijs vindt (1e arrondissement). Bij de Seine en Pont Neuf. Om de hoek van het Louvre. Als je hier wandelt, moet je zeker eens binnenlopen bij dit iconische warenhuis. Alleen al om de prachtige Art Nouveau architectuur te zien. Hieronder vind je een aantal foto’s van dit bijzondere warenhuis en daaronder vertellen we meer over het ontstaan en de geschiedenis van dit warenhuis.
Aan de kant van de Seine vind je sinds de heropening van dit warenhuis nu ook een exclusief hotel, Cheval Blanc Paris. Als je hier voorbij loopt, zie je hoe luxe auto’s, of auto’s met chauffeur, af en aan rijden om gasten te brengen of op te halen. Een nachtje slapen kost hier al snel zo’n 2000 euro (bekijk hier maar eens de actuele prijzen).
La Samaritaine in Parijs
La Samaritaine is nu eigendom van LVMH en bestaat uit meer dan 20.000 vierkante meter. Je vindt er ruim 600 luxe, iconische en avant-gardistische merken uit de wereld van mode, horloges en sieraden. Ook vind je hier de grootste schoonheidssalon van Europa. Ben je een fijnproever? Samaritaine heeft een unieke en exclusieve verzameling eet- en drinkgelegenheden gehuisvest.
Adres: 9 Rue de la Monnaie, 75001, Parijs
Openingstijden: 7 dagen per week geopend van 10:00 – 20:00 uur.
Hoe ontstond warenhuis La Samaritaine?
La Samaritaine is vernoemd naar een standbeeld bij het nabijgelegen pomphuis dat in 1603 werd aangelegd op de plaats waar nu het warenhuis is. Het pomphuis moest water uit de Seine pompen om het nabijgelegen Louvre te voorzien van water. Het standbeeld verwees naar de Samaritaanse vrouw bij Jacob’s Ell in St. John’s Gospel.
Het pomphuis en het standbeeld zijn in 1813 verwijderd, omdat het plaats moest maken voor een drijvend opebaar zwembad.
In 1870 besloot Ernest Cognacq een winkel te openen in de Rue du Pont-Neuf en noemt de winkel: La Samaritaine.
Vanaf 1890 koopt Ernest Cognacq steeds meer panden, grenzend aan de winkel. Hij verbouwt ook deze panden tot een winkelruimte. Aan de zuidkant van het blok geeft Cognacq architect Frantz Jourdain de opdracht een gebouw te ontwerpen en te bouwen met een geklonken stalen frame dat een enorm glazen dak ondersteunt, gedecoreerd in art nouveau-stijl. De noordelijke en zuidelijke delen zijn verenigd via stalen en glazen gevels versierd met polychroom geglazuurde lavasteenpanelen.
In 1917 krijgt architect Frantz Jourdain de opdracht om een luxe winkel te bouwen voor La Samaritaine aan de boulevard des Capucines. Het gebouw herbergt ook de collecties achttiende-eeuwse kunst van Ernest Cognacq, die bij zijn dood (1928) aan de stad Parijs zijn geschonken en die tegenwoordig in het Cognacq-Jay Museum worden tentoongesteld.
Na Frantz Jourdain houdt architect Henri Sauvage toezicht op de bouw van het gelaagde art-decogebouw aan de oevers van de Seine.In 1925 overschreed de omzet van de winkel de grens van één miljard frank. Dit zijn de gloriedagen van La Samaritaine: naast de allernieuwste trends op het gebied van heren- en damesmode, draperie, interieurdecoratie, reisartikelen, bloemen en planten, boeken, muziekinstrumenten en meer. Door de jaren heen bleef het warenhuis een gevarieerd aanbod bieden en trok veel bezoekers.
In 2001 verwerft LVMH een belang van 55% in het warenhuis La Samaritaine.
In 2005 sluit La Samaritaine om veiligheidsredenen, nadat de Parijse Préfecture de Police heeft vastgesteld dat het gebouw niet aan de vereiste normen voldoet. In 2007 vindt er overleg plaats met de stad Parijs met als doel een nieuw complex te ontwikkelen waarin een warenhuis, kantoren, sociale woningen, een hotel en een crèche worden gecombineerd. Het vervangen van het vorige warenhuis door een gemengd gebruik was de enige manier om het architecturale en decoratieve erfgoed van dit pand te beschermen en te verbeteren en tegelijkertijd te voldoen aan de veeleisende veiligheidsnormen.
In 2009 krijgt het Japanse architectenbureau Sanaa de opdracht om het totaalontwerp te maken voor de nieuwe Samaritaine, inclusief nieuwbouw aan de Rue de Rivoli.
In 2020 verwerft LVMH 100% van de aandelen in La Samaritaine. In 2021 opent het totaal gerenoveerde warenhuis La Samaritaine opnieuw haar deuren, waarbij het publiek kon zien hoe de Art Deco / Art Nouveau stijl bewaard is gebleven.
De kleuren geel, groen en grijs zijn nog steeds heel herkenbaar. In deze video wordt getoond waarom deze kleuren zo belangrijk zijn voor La Samaritaine:
Geraadpleegde bron geschiedenis La Samaritaine:
https://www.dfs.com/en/samaritaine/about-store/samaritaine