We lopen er vrijwel altijd zo aan voorbij: van die kleine Arago Medaillons tussen de klinkers of het asfalt in de straten van Parijs. Terwijl ze best bijzonder zijn en het de moeite waard is om hier bij stil te staan.
Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n medaillon. Te vinden bij het poortje (Place Colette) naar de binnenplaats met de beroemde zwart-witte pilaren van Palais-Royal:
Op de foto lijkt het groot, maar dat is het niet. De bronzen plaatjes hebben een doorsnede van 12 cm. Je moet dus behoorlijk goed speuren om de medaillons terug te vinden in het straatbeeld.
Wat zijn de Arago Medaillons?
Zoals je ziet wordt er naar het noorden (N) en het zuiden (S) verwezen op het medaillon. De Arago medaillons zijn dan ook in een rechte lijn te vinden van noord naar zuid. Dit wordt wel de Meridiaan van Parijs genoemd. Sommigen zullen het ook herkennen als de ‘rose line’ van Paris. Zoals beschreven in het boek De Da Vinci Code van Dan Brown.
Een meridiaan is een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak, haaks op de evenaar. De meridiaan van Parijs werd tot 1914 nog gebruikt als nulmeridiaan. Een rol die nu is weggelegd voor het bekende Greenwich.
De meridiaan van Parijs loopt door het observatorium van Parijs. De meridiaan vind je daar ook terug in de vloer van het observatorium van Parijs. Vanwege renovatiewerkzaamheden is het observatorium voor onbepaalde tijd gesloten.
Lees hier meer over de Meridiaan van Parijs
De Arago Medaillons zijn kunst
De Arago medaillons zijn bedacht door de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets. Zijn idee werd in 1993 gekozen om het in de Tweede Wereldoorlog verloren gegane bronzen standbeeld van François Arago te vervangen. François Arago (1786-1853) was een astronoom, grensverleggend wetenschapper, landmeter, humanist, politicus en staatshoofd (25e premier van Frankrijk).
Als je de lijn op het medaillon naar het noorden en zuiden volgt, zou je dus weer een nieuwe medaillon kunnen vinden. Oorspronkelijk waren er 135 bronzen medaillons geplaatst als kunstobject. In een lijn van de meridiaan en over 12 kilometer. Overigens, niet allemaal met een even grote afstand van elkaar. Hiervan zijn er helaas veel van verdwenen. Bijvoorbeeld door straatwerkzaamheden, waarbij een medaillon achteloos verdween. Ook zijn er veel gestolen, o.a. door fans van Dan Brown…
Toch kun je er nu zeker nog een aantal vinden. Bijvoorbeeld bij het Louvre ( op het plein in de buurt van de ingang) en Palais-Royal. Ook in het Louvre zelf is een medaillon te vinden. Nog een tip: op Rue Chateaudun (9e arrondissement) kun je er ook een vinden. Leuk om hier naar te speuren!
Als je het leuk vindt om de route te lopen, of om hier meer over te lezen, dan raad ik je aan om het boek van Philip Freriks te lezen (inderdaad dé Philip Freriks van De Slimste Mens). Hij heeft het boek: De Meridiaan van Parijs geschreven (2003) en dit heeft al talloze mensen geïnspireerd om de route te lopen. In dit boek beschrijft Freriks niet alleen de route, hij vertelt aan de hand van de route ook uitgebreid over de geschiedenis van Parijs.
De mogelijke medaillons vind je ook op dit kaartje van deze Engelse hobbyblog. Op deze zelfde website vind je ook een uitgebreide beschrijving van de zoektocht.